Demineralizarea si aparitia cariilor – diagnostic, preventie si solutii
Din pacate, de multe ori dintii de lapte nu beneficiaza de suficienta atentie din partea parintilor. Motivele sunt numeroase, insa toate au la baza lipsa de informare, care conduce la o serie de prejudecati, ale caror rezultate ii afecteaza, din pacate, pe copii. Iar dantura umana definitiva poate fi afectata de calitatea precara a dintilor de lapte.
In articolul acesta ne propunem sa discutam despre demineralizarea dintilor de lapte, care reprezinta primul pas in procesul de aparitie a cariilor. Vei descoperi de ce trebuie sa acorzi o atentie sporita igienei dentare a bebelusului, inca dinainte de eruptia primului dintisor, care sunt cauzele deteriorarii accelerate a dintilor, care apare la unii copii, si ce poti face ca sa o incetinesti si sa contribui la repararea zonelor cu leziuni.
Care sunt cele mai frecvente prejudecati in materie de dantura de lapte?
Multi dintre parinti evita sau amana sa realizeze o igiena orala corespunzatoare bebelusilor, dintr-o multime de motive care nu sunt corecte sau reale. De pilda, unii considera ca atata timp cat bebelusul nu are dinti, sau abia daca primul incisiv i-a strapuns gingia, igiena cavitatii bucale nu este necesara.
Adevarul este ca recomandarile medicilor sunt ca inca din primele zile de viata, gurita bebelusului sa fie curatata cu degetul infasurat intr-o bucata de tifon cu apa, insistandu-se nu numai in zona gingiilor, ci si pe fata interna a obrajilor sau pe limbuta.
Alti parinti sunt de parere ca bebelusul e prea mic sa fie spalat pe dinti, sau ca nu e sanatos sa fie folosita o pasta de dinti pe care sa o inghita pentru ca e prea mic ca sa o scuipe si sa clateasca.
Realitatea este ca exista paste de dinti special formulate pentru aceasta categorie de copii si acest interval de varsta, care sunt testate si demonstrate ca fiind sigure.
Un alt motiv frecvent invocat este ca acesti dintisori sunt oricum temporari, si ca in doar cativa ani, ei vor fi inlocuiti cu dantura definitiva; abia aceea merita cu adevarat ingrijita. Ei bine, aceasta idee este paguboasa din mai multe puncte de vedere.
In primul rand, dantura de lapte este mai sensibila decat cea definitiva; riscul ca ea sa dezvolte carii este mare, iar aceste carii vor avansa mai repede, pe de o parte din cauza structurii diferite a dintelui, si pe de alta, deoarece mentinerea unei igiene perfecte este dificila.
Apoi, dantura definitiva poate fi influentata de cea a dintilor de lapte: o infectie netratata, care duce la formarea unui abces, poate afecta dintele definitiv, “ascuns” deocamdata in gingie.
In sfarsit, un aspect extrem de important al igienei dentare este crearea unui obicei, care le va intra in reflex copiilor. Ei stiu, pur si simplu, ca macar seara inainte de culcare si dimineata la trezire, trebuie sa isi curete dintisorii, si exista sanse bune sa isi pastreze acest obicei pentru tot restul vietii.
Din cauza acestor mituri si convingeri gresite, vedem poze cu bebelusi ai caror dintisori sunt deja patati sau macinati.
Ce este demineralizarea dintilor?
Demineralizarea smaltului dentar este, practic, prima etapa in dezvoltarea cariilor. In urma acestui proces chimic, mineralele care se regasesc in mod normal la acest nivel, se “pierd”. In special pierderea calciului declanseaza o fragilizare a smaltului, care devine, astfel, mult mai sensibil la actiunea placii bacteriene.
In cazul copiilor si al dintilor de lapte, este adesea dificil de determinat daca procesul care are loc este o demineralizare sau o hipomineralizare, aceasta din urma survenind inca din perioada de dezvoltare intrauterina. Hipoplazia smaltului este un alt defect care predispune la aparitia prematura a cariilor.
