Cum dezvoltam atentia copilului? – partea intai
O “problema” comuna de care se plang mamicile cand se intalnesc in parcul de joaca este ca micutii lor nu stau locului nici macar o secunda. Porecliti, multi dintre ei, Duracell, par de multe ori sa se foiasca inclusiv in somn, sa mai aiba ceva de spus sau de facut. Nimic nu le poate capta atentia mai mult de cateva minute, si par sa fie permanent in cautarea “altceva-ului”.
Vestea buna e ca e normal: asa trebuie sa fie un copil sanatos, care se dezvolta armonios. Vestea si mai buna este ca atentia se dezvolta si se antreneaza!
Care este capacitatea de concentrare in functie de varsta?
In primul rand, trebuie sa stii ca cifrele pe care le vom prezenta in continuare sunt pur orientative; copiii sunt diferiti si trec prin perioade diferite, deci informatiile prezentate sunt mai degraba orientative decat “batute in cuie”.
Se considera ca la varsta de 5 – 6 ani, un copil tipic se poate concentra pana la 10 – 15 minute la o activitate care il intereseaza. Daca sarcina primita este dificila, sau daca nu le-a captat atentia, e posibil ca acest interval sa se reduca la doar 5 – 10 minute.
Unii specialisti sunt de parere ca in general, capacitatea de concentrare este egala cu varsta in ani a copilului: 3 minute la 3 ani, 7 minute la 7 ani. Totusi, copiii mai mari, in jur de 7 ani, isi pot sustine puterea de concentrare pana la 30 minute daca sarcina respectiva este deosebit de interesanta pentru ei.
Ce poti face ca sa imbunatatesti capacitatea de concentrare a copilului?
Desi atentia celor mici se dezvolta odata cu maturizarea sistemelor lor cognitive si emotionale, exista lucruri pe care le poti face si tu, ca parinte, pentru a imbunatati lucrurile.
Specialistii recomanda o serie de activitati sau anumite schimbari ale regimului de viata, pe care le regasesti in randurile urmatoare.
Alege jocuri de concentrare
Copiii invata prin joc, asadar e o idee buna sa folosesti jocurile ca sa le antrenezi concentrarea, si sa transformi sarcinile de invatare in jocuri.
Tine la distanta tabletele, telefoanele si computerele. Unul dintre efectele observate inclusiv la adulti, ale acestor gadgeturi, este o scadere a capacitatii de concentrare. Copiii trebuie sa aiba la dispozitie jucarii clasice cu care sa isi antreneze puterea de concentrare.
Jocurile de gandire si memorare sunt o idee buna, fie ca e vorba despre simpla intoarcere a unor cartonase, pana la efectuarea de perechi, sau despre puzzle-uri mai complicate. Poti investi in carti cu indicii, in care copilul trebuie sa gaseasca un anumit obiect greu de identificat.
Alte activitati utile sunt cele care impun secventializare: preparati impreuna retete in care incercati sa memorati impreuna urmatorii 2 – 3 pasi. Cere-i sa puna masa, sa ordoneze cifre in ordine crescatoare sau sa puna cuburi cu litere in ordine alfabetica.
Statuile muzicale sunt un joc dinamic care ii amuza pe copii, dar care au ca efect “secundar” imbunatatirea capacitatii de concentrare: copilul danseaza si se stramba pe fundal muzical; cand muzica se opreste, el trebuie sa “inghete” in pozitia respectiva; pierde daca isi schimba pozitia cat muzica e oprita.
Pune-le la dispozitie jucarii statice, care necesita concentrare. De pilda, exista multi copii care la doar 2 ani, sunt in stare sa stea si cate 30 de minute si sa combine, imbine si desfaca piese de constructie de tipul LEGO Duplo, chiar daca in mod normal sunt in continua miscare.
Cu cel mai bun LEGO Duplo si cu un copil ceva mai mare, poti obtine pana la o ora de joaca, mai ales daca la inceput, l-ai ajutat sa “dea de gust” acestei activitati.
