Ce inseamna o dezvoltare normala pentru varsta de 2 ani?
De multe ori parintii se intreaba daca micutul lor se dezvolta corespunzator varstei pe care o are. Ei sunt tentati sa faca tot felul de comparatii, uitandu-se la alti copii de varsta apropiata, fara sa realizeze ca fiecare dintre ei evolueaza in propriul ritm, in functie de propriile interese.
Exista, din punctul de vedere al specialistilor, anumite achizitii cognitive si motorii pe care copiii trebuie sa le atinga la o anumita varsta. Aceste date sunt orientative, utilizate mai mult ca repere generale, insa ele pot fi de mare ajutor ca sa linisteasca o mamica ingrijorata ca ar putea fi ceva in neregula cu copiii lor. Iata, deci, ce fac majoritatea copiilor care au implinit varsta de 2 ani.
La aceasta varsta, copii sunt foarte receptivi la ceea ce fac cei din jurul sau si are tendinta de a-i imita pe cei din jur, in special pe adulti sau pe copiii mai mari. Ei se bucura mult cand sunt impreuna cu alti copii, de varsta lor sau mai mari, la aceasta varsta comunicand in general mai bine cu cei mai mari.
Jocurile cu copii de aceeasi varsta nu sunt foarte complexe, dar ele incep sa se infiripe: in general isi cer si ofera unul altuia jucarii, dar se pot juca de-a prinsa, sau, ajutati de parinti, pot arunca cu mingea de la unul la altul.
La 2 ani, copiii demonstreaza din ce in ce mai multa independenta si incep sa manifeste comportamente de sfidare, al caror scop este simplu: le permit sa isi exprime individualitatea. Este o etapa normala, pe care o vei trata cu rabdare, caci cu cat ii acorzi copilului mai mult credit si mai multe optiuni, cu atat mai intelegator va deveni el.
Dezvoltare verbala si comunicare
La 2 ani, cand aud denumirea unui obiect, copiii il pot indica fie aratandu-l cu degetul in jurul lor, fie in cartea pe care o au la indemana. Ei recunosc numele persoanelor pe care le vad frecvent si cunosc cele mai importante parti ale propriului corp.
Propozitiile pe care le alcatuiesc au in medie 2 – 4 cuvinte, ei fiind interesati, in special, sa repete cuvinte noi pe care le aud in conversatii. Chiar daca nu vorbesc prea multe, copiii de 2 ani inteleg ce li se spune si sunt capabili sa urmeze instructiuni simple.
Nu de putine ori il vei observa pe cel mic aratand cu degetul catre lucruri despre care vrea sa stie mai multe: cum se numeste, la ce foloseste si asa mai departe. Comunicarea nonverbala este extrem de expresiva, deci de multe ori aproape ca nici nu o sa simti nevoia ca el sa vorbeasca pentru a va intelege; totusi, presiunea celor din jur este puternica, astfel ca multe mamici se ingrijoreaza in special in legatura cu “de ce nu vorbeste copilul meu”.
Dezvoltare cognitiva
La varsta de 2 ani, copiii reusesc sa gaseasca obiectele ascunse chiar sub 2 sau 3 straturi suprapuse; mai mult, descoperirea va fi perceputa ca foarte amuzanta.
Cei mici incep sa sorteze obiectele pe care le au la indemana in functie de forme si culori, lucru care ii distreaza si ii tine foarte implicati. Atunci cand li se pun la dispozitie cuburi, ei reusesc sa construiasca turnuri de pana la 4 piese.
Cartile, cantecele pentru copii, poeziile si propozitiile frecvent auzite sunt repetate cu placere. Cartile cu ilustratii sunt in mod deosebit interesante, pana intr-atat incat copilul ajunge sa termine el insusi versurile sau propozitiile, citite de nenumarate ori.
Atunci cand i se arata ilustratiile, copilul poate sa le recunoasca si sa le denumeasca. Este momentul inceperii jocurilor de rol, pe care specialistii le recomanda mai ales in cazul unor situatii stresante, cu un puternic impact emotional pentru copii.
Incepand de la 2 ani, cei mai mult copii reusesc sa inteleaga si sa execute instructiunile simple, in doua etape, de tipul “ia cartea de pe pat si pune-o in dulap”. Se observa si aparitia unei preferinte pentru folosirea unei maini, mai mult decat a celeilalte, cei mai multi dintre copii preferand mana dreapta.
Dezvoltare motorie
La 2 ani, copilul este in permanenta miscare; isi doreste – si are nevoie! – sa petreaca o multime de timp in aer liber, jucandu-se si explorand. El poate sa stea pe varfuri fara sa se dezechilibreze, sau sa dea cu piciorul in minge fara sa cada.
Este varsta la care micutii incep sa alerge in adevaratul sens al cuvantului, cu miscari mult mai echilibrate. Copiii de catara cu usurinta pe mobila, prin urmare e nevoie de un plus de atentie in locuinta, dar si la locul de joaca.
Urcatul si coboratul scarilor se face cu usurinta, alternand picioarele, cu conditia sa aiba suport la o mana: o balustrada sau mana adultului.
Desenatul devine din ce in ce mai interesant pentru copil, mai ales ca el este capabil sa ie imite, trasand linii drepte si cercuri…mai mult sau mai putin rotunde.
Cand ar trebui sa te ingrijorezi?
E important sa stii care sunt semnalele de alarma care ar trebui sa te determine sa faci o programare la medicul specialist; avand in vedere ca fiecare copil se dezvolta diferit, exista riscul sa nu observi semnale discrete, sau sa nu le interpretezi corect.
Specialistii sunt de parere ca ar trebui sa consulti medicul daca micutul nu alcatuieste propozitii din doua cuvinte (vreau lapte), sau daca nu imita actiuni sau cuvinte ale altora.
Un alt motiv de ingrijorare poate fi acela ca micutul nu stie la ce folosesc unele obiecte de uz comun: peria, telefonul, lingura sau furculita.
Daca la 2 ani copilul nu merge sigur, nu isi mentine bine echilibrul sau nu urmeaza instructiuni simple, sau daca observi un regres sau pierderea unor abilitati pe care le detinea candva, asigura-te ca mergi la medic pentru o evaluare obiectiva.
Activitati potrivite acestei varste
Copiii isi gasesc si singuri o multime de lucruri de facut, dar dezvoltarea lor poate beneficia semnificativ daca le pui la dispozitie instrumente adecvate.
Jocul cu plastilina (gasesti aici comparatia noastra) este unul dintre marile hituri la aceasta varsta. Modelatul antreneaza musculatura mainilor si motricitatea fina si este eficienta in eliberarea tensiunilor acumulate pe parcursul zilei.
Puzzle-urile simple ii atrag pe copii la aceasta varsta: daca stapaniti bine puzzle-urile sub forma de incastru, puteti trece la etala urmatoare: variantele cu 2 – 3 piese care trebuie imbinate corect.
Instrumentele muzicale ii cuceresc pe copii indiferent de varsta; ele stimuleaza simturile, indemanarea si perseverenta.
Jocurile de tip labirint, in care o biluta metalica trebuie sa urmeze un traseu prestabilit, cioplit cel mai adesea in lemn, incurajeaza rabdarea si motricitatea, ca si abilitatea de a anticipa urmatoarele miscari.