Care e diferenta dintre balansoarul, sezlongul si jumperul pentru bebelusi?
Multi parinti sunt de parere ca cea mai mare provocare a primului an de viata al bebelusului este legata de lipsa acestuia de mobilitate independenta. Cel putin pana incepe sa mearga de-a busilea, cel mic depinde complet de adult ca sa se deplaseze acolo unde i se pare ca a observat ceva interesant, sau ca sa reuseasca sa vada ce se petrece in jurul lui.
Pentru ca asta se traduce, de fapt, prin parinti obositi, care nu mai apuca sa faca mai nimic pentru ca au tot timpul pe bebe in brate, producatorii au lansat pe piata (de ceva vreme) cateva dispozitive care sa iti vina in ajutor.
Este vorba despre balansoare, sezlonguri si jumpere pentru bebelusi, care ii ajuta pe cei mici sa stea sigur si confortabil, in pozitii care le ofera un plus de vizibilitate fata de patut. Descopera cele mai importante diferente dintre ele, ca sa le poti alege pe cele de care ai mai mare nevoie.
Contents
Balansoarul
Este incadrat in categoria produselor electrice, disponibil in varianta cu alimentare la priza, cu baterii sau echipat cu ambele posibilitati. El iti pune la dispozitie o functie automata de leganare, in una sau mai multe directii, insotita adeseori de o functie de vibratii, care pare sa fie foarte eficienta in linistirea bebelusilor suparati. Desi mult mai portabil decat un tarc sau un patut, acest dispozitiv are in general dimensiuni mai mari decat celelalte doua produse despre care discutam, astfel ca portabilitatea lui este un pic mai mica.
Sezlongul
Este, daca vrei, un echivalent ceva mai simplu al balansoarului. El este confectionat din materiale cu un grad crescut de elasticitate, astfel ca fiecare miscare a bebelusului va declansa o miscare de leganare care se reduce, treptat, in intensitate, pana la urmatoarea miscare a celui mic.
Asta inseamna ca leganatul nu va fi constant si uniform, ca in cazul modelelor electrice, dar totodata un bebe de cateva luni, care “a inteles” cum “functioneaza” scaunul sau, se va putea distra miscandu-se mai intens sau mai putin agitat, pentru a controla reactia obtinuta. Spre deosebire de modelele electrice, sezlongul nu presupune nici un fel de cheltuieli ulterioare si are, de cele mai multe ori, dimensiuni mult mai mici si, deci, o portabilitate crescuta.
Exista si leagane de lemn care se balanseaza similar sezlongurilor pentru adulti; cu o husa pentru balansoar adecvata, ele sunt o investitie durabila.
Jumperul
Reprezinta o modalitate de distractie apreciata de toti bebelusii, la care apeleaza in special parintii copiilor cu o deosebita precocitate motorie. Acesti bebelusi sunt observati adesea ca incearca din rasputeri sa se ridice in picioare de la doar 7 – 8 luni, mai devreme decat media, intr-o etapa a dezvoltarii lor in care musculatura nu e neaparat suficient de antrenata incat sa ii sustina.
De aici porneste un val de frustrare care il face pe cel mic foarte pretentios si ingreuneaza semnificativ sarcina parintilor. Jumperul este practic un fel de ham elastic pe care il vei agata de pilda de tocul usii, si in care bebelusul sta in pozitie verticala si poate “topai” impingandu-se cu piciorusele, ceea ce il distreaza copios si ii ofera o senzatie de independenta, atat de dorita.
Cum sa ma hotarasc?
In primul rand, ia in calcul cateva elemente practice. Incepe, de pilda, cu varsta bebelusului. Daca el e deja mare, a depasit 4-5 luni, probabil ca nu mai are nici un rost sa investesti in leagane si balansoare; majoritatea pot fi folosite pana la o greutate maxima de 7 – 11 kg, dar producatorii recomanda sa renunti la ele atunci cand cel mic devine capabil sa se rostogoleasca singur, sau sa se ridice in sezut. Un jumper este, probabil, mai potrivit, chiar daca mai ai un pic de asteptat pana sa il pui in functiune.
Daca bebe e inca mic, daca abia s-a nascut sau are doar cateva saptamani, balansoarul sau sezlongul iti vor fi un ajutor de nadejde. Ramane sa iei in calcul spatiul de care dispui, suma pe care doresti sa o investesti si stilul vostru de viata.
Daca optezi pentru un sezlong, te vei procopsi, cu o investitie minima, cu un produs pe care il poti lua in parc si la iarba verde, la bunici si la mare, in care bebelusul sa stea confortabil si sa se distreze cu jucariile pe care i le oferi.
Daca alegi un balansoar, portabilitatea acestuia va fi oarecum limitata, iar investitia ceva mai mare, dar te vei bucura de un produs cu sanse mai mari sa il linisteasca sau chiar sa il adoarma pe cel mic. Merita sa adaugam ca daca ti-ai planificat sa studiezi oferta de balansoare pentru bebelusi (aici poti vedea o lista comparativa), probabil ai evaluat atent si spatiul pe care il ai la dispozitie, caci unele dintre aceste modele au dimensiuni destul de generoase.
Care e varianta cea mai distractiva?
Chiar daca intrebarea ta este perfect justificata, este totodata una la care e greu de raspuns. Jumperul este, cu siguranta, amuzant si foarte apreciat de catre copii, dar e adecvat bebelusilor ceva mai mari, care deja stau bine in sezut, iar timpul pe care acestia il pot petrece acolo este destul de limitat, ca si in cazul premergatoarelor.
Sezlongul este distractiv pentru cei mici, in perioada in care acestia descopera cum pot influenta ei insisi miscarea de leganare. In general, aceste piese sunt destul de simple, iar jucariile care sa il tina ocupat pe cel mic trebuie achizitionate separat.
Balansoarele sunt, probabil, variantele cele mai amuzante; unele dintre cele mai complexe arata ca un mini – parc de distractii pentru cei mici. Ele ofera arcade cu jucarii, tavite, lumini si jocuri de lumini, sunete, zdranganele, carusele si proiectii, toate garantand un nivel adecvat de stimulare a simturilor celor mici.
Este exact genul de jucarii pe care le agreaza bebelusii pana la varsta la care reusesc sa stea singurei in sezut si capata astfel noi abilitati de manevrare a unor piese mai complicate.
Nu ignora regulile legate de siguranta
Indiferent pentru care dintre variante optezi, nu uita sa aplici regulile legate de siguranta mentionate de catre producator. Chiar si cel mai sigur accesoriu pentru bebelusi se poate transforma intr-un potential pericol, daca este utilizat necorespunzator.
Tu pentru care dintre variante ai optat? Ca mamica cu experienta, pe care ai recomanda-o unei prietene?