6 riscuri la care iti expui copilul cand cumperi incaltaminte contrafacuta
Copiii cresc atat de repede, incat o pereche de adidasi, sandale sau cizme de cauciuc pentru copii ajunge sa fie purtata doar cateva luni, inainte sa ramana mica. Iar aceasta stare de lucruri dureaza pana macar la 12 – 14 ani, cand poti incepe sa speri ca pantofii pentru fetite cumparati in septembrie sa poata fi purtati cu succes si la petrecerea de Revelion.
In aceste conditii, exista o tentatie importanta sa cumperi incaltaminte contrafacuta. Si cand e vorba despre copii, ne referim in primul rand la incaltamintea sport fabricata in tari asiatice sau direct pe vapor, care imita designul unora dintre cele mai iubite modele ale brandurilor cunoscute.
Si nu ne referim neaparat la celebrii “Adibas” pe care ii vezi in picioarele smecherilor din cartier, ci includem in aceasta categorie si copiile mult mai fidele, dar de o calitate indoielnica.
Vei spune ca acesta este bugetul familiei si ca nu iti permiti sa platesti 200 – 300 de lei pentru o pereche de adidasi originali care sa fie purtati 3-4 luni, si te credem, totusi exista solutii potrivite acestei situatii, care nu presupun ca tu sa faci rabat de la calitate. Poti gasi pe piata adidasi de copii ieftini, urmarind de pilda perioadele de reduceri sau cautand producatori locali.
Vei spune ca nu te intereseaza aspectul etic al situatiei, insa este destul de posibil ca imitatiile pe care le cumperi tu sa fie confectionate de copii de varsta copilului tau, care in loc sa mearga la scoala sau sa se joace, stau inchisi in medii toxice timp de 10-12 ore pe zi, pentru un salariu de mizerie, care abia le ajunge sa cumpere paine pentru ziua respectiva.
In sfarsit, vei spune ca nu vrei sa imbogatesti brandurile de fite, sau corporatiile, insa atunci cand afirmi asta, uiti ca aceste branduri investesc in cercetare si design, in certificari si controale de calitate, si ca daca ele dau faliment, oamenii care muncesc legal in fabricile lor de productie, vor ramane fara slujbe si fara sursa de venit.
Si acestea sunt doar cateva dintre argumentele pentru care descurajam achizitia de fake-uri, indiferent ca e vorba de parfumuri, posete, adidasi pentru copii sau jucarii. O lista completa, detaliata, poti consulta in randurile de mai jos.
Contents
Vei cheltui macar la fel de mult, daca nu mai mult.
Cand te uiti la pretul unor adidasi originali, si apoi la cel al unei copii, probabil ca cea de-a doua optiune ti se pare mult mai tentanta. Din pacate insa, pretul redus vine la pachet si cu o calitate indoielnica. Producatorii de fake-uri nu folosesc aceleasi materiale, sau aceeasi calitate a materialelor, pentru ca ar ajunge la costuri de productie similare cu cele ale originalului, si atunci nu ar avea nici un profit.
Asta inseamna ca perechea achizitionata are sanse mari sa se pateze definitiv, desire, dezlipeasca, rupa, scalcieze dupa doar cateva purtari, spre deosebire de piesele de brand, care in general pot fi purtate si de un frate sau o sora mai mica.
Au sau capata un miros neplacut
Cu siguranta ai intrat macar o data in vreun butic cu incaltaminte chinezeasca ieftina, unde te-a lovit mirosul acela chimic, neplacut. Ei, imagineaza-ti ca asa miros adidasii copilului tau. Sau poate ai avut noroc si ai gasit un produs care cel putin la prima vedere, nu miroase; nu te bucura prea tare sau prea repede, caci va mirosi in scurt timp: materialele de calitate proasta, lipsa de ventilare, incurajeaza transpiratia piciorului; umezeala e un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, si de aici pana la incaltaminte urat mirositoare, si picioare urat mirositoare, mai e doar un pas.
Si nu, nici spalatul regulat, nici spray-urile pentru incaltaminte nu vor rezolva situatia, iar curatatul frecvent in masina de spalat va scurta si mai mult durata de viata a incaltamintei.
Incaltamintea contrafacuta poate reprezenta un risc pentru sanatate
Normele europene de siguranta in materie de incaltaminte pentru copii, ieftina, sunt destul de stricte si sunt menite sa previna contactul consumatorilor cu substante chimice periculoase. Exista un Sistem Rapid de Alerta pentru produsele nealimentare, care in 2013 a retras de pe piata mai mult de 70 de tipuri de produse din piele, incaltaminte, curele si posete, pentru ca nu respectau standardele in vigoare privind reziduurile chimice admise.
