Atunci cand vine vorba despre educatie in general si despre educatia copilului in mod special, familia joaca un rol esential. De aceea este foarte important ca implicarea sa fie una constanta. In continuare, mai multe despre valoarea educatiei in familie.
Primul pas pe care il ai de facut pe acest drum presupune sa iti raspunzi la o intrebare nu tocmai simpla: ce este educatia? In acest articol ne referim atat la “cei 7 ani de acasa” cat si la educatia academica a copiilor, fie ca e vorba despre copii la scoala sau copii cu varsta de gradinita.
Rolul parintilor in dezvoltarea unui copil – Rolul mamei
Mama este totul pentru copil, in prima parte a vietii sale. Dezvoltarea copilului cunoaste prima data iubirea prin intermediul mamei sale. Copilul este dependent de parinti in primii sai ani de viata, dar relatia cu mama este una cu totul speciala. Cu mult inainte sa vorbim despre importanta educatiei, mama ofera hrana, adapost, incredere, protectie, acoperind toate nevoile de baza ale bebelusului.
Pe masura ce copilul creste, si rolurile mamei se diversifica; mama devine model – copilul se raporteaza la lume preluand exemplul propriei mame. Apoi, mama devine autoritate – este datoria ei sa impuna primele reguli si norme – este momentul discret in care incepe educatia copiilor.
Dar rolul parintilor in educatia copilului nu se sfarseste aici; mama se transforma in simbolul feminitatii, un exemplu pentru fiica sa si un prototip al partenerei ideale pentru fiul sau.
Rolul parintilor in dezvoltarea unui copil – Rolul tatalui
Daca mama este afectiune, blandete si feminitate, tatal este siguranta, putere si autoritate. Tatal este primul care “intervine” in relatia dintre mama si copil, iar implicarea sa relativ limitata – cel putin in familia clasica – il face cu atat mai valoros.
Inclusiv in societatea actuala, se tinde spre modificarea statutului tatalui: el nu mai este “absent” in primul an de viata al copilului, ci devine un partener de nadejde al mamei, cu care imparte atributiile legate de copil. Dar pe masura ce independenta fata de mama a copilului creste, tatal devine un personaj tot mai activ in relatia cu acesta. El impune reguli si o sustine pe mama in stabilirea limitelor familiei, el initiaza copilul intr-un sport, el insufla curaj si ofera modelul perseverentei, fiind in general mai energic si mai incurajator decat mama care ofera confort si blandete.
Ca si mama, si tatal are rolul sau ca si barbat: el e primul exemplu de masculinitate pentru fiul sau, in timp ce pentru fiica sa e un model si un protector. Relatia pe care o fiica o are cu tatal sau tinde sa ii defineasca relatiile de mai tarziu cu barbatii; un tata absent o poate determina sa caute vesnic figura paterna protectoare, in timp ce un tata dur sau violent o poate determina sa priveasca abuzul ca o parte normala a unei relatii sau ca pe o dovada de iubire.
Rolul parintilor in educatia copiilor – varsta scolara
Relatia scoala familie este una complexa si, uneori, dificila; se spune, insa, ca pentru succesul academic al copilului, un parteneriat scoala familie este indispensabil. Consilierea parintilor fata de propriul copil ar trebui sa puna accent pe importanta educatiei academice, in timp ce parintii la randul lor ar trebui sa poata apela, la nevoie, la ajutorul specialistului psihopedagog scolar pntru a-si indruma copilul atunci cand apar dificultati si obstacole.
De ce e important ca parintii sa se implice in educatia scolara a copiilor?
- Note mai mari: copiii ai caror parinti sunt mai implicati au note mai mari si rezultate mai bune la teste. Cu cat implicarea parintilor e mai mare, cu atat beneficiile pentru copii sunt mai mari.
- Comportament corespunzator: copiii ai caror parinti sunt implicati in activitatea scolara dau dovada de abilitati sociale superioare si de un comportament scolar adecvat. Ei au mai putine absente, deranjeaza mai rar orele si sunt mai constiinciosi in ceea ce priveste efectuarea temelor. Ba exista un studiu care demonstreaza ca acei copii ai caror tati sunt interesati sa mentina relatia cu scoala au un risc mai mic de suspendare, exmatriculare sau repetentie.
- Educatie superioara: implicarea parintilor are ca efect direct cresterea calitatii scolilor, imbunatatirea moralului si a rezultatelor profesorilor, si imbunatatirea perceptiei comunitatii asupra scolii respective. Parintii implicati castiga respectul profesorilor, care au tendinta de a avea asteptari mai mari de la copii. Copiii petrec mai mult timp in scoala si au sanse mai mari de a-si continua educatia dupa terminarea liceului.
- Incredere in sine: atunci cand elevii se simt sustinuti, atat acasa cat si la scoala, au tendinta de a dezvolta o atitudine pozitiva fata de scoala. Pentru ei, succesul academic devine mai important, iar in timpul petrecut in scoala ei se simt acceptati, inclusi si respectati.
- Increderea parintilor in institutia scolara creste: Atunci cand parintele se implica direct in educatia copilului sau, el e “la zi” cu ceea ce se studiaza, se simte mai bine in incinta scolii, devine mai capabil sa isi ajute copilul si castiga mai multa incredere in abilitatile sale de parinte. Un parinte care e conectat la realitatea scolara a copilului sau are sanse mai mari de a-si continua propria educatie.
Ce inseamna “parinte implicat in educatia copilului”?
Unii parinti cred ca implicarea lor are legatura in mod special cu siguranta copilului. Copilul “educat” cunoaste regulile si riscurile si respecta normele de siguranta: nu vorbeste cu strainii, mentine un ton politicos, nu face crize in public, nu se abate de la drumul spre casa. Alti parinti considera ca o parte foarte importanta a educatiei are legatura cu controlul parental: un ceas GPS pentru copii ii anunta despre activitatea copilului aunci cand acesta e departe de casa, aplicatiile speciale pentru telefon ii atrag atentia in legatura cu activitatea online a copilului si asa mai departe. Desi importante, aceste metode nu acopera intreaga arie a educatiei unui copil.
Pentru succesul scolar al copilului, parintele trebuie sa participe la evenimentele scolare, fie ca e vorba despre sedinta cu parintii sau despre o vanzare de dulciuri. Comunicarea cu invatatorul, profesorul sau dirigintele trebuie sa fie corecta si regulata, iar parintele isi poate oferi ajutorul cand vine vorba despre eventuale activitati extracuriculare.
Voluntariatul in incinta scolii e un alt mod de a fi de ajutor. Incurajarea copilului sa citeasca zilnic si supravegherea temelor sunt de asemenea foarte importante. Incurajarea activitatilor de invatare acasa este esentiala; pentru ca acasa lucrati 1 la 1, poti apela la o multime de metode amuzante sau practice pentru a-l ajuta pe copil sa descopere stiinta.