Despre ce trebuie sa mananci ca sa concepi mai repede un copil sanatos
Infertilitatea este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multi dintre viitorii parinti. Desigur, putem da vina pe lumea intens industrializata, pe poluare sau pe faptul ca varsta la care cuplurile isi propun a conceapa primul copil este din ce in ce mai inaintata, dar ce-ai zice daca ti-am spune ca alimentatia joaca un rol foarte important in influentarea sanselor ca tu sa ai un copil?
De fapt, un articol publicat intr-o revista de specialitate demonstreaza ca trecerea la o dieta pentru fertilitate poate reduce cu pana la 80% problemele unui cuplu de a concepe, atata timp cat nu exista o afectiune clara, diagnosticata medical, pentru care sarcina intarzie sa apara. In plus, doi cercetatori apreciati, Dr. Weston Price si Dr. Brewer au aratat ca o alimentatie traditionala nu numai ca iti creste sansele de a procrea, dar elimina, de asemenea, in mare masura, riscul de complicatii asociate sarcinii, preeclampsia fiind cel mai intens influentata de alimentatia viitoarei mamici.
Daca doresti sa concepi cat mai repede, iata cateva sfaturi simple, care nu cer decat ajustari ale modului de viata.
Ce este, de fapt, dieta pentru fertilitate?
Intrebati cum si-ar descrie stilul de alimentatie, multi adulti ar raspunde ca “sanatos”, dar intrebarea care se pune este daca tipul de “sanatos” pentru care ai optat, este si cel care contribuie la stimularea functiei reproductive. O dieta pentru fertilitate este una nu doar sanatoasa, ci care ii ofera organismului resurse abundente de precursori pentru formarea hormonilor sexuali, si in general, resurse nutritive bogate pentru sanatatea ovulului si a spermatozoidului, pentru stimularea spermatogenezei, pentru dezvoltarea fetala adecvata, pentru un ciclu menstrual regulat si asa mai departe. Aceasta dieta nu numai ca este una echilibrata pentru acum, dar permite de asemenea crearea de rezerve strategice de care sa beneficieze corpul tau in conditiile unei sarcini. Ea iti ofera, sa spunem, “caramizile” care stau la baza dezvoltarii neingradite a bebelusului.
De ce sa apelezi la o dieta pentru fertilitate?
Stim cu totii ca “suntem ceea ce mancam”, cunoastem diverse sloganuri si indemnuri catre o alimentatie sanatoasa; teoria este in general recunoscuta si acceptata la scara larga, dar aplicarea ei ridica probleme, tocmai pentru ca recomandarile pe care le intalnesti peste tot in drumul tau sunt destul de vagi. Exista, insa, cateva lucruri concrete pe care ar fi bine sa le cunosti, ca sa intelegi cu adevarat importanta a ceea ce consumi si impactul pe care aceste lucruri il pot avea asupra incercarilor tale de a ramane insarcinata.
De pilda, existe nutrienti de care fatul are nevoie imediat dupa fertilizare, in perioada in care nici macar nu stii ca ai putea fi insarcinata. Absenta acestor substante poate determina tulburari de dezvoltare grave.
Apoi, alimentele pe care le consumi azi, au un impact de durata asupra calitatii si viabilitatii ovocitelor si a spermatozoizilor. Cercetarile au demonstrat ca influenta lor se poate prelungi pana la 90 de zile. De aceea, ceea ce NU mananci este la fel de important ca si ceea ce consumi.
Unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru sindromul ovarelor polichistice include modificarea alimentatiei; absenta ovulatiei la femei este una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate, iar consumul unei diete care sa ofere, in cantitate suficienta, toti precursorii necesari pentru sintezele hormonale care au loc in corpul tau, este esentiala pentru depasirea acestui obstacol.
Nu vom merge pana acolo incat sa afirmam ca toate cazurile de infertilitate pot fi tratate exclusiv pe baza unei diete adecvate, insa o alimentatie organizata sa tinteasca aceste probleme reprezinta un ajutor substantial, eficient, recunoscut de lumea medicala si cuantificabil, in stradaniile oricarui cuplu afectat de o forma sau alta de infertilitate.
Care e principiul din spatele acestei diete pentru fertilitate?
