Care e secretul luptelor pentru leaganele de la locurile de joaca?
Una dintre scenele cel mai des surprinse la locurile de joaca pentru cei mici este cea a cozii formate langa leagan. Leagan care este, probabil, cel mai frecvent motiv de cearta intre copii.
Din prima zi de viata, nou-nascutul tace cand e leganat, somnul de pranz poate dura cateva ore cu conditia leganarii pe picioare, iar la joaca, leaganul e atat de pandit; care este explicatia, care e misterul care face ca aceasta activitate sa fie atat de iubita de catre copii?
Leaganele nu sunt tocmai o noutate
Chiar daca acum mii de ani erau reprezentate de liane, leaganele exista din cele mai vechi timpuri. Exista suficiente dovezi in acest sens; de altfel, in anii 1800, copiii se jucau frecvent in diferite tipuri de leagane.
Mai tarziu, odata cu Revolutia Industriala si cu legile care reglementau punerea copiilor la munca, a aparut si nevoia spatiilor de joaca pentru copii.
Leaganul a devenit cea mai ieftina si mai comuna modalitate de joaca in aceste locuri, castigand o popularitate greu de inteles in randul adultilor, care in mod ciudat, marturisesc ca nu mai sunt in stare sa mai foloseasca asemenea dispozitive.
Deci, de ce ne leganam?
Leganatul, in sine, inseamna o multitudine de senzatii; miscarea in fata si in spate are pe de o parte un efect calmant, si pe de alta parte stimuleaza secretia de adrenalina, caci este palpitant sa calatoresti atat de liber prin spatiu.
Daca ne uitam, insa, mai in profunzimea lucrurilor, vom descoperi ca leganarea are legatura cu miscarea din uterul matern si cu primele senzatii legate de forta gravitationala, pe care bebelusii le experimenteaza dupa nastere.
Leganatul stimuleaza sistemele senzoriale ale organismului: sistemul vestibular si ceea ce este denumit proprioceptie – un cumul de informatii preluate de creier de la organele de simt, care il ajuta sa isi formeze o imagine corecta asupra locului si pozitiei in spatiu.
Sistemul vestibular este stimulat de miscarea in timp si spatiu, in combinatie cu fortele gravitationale. Specialistii detaliaza informatia: cele 3 canale semicriculare din urechea interna raspund la miscare si la forta de acceleratie in plan orizontal, vertical si oblic.
Acest tip de stimulare este direct legata de simtul echilibrului, si ca o paranteza interesanta, s-a observat ca acei copii care par sa aiba probleme de echilibru, au si dificultati in a invata sa citeasca.
Expertii au investit timp si resurse in studiul evolutiei omului si a cimpanzeilor, rudele noastre cele mai apropiate, cu care impartim acelasi bagaj genetic in proportie de 98.5%. S-a descoperit ca leganarea stimuleaza cerebelul, responsabil totodata de capacitatea de a comunica si de a planifica, si este de asemenea capabila sa imbunatateasca capacitatea de autoreglare emiotionala. Practic, leganatul activeaza conexiunile nervoase din cortexul prefrontal si “energizeaza” creierul.
Insa acesta nu este singurul efect al leganatului. El influenteaza sistemul de proprioceptie, aparatul locomotor, capacitatea creierului de a localiza corpul nostru in spatiu, ca si pozitia si starea muschilor. Leganatul ne ajuta sa ne dezvoltam si sa ne mentinem sistemul de proprioceptie, care obtine informatii de la muschi si articulatii.
Sunt procese de care nu suntem constienti, dar care se desfasoara permanent in creierul fiecaruia dintre noi, si fara de care nu am fi capabili de nici un fel de actiuni coordonate. Si sa ne gandim nu doar la leganatul pasiv, ci si la coordonarea si miscarea necesare ca sa amplifici miscarea, sa “iti faci vant” cum spun copiii.
Iar leganatul e bun si pentru adulti
S-a observat ca dupa 10 – 15 minute de dat in leagan, chiar si adultii se simt mult mai bine. Sistemul nervos central si urechea interna sunt stimulate intr-un mod natural, fara implicarea nici unui fel de substante exogene, si nu ne costa nimic sa petrecem un pic de timp placut si relaxant si sa ne luam gandurile de la necazurile de fiecare zi. Multi adulti spun ca dupa o sesiune de leganat par sa gandeasca mai clar, sau sa fie mai optimisti.