De data aceasta este vorba despre o problema de dezvoltare a individului: pur si simplu smaltul nu se formeaza, sau se formeaza intr-o cantitate redusa, in decursul dezvoltarii fetusului. De multe ori, aceasta hipoplazie se asociaza si cu alte probleme legate de structura dintelui: aparitia unor dinti subdezvoltati, sau absenta unor dinti din “echiparea” completa.
Cum recunosti aparitia demineralizarilor?
Intr-o prima faza, este nevoie de multa atentie pentru ca parintele sa observe aparitia petelor de demineralizare. Si asta pentru ca, la inceput, ele apar ca mici pete cu translucenta diferita pe dintisori – nici o sansa sa observi mici pete albe pe dinti in zona maselelor, fara sa te uiti special pentru asta si fara sa folosesti o sursa adecvata de lumina!
Ulterior, pe masura ce procesul avanseaza si conduce catre formarea cariilor, aceste zone isi schimba culoarea, devin galbui, apoi maronii sau chiar negricioase.
Care sunt cauzele demineralizarilor?
Este dificil de stabilit care sunt cauzele determinante ale demineralizarilor, pentru ca de cele mai multe ori este vorba despre un cumul de factori. Este posibil ca unii factori care intervin pe perioada sarcinii, combinati cu o predispozitie genetica si completati cu o atentie insuficienta acordata igienei orale sa duca la aparitia acestor probleme.
S-a observat ca demineralizarile sunt adeseori mai frecvente la bebelusii nascuti prematur si la cei care au avut o greutate mica la nastere. In cazul dintilor definitivi, infectiile sau traumatismele suferite de dintii de lapte pot afecta smaltul celor care abia urmeaza sa erupa.
O teorie interesanta este cea conform careia cresterea temperaturii corporale a bebelusului (ca in cazul unor infectii respiratorii, sau al otitelor, destul de frecvente la micuti) intr-o anumita perioada de dezvoltare si eruptie dentara, poate afecta celulele producatoare de smalt, despre care se stie ca sunt foarte sensibile la temperatura.
Cum previi aparitia demineralizarilor?
Stiinta ne-a demonstrat pana acum, ca prevenirea demineralizarilor nu este un proces care sa tina in totalitate de noi insine; multe dintre cauzele determinante sunt subtile sau imposibil de evitat.
Este important, totusi, ca tu sa iti iei vitaminele prenatale de exemplu, ca sa fii sigura ca ai in organism suficiente minerale incat si fatul in curs de dezvoltare sa beneficieze de tot ceea ce are nevoie.
De asemenea, o buna igiena orala este oricand bine-venita si eficienta, caci daca zonele de demineralizare pot fi adeseori tratate conservator, in momentul in care pe ele incepe procesul de formare a cariilor, interventia medicului dentist devine obligatorie. Indiferent cat de mult avanseaza demineralizarile, igiena poate preveni agravarea si suprainfectarea, formarea unui abces dentar la copii sau a unui caz grav de gangrena dentara.
Ce va face dentistul in legatura cu demineralizarile copilului tau?
Exista mai multe metode de tratament ale acestor zone, alegerea celei mai potrivite ramanand la latitudinea medicului, care va evalua gradul de extindere, instalarea – sau nu – a primelor carii, si va tine cont si de varsta copilului, si de capacitatea sa de a colabora pe parcursul tratamentului.
In cazul copiilor cooperanti, exista diverse solutii de tratament profesionale, care reusesc sa declanseze un proces de remineralizare a dintilor afectati. Initierea tratamentului se realizeaza in cabinetul stomatologic, insa va fi nevoie sa continui acasa, prin folosirea unor paste de dinti speciale, Tooth Mousse fiind unul dintre cele mai cunoscute.