Pregateste un mediu in care copilul nu e distras de nimic
Unii copii se simt foarte bine intr-un spatiu in permanenta schimbare, in timp ce unii nu reusesc sa se concentreze decat in unul calm si linistit. Este important ca, in aceasta etapa de dezvoltare, sa il expui pe copil la ambele alternative, ca sa o descoperi pe cea care i se potriveste mai bine.
In timp, el se va antrena sa faca teme pe muzica, astfel incat sa poata lucra la examen in timp ce comisia discuta la catedra, dar mai e mult pana la aceasta etapa.
Ambientul poate favoriza o mai buna concentrare. Muzica instrumentala calma, lumina lina, un miros placut in camera, pot crea o atmosfera la care unii copii raspund foarte bine. Gadgeturile trebuie sa lipseasca din acest spatiu: televizorul, iPad-ul, telefoanele mobile trebuie inchise sau eliminate din spatiul respectiv.
E o idee buna, in cazul copiilor mai mari care au de facut teme de exemplu, ca toate obiectele care le-ar putea trebui la un moment dat sa fie la indemana.
Toate manualele, caietele, instrumentele de scris trebuie sa fie la o intindere de brat; e util sa pui sub birou un cos pentru hartie, sa ii aduci la indemana o sticla cu apa si un pachet de servetele, astfel incat sa nu fie nevoie sa se plimbe prin casa pentru toate acestea.
In cazul copiilor mari, primul pas pentru a le imbunatati capacitatea de concentrare este sa intelegi care e mediul in care prefera sa lucreze.
Atentie la alimentatie
Alimentatia ne influenteaza in foarte multe aspecte ale vietii, inclusiv in ceea ce priveste performantele cognitive. Exista mai multe tipuri de alimente care pot imbunatati capacitatea de concentrare, iar ast food-ul si zaharul nu fac parte din aceasta lista. Ele ar trebui inlocuite de alimente bogate in proteine, ca ouale, migdalele, carnea sanatoasa.
Exista un trend comun si nociv ca cei mici sa consume bauturi cu cofeina. Este vorba despre multe sucuri si energizante disponibile in comert, care isi dubleaza efectul din cauza cantitatii mari de zahar, si care determina, ulterior efectului initial, o adevarata prabusire a nivelului de energie.
Legumele, fructele, plantele verzi imbogatesc rezerva de antioxidanti a copilului si ii sporesc abilitatile cognitive. Un studiu efectuat in Marea Britanie a demonstrat chiar ca acei copii care consuma la micul dejun paine prajita cu fasole – un mic dejun comun in aceasta parte a lumii – au parte de o crestere a capacitatii de concentrare.
Pune la punct o rutina zilnica
Chiar daca nu o sa reusesti, poate, sa faci un program cu ore fixe in fiecare zi, e util sa existe o rutina care sa va ajute sa folositi mai bine timpul, dar si sa ajunga sa “programeze” creierul copilului, in asa fel incat sa se astepte la o anumita perioada de concentrare, intr-un anumit moment al zilei.
Din rutina zilnica trebuie sa faca parte, neaparat, perioade de odihna, fie ca e vorba despre somnul de pranz, sau despre pauze. Un somn de 20 de minute dupa scoala poate creste semnificativ capacitatea de concentrare, dupa o dimineata petrecuta la scoala.
In cazul copiilor care fac deja teme, e util ca mersul la baie, mancatul si alte asemenea nevoi sa fie puse la punct inainte sa va apucati de treaba; puteti stabili pauze de 5 – 10 minute la fiecare 30 – 45 minute, pentru dezmortire si pentru satisfacerea problemelor care ar fi putut sa apara intre timp.
Mai multe despre ceea cce poti face pentru a spori puterea de concentrare a copilului tau poti citi in partea a doua a acestui articol.