De ce este mersul de-a busilea atat de important pentru copii?
Odata ce vin cu bebelusii acasa, parintii au cateva fixatii: sa nu le fie frig, sa nu stea in curent si sa fie feriti de orice urma de mizerie. De aceea, multi dintre ei ajung sa le restrictioneze copiilor accesul la cel mai bun spatiu de joaca pentru ei: podeaua locuintei.
Exista numeroase motive pentru care bebelusii se dezvolta mai bine, mai repede, mai armonios, daca li se permite sa petreaca cat mai mult timp pe podea, asezati cat sunt mici si imobili pe o paturica curata.
Dupa varsta de 6 luni micutii incep sa stea in sezut; odata ce stapanesc bine aceasta tehnica, sau in paralel cu asta, incep sa castige mai multa independenta antrenandu-se pentru mersul de-a busilea. Etapa nu este una obligatorie; exista copii care mai intai merg in picioare si abia apoi descopera si mersul in 4 labe, insa beneficiile acestuia din urma sunt importante si e pacat sa nu ii lasi sa se dezvolte in propriul ritm.
Care sunt beneficiile mersului de-a busilea?
Odata ce incep sa se deplaseze de-a busilea, interactiunea bebelusilor cu membrii familiei lor se schimba substantial. Ei nu mai sunt obligati sa stea sa te astepte, ci te pot urmari prin casa; au acces neingradit la a vedea ce se intampla in bucataria sau in baia in care dispari adesea.
Pe de alta parte, comunicarea ta va deveni mai variata; o anumita privire cu o anumita gestica poate fi o interdictie de a depasi pragul baii; e mai putin important ca nivelul de autocontrol al bebelusului il impiedica sa iti respecte recomandarea, conteaza ca a mai invatat ceva nou.
Putandu-se deplasa, bebelusul invata ca exista si lucruri departe de el, pe care nu le poate vedea. Acum, de cand se deplaseaza singur, el invata sa estimeze distantele si va deveni mai constient de faptul ca atunci cand el se afla intr-un anumit loc (in sufragerie), bucataria (de exemplu) continua sa existe, la fel cum si mama lui continua sa existe. De asemenea, el intelege intr-un mod instinctiv ca pe masura ce se indeparteaza de lucruri ele par din ce in ce mai mici, nu se micsoreaza efectiv.
Copilul invata sa se deplaseze prin casa; el invata traseul catre cosul cu jucarii de pilda, sau drumul catre baie. Poate pentru tine nu pare mare lucru, dar pentru el este un mare succes. In timp ce face asta, inregistreaza si analizeaza o cantitate superioara de informatie, caci fiecare element vizual este acum important.
Este si momentul primelor decizii luate de catre bebelusi. Un obstacol trebuie depasit, dar sa se strecoare printre picioarele scaunului poate sa nu fie o alegere inspirata, caci el se poate rasturna, sau te poti lovi cu capul de stinghia de sub sezut; chiar daca inseamna sa lungesti drumul, ocolirea poate fi mai inspirata.
Si emotiile copilului se intensifica in aceasta perioada; cel mai adesea este vorba despre frustrare sau furie, caci bebelusul incepe sa auda din ce in ce mai des “nu”, “nu e voie” “nu te duce” “nu face” si asa mai departe. Sunt adeseori restrictii pentru propria protectie, insa asta nu le face mai putin enervante, iar copilul care nu dispune de mijloacele necesare de control al emotiilor, nu va sta pe ganduri inainte sa isi impartaseasca public si foarte vocal nemultumirea.
In acelasi timp, bebelusii manifesta si un atasament mai puternic fata de adultii care ii ingrijesc, de parca propria lor independenta nou cucerita i-ar face sa aprecieze mai mult prezenta plina de atentie a parintilor.
Din punct de vedere motor, mersul de-a busilea are un efect impresionant asupra bebelusului, caci este primul moment in care el este obligat sa se coordoneze la un nivel superior, fapt ce determina o stimulare excelenta a sistemului nervos.
Cand incep bebelusii sa mearga de-a busilea?
Desigur, “cand sunt pregatiti” este cel mai potrivit raspuns la aceasta intrebare. Cei mai multi copii, totusi, deprind acest mod de deplasare intre 7 si 10 luni, imediat inainte sa se ridice in picioare.
Totusi, nu toti copiii trec prin aceasta etapa; unii aleg alt mod de deplasare, care poate parea mai stangaci, dar asta este mai putin important. Esentiala este determinarea celui mic de a se deplasa independent.
Cum incepe mersul de-a busilea?
Cei mai multi dintre bebelusi incep sa mearga in patru labe abia dupa ce au reusit sa se aseze in fundulet si sa stea bine in aceasta pozitie. Acum, muschii gatului si spatelui ii sustin greutatea capului, iar musculatura mainilor si a picioarelor este destul de bine dezvoltata incat sa ii permita sa se sustina fara sa cada inapoi pe burtica sau in nas.
Incet incet el va descoperi noua pozitie, va intelege ca mainile si picioarele trebuie sa se afle pozitionate imediat sub corp, si ca deplasarea lor alternativa nu il va mai dezechilibra, ci ii va permite sa se deplaseze. Procesul poate dura cateva luni de zile, bebelusii stand bine in sezut dupa 7 luni si putand invata sa mearga in patru labe abia dupa 10 luni.
Il poti ajuta pe bebelus sa depinda mersul de-a busilea
Cel mai important lucru pe care il poti face este sa ii oferi ocazia sa isi antreneze musculatura, propunandu-i sa petreaca timp stand pe burtica inca din primele luni de viata.
Veti incepe cu cateva minute de cateva ori pe zi; daca bebelusul se opune nu insista, insa continua sa incerci, asezandu-te si tu la nivelul lui incat sa te poata vedea, sau distragandu-i atentia cu o jucarie. Intr-o prima faza il poti ajuta punandu-l pe burtica pe un suport de tipul unei pernute.
Ii poti stimula curiozitatea si dorinta de deplasare, punand chiar la limita distantei pe care o poate ajunge cu mana, o jucarie sau un alt obiect care ii distrage atentia; in incercarea de a-l atinge si apuca, el se va antrena, fara sa isi dea seama, pentru etapele urmatoare.
Atentie la atentie!
Odata ce bebelusul devine mobil, casa ta trebuie privita cu un ochi critic, dintr-un nou punct de vedere. Exista numeroase pericole care il pandesc pe micut, avand in vedere ca de acum ajunge in toate colturile casei si la din ce in ce mai multe obiecte aflate la inaltimea lui. Informeaza-te pe acest subiect in asa fel incat sa protejezi corespunzator juniorul aflat in plin proces de explorare, si fara nici o abilitate de a anticipa consecintele alegerilor sale.
Ce urmeaza dupa mersul de-a busilea?
Desi nu este o etapa obligatorie, acest mod de deplasare precede in general ridicatul in pozitie bipeda si plimbarea pe langa obiecte de mobilier. Dupa cum vezi, mai e foarte putin pana cand va trebui sa alergi dupa copil prin parc!
Bebelusul tau a mers in patru labute? Cand a inceput sa faca asta? A trecut direct la premergator, din aceasta etapa?