Tot ce trebuie sa stii despre prima rostogolire a bebelusului
Toti parintii sunt nerabdatori sa vada momentul in care bebelusul incepe sa mearga de-a busilea, sau cand face primii pasi. Pana la aceasta etapa, insa, exista alte faze care merita de asemenea atentia ta, momentul in care se petrece prima rostogolire fiind probabil primul notabil.
De ce e atat de importanta aceasta etapa?
In primul rand, gandeste-te ca este prima oara cand bebelusul isi poate schimba pozitia singur. Apoi, pozitia pe burtica ii ofera un alt camp vizual si acces la o gama variata de texturi.
Insa poate mai important decat asta este faptul ca rostogolitul de pe spate pe burtica este etapa premergatoare si obligatorie pentru mersul de-a busilea si ridicatul in sezut.
De ce anume are nevoie bebelusul pentru ca sa poata face asta?
Poate pentru tine nu pare mare lucru, dar pentru bebelus, sa isi rostogoleasca trupul rotund, este un mare, mare succes. Ca sa poata face asta are nevoie sa isi controleze bine capul, si sa aiba musculatura gatului, a bratelui si a spatelui suficient de bine dezvoltate. Pregatirea acestui moment s-a facut de fiecare data cand micutul a fost pus pe burtica.
Toate miscarile de brate, de picioare, toata acea agitatie care tie ti se parea amuzanta si fara noima, l-a ajutat sa ajunga la acest rezultat.
La ce varsta se rostogolesc copiii prima oara?
Fiecare bebelus este diferit; unii dintre ei se rostogolesc prima oara la 3-4 luni, in timp ce altii fac exact aceasta manevra mult mai tarziu, la 6-7 luni. In general copiii invata intai sa se rostogoleasca de pe burtica inapoi pe spate, si abia mai tarziu fac miscarea si invers, intervalul care se scurge intre cele doua fiind de aproximativ o luna, caci e nevoie de mai multa coordonare si de mai multa forta.
La multi dintre bebelusi, momentul primei rostogoliri este surprinzator pentru toata lumea si absolut neasteptat, de aceea se insista sa ai mereu o mana pe copil la fiecare schimbare a scutecului de unica folosinta, sau cand se afla pe masa de infasat.
La ce te poti astepta?
E posibil ca la primele rostogoliri, pana si bebelusul sa fie surprins de schimbarea brusca de pozitie si sa inceapa chiar sa planga. In scurt timp, insa, va deveni incantat de noua perspectiva si de propria abilitate. Va incepe sa se rostogoleasca sa ajunga la jucarii, sau ca sa fuga de schimbarea scutecului.
Manevra in sine ii poate amuza; cand se afla pe podea, pe salteluta de joaca, o poate folosi chiar pentru a se deplasa, asadar nu trebuie sa fii prea mirata daca il gasesti sub masa, studiind in amanunt o firimitura.
Poti sa il stimulezi pe bebelus sa se rostogoleasca?
Daca vrei sa il incurajezi pe copil sa se rostogoleasca, o poti face in joaca. Daca l-ai surprins facand deja asta, poti incerca sa declansezi repetarea momentului cu ajutorul unei jucarii pe care micutul se va intinde sa o apuce. Aplauda entuziast fiecare reusita a copilului – bucuria ta il va distra si il va incita sa repete gestul care a starnit reactia ta atat de amuzanta.
Il poti si “invata” cum sa faca asta, punandu-i un piciorus peste celalalt, cu genunchiul si soldul indoite, pentru a schimba centrul de greutate si pentru a face rostogolirea mai usoara.
Ce urmeaza dupa rostogolit?
Este foarte dificil sa spunem exact ce va face copilul tau odata ce a reusit sa stapaneasca rostogolitul, dar daca e sa ne luam dupa statistici, teoria ne spune ca urmatorul “pas” este ridicatul in 4 labute (pe genunchi si pe palme); dupa cateva balansari catre inainte si inapoi, urmeaza mersul de-a busilea – iar independenta bebelusului este aproape cucerita.
Semnale de alarma
Multi parinti citesc statisticile si se ingrijoreaza pentru ca bebelusii lor de 4 luni inca nu s-au rostogolit prima oara. Medicii sunt insa de parere ca exista si alte semnale care pot spune ca micutii sunt perfect sanatosi, doar ca mobilitatea nu e neaparat in sfera lor de interes. Unii dintre copii nici macar nu se rostogolesc decat mult mai tarziu, dupa ce au inceput deja sa mearga de-a busilea, de pilda.
Daca pana la 8 luni bebelusul nici nu s-a rostogolit, nici nu a pornit-o de-a busilea, nici nu sta in sezut sau nu da semne ca s-ar ridica in picioare, probabil ca e bine sa consulti un medic pediatru; uneori, cateva sedinte de kinetoterapie sunt suficiente, alteori poate fi nevoie de un tratament adecvat.
Un pericol care ii pandeste pe bebelusii care incep sa se rostogoleasca este caderea de la inaltime. De aceea specialistii ii sfatuiesc pe parinti sa ii tina pe bebelusi fie in patututile lor, fie jos pe podea, pe o salteluta de joaca sau pe o paturica. Ori de cate ori copilul se afla la inaltime, trebuie sa fii langa el, cu o mana pe el, pentru a impiedica eventualele cazaturi.
Rostogolitul si somnul bebelusului
Cu siguranta ca ai citit si ai aflat si ai fost informata din o multime de surse, despre cat de important este ca bebelusul sa doarma in patutul sau, fara pernute, paturele, jucarii de plus sau alte materiale textile, si ca el sa fie culcat pe spate, pentru a fi prevenit riscul de moarte subita a nou-nascutului. Desigur acum, ca bebelusul se poate intoarce singurel pe burtica, probabil iti faci griji ca el s-ar putea intoarce accidental pe burtica in timpul somnului.
Specialistii spun ca acest lucru nu este periculos; odata ce e capabil sa ajunga in pozitia aceasta, copilul poate la fel de bine sa se intoarca inapoi pe spate.
Daca totusi vrei sa descurajezi aceasta initiativa, poti ingreuna sarcina sa limitandu-i intrucatva mobilitatea, si ne referim aici la folosirea unui sac de dormit, obligatoriu adecvat varstei si dimensiunilor celui mic.
Copilul tau la ce varsta s-a rostogolit prima data? L-ai ajutat sau a fost initiativa lui? La cat timp dupa, a urmat o alta achizitie motorie importanta? A fost trecerea la premergator usoara?