Botezul este, pentru parintii crestini, unul dintre cele mai importante momente din viata bebelusului lor. E firesc sa il pregatesti cu grija… si sa fii coplesit de numarul spectaculos de sfaturi si recomandari pe care le vei primi de la toti “specialistii”.
Botezul: cum alegi nasii? Cand trebuie sa il organizezi? Ce trebuie sa pregatesti pentru biserica? Ce este si ce nu este voie sa faci? Un milion de intrebari, si pentru fiecare dintre ele exista macar un raspuns, daca nu cumva mai multe, caci exista diferente intre traditii moldovenesti si banatene, bucovinene sau oltenesti.
Sa pornim cu inceputul !
La cat timp se face botezul?
Traditia romaneasca spune ca botezul se face la 40 de zile de la nastere. Este un obicei pe care unii crestini tin sa il respecte intru totul, in timp ce altii il “negociaza” cu preotul din parohie, asteptand, de exemplu, un anotimp mai calduros, sau preferand ca bebelusul sa fie ceva mai mare si mai rezistent.
Adevarul este ca, la modul in care se organizeaza si se desfasoara un botez si o cumatrie, e de inteles ca proaspetii parinti prefera amane botezul copiilor pentru o perioada in care au mai multa energie sa puna totul la punct.
Cine poate boteza un copil?
Alegerea nasilor nu este o sarcina simpla. Cand se boteaza copilul este preferabil ca nasii sa fie un cuplu casatorit, dar botezul ortodox accepta si nasii celibatari, cu conditia sa fie la randul lor crestini ortodocsi.
Pentru un botez ortodox nasii sunt cele mai importante personaje. Nasii devin parintii spirituali ai copilului, parinti duhovnicesti dupa cum se exprima preotul. Avand in vedere acest lucru, nasii trebuie sa fie exemple de credinta si valori morale.
In cazul botezului de urgenta, acesta se poate face si fara nas. Daca copilul este baiat, poate exista doar un nas; daca vorbim despre o fetita, e suficienta o nasa.
Traditia ortodoxa spune ca nu e bine sa existe mai multe perechi de nasi de botez, deoarece prin Sfintele Taine ele devin rude de gradul unu, ceea ce inseamna ca mai tarziu, copiii lor nu se vor putea casatori intre ei.
Ce trebuie sa faca moasa la botez?
Moasa la botez nu are indatoriri foarte dificile, insa este un personaj important, mai ales daca vrei sa respecti de-a fir a par obiceiurile populare romanesti. Conform acestora, moasa este cea care aduce bebelusul la biserica, la slujba botezului; odata adus, el este preluat de nas sau nasa.
Nu uita ca moasa este prezenta la toate evenimentele importante din primul an de viata al bebelusului: ea este cea care scoate copilul din maternitate, e prezenta la botez si mai are rolul sau bine definit si la implinirea varstei de un an.
Ce trebuie sa faca nasii la botez?
Cand discutam despre botez bebe, nasii sunt pusi la loc de cinste. Nasii, parintii spirituali ai copilului, sunt in ochii credintei ortodoxe mai presus decat parintii, caci biserica e de parere ca legatura duhovniceasca pe care o au acestia cu finul este mai importanta decat legatura trupeasca dintre fiu/fiica si parinte.
Teoretic, la botez, nasul ar trebui sa stie pe de rost Tatal nostru si Crezul. Preotii, mai ales cei de la parohiile din oras, adesea ofera Cartea pentru a se citi Crezul, evitand astfel momentele neplacute.
Slujba de botez este ghidata de catre preot, asa ca nasului i se spune in fiecare moment ce anume are de facut. Tot in sarcina nasului cade sa pregateasca trusoul de botez.
Prima parte din slujba de botez poarta denumirea de exorcism. Preotul invoca forta lui Dumnezeu pentru a scoate nasul de sub influenta duhurilor rele, iar nasul isi declara credinta rostind Crezul.
In timpul botezului, nasul/nasa dezbraca bebelusul si il infasoara in crasna. Duhovnicii ne atrag atentia ca nu e corect sa spuna crasma de botez, originea cuvantului fiind slava: crasna inseamna frumusete. Copilul este miruit, nasul fiind martor. Abia dupa aceea, copilul este imbracat in hainele sale noi, iar finul si nasul inconjoara de 3 ori Evanghelia.
