Iata ce alimente contin calciu
In cazul copiilor mici, cu o crestere a scheletului atat de rapida, un aport satisfacator de calciu, pe langa cel de vitamina D, este esential pentru o buna dezvoltare. In continuare, cateva informatii despre cele mai bune surse de calciu.
Mai ales la varste mici, in perioada diversificarii, bebelusii sunt mofturosi la mancare; cantitatea de solide pe care o consuma este relativ mica, astfel ca parintii isi pun intrebari justificate despre volumul de nutrienti pe care acestia il primesc prin alimentatie. Data fiind dezvoltarea atat de rapida din primii ani de viata, aportul de calciu este un subiect de interes.
Doza zilnica de calciu in functie de varsta
E firesc sa cauti alimente bogate in calciu pe care sa le incluzi in alimentatia celui mic, dar de cat calciu are nevoie, cu adevarat, copilul tau?
Specialistii spun ca bebelusii intre 0 si 6 luni ar trebui sa primeasca 200 mg de calciu; intre 7 si 12 luni, acest necesar zilnic creste la 260 mg. Intre 1 si 3 ani copilul are trebui sa primeasca, din diverse surse de calciu, aproximativ 700 mg in fiecare zi.
Intre 4 si 8 ani doza se mareste la 1000 mg, iar de la 9 la 18 ani se recomanda alimente ce contin calciu si pot furniza 1300 mg in fiecare zi.
Care sunt cele mai importante surse de calciu?
Evident, este preferabil ca cel mic sa primeasca alimente care contin calciu si sa isi acopere necesarul zilnic astfel, fara sa fie necesara administrarea de suplimente. Acest lucru poate fi posibil, in cazul unei alimentatii echilibrate si/sau in cazul unui copil care inca este alaptat sau primeste lapte praf.
Daca te intrebi ce alimente contin calciu, vei avea o surpriza: exista si legume pe aceasta lista, nu doar lactate. Pe lista celor mai importante surse gasim: iaurt, mozzarella, sardine, lapte, tofu, somon, branza de vaci, cereale fortifiate, kale, chia, smantana, paine integrala, broccoli, fasole alba si rosie, naut si smochine.
In cazul in care cauti alimente bogate in calciu si magneziu ai grija sa nu lipseasca din meniul saptamanal boabele: linte, fasole, naut, mazare si soia. Nu uita de tofu, cereale integrale si carne de peste gras, in special somon, macrou, sardine si halibut.
Care sunt cele mai bune suplimente de calciu?
Evident, e de dorit ca intreaga cantitate de care are nevoie organismul sa fie pusa la dispozitia corpului sub forma de calciu natural, pe care, prin metabolism, il extragem din alimente. Dar ce ne facem cu un copil de varsta mica, sau cu unul foarte mofturos?
Medicii sunt de parere ca exista situatii in care se impune administrarea unui supliment. Este motivul pentru care, in decursul diversificarii, se recomanda prepararea, pentru bebelus, de branza cu calciu lactic. Desigur, conteaza si gustul dulceag pe care il are aceasta, stiut fiind ca cei mici sunt in mod deosebit atrasi de dulce.
Daca te intrebi despre calciu lactic, la ce este bun, el functioneaza similar cheagului, ajutand la coagularea laptelui pentru a forma branza. La un litru de lapte sunt necesare 8 comprimate – pornind de aici, poti calcula doza in functie de cantitatea de lapte pe care o ai la dispozitie si cantitatea de branza pe care vrei sa o prepari.
Ca si forme usor asimilabile, mai ales pentru copiii mai mari, se discuta si despre calciu marin, care se pare ca se absoarbe mai usor in organism decat alte tipuri. Cel mai probabil medicul iti va recomanda un produs cu care a avut experiente bune.
Verifica produsele de pe piata cu medicul sau farmacistul
Nu tot ceea ce contine “calciu” in denumire este un supliment de calciu sau e potrivit pentru copilul tau. Un exemplu elocvent este cel reprezentat de pantotenat de calciu, solutie care are cu totul alte recomandari decat tratarea deficitului de calciu la copii.
Trucuri practice pentru o dieta bogata in calciu
Din fericire, exista o gama destul de generoasa de alimente bogate in magneziu si calciu, astfel incat ai de unde alege. Cei mai multi parinti reusesc sa gaseasca si sa includa in dieta copiilor lor suficiente astfel de produse, chiar daca gusturile celor mici sunt relativ dificil de satisfacut.
Daca, totusi, te ingrijoreaza acest aspect si ai vrea sa incluzi in alimentatia familiei mai multe alimente cu calciu, exista cateva idei interesante pe care le poti aplica.
Planifica frecvent deserturi delicioase cu straturi de iaurt rece, fructele preferate ale celui mic si cereale integrale.
Fa smoothie-uri cu fructe proaspete si lapte.
Amesteca fructe sau unt de arahide in branza de vaci, pentru un gust mai apetisant si o textura mai moale.
Daca juniorul nu apreciaza gustul laptelui, adauga sirop de fructe in acesta. Il poti prepara in casa, astfel incat sa ai grija la cantitatea de zahar.
Include cat mai multe gustari cu branza in meniul copilului. Din toata lista de mai sus cu alimente, calciu usor asimilabil se regaseste mai ales in branza.
Adauga fasole alba la supele de legume preferate; vei obtine si o textura mai placuta.
Pe lista de alimente bogate in calciu se regaseste susanul; el este excelent adaugat atat in gustari dulci, cat si in cele sarate si il poti pune atat pe copturi, cat si pe legume.
Daca sunteti amatori de unt de arahide, testeaza, in schimb, untul de migdale; este pe lista de alimente bogate in calciu, are un gust oarecum asemanator si aduce mai multe beneficii pentru sanatate, plus ca este mai bine tolerat de persoanele cu teren alergic.
Gaseste retete care sa includa cat mai multe legume cu frunze verzi: broccoli, kale, varza chinezeasca. Spanacul contine oxalati, care in cantitate mare pot interfera cu asimilarea calciului.
Dar copilul meu e mic, abia am inceput diversificarea si nu mananca mai nimic!
Ingrijorarea parintilor de bebelusi cu varsta de pana la un an este de inteles, avand in vedere genul de alimentatie pe care il au acestia. Cum sa le oferi kale si susan si cum sa ii convingi sa manance broccoli?
Lasand la o parte faptul ca gusturile se educa – ceea ce este foarte adevarat – marele avantaj al copiilor mai mici de un an este ca baza alimentatiei lor este, inca, laptele. Laptele matern contine o multime de nutrienti si in afara potentialului deficit de fier, este ideal pentru a asigura, in combinatie cu solidele, o alimentatie echilibrata intre 6 si 12 luni.
In cazul in care juniorul tau primeste lapte praf (aici despre cateva formule comparate) trebuie sa stii ca acesta este suplimentat cu cele mai importante minerale si vitamine necesare unei dezvoltari armonioase, prin urmare nu e cazul sa iti faci foarte multe griji despre cat calciu se afla in cele doua lingurite de piure de legume pe care copilul reuseste sa le inghita la o masa. Iar dupa un an, nici un copil sanatos nu va sta flamand, ora mesei devenind mai simplu de gestionat decat la debutul diversificarii.
Bibliografie:
Surse de calciu si alte informatii