Alimente interzise in sarcina
Medicii, moasele, celelalte prietene, cunostinte sau vecine gravide, iti vor spune cu fiecare ocazie ca sarcina nu e o boala, ci o stare fiziologica; stramosii nostri au trecut prin asta cu evident succes timp de sute de mii de ani, dovada ca in prezent pare ca ne-am descurcat destul de bine sa suprapopulam planeta, si multa vreme nu au avut la indemana lecturi educative pe tema sarcinii.
Din fericire, lucrurile au evoluat intre timp, si desi azi stim ca da, sarcina este o schimbare fiziologica, ea impune un pic de prudenta din partea viitoarei mamici, care se poate asigura, astfel, ca ii ofera bebelusului ei un start optim in viata.
Desi in perioada sarcinii se recomanda o alimentatie cat mai variata, ea exclude, totusi, o serie de alimente. Si nu ne referim la faptul ca sucurile carbogazoase sunt pline de zahar si de calorii goale, sau ca au o cantitate apreciabila de E-uri dintre cele mai diverse, despre care exista indoieli ca ar fi inofensive, ci la faptul ca exista cateva alimente care pot cauza imbolnavirea serioasa a gravidei sau a fatului. Pe acestea le vom trece in revista in randurile urmatoare, astfel incat sa poti privi cu alti ochi rafturile supermarketurilor si iesirile la restaurant. Promitem, DOAR pe perioada sarcinii!
Carnea cruda. Salivezi, deja, cand te gandesti la o friptura in sange? Ei bine, indiferent de specia careia i-a apartinut, inainte, bucata aceea delicioasa care iti face cu ochiul, realitatea este ca, carnea cruda sau in sange poate transmite o serie de boli grave pentru sarcina. Este vorba despre riscul de contaminare cu bacterii coliforme, despre toxoplasmoza sau salmoneloza.
Mezeluri. Bine, oricum nu sunt ele foarte sanatoase, avand in vedere conservantii si amelioratorii de gust pe care le contin, dar in perioada sarcinii, alta este problema pe care o ridica: riscul de contaminare cu o bacterie denumita Listeria. Listeria poate traversa bariera placentara si infecta fatul, ceea ce determina de multe ori avort, iar alteori complicatii care pot merge pana la septicemie. O solutie pentru aceasta problema este fie sa prepari in casa unele sortimente, fie sa te orientezi, in magazin, catre specialitati pe care le poti incalzi tu acasa la cuptor, ca pe o friptura obisnuita, pentru a steriliza eventuala flora bacteriana cu care ar fi putut fi contaminate.
Continutul crescut de nitrati si nitriti al mezelurilor este o alta posibila problema, caci se stie ca, in cantitate mare, ei produc anomalii de dezvoltare si pot fi cancerigeni.
Sushi. Intrand pe aceeasi lista ca si carnea cruda, sushi este o importanta sursa de mercur, in special cand discutam despre persoane care il consuma regulat. O alta problema este ca sushi poate fi sursa unor toxiinfectii alimentare grave, dar poate sa si transmita o serie de paraziti. Mai bine amani vizitele la restaurantul japonez pentru dupa venirea pe lume a bebelusului!
Pestele oceanic. Bine, nu vom spune sa eviti complet orice specie de peste oceanic, caci el are beneficiile sale importante pentru organism, si oricum, nimeni nu ar trebui “pedepsit” atat de sever. Problema cu unele specii de peste oceanic este ca reusesc sa concentreze in carnea lor o cantitate mare de mercur, despre a carui neurotoxicitate probabil ca nu mai e nevoie sa mai discutam. E bine sa eviti, pe cat posibil, carnea de rechin, macrou si peste spada. Cu tonul, exista o discutie destul de lunga; este un alt peste care stocheaza mercur in carnea sa, dar se pare ca varianta la conserva, in suc propriu, poate fi consumata cu destula incredere. In final, este o problema de echilibru: atata timp cat mananci peste oceanic o data pe saptamana, si il mai inlocuiesti uneori cu peste de apa dulce, ar trebui sa fii in siguranta.
Fructe de mare crude. Ca si in cazul sushi sau a mezelurilor, fructele de mare nepreparate termic pot transmite o serie de infectii severe.
Carne cruda afumata. Si aici incadram si pestele afumat. Evita preparatele de acest tip, din cauza riscului de contaminare cu aceeasi Listeria. Pe de alta parte, poti manca peste afumat, atata timp cat este ambalat corespunzator, in conserva sau in ambalaj vidat.