Primirea pruncului nou botezat este facuta tot de catre nas, preotul asezand copilul in fata usilor altarului, iar nasul ridicandu-l.
Taxa de botez la Biserica
Obiceiul ca nasul sa faca o donatie la biserica este unul vechi; in prezent exista o multime de discutii pe marginea acestui gest. Nu vrem sa intram in nici un fel de detalii pe aceasta tema; in general, nasul discuta despre aceste aspecte la biserica, in momentul in care sunt programate data si ora slujbei.
Petrecerea de dupa botez
Imediat dupa botez, familia, nasii si prietenii merg la un local sa sarbatoreasca evenimentul. Modul de organizare a petrecerii depinde de preferintele parintilor, care ar trebui, ca multumiri pentru nasii de botez, sa ii consulte si pe acestia si sa le respecte dorintele.
Recomandarea Bisericii este ca evenimentul sa fie unul sobru; fiind prima petrecere mare din viata bebelusului, parintii apeleaza la tot felul de momente speciale: vizita ursitoarelor, jocuri pentru invitati si asa mai departe.
Cat se da la botez? Este prima intrebare pe care si-o pun cei invitati la eveniment. Teoria spune ca se fac daruri pentru copil, sau se pot oferi bani, fiecare cat isi permite. Practica spune ca de fapt invitatii nu vor sa se faca de ras, sau sa faca o impresie proasta; darul se stabileste in functie de posibilitati, dar si de restaurantul unde are loc petrecerea, pretul meniului si asa mai departe.
Daca chiar nu ai nici cea mai vaga idee in legatura cu aceasta parte a botezului, ca invitat, te poti orienta intreband prieteni mai petrecareti care mai sunt obiceiurile.
Baita dupa botez
Baita de a doua zi este un moment special si foarte important, dar nu are nici un fel de radacini crestine, de fapt. Ritualul se mai numeste si baia de mir, sau scoaterea din mir; la el participa numai femei: mama, nasa, moasa, rude si prietene.
Obiceiul spune ca nasa se ocupa de tot ceea ce este necesar pentru baie, de la obiectele simbolice care se pun in apa, pana la hainutele si scutecul cu care va fi imbracat bebelusul dupa aceea. Este o a doua parte a trusoului pentru botez
Este un moment intim, mai putin oficial si mai apropiat, in care vei putea profita de ocazie ca sa pregatesti cateva cuvinte frumoase pentru nasa, in semn de multumire pentru tot ajutorul dat si pentru responsabilitatea pe care si-a asumat-o.
Ce se pune in baita de dupa botez?
Mai ales daca iti place multele traditii de botez pe care ti le impartasesc toti prietenii, acum este momentul sa te desfasori! Conform multelor opinii si sfaturi, in apa poti pune orez, pentru ca viitorul adult sa fie bogat; seminte de mac pentru ca bebelusul sa doarma bine. Un ou strecurat in apa ii aduce sanatate, iar un banut de aur sau de argint il va face curat si fara pata. Un pic de miere sau de zahar il va face dulce, iar graul il va face cinstit.
Un fulg sau o pana il va ajuta sa pluteasca usor peste necazuri; busuiocul sau petalele de trandafir il vor face frumos. Semintele de canepa il fac sa creasca repede, menta si romanita il ajuta sa creasca usor ca florile campului. Boabele de porumb aduc belsug, piatra il va face puternic, bijuteriile aduc noroc si bani. Probabil ca e bine sa te hotarasti ce anume din aceasta lista este mai important (si acceptabil) pentru tine!
Ce trebuie pentru un botez?
Organizarea unui botez include o multime de alte “maruntisuri” pe care nu trebuie sa le ignori. E preferabil sa faci o lista, pentru a nu rata nimic: marturii pentru invitati, cristelnita impodobita, decorarea bisericii si a restaurantului, pregatirea lumanarii de botez care va fi decorata asortat cu cristelnita, invitatiile pentru oaspeti.
Nu uita ca trebuie sa pregatesti un cadou pentru nasi la botez. Este un mod de a-ti exprima aprecierea pentru efortul lor si pentru ca si-au asumat raspunderea spirituala pentru copilul tau. Se presupune ca sunt niste oameni pe care ii cunosti bine, astfel ca poti sa faci o alegere personalizata; daca esti in pana de idei, o bijuterie pentru ea si o pereche de butoni pentru el pot fi o idee; un obiect decorativ, sau unul util pentru casa sunt alte idei.
