Ai pus recent mana pe un atlas profesional si te-ai mirat vazand tot felul de harti care mai de care mai interesante si diferite, cu informatii speciale sau ilustratii care ti se par ciudate? Afla ca exista numeroase tipuri de harti care se folosesc in intreaga lume, punand la dispozitia doritorilor informatii diferite, si invata sa le citesti si tu din aceste randuri.
In general, hartile pot fi impartite in cele tematice si de referinta, care vor avea intrebuintari diferite si vor prezenta informatii distincte, utile unei sau altei categorii de oameni. Iata cateva informatii esentiale referitoare la ce gasesti in comert si cum poti citi fiecare tip de ilustratie.
Hartile tematice sunt cele care arata informatii apartinatoare unei anumite teme pe o zona geografica. Exista sub forma optiunilor de resurse, economie sau cu informatii meteo specifice.
Hartile de referinta sunt cele care arata locatia unor limite geografice, a caracteristicilor fizice ale Pamantului ori caracteristici culturale (drumuri, orase, etc.). Drept exemple, avem harti fizice, politice, de drumuri, topografice sau cu fusuri orare.
Hartile politice
Sunt printre cele mai des intrebuintate in orice stat, gasindu-se chiar si in salile de clasa. Arata limitele geografice si modul de organizare teritoriala a unor parti ale lumii, prezentand si drumurile principale, orase sau repere geografice acvatice (mare, ocean, rauri). Sunt primele cu care intra in contact copiii, deoarece sunt mai usor de inteles, si mai simple, punand bazele unei culturi generale bogate. Pot prezenta tari, continente sau intregul glob pamantesc.
Harti cu rezultate electorale
Sunt importante pentru aspectul politic, fiind specifice fiecarei tari, mai rar gasindu-se reprezentari ale unui intreg continent sau factiuni politice internationale (precum in Uniunea Europeana, unde aceleasi organizatii de partide politice pot exista in multiple state). Ele sunt impartite pe regiuni sau in modul de administrare teritoriala specifica tarii respective, alocand culori partidelor politice care participa la alegeri, pe care le pozitioneaza in functie de cei care au castigat respectiva sesiune electorala.
Harti fizice
Arata trasaturile peisagistice asa cum apar ele pe Glob, incluzand topografie, exprimata prin culori mai inchise cu cat mai inalta este forma de relief. Se foloseste, de regula, o gama de la verde la maro si pana la gri, pentru a se identifica altitudinea. Raurile, lacurile, marile si oceanele sau alte forme de apa sunt reprezentate prin albastru, de la deschis (de mica adancime) la inchis, in functie de cat de afundate sunt.
Vor aparea si cele mai importante limite politice, precum granite, care au rol utilitar.
Harti de circulatie
Se gasesc si online, si in format fizic. Gratie dezvoltarilor tehnologice, acuratetea lor este din ce in ce mai buna, fiind intrebuintate si sub forma de ghid GPS, Google Maps fiind cel mai popular si bine optimizat sistem de “mapare” de la ora actuala. In acest caz, din imagini vei vedea care sunt caile de acces rutiere, incluzand si caile feroviare, avand scopul de a ajuta utilizatorul sa ajunga cat mai repede din punctul A in punctul B, pe jos, cu masina, camionul, microbuzul sau in alta forma de transport terestru.
Harti topografice
In multe atlasuri geografice vei vedea acele imagini cu un aspect curios cu gradiente de culoare, relief liniat si linii de contur care arata altitudinea la anumite intervale de distanta. Acest tip de ilustratie este folosit, in special, de vanatori, schiori, excursionisti si pasionatii de aer liber care calatoresc des. Vor fi unelte de ajutor si in industria constructoare, arhitectura, geologie, inginerie, peisagistica sau biologie ori armata.
Arata si informatii specifice naturii, precum izvoare, rauri, lacuri ale caror locatii sunt determinate de topografie. Pe o astfel de harta se gasesc si informatii culturale importante precum drumuri principale sau cladiri de importanta.
Harti cu fusuri orare
Fusul orar reprezinta diferitele regiuni ale lumii unde oamenii isi seteaza ceasurile la o anumita ora care sa precizeze acelasi moment al zilei. Exista 24 de fusuri orare care desemneaza mijlocul zilei drept ora 12. Acest tip de sincronizare ajuta la echilibrarea rutelor de navigatie, comerciale sau sociale. Exista ilustratii in care pot fi observate diferentele de fus orar de-a lungul globului, pentru ca orice persoana sa afle imediat cat este ora intr-o tara indepartata, de exemplu. Sunt usor de citit, fiind reprezentate prin benzi verticale.
Harti geologice
Se folosesc pentru diferite tipuri de lucru, de la constructii si pana la minerit sau determinarea pericolelor naturale, precum vulcani, inundatii sau avalanse.
O harta geologica arata tipurile de roci si sedimente dintr-o anumita arie, reprezentandu-le prin culori diferite si legende unde acestea sunt descrise spre a fi identificate mai usor. Totusi, nu reprezinta cele mai actualizate date, putand fi reactualizate pe masura ce noi informatii referitoare la topografie sunt obtinute. In general, o harta geologica este insotita de o sectiune transversala care ilustreaza ce ar trebui sa se afle intr-o falie monitorizata.
Harti meteo
Sunt vazute zilnic la televizor, in cadrul calupurilor de stiri pe aceasta tema, dar exista si in format virtual sau fizic, static sau cu estimari in timp real. Ele pot prezice temperaturi, precipitatii (tipuri, cantitati, sanse, etc.), starea vantului sau acumulari de zapada si alte aspecte similare, in urma analizelor specifice.
Sunt actualizate la intervale regulate pentru a se comunica informatii reale, fiind consultate cel mai frecvent. Se gasesc si variante cu statistici istorice, precum si versiuni care delimiteaza climatul continentelor si tipurile de precipitatii sau schimbari de temperaturi asteptate, de exemplu.
Harti economice
Arata variatii in ce priveste aspectele economice, precum media salariului raportat la zone administrative. Veniturile economice tind sa varieze in functie de aspecte geografice deoarece in zonele urbane vor fi, de regula, salarii mai mari decat in zonele rurale, asa cum si numarul de locuitori va fi mai mare la orase decat la sate.
Harti demografice
Prezinta date referitoare la sezarile umane si la numarul de locuitori, ratele natalitatii si mortalitatii, marcate cu diferite nuante. Sunt importante in conjunctie cu cele de ordin economic, pentru ca faciliteaza calcularea statisticilor si a trendurilor de migratie umana, printre altele.
Harti de resurse
Acestea sunt pur tematice, fiind responsabile cu ilustrarea distributiei geografice a resurselor naturale. Pot arata tari cu cele mai mari mine de aur, diamante sau campuri de petrol, de exemplu, ajutand la explorarea oportunitatilor economice si financiare.