Bebelusul meu merge, in sfarsit!
Conventia sociala daca putem spune astfel, celebreaza cu deosebit interes momentul in care copilul incepe sa faca primii pasi singur. Momentul este imortalizat de camere de filmat si in fotografii si este anuntat in intreaga familie, dar el este, de fapt, rezultatul final al unei munci care a durat macar un an de zile.
La ce varsta merg bebelusii?
Raspunsul la aceasta intrebare este destul de variabil; depinde foarte mult la ce anume te referi atunci cand te gandesti la mers. Cei mai multi copii se ridica pentru prima oara in picioare intre 8 si 11 luni, dar acest interval depinde foarte mult si de interesele micutilor, si de nivelul de incurajare de care au beneficiat.
La scurt timp dupa ce au reusit sa se ridice in picioare, bebelusii incep sa faca primii pasi in lateral, tinandu-se bine de suportul oferit de catre mobilier. De aici pana la primii pasi fara sprijin mai poate fi foarte putin sau destul de mult, in functie de curajul de care da dovada cel mic; unii bebelusi sunt ceva mai “kamikaze” si isi doresc atat de mult independenta incat pornesc la drum inainte de a fi pregatiti fizic; altii sunt mai tematori si mai tacticosi si nu se vor lansa in explorare independenta decat atunci cand au certitudinea ca vor reusi.
Pasilor mici, facuti in lateral, le urmeaza adoptarea unei pozitii ceva mai firesti; copilul se va tine de suport cu o singura mana si va inainta pasind cu un picior in fata celuilalt. Manuta libera poate fi folosita pentru gesticulat, atins si apucat. Multi copii au nevoie de suportul mai mult teoretic al unui obiect; multi parinti recunosc ca bebelusii lor au nevoia psihologica de a tine un deget al parintelui pentru a se deplasa prin parc, desi evident s-ar descurca foarte bine singuri; altii continua sa mearga pe langa perete, desi nu prea poti considera ca acesta ii ofera cu adevarat un suport fizic solid.
Exista lucruri care pot accelera sau intarzia momentul primilor pasi?
Bebelusii sunt diferiti si au, fiecare, propriul ritm de dezvoltare. Primii pasi independeti tin nu numai de antrenamentul fizic, cat si de pregatirea psihologica a copilului pentru acest moment. Din acest punct de vedere, tot ce poti face este sa te asiguri ca dezvolti o relatie de atasament securizant cu micutul, care stie ca se poate baza mereu pe tine, si sa il incurajezi entuziast de fiecare data cand reuseste sau esueaza in incercarile sale.
Din punct de vedere fizic, este foarte important sa il lasi pe copil sa “strabata propriul drum” si sa ii oferi doar spatiul necesar pentru a o face. Cel mai bun, din acest punct de vedere este podeaua locuintei; nici un patut pentru bebelusi, oricat de modern ar fi echipat, nu va fi la fel de stimulant, chiar daca este probabil mai curat decat covorul de pe jos. Dar “murdaria este buna” nu este doar un slogan al unei reclame, ci realitatea pe care ne-o prezinta medicii pediatri moderni; microorganismele care se gasesc in mod firesc in orice locuinta nu fac decat sa contribuie la antrenarea sistemului imunitar.
Ai nevoie de antemergator?
Tine de optiunea personala a fiecarui parinte daca doreste sa investeasca sau nu intr-un antemergator. Daca iti doresti un centru de activitati poate fi o idee buna sa cumperi un astfel de obiect, care propune, oricum, si alte activitati. Dar dupa cum banuiesti, antemergatorul nu este obligatoriu pentru o buna dezvoltare a copilului; el poate fi un accesoriu util, amuzant, de ajutor, dar in nici un caz nu e obligatoriu.
Cand ar trebui sa apelez la o pereche adecvata de papuci?
Tu poti umbla incaltat oricand, cu orice iti doresti sau te simti confortabil, insa in ceea ce ii priveste pe bebelusi, opiniile specialistilor sunt unanime: mersul descult este varianta optima din punct de vedere al echilibrului si coordonarii pentru cei mici. Ei trebuie lasati sa mearga desculti cat mai mult timp, presopunctura realizata astfel la nivelul talpii fiind foarte importanta din punct de vedere senzorial.
Desigur, recomandarea se pastreaza pentru suprafetele sigure, de pilda in interiorul propriei locuinte; cand mergeti pe afara, incaltamintea trebuie aleasa corespunzator (aici iti propunem lista noastra comparativa), cu mentiunea ca talpa care trebuie sa protejeze impotriva intepaturilor sau taieturilor, va fi totusi flexibila.
Ce urmeaza dupa mers?
Poate ca te gandesti ca mersul independent este cea mai importanta etapa din dezvoltarea motricitatii grosiere a copilului tau, dar lucrurile nu se opresc nici pe departe aici. El urmeaza sa mearga din ce in ce mai sigur si mai repede; sa faca genuflexiuni si sa se ridice singur la loc in picioare, fara sprijin.
In jurul varstei de 16 luni bebelusul incepe sa devina interesat de urcatul si coboratul scarilor, si va exersa asta probabil pana in jurul varstei de 2 ani, initial pasind pe fiecare treapta cu ambele picioruse. Incet incet va reusi sa suteze in minge, fara sa cada, deci sa se balanseze pe un singur picior; sa se catere pe barele din parc; sa sara pe ambele picioruse.
Bebelusul tau la ce varsta a facut primii pasi singur?