Care sunt produsele si accesoriile pe care e posibil sa nu le folosesti?
Atunci cand urmeaza sa devii parinte pentru prima oara, exista o discrepanta uriasa intre ceea ce stii despre ingrijirea unui bebelus, si ceea ce doresc sa te faca sa stii despre asta producatorii si comerciantii de articole dedicate. Prin urmare, ne-am gandit sa facem o scurta trecere in revista a unora dintre aceste produse, si sa vedem cat de utile sunt ele cu adevarat si cand sunt ele cu adevarat practice si recomandate.
Incalzitorul pentru servetele umede
Este un dispozitiv nu tocmai ieftin, care e evident ce anume face. “Problema” este ca recomandarea tuturor specialistilor este ca la fiecare schimbare de scutec, funduletul bebelusului sa fie spalat cu apa calduta (si sapun, in cazul in care cel mic a avut scaun), nu sters.
Servetelele umede din comert sunt adeseori pline de tot felul de substante chimice pe care probabil ca e mai bine sa le tii la distanta de fundul celui mic. Iar daca esti intr-o situatie urgenta, in care nu ai de ales si trebuie sa apelezi la ele, probabil ca nu ai nici timp sa le incalzesti. Si iti promitem ca nu va pati nimeni nimic daca ele vor fi folosite la temperatura camerei.
Protectiile pentru genunchii bebelusului
Sunt cumva asemanatoare sosetelor cu inserturi antiderapante. Se presupune ca ele vor fi folosite in perioada in care bebelusul incepe sa mearga de-a busilea si ca ele il vor proteja impotriva alunecarii si a loviturilor. de fapt, bebelusul e mai rezistent decat crezi, iar daca vrei sa imbini utilul si placutul, mai bine investesti intr-o salopeta – mop. Da, glumim.
Servetele antibacteriene pentru suzeta.
Ce? Ei bine, da, ai auzit corect. Desi ne vine greu sa ne imaginam cine le foloseste dupa ce bebelusul isi scapa suzeta pe asfalt, in praful si mizeria din orase. Desi intelegem ca pot fi utile, cand spalatul cu niste apa plata nu ti se pare suficient, te sfatuim sa astepti pana dupa nasterea bebelusului ca sa le cumperi. Nu de alta, dar poate faci si tu parte din categoria parintilor de micuti care nu accepta deloc suzeta…
Incalzitorul pentru biberoane
Este un produs pe care, la fel, nu te sfatuim sa dai bani inainte sa te lamuresti exact daca ai nevoie de el si care este tipul de dispozitiv care se dovedeste mai practic pentru tine. Multi pediatri recomanda ca cel mic sa primeasca laptele praf la temperatura camerei, nu incalzit, deci asta te scuteste o data de o potentiala bataie de cap.
In plus, exista o probabilitate mare sa alaptezi, ceea ce din nou, face ca un astfel de dispozitiv sa fie cvasi-inutil. Poate folosesti lapte praf si poate vrei sa il incalzesti – multi parinti marturisesc ca fac asta la fel de bine folosind traditionalul bain-mari; ca durata, se pare ca e acelasi lucru, avantajul incalzitorului fiind, totusi, acela ca permite un control strict al temperaturii.
Poate ai nevoie de un astfel de dispozitiv atunci cand calatoriti, si atunci vei cumpara unul care se alimenteaza direct la bricheta masinii.
Termometrul pentru baie
Este un dispozitiv a carui utilitate este greu de inteles…cata vreme nu suferi de cine stie ce tulburare neurologica ce nu iti permite sa apreciezi corect temperatura apei. Bebelusii sunt delicati, dar o diferenta de un grad nu inseamna mare lucru, atata timp cat tu te simti confortabil cu mana in apa lor pentru baie. Daca iti faci griji pentru pielea lor sensibila, poti testa apa folosind zona cotului.
Incaltaminte pentru sugari.
Da, stim, sunt draguti. Da, poate ca la botez iti doresti o tinuta mai… sa-i spunem eleganta? Completa? Oricum ar fi, inainte de varsta la care bebelusul incepe sa se ridice in picioare, incaltamintea este inutila. Chiar si dupa aceea, specialistii iti recomanda sa ii lasi pe cei mici sa exploreze cat mai mult timp desculti, deci vei folosi numai papucei intelept alesi si numai pentru mersul pe afara.
Multe haine pentru nou-nascuti.
Toata lumea porneste de la premisa ca cei mici si foarte mici se murdaresc mult si ca trebuie schimbati des. De asemenea, recunoastem ca e greu sa rezisti hainutelor delicate, cu imprimeuri haioase, dantelute si volanase – sunt atat de mici si de simpatice!
Ei bine, da, sunt atat de mici, incat cele pentru 0 – 3 luni sunt purtabile cam o luna. O luna pe care bebelusul o petrece in patutul sau sau in bratele parintelui, deci se va mudari, poate, atunci cand eructeaza mai puternic, sau cand are vreun scaun exploziv. De fapt, acestea din urma apar in general mai tarziu.
Daca vrei sa ii faci un cadou inspirat unei proaspete mamici, ii poti cumpara cateva body-uri din bumbac, moi, fine, confortabile, pentru varste incepand cu 6 luni, cand se porneste intreaga nebunie a diversificarii.
Caruciorul
Este o investitie importanta si discutabila. Unii parinti se reped sa investeasca in cele mai bune carucioare 3 in 1 fara a lua in calcul ca, daca bebe se naste in iunie, landoul este ca si inutil, de exemplu. Iar daca nu esti destul de atent si de informat, s-ar putea ca vrand sa faci o economie, sa optezi pentru un set cu scoica neomologata.
Multe mamici spun ca la al doilea copil, au preferat solutia unui sistem de purtare adecvat varstei, dupa care au achizitionat direct un carucior sport cu spatar reglabil. Alte mamici sustin ca modelul 3 in 1 pe care l-au achizitionat la primul copil a fost salvator si folosit cu succes si la urmatorii. Gandeste-te bine ce varianta de produs vi se potriveste cel mai bine.
Seturi complete de biberoane.
Avand emotii legate de succesul alaptarii, unele mamici investesc in seturi de biberoane “ca sa fie acolo”. Realitatea este ca daca ai in casa un singur biberon, te vei descurca foarte bine cu el in primele 1 – 2 saptamani, pana cand te lamuresti exact cum sta treaba cu alaptatul. Biberoanele sunt disponibile in toate magazinele de profil, farmacii si supermarketuri, astfel incat iti poti completa colectia DACA este nevoie.
Tu ce obiecte ai cumparat pentru bebelusul tau, care s-au dovedit a fi inutile, sau foarte rar folosite?