In cautarea produsului perfect de igiena intima, femeile au ocazia sa testeze tampoane, absorbante si cupe menstruale. In continuare, o comparatie obiectiva intre cele trei alternative disponibile pe piata pentru perioada menstruatiei.
Cupele menstruale – o scurta istorie
Chiar daca pe piata de la noi aceste produse par inovatoare, conceptul exista de multa vreme, mai exact din anul 1932, cand L. J. Goodard a patentat un “receptacul vaginal”: un obiect cu forma de clopot intors, menit sa fie introdus in vagin ca sa colecteze sangele menstrual.
In prezent, aceste produse sunt confectionate din materiale moi, pliabile, de uz medical, care pot fi sterilizate: silicon, cauciuc, latex sau elastomer.
Mare parte din popularitatea cupelor menstruale se datoreaza faptului ca sunt refolosibile. De altfel, durata lor de viata este mare, de aproximativ 10 ani. Multi cumparatori privesc aceste produse ca pe unele ecologice, prietenoase fata de mediu, si le prefera tocmai pentru ca genereaza o cantitate mult mai mica de deseuri decat produsele clasice. Cat de practice sumt, depinde in mare parte de preferintele personale ale utilizatoarelor.
O echipa de cercetatori de la Liverpool School of Tropical Medicine din Marea Britanie, impreuna cu cercetatori din UK, Kenya si India, au efectuat un studiu amplu al literaturii din domeniu, colectand date despre cat de sigure si de practice sunt cupele menstruale in comparatie cu celelalte produse de igiena feminina.
Riscul aparitiei scurgerilor
In intreaga lume, exista 1.9 miliarde de femei de varsta fertila, care petrec, in medie, 65 de zile pe an ocupandu-se de gestionarea fluxului menstrual. Cu toate acestea, profesorul Penelope Philips-Howard considera ca exista foarte putine studii care compara diversele produse sanitare specifice.
“Scopul studiului nostru a fost sa comparam datele existente in legatura cu riscul de aparitie a scurgerilor, siguranta si acceptabilitatea cupelor menstruale, in raport cu alte produse preexistente”, afirma ea.
Au fost examinate 43 de studii anterioare, in care au existat un numar de 3319 participante din diferite tari, cu statusuri economice variabile: 15 dintre ele au inclus populatie din tari cu venit mediu si mic, iar 28 dintre ele au inclus femei din tari cu venituri mari pe cap de locuitor.
Un numar de 4 studii, in care au participat 293 femei, au comparat in mod direct cupele menstruale cu tampoanele si absorbantele, pentru a se vedea care dintre ele are cel mai mare risc de aparitie a scurgerilor.
Trei dintre acestea au aratat ca rata de patare accidentala este similara in cazul cupelor menstruale si a altor produse; unul dintre ele sugereaza ca riscul este mult mai mic in cazul folosirii cupei.
Unele dintre aceste rezultate au indicat faptul ca aparitia scurgerilor a fost cauzata de un flux foarte abundent, de o anatomie diferita a uterului, de folosirea unei cupe prea mici, pozitionata incorect sau care nu a fost golita la timp.
13 dintre aceste studii au demonstrat ca aproximativ 70% dintre femeile care au folosit cupa menstruala (aici clasificarea noastra comparativa) s-au declarat incantate si au decis sa continue sa o utilizeze si pe viitor, odata ce s-au obisnuit sa o manevreze corect. De altfel, etapa de familiarizare este considerata cea mai dificila de catre majoritatea femeilor. 6 studii calitative au demonstrat ca multe dintre participante au avut nevoie de mai multe cicluri menstruale pentru a deveni cu adevarat increzatoare in a folosi cupa corect.
Se sugereaza, de asemenea, ca informatiile despre folosirea cupelor sunt sumare si oarecum imprecise, iar o mare parte a populatiei inca nu stie ca exista acest gen de produs.
3 studii in care au fost implicati subiecti din tari bogate au demonstrat ca doar 11 – 33% dintre femeile care folosesc produse de igiena pentru menstruatie stiu ca aceste produse refolosibile exista pe piata.
De altfel, din 69 de site-uri educative din 27 de tari diferite, care abordeaza subiecte de tipul pubertatii si a menstruatiei, doar 30% mentioneaza existenta si utilitatea cupelor menstruale.
Cupa menstruala se poate folosi in siguranta
Cercetatorii au verificat si cat de sigura este utilizarea cupei menstruale pentru sanatatea cumparatoarei. Au fost analizate efectele adverse raportate in Europa, America de Nord si Africa.
Dintre toti participantii la acest studiu, 5 persoane au raportat un diagnostic de sindrom de soc toxic dupa folosirea cupei menstruale. Cercetatorii atrag insa atentia ca nu exista informatii concrete despre modul in care au fost folosite cupele, prin urmare este dificil de calculat un procent de risc, comparativ cu alte produse de igiena feminina.
Patru dintre studii au raportat ca utilizarea cupei menstruale nu afecteaza flora vaginala normala. Cercetarile care si-au propus sa examineze integritatea vaginului si a cervixului dupa folosirea unui asemenea produs au demonstrat ca nu se observa nici un el de leziuni.
Totusi, se dezbate inca existenta unui eventual risc pentru femeile care au montat un sterilet. Exista consemnate 13 cazuri in care extragerea cupei a avut ca efect dizlocarea steriletului.
Dintre toate femeile care au testat cupa menestruala, 5 au raportat durere, 3 au prezentat rani vaginale, 6 au dezvoltat o alergie, iar 9 au mentionat aparitia de probleme de tract urinar.
Pe baza studiilor disponibile, cupele menstruale au fost clasificate ca fiind macar la fel de sigure ca si celelalte produse de igiena menstruala. Concluzia prezentata de catre cercetatori a fost ca “Studiul nostru sugereaza ca o cupa menstruala poate fi o optiune acceptabila si sigura pentru igiena menstruatiei in tarile cu venit mare, mediu si mic pe cap de locuitor, insa nu sunt suficient de bine cunoscute. Conform rezultatelor pe care le-am prezentat, se pot pune la punct programe care sa educe populatia despre cupa menstruala ca fiind o alternativa la produsele de unica folosinta, chiar si in zonele in care accesul la apa este limitat.”
Putina atentie nu strica
Rezultatele obtinute de catre cercetatori trebuie privite cu un graunte de retinere, dintr-un motiv pe care chiar ei il scot in evidenta: nu toate studiile luate in considerare s-au desfasurat conform tuturor regulilor cercetarii stiintifice. Unele studii erau vechi, altele nu au fost publicate in jurnale de renume, altele s-au concentrat pe modele de cupe menstruale care nu mai sunt disponibile.
In plus, rezultatele obtinute au variat in functie de momentul efectuarii studiului si de modelul de cupa menstruala luat in discutie, ceea ce inseamna ca rezultatele sunt dificil de comparat. Este motivul pentru care se recomanda aprofundarea subiectului si analizarea impactului real asupra mediului pe care il are alegerea acestui tip de produs.
Asadar, care este solutia optima?
Conform datelor obtinute pana in prezent, modalitatea optima de gestionare a perioadei menstruale pare ca depinde de preferintele si de stilul de viata al fiecarei femei in parte. Ceea ce s-a stabilit clar este ca, desi putin mai complicat de folosit decat tampoanele si absorbantele, cupa menstruala este cel putin la fel de eficienta si de sigura ca acestea.