Multa lume prefera sa faca o alegere de suflet, ca pentru niste prieteni dragi. Ca o surpriza, poti sa insotesti cadoul cu un tort pentru nasi – este unul dintre acele obiceiuri de botez ceva mai noi, dar care ni se par foarte dragute.
Cum sa te imbraci la botez?
Tinuta va fi adaptata locului si orei de desfasurare a petrecerii, dar si stilului pe care il au parintii. Cea mai complicata alegere ii revine mamei, care va fi in centrul atentiei si care trebuie totdata sa poata dansa, sa se poata simti bine, sa poarte copilul in brate daca e nevoie si sa alapteze comod si discret.
Tinand cont de toate aceste lucruri, probabil ca o rochie sau un top cu decolteu in V sunt cea mai buna alegere.
Ce cadouri se fac la botez?
Depinde de imaginatia ta, dar iti garantam ca parintii se vor bucura sa pastreze pentru copil amintiri din partea celor dragi, care au fost alaturi de familie la momentul botezului.
Cateva idei de cadouri de botez pentru baiat pot fi o bijuterie personalizata, o jucarie personalizata, o jucarie mai scumpa, un articol practic de ingrijire sau un electrocasnic mic.
Daca este vorba despre o fetita, o pereche de cercei, o tinuta simpatica si eleganta, jucarii, o iconita, o amintire personalizata sunt alte optiuni interesante.
Ce contine trusoul de botez?
In functie de intelegerea dintre nasi si parinti, cineva trebuie sa pregateasca trusoul de botez. Este vorba despre un set care include un prosop pentru preot, un prosop mare pentru bebe, panza de mir in care e infasurat bebelusul cand e scos din cristelnita, fasa, sapun si sticluta pentru mir.
Unele trusouri pot fi achizitionate cu tot cu lumanare decorata; alti parinti prefera ca lumanarea sa fie pregatita de firma care se ocupa cu decorarea bisericii, pentru ca toate accesoriile sa fie asortate.
Alte obiceiuri de botez
Dupa cum spuneam inca de la inceputul articolului, exista o mare varietate de obiceiuri de botez, care variaza in functie de zona geografica si nu numai.
E pilda, unii spun ca nasii de botez ai primului copil trebuie sa fie neaparat nasii de cununie ai parintilor. Pentru urmatorii copii, parintii pot alege ce nasi doresc.
Traditional, lumanarea de botez de impodobeste cu flori de crin, frunze de feriga si floricele de floarea miresei. Crinul este floarea Maicii Domnului, feriga simbolizeaza sanatate si spor in toate, iar floarea miresei previne ca bebelusul, viitor adult, sa aiba cununiile legate.
Fasa de botez este rosie pentru fete si albastra pentru baieti; lungimea ei este importanta, caci daca e scurta, copilul se va casatori prea repede, iar daca e lunga, se va casatori prea tarziu.
Se spune ca dupa botez, nasii trebuie sa puna la gatul copilului un lantisor cu cruciulita de argint.
Mama bebelusului nu merge la biserica la botez; moasa ia copilul de acasa, iar nasa il aduce inapoi, cu exprimarea traditionala “Mi-ai dat un pagan, ti-am adus un crestin”. Obiceiul popular spune ca in asteptarea alaiului, mama taia o gaina si facea o supa cu taitei si o tocana, din care sa manance nasii si familia. Restul prietenilor care doreau sa participe veneau cu farfurii de mancare si cu bautura.
Inainte de botez, nu se fac vizite decat de cei din familie. Ei aduc mancare, pentru ca lauza nu are voie sa gateasca in primele 6 saptamani dupa nastere.
In timpul baitei de dupa botez, lumanarea trebuie sa arda permanent; ea se stinge de tavan sau de tocul usii. Dupa asta, lumanarea se despodobeste si se pastreaza intr-un loc uscat, in pozitie dreapta, fara sa se rupa sau sa se incovoaie.
Traditional, apa din cadita trebuie sa fie neinceputa si scoasa la rasaritul soarelui. Dupa baie, ea se varsa la radacina unui copac. Destul de complicat daca stai la bloc…