Leganatul imbunatateste calitatea somnului
Exista studii care au aratat ca acei copii care se leagana regulat au un somn mai linistit. Explicatia este relativ simpla: miscarea ajuta la echilibrarea activitatii neurologice din creier. Ca si adultilor, si copiilor li se intampla sa aiba momente de agitatie interioara, in care mintea le fuge in 100 de directii, dar daca noi reusim sa ne controlam, el nu au aceasta abilitate inca. Miscarea caracteristica leganatului ajuta creierul, inca imatur, sa se odihneasca mai linistit. Adauga si niste cantece de leagan placute, si odihna e garantata.
Leganatul ii ajuta pe copiii cu tulburari senzoriale
…si in aceasta categorie intra majoritatea copiilor mici si prescolarilor, caci ele fac parte din tiparele de dezvoltare. Unora dintre copii nu le plac sosetele, altora manusile, unii nu suporta caciula pe cap, altii sunt enervati de etichetele hainelor; pe unii ii afecteaza puternic zgomotele puternice, in timp ce altii au sensibilitati deosebite la rece sau la cald.
Aceste “probleme” dispar odata cu inaintarea in varsta, dar pana atunci, se pare ca un balansoar ajuta la echilibrarea copilului, facandu-l sa se concentreze mai putin la acesti factori iritanti.
Leganatul ii ajuta pe copiii cu tulburari din spectrul autist
Un leagan de copii, accesibil zilnic, este un adjuvant cunoscut al terapiei copiilor cu tulburari din spectrul autist. In cazul lor, de mare folos sunt tiparele variabile de leganare: rasuciri, balansare in lateral, leganat pe burta; toate sunt metode care ii ajuta pe copii sa se linisteasca si sa isi incetineasca ritmul interior.
Leganatul imbunatateste cooperarea si comunicarea dintre copii
Exista un studiu interesant care demonstreaza ca micutii au tendinta de a-si sincroniza miscarile, lucru favorabil, in continuare, unei mai bune cooperari si comunicari. Cooperarea inseamna sa te poti adapta la o situatie, sa poti face un compromis cu cineva, sa lucrezi impreuna cu cineva catre un scop comun, si toate aceste lucruri sunt abilitati sociale pe care unii copii le invata greu.
Experimentul a fost unul complex, insa concluzia cercetatorilor a fost ca aceasta miscare sincron creeaza senzatia de similitudine, de apropiere, de impartasit lucruri comune, prin urmare copiii sunt tentati sa se imprieteneasca mai repede si sa comunice mai bine. Aceasta observatie are o larga aplicabilitate practica, in grupurile de copii, prin urmare merita avuta in vedere.
Leganatul stimuleaza dezvoltarea cognitiva
Lasand la o parte modificarile fiziologice care se petrec in sistemul nervos atunci cand copiii folosesc leaganele, ele reprezinta un instrument favorabil jocului de rol si imaginatiei.
Copilul creeaza mental imaginea unui obiect care nu exista acolo de fapt, sau a unei situatii in care ar putea fi pus, si gaseste solutii pentru problemele cu care s-ar putea confrunta.
Datul in leagan imbunatateste abilitatile sociale
…printre care se numara rabdarea si capacitatea de a imparti. La cele mai multe locuri de joaca exista unul sau doua leagane individuale, pe care copiii trebuie sa le imparta. Majoritatea copiilor graviteaza in jurul acestei atractii, astfel ca fiecare dintre ei va fi obligat sa isi astepte randul… cu din ce in ce mai multa rabdare.
De asemenea, copiii pot fi invatati sa imparta, lucru dificil si generator de multe frustrari, mai ales la varste mici sau cand e vorba despre lucruri care le plac in mod deosebit. Copiii care invata sa imparta de la varste mici stapanesc abilitati sociale superioare si se transforma in adulti generosi.
Datul in leagan stimuleaza independenta si increderea
Cand sunt mici, copiii depind de un adult care sa ii dea in leagan, dar pe masura ce cresc, vor invata sa faca asta singuri, ceea ce le ofera un grad sporit de control – de unde si motivatia pentru a insista sa faca asta.
Odata ce descopera ca sunt capabili sa stapaneasca leaganul, cat de repede sau de tare se dau, copiii trec printr-o “infuzie” de incredere in ei insisi, care le va folosi pe termen lung.
Copilul tau ce relatie are cu leaganele? Cat de pasionat este de acest gen de distractie?