Ce inseamna o dezvoltare normala pentru varsta de 5 ani?
Daca in primul an de viata, de pilda, mamicile stiu, in mare, ca bebelusii la 6 luni reusesc in general sa stea in sezut, la 8 – 9 luni incep sa mearga de-a busilea sau sa se ridica in picioare cu sprijin, si asa mai departe, cand copilul creste, evaluarea dezvoltarii normale a acestuia este mai greu de evaluat.
Iti propunem in continuare cateva repere pe care le dau specialistii pentru a vedea daca micutul tau este “in pas” cu majoritarea copiilor de varsta sa. Desigur, e bine sa tii seama si de faptul ca fiecare copil este diferit, prin urmare un copil perfect sanatos poate manifesta variatii usoare de la aceste “standarde”.
Viata sociala a copilului, la 5 ani, este mult mai orientata catre prietenii sai. Treptat, ei devin o parte din ce in ce mai importanta a vietii sale, egalandu-i si depasindu-i, mai tarziu, pe parinti. De aceea el vrea sa le faca pe plac prietenilor sai, sa fie acceptat de catre acestia si sa ii imite.
Si la capitolul independenta se observa diferente mari, intalnirile de joaca la care ramane neinsotit fiind din ce in ce mai frecvente si usor acceptate. Totusi, supravegherea unui adult ramane necesara.
Desi se observa progrese remarcabile in ceea ce priveste capacitatea de a distinge intre realitate si fictiune, inca nu te poti baza ca in toiul jocului, copiii nu isi vor face pelerine de batman cu care sa incerce sa zboare de la etaj, de aceea implicarea adultului trebuie sa fie permanenta. Pe de alta parte, poti avea mai multa incredere ca relatarea unui eveniment va fi facuta cat mai aproape de realitate.
Din punct de vedere al comportamentului, la 5 ani, copilul este mai intelegator si mai dispus sa inteleaga ca exista reguli pe care trebuie sa le respecte. Pe de alta parte, desi in general vei coopera de minune cu el, vor exista si momente de razvratire sau nervi, sau in care pretentiile sale vor fi exagerate. De cele mai multe ori, exista un motiv in spatele acestor “crize”, iar o buna comunicare deschisa va elucida repede misterul.
Dezvoltare verbala si comunicare
La 5 ani, cei mai multi copii vorbesc foarte clar si pot fi intelesi de toata lumea. Ei sunt capabili sa povesteasca ceva folosind propozitii complete, sa isi comunice numele si adresa si sa sustina o conversatie initiata de altcineva.
In exprimare, de observa folosirea corecta a timpurilor verbale (trecut, prezent, viitor) pentru a descrie cat mai fidel actiunea relatata.
Dezvoltare cognitiva
Cei mai multi copii care au implinit deja 5 ani sunt capabili sa numele pana la 10 sau mai departe si pot scrie macar unele dintre cifre si literele mari de tipar.
Daca vine vorba despre scris si desenat, omuletii imaginati de copil pe hartie vor avea cel putin 6 parti ale corpului, el fiind totodata capabil sa copieze mai multe forme geometrice.
La 5 ani, copilul este constient de functiile pe care le au unele obiecte folosite zilnic, cum e cazul banilor, de pilda. Totusi, conceptul nu este inca foarte clar, caci cardul si bancomatul sunt adesea privite ca o sursa nelimitata de fonduri, iar parintele poate fi indemnat sa mearga la magazin sa cumpere ceva ca sa “castige niste rest” pentru ca, deocamdata, copilul nu constientizeaza valoarea fiecarei bancnote: pentru el, mai multe monede inseamna mai multi bani.
Dezvoltare motorie
Exista cateva lucruri simple pe care medicii le evalueaza cand vine vorba despre dezvoltarea motorie a copilului de 5 ani: de pilda, daca reuseste sa stea intr-un picior pentru macar 10 secunde, sau daca reuseste sa topaie.
La 5 ani, copiii se descurca sa foloseasca singuri toaleta (si trebuie incurajati in acest sens, chiar cu pretul spalarii intensive a lenjeriei, pentru o perioada de timp). De asemenea, ei folosesc singuri, cu succes, lingura si furculita si manevreaza cutite de masa dimensionate corect pentru mainile lor inca mici.
Cand ar trebui sa te ingrijorezi?
Gandeste-te sa ceri ajutorul unui medic specialist daca observi ca micutul tau nu manifesta o paleta larga de emotii, sau daca e caracterizat de numeroase comportamente extreme, fiind neobisnuit de temator, de agresiv, timid sau trist.
Un copil de 5 ani, retras si inactiv, sau care se lasa distras foarte usor si nu reuseste sa se concentreze pentru mai mult de 5 minute, care refuza sa comunice cu oamenii sau ofera numai raspunsuri superficiale membrilor familiei, poate avea nevoie de ajutor.
Un alt motiv de ingrijorare poate fi daca, la 5 ani, nu reuseste sa faca diferenta dintre realitate si imaginatie, sau daca refuza sa se implice intr-o varietate de jocuri si activitati specifice varstei. O evaluare se poate impune si daca cel mic nu stie care este numele sau complet, daca nu foloseste corect formele de plural sau timpul trecut, daca refuza sa vorbeasca despre activitatile sale zilnice sau daca refuza sa deseneze.
Medicul poate fi informat in cazul in care copilul nu reuseste sa desfasoare singur activitati care tin de ingrijirea propriului corp: daca nu se poate spala singur pe dinti, daca nu se poate spala singur pe maini sau sa se stearga dupa aceea, sau daca nu se poate dezbraca fara ajutor.
Nu uita ca o interventie precoce are sanse mai mari de a recupera rapid si eficient problema, oricare ar fi ea.
Activitati adecvate pentruu aceasta varsta
Paleta de activitati pe care le poti desfasura cu un copil de 5 ani este foarte generoasa, caci la aceasta varsta copiii au mai multa rabdare, mai multa indemanare si in general sunt capabili sa se implice in proiecte mult mai complexe.
Gatitul este una dintre activitatile mult indragite de catre cei mici, pe care le puteti desfasura impreuna in bucatarie. Puteti alege retete de complexitate medie, sau pe cele pe care le prefera copilul, astfel incat rezultatul final sa fie cu atat mai satisfacator pentru el.
Modelajul are beneficii recunoscute si pentru adulti sau persoane in varsta, deci copilul nu va fi niciodata “prea mare” pentru o repriza de lucru cu plastilina sau cu lut. De fapt, este varsta cea mai buna pentru a arunca o privire la cele mai bune seturi de plastilina si a le alege pe cele care corespund intereselor celui mic.
Pictura si desenul pot fi acum practicate la o cu totul alta scara, caci cel mic este mult mai indemanatic si mai priceput.
Jocurile de societate si jocurile individuale castiga teren si il pot tine pe copil ocupat numeroase ore.
Cititul – in functie de disponibilitatea ta – poate ocupa un segment constant de timp din programul zilnic al celui mic, care va indragi mult atat povestirile (din ce in ce mai complexe) cat si clipele petrecute in tihna, impreuna cu tine.