Peste 90% dintre aceste retrageri de pe piata s-au datorat concentratiei mari de crom IV, restul fiind atribuite altor substante: ftalati, dimetil fumarat, nichel, pentaclorofenol, vopsele interzise, hidrocarburi policiclice aromatice si asa mai departe. Pe lista compusilor volatili toxici emanati de diverse materiale se numara substante generate de latex, neopren, adezivi folositi in producerea incaltamintei. Toluenul si formaldehida sunt doar doua dintre cele mai frecvent intalnite exemple.
Pe aceasta lista, cand vine vorba despre incaltamintea de copii, din piele, cel mai mare risc este atribuit cromului IV, caci peste 85% din pielea produsa la nivel mondial foloseste tehnici de prelucrare care includ cromul. El poate fi adaugat in procesul chimic, sau este produs automat prin oxidarea altor compusi. Mai rau este ca aceasta formare a cromului IV continua si dupa producerea incaltamintei, in conditii de temperatura ridicata si umiditate scazuta.
In cazul incaltamintei din cauciuc, plastic, piele ecologica, materialele folosite includ adeseori ftalati, care au ca efect sporirea elasticitatii. In afara de ftalati, alte substante cu risc sunt nitrozaminele, care au efect cancerigen. Nu exista inregistrari privind retragerea de produse de incaltaminte din cauza nitrozaminelor, in schimb au fost retrase cosmetice si jucarii.
Unii desicanti folositi pentru eliminarea umezelii in timpul transportului, pot cauza alergii cutanate.
Accesoriile metalice pot elibera cantitati mici de nichel, care, in timp, pot cauza intoxicatii.
Punand cap la cap toate aceste informatii, devine brusc evident de ce probabil ca este o idee mult mai buna sa investesti intr-o pereche de incaltaminte de marca, de buna calitate, care respecta standardele de siguranta si care a fost lansata pe piata dupa ce a trecut prin teste de calitate, decat in 3 perechi care, pe termen lung, iti pot imbolnavi copilul.
E posibil sa apara diferente legate de marime.
Spre deosebire de firmele serioase, pe al caror calapod te poti baza (aproape) o viata intreaga, producatorii oportunisti confectioneaza incaltamintea cu persoane nespecializate, adeseori cu dispozitive si unelte de calitate proasta. Te poti trezi ca adidasul drept este potrivit, dar cel stang prea mic sau prea mare, sau poti descoperi ca micutul tau, care poarta 34, se plange ca marimea 35 il strange.
Confortul e un subiect sensibil
Ti s-a intamplat vreodata sa te incalti cu o pereche de pantofi care, desi sunt marimea potrivita, pur si simplu iti sunt incomozi? Sau iti dau dureri oribile de picioare dupa jumatate de zi, desi nu ar trebui? Ei bine, i se poate intampla si copilului tau, chiar cu perechi de incaltaminte care par sa ii vina ca turnati. Si pentru ca cei mici sunt mult mai sinceri, s-ar putea sa te trezesti cu o pereche de adidasi ca noi, purtati o singura data, pe care copilul tau refuza sa ii mai incalte.
Incaltamintea contrafacuta este produsa si/sau comercializata ilegal
Atunci cand platesti pentru o pereche de Nike sau de Reebok, in pretul de la raft intra materia prima, tehnologia de calitate folosita pentru fabricare, salariile angajatilor din fabrici, salariile echipei de proiectare si de testare, transportul si distributia, costurile de desfacere in magazin, pana la salariile vanzatorilor care iti ofera marimea potrivita atunci cand probezi.
Atunci cand alegi sa platesti mai putin, nu economisesti “taxa de brand”, ca sa folosim o figura de stil. Diferenta de pret vine din calitatea materialelor, a fortei de munca, din evaziune fiscala sau alte forme de nerespectare a legii. In multe tari sarace, copiii sunt obligati sa munceasca ilegal; tehnicile de prelucrare ale pantofilor sunt discutabile, iar absenta unor teste de siguranta expun consumatorul final unor riscuri pe care probabil ca nu ai dori sa ti le asumi, fiind vorba despre copilul tau.
Asadar, care e alegerea ta in aceasta privinta? Cum gestionezi problema costurilor legate de incaltamintea copilului tau? Ai avut experiente neplacute in urma unor alegeri neinspirate?