Exista multe directii de tratament pe care le studiaza in prezent cercetatorii, care sa initieze procesul de remineralizare a dintilor, care este posibil. De pilda, s-au obtinut rezultate foarte promitatoare prin folosirea unui extract din seminte de struguri, care a reusit sa sporeasca rezistenta dintilor demineralizati; mai multe informatii despre asta poti citi aici.
Ce poti face tu pentru a stopa procesul de demineralizare?
Consideram ca este necesara o abordare complexa a procesului de demineralizare, din mai multe puncte de vedere. De pilda, o idee buna este sa discuti problema cu medicul pediatru, si sa ii faci copilului un set complet de analize, care sa evalueze si prezenta diverselor minerale in corp.
Poate fi vorba despre un deficit de calciu, de pilda, sau de mai rarul deficit de fosfor, care sa afecteze structura dintelui; o carenta de vitamina D poate fi de asemenea o cauza a lipsei de fixare a calciului in organism.
Urmatorul pas este sa asiguri o igiena orala corespunzatoare. Demineralizarea reprezinta o sensibilizare a dintelui la aparitia cariilor, insa o igiena orala riguroasa poate incetini procesul, conservand pentru cat mai mult timp structura dintelui.
Printre altele, evita toti factorii asociati procesului de aparitie a cariei de biberon; efectul lor este cu atat mai puternic si mai devastator in cazul unor dinti care au smaltul poros, cu o rezistenta scazuta.
De la observarea primelor pete suspecte pe dintisori, pregateste copilul si pregateste-te si tu insati pentru o vizita la dentist. Cauta un medic specializat pe probleme ale copiilor, care stie atat sa trateze patologia specifica, dar si sa interactioneze adecvat cu micutii; acest din urma aspect este extrem de important pentru o buna colaborare si cooperare.
Poti face ceva modificari in ceea ce priveste alimentatia. Zaharul trebuie exclus pe cat posibil din dieta, desi acest lucru nu e deloc usor de facut, caci el este un ingredient ascuns in numeroase produse la care nu te-ai astepta sa il contina. Dulciurile ar trebui preparate in casa, iar zaharul din ele inlocuit cu fructe uscate, miere sau alte solutii naturale.
Supa de oase si organele sunt surse excelente de minerale, astfel ca ar trebui sa ai grija sa le incluzi in dieta familiei, alaturi de alimente natural bogate in vitamina D. La acest capitol, recomandam si administrarea unui supliment din ulei de ficat de cod fermentat, ca sursa excelenta de vitamina D.
Cum evolueaza demineralizarile?
Evolutia demineralizarilor este dificil de prevazut la momentul in care s-a observat aparitia lor. In cazul unor copii, o dieta adecvata, combinata cu igiena orala minutioasa si cu tratamentele recomandate de catre stomatolog, reusesc sa tina lucrurile sub control si sa stopeze agravarea lucrurilor.
La altii, care s-au nascut cu un smalt poros, cu o rezistenta scazuta, care nu colaboreaza bine cand e vorba de igiena dentara, sau in cazul carora este dificila sau imposibila adoptarea unei diete pentru remineralizare, procesul avanseaza pana la formarea de carii. Dintii cariati necesita adeseori interventie stomatologica prompta, inainte de a aparea dureri.
Numarul factorilor implicati in determinarea tipului de evolutie este atat de mare, incat singurul lucru care iti ramane este sa faci tot ceea ce iti sta in puteri ca sa incerci sa o stopezi, si sa urmaresti indeaproape evolutia, impreuna cu un stomatolog priceput. Nu uita ca la varsta celor mici si pe dantura temporara, nu se pune vorba despre vreun proiect de reconstructie pentru dintele sau dintii afectati.
Tu te-ai confruntat cu probleme de demineralizare dentara la copiii tai? Cum ai procedat, care a fost “povestea” voastra in materie de ingrijire a dintilor de lapte?