Natura ne ofera, tuturor, mecanismele necesare pentru o viata sanatoasa si echilibrata. O alimentatie atent studiata, care sa iti ofere toti nutrientii necesari si sa te “scuteasca” de aportul de substante nesanatoase, potential nocive, ii permite organismului tau sa se reechilibreze. Odata ce beneficiaza de aceasta stare, celulele din corpul tau se pot regenera in ritmul corespunzator, inlocuindu-le pe cele imbatranite sau degradate. Iar daca resursele necesare sunt disponibile, ele vor fi inlocuite de alte celule, de calitate superioara si cu o viabilitate extinsa. De aceea, ceea ce este numit destul de pompos “dieta pentru fertilitate”, nu face decat sa respecte nevoile naturale ale organismului si sa ii ofere instrumentele necesare pentru a se regenera, pentru a se repara si pentru a-si regasi acel echilibru delicat de care depinde functionarea sa optima.
Beneficiile pentru organism transforma dieta intr-un stil de viata potrivit pentru oricine
Daca te astepti la retete sofisticate pentru fiecare dintre mesele unei zile, sa stii ca te inseli; nu asta iti vom oferi. Dieta pentru fertilitate se poate transforma intr-un stil de viata sanatos, adecvat intregii familii, pentru ca nu iti spune cand sau cat sa mananci, ci mai degraba ce anume sa incluzi si ce sa excluzi din alimentatia ta zilnica.
Respectand principiile acestui tip de nutritie, vei furniza organismului vitaminele, mineralele, oligoelementele ai antioxidantii indispensabili unei spermatogeneze corespunzatoare. Atat ovocitul, cat si spermatozoizii vor fi astfel mai bine protejati impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Echilibrul hormonal este mentinut, pentru ca organismul tau va primi exact acele lipide de care are nevoie corpul ca sa sintetizeze hormonii in cantitate corespunzatoare. Riscul de avort spontan va fi redus, prin scaderea rezistentei la insulina si, de asemenea, prin minimizarea efectelor radicalilor liberi asupra celulelor sexuale si a ADN-ului.
Pe langa faptul ca promoveaza si sustine sanatatea sistemului reproducator masculin si feminin, dieta pentru fertilitate va aduce un important aport de energie si buna-dispozitie in viata ta, dar te va ajuta si sa formezi depozite esentiale de substante nutritive pentru prima parte a unei sarcini. Mai mult decat atat, ea poate ajuta la normalizarea unui ciclu neregulat, stiut fiind ca menstruatia neregulata ingreuneaza mult identificarea corecta a perioadei de ovulatie, chiar si atunci cand se folosesc testele de ovulatie.
Principiile dietei pentru fertilitate
Dupa cum am spus, nu iti vom oferi un tabel in care sa trecem alimentele pe care le poti consuma, cu valorile nutritionale ale fiecaruia dintre ele, caci nu acesta este scopul demersului nostru. In schimb, iti vom pune la dispozitie sfaturi valoroase despre cum ar trebui sa arate alimentatia ta pe termen lung.
Consuma, pe cat posibil, cat mai multe fructe si legume organice sau de provenienta cunoscuta. Daca le poti achizitiona de la un producator local serios, care nu foloseste pesticide, ierbicide sau alte substante chimice, cu atat mai bine. Valoarea lor nutritiva este net superioara, daca e sa dam crezare studiilor in acest sens. In plus, s-a demonstrat ca o mare parte dintre aceste substante chimice folosite pentru tratarea culturilor, au ele insele efecte negative asupra functiei reproductive.
Alege cu grija lactatele pe care le consumi. Unele opinii sustin ca in cazul endometriozei si a sindromului de ovare polichistice, ele nu reprezinta o alegere buna, pentru ca ar putea agrava echilibrul deja existent. In cazul in care nu te confrunti cu aceste probleme, recomandarea nutritionistilor este sa optezi pentru lactate organice, pentru ca cele normale provin de la animale care au fost adesea supuse la diverse tratamente hormonale sau cu antibiotice, care, vrand nevrand, se elimina, in cantitate mica, si in lapte. In cazul in care decizi sa excluzi lactatele din alimentatia ta, poti apela la ajutorul laptelui de migdale sau de cocos.