Scoicile crude. Sau insuficient preparate. Ele pot fi o sursa de imbolnavire pentru oricine, nu numai din cauza eventualei contaminari cu bacterii, dar si din cauza bolilor produse de alge microscopice, care pot avea impact puternic si asupra unei persoane perfect sanatoase, dar sunt cu atat mai severe in sarcina.
Oua crude. Ouale crude sunt o sursa importanta de salmoneloza, care are, de asemenea, efecte importante asupra sarcinii. Atunci cand vorbim despre oua crude, ne referim, desigur, si la specialitati delicioase de tipul maionezei, sau al faimoaselor retete de tiramisu. Pregatirea acestor preparate poate fi adaptata, in asa fel incat ele sa devina sigure pentru consumatori. Daca ne referim la maioneza gata preparata, ea este in general pasteurizata, totusi nu e chiar cel mai bun sau mai sigur aliment disponibil pe piata. In cazul retetelor preparate la restaurant, ele ar trebui gatite cu oua pasteurizate, dar desigur, nu putem oferi nici o garantie ca regula este respectata peste tot. Atentie, de asemenea, la inghetata de casa sau la cea artizanala; unele retete contin oua crude.
Organe. Organele bine preparate termic sunt o foarte buna sursa de vitamine si de minerale, deci ele nu ar trebui eliminate din dieta. Totusi, daca obisnuiesti sa le consumi frecvent, trebuie sa fii atenta la faptul ca risti o supradozare a vitaminei A, care se asociaza cu cresterea concentratiei de cupru in organism, care la randul ei determina anomalii congenitale si afectare hepatica. Recomandarea specialistilor este sa te limitezi la o singura portie pe saptamana.
Branzeturi moi. Ele reprezinta o frecventa sursa de Listeria, deci ar trebui evitate complet in perioada sarcinii. Este vorba despre specialitati ca Brie, Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola. Queso blanco sau Queso fresco. In general, e indicat sa eviti orice tip de branzeturi facute din lapte proaspat nepasteurizat.Si sa eviti si laptele nepasteurizat.
Cofeina. Cofeina nu este complet interzisa in sarcina, insa consumul ei ar trebui limitat la ritualul de dimineata, sau la mai putin de 200 mg pe zi. Exista un studiu care demonstreaza ca femeile care, in primul trimestru de sarcina, consuma mai mult de 300 mg cofeina zilnic, au un risc mai mare de avort spontan. Din cauza efectului sau diuretic, cafeaua determina eliminarea de calciu si apa din organism, ceea ce nu e un lucru bun in sarcina. Nu uita ca nu doar cafeaua contine cofeina, ci ci ceaul negru si o serie de bauturi carbogazoase.
Alcool. Contrar unor afirmatii, nu exista nici o cantitate de alcool care sa poata fi consumata “in siguranta” in timpul sarcinii. Faptul ca o gura de sampanie sorbita dupa ce ai ciocnit cu mirii la nunta carora ai fost invitata, nu va declansa nici o nenorocire, nu inseamna ca e in regula sa golesti intreaga cupa, sau ca e in regula sa…. participi la foarte multe nunti. Alcoolul poate, din contra, sa determine aparitia unui numar impresionant de complicatii in sarcina, majoritatea afectand fatul, unele in mod sever si ireversibil.
Fructe si legume nespalate. Fructele si legumele sunt o sursa esentiala de vitamine si minerale, au beneficii numeroase si incontestabile pentru sanatate si ar trebui sa reprezinte o mare parte din dieta zilnica a oricui. Totusi, e o perioada in care nu iti recomandam deloc sa consumi fructe sau legume nespalate, indiferent de provenienta lor. Stim ca ciresele din copacul din curtea bunicii sunt o tentatie careia iti e greu sa ii rezisti, dar fa o exceptie si trece-le mai intai pe sub jetul de apa… altminteri, ele pot deveni o sursa importanta de toxoplasmoza, ca si carnea cruda.
