Cand este bebelusul tau gata sa stea singur in fundulet?
Una dintre cele mai asteptate etape de dezvoltare a bebelusului in primul sau an de viata este momentul in care e pregatit sa stea singur in sezut. Este cazul sa il stimulezi suplimentar? Care e ritmul normal de dezvoltare?
Cand incep bebelusii sa gangureasca, parintii asteapta nerabdatori primele cuvinte; cand incep sa manifeste curiozitate fata de ceea ce e in jur, ei isi doresc sa afle cand isi tine bebe capul singur; cand micutul reuseste sa se rostogoleasca in patut, parintii deja se intreaba de la care luni sta bebe in fundic. Dar…incotro ne grabim atat de tare?
La cate luni sta bebe in sezut?
Pe vremuri, ghidurile mai vechi sustineau ca bebelusul la 6 luni trebuie sa stea in fundulet. Ei bine, pediatria moderna este mult mai relaxata in aceasta privinta. Cu sprijin, bebe la 4 luni este in general capabil sa isi sustina satisfacator coloana, daca e si rezemat, dar exista recomandari intense sa se evite pe cat posibil aceasta suprasolicitare, caci muschii capului si gatului si musculatura care sustine coloana nu sunt inca suficient de bine dezvoltate pentru acest efort.
Adeptii teoriei care sustine ca dezvoltarea bebelusului trebuie lasata sa decurga firesc sustin ca este suficient sa ii creezi un mediu optim, iar aceste achizitii motorii vin de la sine. Nu se mai pune la fel de mult accent pe dezvoltarea bebelusului pe luni, cat pe evolutia sa de ansamblu, caci nu toti micutii au aceleasi interese sau acelasi ritm.
Cartile moderne de dezvoltarea copilului spun ca la varsta de 8 luni, majoritatea bebelusilor reusesc sa isi mentina pozitia in sezut, fara sprijin, timp de mai multe minute la rand; pentru asta e nevoie de efort si concentrare din partea lor.
Trebuie sa il ajut pe bebe sa invete sa stea in sezut?
Statul in fundic la bebelusi este o achizitie pe care o fac toti copiii carora li se ofera ocazia si spatiul de a experimenta. Pentru a putea sustine aceasta pozitie este foarte important ca muschii gatului, muschii capului si muschii spatelui sa fie suficient dezvoltati.
La nastere, capul bebelusului reprezinta aproape o treime din lungimea sa si este cel mai greu segment al corpului. Cu ajutorul unor activitati, bebe la 4 luni reuseste sa isi controleze suficient de bine muschii incat sa poata sta confortabil pe burtica si sa isi sustina capul; un bebe la 5 luni reuseste sa se rostogoleasca de pe burtica pe spate si de pe spate pe burtica, tot cu ajutorul acelorasi muschi.
Ajutorul pe care i-l poti oferi lui bebe ca sa faca progrese din punctul de vedere al motricitatii nu are nici o legatura cu asezatul sprijinit de perne, asa cum se credea odinioara. Din contra: lasa-l pe bebe sa exploreze pe o suprafata ferma, cum e podeaua acoperita cu o patura de pilda, pune-i la dispozitie jucarii care sa il tina ocupat si sa il determine sa isi doreasca sa se deplaseze, arata-i miscarile pe care are nevoie sa le faca pentru a se ridica singur in sezut.
Care e etapa urmatoare statului in sezut?
Odata ce a reusit sa se ridice in 4 labe, si apoi sa se aseze singur in fundulet, copilul are un nivel de coordonare foarte bun. Urmeaza fie ca cel mic sa descopere cu ce viteza se poate deplasa de-a busilea, fie sa se orienteze direct catre ridicatul in picioare. In general, copilul la 1 an a aflat deja ca mersul biped il ajuta ca viteza si ii si lasa manutele libere sa exploreze, asadar se concentreaza in aceasta directie.
Statul in sezut si siguranta
Inca de cand incep sa vada bebelusii si pana cand vor pleca la facultate, parintii sunt preocupati de siguranta lor. Statul in sezut reprezinta o etapa importanta din punctul de vedere al mobilitatii, asadar e cazul sa indepartezi eventualele pericole din locuinta.
Patutul este primul loc in care trebuie sa ai grija sa nu existe pericole ascunse. In jurul varstei de 6 luni orele cat trebuie sa doarma un bebelus sunt mult mai putine decat la nastere. Micutii acum se foiesc, apuca, trag, baga in gura, poate chiar se ridica in genunchi sau in picioare tinandu-se de barele patului, deci securizeaza zona cu cearceafuri elastice, indeparteaza cablurile de pe langa pat si asa mai departe.
Un bebe care sta in sezut este capabil sa se ridice in picioare; este doar o chestiune de timp pana va descoperi acest lucru. Indeparteaza caruselul prins de pat, ancoreaza obiectele de mobilier, renunta la fetele de masa, ai grija la cablurile expuse.
Cand ar trebui sa ma ingrijorez ca bebelusul nu sta in sezut?
Este adevarat ca fiecare copil se dezvolta in ritmul sau, dar daca pana la varsta de 9 luni bebe nu reuseste sa stea singur in sezut, fara sprijin, cu spatele drept, trebuie sa contactezi medicul pediatru. O poti face si mai devreme, daca observi ca musculatura coloanei nu ii permite sa isi sustina greutatea corpului, sau daca echilibrul sau in aceasta pozitie nu se imbunatateste deloc.
Mers de-a busilea sau stat in sezut?
Multi parinti se intreaba care este ordinea fireasca pentru aceste lucruri, dar nu exista o regula; ambele reprezinta etape foarte importante de dezvoltare. Daca bebelusul este pus adesea in sezut cu sprijin probabil ca va cere asta, va sta mai intai in fundulet si apoi o va porni de-a busilea. Unii copii nici nu merg de-a busilea deloc, ci se ridica direct in picioare.
Pe de alta parte, daca se respecta ordinea fireasca de dezvoltare, copiii lasati sa exploreze vor reusi sa stea pe burtica, sa se ridice in 4 labe, cu sprijin pe palme si genunchi, si apoi sa se aseze in fund.
Pot sa il las pe bebe sa stea in sezut cat vrea el?
Depinde. Daca il pui pe bebe mic sprijinit intre perne, recomandarea generala este sa nu exagerezi. Nu ii faci nici un bine, ci dimpotriva: ii suprasoliciti spatele si il impiedici sa desfasoare activitati caracteristice varstei.
Pe de alta parte, daca bebe ajunge in sezut prin forte proprii, il poti lasa sa mentina pozitia atat cat doreste sau cat poate. Cand isi pierde interesul pentru ea, sau cand oboseste, o va schimba singur.