Desi este o adevarata arta in sine, desenul cu creioane colorate nu este ridicat la acelasi rang precum cel cu vopsele. Ramane, totusi, un mediu de expresie personala, care te ajuta atat la nivel personal, cat si creativ, sa obtii relaxare si sa iti dezvolti simtul estetic. Iata cateva informatii referitoare la acest tip de expresie artistica.
Indiferent de tipul de mediu artistic folosit, poti realiza adevarate opere de maiestrie daca dispui de suficient timp, creativitate si concentrare, dar si rabdarea necesare unei astfel de activitati. Ai numeroase beneficii cand folosesti creioanele colorate, printre care se afla precizia si controlul detaliilor si lipsa murdariei si a mirosurilor neplacute, spre deosebire de alte formule cromatice pe care le-ai putea intrebuinta. Iata cateva lucruri interesante despre ele si cum te ajuta sa obtii imagini frumoase.
Este desen sau pictura?
Potrivit dictionarului Merriam Webster, definitia picturii este de a aplica pigment, culoare sau vopsea pe o suprafata pentru a produce linii si culori, in timp ce desenul este producerea unei reprezentari a unui subiect prin trasarea de linii pe o suprafata.
In mod popular, arta realizata cu creioane colorate este considerata desen, insa juriul inca nu a decis clar, in special avand in vedere definitiile celor doua cuvinte. Totusi, lasand asta la o parte, care sunt caracteristicile sale specifice?
Creioanele colorate sunt precise
Avand in vedere varful ascutit, stii oricand unde se afla acesta si spre ce parte se indreapta culoarea, avand control asupra sa. Acest lucru nu poate fi spus si despre vopsele, care depind de tipul si dimensiunile pensulei, precum si de tehnica.
Pot emula alte tipuri de desen
In multe cazuri, poti obtine un efect vizual similar celui de acuarele sau pictura in ulei prin folosirea nuantelor corecte intr-un desen simplu unde folosesti creioane colorate.
Sunt usor de folosit si nu murdaresc
Spre deosebire de multe alte forme de a pune culoare pe o foaie, creioanele sunt usor de aplicat, trebuind doar sa pui varful pe coala si sa il misti. Nu ai nevoie de apa, pensule, solventi sau haine speciale. In plus, nici nu pateaza si nu lasa mizerie, putand foarte usor sa le ascuti deasupra unui cos de gunoi sau a unui servetel, daca este cazul.
Unele nuante sunt mai transparente
Nu toti pigmentii au fost creati la fel, se pare, asa ca unii vor “pata” mai puternic foaia, in timp ce altii se vor arata mai transparenti si mai putin intensi. Pentru a sti la ce sa te astepti, poti testa fiecare creion spre a afla exact ce poate acesta.
Nu folosi prea multe straturi cand ai creioane pe baza de ceara
Cand aplici prea multe nuante unele peste altele, ceara va reactiona si pigmentii nu vor mai “prinde” unii peste altii. Invata sa fii econom si sa folosesti cat mai putine nuante in combinatie imediata spre a ajunge la rezultatul final.
Da mici detalii cu lama unui cutter
Avand in vedere continutul de ceara adesea gasit in creioanele colorate, te poti avanta in sculptarea detaliilor fine, precum firele de par sau venele, prin “zgarierea” culorii de pe foaie cu varful lamei de cutter.
Ce folosesti la desenul cu creioane
Creionul
Este, evident, cel mai important element, pe langa coala de hartie. Poti alege un brand profesional sau seturi clasice, pentru scoala, in functie de ce tip de desen vrei sa faci ori de cat de calitative doresti sa fie minele nuantate.
Coala de hartie
Cu cat este mai calitativa, cu atat mai bine. Totul consta in ce doresti de la o creatie, daca vrei doar sa te exteriorizezi si sa te relaxezi, te poti multumi cu un bloc de desen simplu, dar daca tinzi sa produci o imagine in mai multe straturi de culoare, iti va fi necesara o hartie mai rezistenta si mai groasa.
Difera si dimensiunile in masura preferintelor, a desenului ce se doreste a fi produs si a subiectului abordat sau a efectului final. In functie de ce doresti sa faci, culoarea coalei poate fi importanta, caci iti poate oferi o baza de la care sa pornesti. Insa, ai in vedere ca nuantele pot fi afectate de aceasta.
Poti alege chiar si hartia mata, groasa, sau cartonul, care ofera o suprafata puternica si mai dificil de rupt sau degradat, si aceasta fiind disponibila in numeroase culori si texturi.
Radiera
Guma de sters de la Faber-Castell este suficient de buna incat sa indeparteze culoarea prin simpla apasare pe aceasta, fiind o versiune speciala pentru artisti, care seamana mai degraba cu o plastilina. Se curata prin framantare. Unele nuante, precum rosul sau albastrul, penetreaza mai puternic foaia si nu pot fi indepartate complet.
Ascutitoarea
Poate fi simpla, clasica, sau electrica. Alege una cu o lama ascutita, care nu scoate aschii sau rupe mina. E oricand de apreciat sa ai la indemana un creion ascutit, deoarece pigmentul se va aseza mai echilibrat si mai uniform.
Primii pasi
Vei incepe cu trasarea liniilor principale folosind un creion simplu, fie trasand dupa o alta ilustratie, fie la liber, de mana. Dupa ce ai terminat, esti gata sa scoti din dulap setul cu cele mai bune creioane colorate.
Incepi cu cele mai intunecate nuante, de la negru, gri, marouri, burgund, visiniu si pana la violet sau albastru inchis. Astfel, vei avea bazele lucrarii si iti va fi mai usor sa continui cu cele luminoase.
Apoi, lucreaza deasupra culorilor intunecate, pentru a produce umbre si poti chiar sa “amesteci” putin nuantele, daca tipul minei permite asta.
La final, adauga nuante complementare (opuse celor folosite deja, pe roata culorilor) pentru a dobandi dinamism si bogatie cromatica. Vei avea nevoie de cateva informatii si exersare pentru a reusi sa iei si sa faci asocieri pigmentare fara ajutor, dar este posibil.
De la ce sa incepi – inspiratie
La primele sedinte de desen, care pot fi mai lungi sau mai scurte, dupa caz, apeleaza la un obiect, o natura statica, ceva simplu si mic, pentru a putea experimenta cu forma si culoarea, umbrele si texturile. Pe masura ce te perfectionezi in acest fel, poti creste dificultatea desenului si a optiunilor cromatice necesare completarii sale.