Include in dieta ta o cantitate suficienta de peste, dar alege-l cu grija si prefera pestele de apa rece, celui provenit din ape calde, cum e tonul, pestele spada sau bibanul de Chile, care contin cantitati importante de mercur. Optiuni mai sanatoase sunt codul, somonul de Alaska sau halibutul. Intotdeauna opteaza pentru pestele de captura in locul celui de acvacultura, acesta din urma continand frecvent antibiotice sau diverse substante cu care au fost tratate apele in care au crescut, sau efectivele. Pestele este important ca sursa de acizi grasi omega-3 esentiali, implicati in procesul de sinteza a hormonilor, in reglarea ciclului menstrual si in combaterea efectelor radicalilor liberi.
Acorda atentie tipurilor de carne pe care le consumi. De multe ori, carnea de vita contine antibiotice si hormoni, caci vacile sunt unele dintre animalele supuse celor mai multe tratamente medicamentoase, fiind exploatate inclusiv pentru productia lactata. Daca ai posibilitatea, aprovizioneaza-te cu carne de origine cunoscuta, de la animale crescute natural si hranite cu iarba. La fel, in cazul carnii de pui, opteaza pentru etichetele care indica originea organica, sau care mentioneaza ca puii su fost crescuti liberi, sau la sol. Ca regula generala, limiteaza consumul de carne rosie.
Include o cantitate cat mai mare de fibre in dieta. Poti face asta excluzand din alimentatie painea alba si cerealele albe si inlocuindu-le cu produse integrale, mult mai bogate in fibre. Consuma o cantitate adecvata de legume si fructe si asigura-te ca ai inclus in dieta si frunze verzi. Cerealele integrale nu sunt doar o sursa importanta de fibre, dar iti ofera si un continut bogat de vitamine, jucand un rol important si in sustinerea functiei imune a organismului. Se pare ca ele reusesc sa contribuie si la reglarea echilibrului hormonal si sa reduca efectele sindromului ovarelor polichistice.
Evita produsele din soia nefermentate. Pe langa faptul ca cea mai multa soia din comert provine de la organisme modificate genetic, ea este cunoscuta pentru ca ar contine substante denumite fitoestrogeni, cu functie similara estrogenilor pe care ii produce corpul uman. Acesti fitoestrogeni pot modifica echilibrul hormonal si sunt complet contraindicati in cazul persoanelor care sufera de hipotiroidism. Evita laptele de soia, burgerii, snitelele, granulele, chipsurile sau branzeturile din soia.
Evita dulciurile rafinate. Zaharul este un inamic semnificativ al starii de sanatate a oricui, deci ar trebui exclus din alimentatia oricui. In alimentatia zilnica, il poti inlocui cu indulcitori naturali cum sunt siropul de artar sau de stevie. Nu e o idee buna sa apelezi la indulcitori artificiali, sau la cei recomandati pentru diabetici. Apoi, evita sa consumi orice fel de sucuri din comert, si in aceasta categorie includem si sucurile de fructe pasteurizate, care sunt concentrate in zaharuri. Sucurile de fructe proaspete sunt o alegere mult mai buna; desi destul de bogate in glucide, in cazul fructelor stoarse integral, poate exista si o cantitate mai mare de fibre, si cu siguranta ele isi mentin continutul de vitamine.
Consuma o cantitate mare de apa. Apa este extrem de importanta pentru sanatatea fiecaruia dintre noi, dar te sfatuim sa eviti atat apa imbuteliata, cat si apa provenita direct de la robinet, ambele putand fi contaminate de diverse pesticide sau substante daunatoare. Investeste intr-un sistem de filtrare; exista un numar mare de variante disponibile, de la instalatiile complexe care se monteaza direct pe conducta, pana la simplele cani filtrante pe care si le permite practic oricine.
Dupa cum poti vedea, nu este complicat sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata, care sa iti sporeasca sansele de a avea cat mai repede un bebelus sanatos. Este nevoie de mici ajustari ale stilului de viata, ale caror beneficii se extind mult dincolo de scopul imediat. In plus, gandeste-te ca aceste reguli elementare te ajuta sa iti transformi familia in una sanatoasa, si sa ii oferi si copilului obiceiuri alimentare adecvate.