Sucuri nepasteurizate. Stim ca atunci cand vezi un suc proaspat de portocale, de pilda, pe gheata, in supermarket, tentatia este sa te gandesti ca e plin de vitamine si e cu siguranta o alternativa mai buna decat sucurile carbogazoase. Si ai dreptate, numai ca problema cu aceste produse este ca nu stii niciodata cum au fost manipulate, si daca nu cumva sunt contaminate cu bacterii din speciile Listeria sau E. coli. Asadar, probabil e mai sigur sa le eviti: iti poti prepara tu acasa sucuri, din fructe si legume foarte bine spalate in prealabil, sau poti alege sucurile naturale pasteurizate disponibile si pe piata de la noi.
Calorii goale. Stim ca se spune ca in sarcina trebuie sa “mananci pentru doi”, dar acesta este un mit care trebuie demontat. Studiile arata ca, de fapt, nu aportul caloric conteaza, cat aportul de nutrienti. Nu vei avea o sarcina sanatoasa daca mananci dulciuri fara restrictie, dar cu greu te apropii de un mar; dimpotriva. Si nu e cazul nici sa iei ad litteram spusele altora, cum ca e in regula sa te ingrasi oricat in sarcina; mai degraba, acorda-i credit medicului tau care s-ar putea sa fie deosebit de antipatic atunci cand iti arata, pe grafice, ca “ai pus” cam mult in ultima luna. Nu ne facem griji ca nu vei reveni la forma ta cea mai buna dupa nastere; e vorba ca si lunile avansate de sarcina, si nasterea, sunt mai usor de suportat daca iti mentii greutatea in limite normale.
Mancare de tip fast-food. Nu prea stim de unde sa incepem sa explicam cat de nesanatos este acest tip de alimentatie, si cum el ar trebui sa lipseasca din meniul oricui, la orice varsta. Stim ca tentatia e mare, caci asa nesanatoasa cum e, o shaorma sau niste aripioare crocante “asa-cum-numai-acolo-gasesti” sunt gustoase. Nu iti vom spune sa te abtii pe vecie, ci sa raresti cat mai mult vizitele la fast-food-ul tau preferat. Pe langa caloriile pe care le contin, preparatele acestea au si o cantitate uriasa de grasimi si prajeli, sunt susceptibile a fi contaminate cu tot felul de microbi si nu aduc nici un beneficiu pentru sanatate. Si sa fim seriosi, moralul tau ar putea sa depinda, mai degraba, de un patratel de ciocolata, decat de un hamburger!
Ceaiuri si suplimente din plante. Chiar daca esti o pasionata impatimita a leacurilor naturale si naturiste, sarcina este o perioada in care e mai bine sa te abtii de la acestea. Motivul este simplu: in afara celor cateva ceaiuri despre care se stie ca sunt absolut contraindicate in sarcina, pentru ca se asociaza unui risc crescut de nastere prematura, mai exista o gama foarte vasta de infuzii de plante despre al caror efect nu se stie nimic, pentru ca nu a fost studiat, sau nu la dozele in care le consumi tu. Este si cazul pulberilor, extractelor si tincturilor de plante, pe care le consideram insuficient testate ca sa fie sigure pentru consum. De ce sa iti asumi un risc inutil, deci..?
Reguli de siguranta alimentara in perioada sarcinii
Exista cateva reguli simple, pe care le poti respecta cu usurinta si cu modificari minore ale stilului de viata, dar care iti pot garanta sanatatea ta si a bebelusului si o sarcina fara evenimente.
Prelucreaza separat carnea cruda de fructele sau legumele crude. Ideal, in orice bucatarie ar trebui sa existe un tocator pentru carne si unul pentru vegetale, mai ales pentru cele care se consuma crude, in salate de pilda.
De asemenea, prelucreaza separat carnea si vegetalele crude, de alimentele care au fost deja preparate termic; risti sa le contaminezi din nou pe acestea din urma.
Spala bine mainile, cutitele si tocatoarele inainte de a manipula produse diferite.
Gateste bine orice tip de carne, asigurandu-te ca este bine patrunsa inainte de a o consuma.
Nu manca preparate care au stat la temperatura camerei doua ore sau mai mult; cel mai probabil, au fost deja contaminate cu bacterii.
Daca mananci mancare pastrata la frigider, mai ales preparate cu carne, asigura-te ca le incalzesti la minim 60 de grade in prealabil.
Evita mancarea cumparata la colt de strada sau restaurantele cu reputatie indoielnica.
Tu ai discutat cu medicul tau obstetrician despre aceste aspecte? Ti-a dat cateva sfaturi alimentare de baza? Care au fost opiniile specialistului?