De ce apare, cum o combati si cand e cazul sa te ingrijorezi
Durerile de cap sunt mereu neplacute; uneori, ele trec cu o cafea; alteori, o jumatate de ora de odihna te scapa de acest simptom, iar daca nu iti permiti sa te retragi in liniste, o pastila strecurata rapid in gura cu un pahar de apa te va ajuta sa fii functionala din nou.
Ei bine, totusi dupa ce ai facut testul, iar calculatorul de sarcina ti-a confirmat data conceptiei sau posibila data a nasterii, nu e de mirare ca te poti confrunta cu simptome nu intotdeuna placute, pe care nu prea mai stii cum sa le combati.
Ei bine, in sarcina, lucrurile nu mai sunt la fel de simple, si asta din mai multe motive. In primul rand, pentru ca durerea de cap poate sa nu insemne nimic, sau poate sa fie simptomul unei complicatii care ar trebui sa te trimita la medic.
Apoi, pentru ca tratamentul nu mai este atat de simplu ca odinioara: nu mai poti lua pur si simplu orice antiinflamator sau orice calmant si sa mergi mai departe, caci administrarea medicamentelor in aceasta perioada se face numai la recomandarea medicului, si cu prudenta maxima.
Descopera, asadar, alaturi de noi tot ceea ce este important sa stii in legatura cu acest subiect important.
Care sunt cauzele durerilor de cap in timpul sarcinii?
Ne e greu sa spunem daca aceasta informatie te va consola sau nu, dar credem ca e important sa stii ca nu esti nici pe departe singura care se confrunta cu aceasta problema.
Desi atunci cand se vorbeste despre neplaceri asociate sarcinii, lumea se gandeste mai degraba la greturi matinale, picioare umflate sau emotivitate excesiva, durerile de cap afecteaza una din 4 femei.
Specialistii au identificat si descris peste 200 de tipuri de durere de cap, dintre care unele nu au nici o alta cauza in afara de mostenirea genetica a individului. Iar in perioada sarcinii exista mai multe mecanisme care pot contribui la declansarea acestora. Daca discutam despre gravide, dureri de cap au cauze variate.
Daca esti deja o persoana care se confrunta cu dureri de cap frecvente, sau care este predispusa la a dezvolta migrene, nu trebuie sa te mire faptul ca ele continua sau chiar se accentueaza usor in perioada sarcinii.
Schimbarea obiceiurilor de viata si a rutinei cu care erai obisnuita in ceea ce priveste odihna, alimentatia si exercitiul fizic poate reprezenta un alt motiv important pentru aceste schimbari. Lipsa de somn, greata si varsaturile, diversii factori de stres care intervin in viata ta in perioada primului trimestru de sarcina nu fac decat sa agraveze lucrurile.
In cazul femeilor care au deja o predispozitie pentru a dezvolta migrene, concentratia crescuta de estrogeni din perioada sarcinii este o veste buna, caci de obicei reuseste sa mai domoleasca simptomele atat de neplacute.
Acestea nu sunt, insa, singurele cauze ale durerilor de cap. Noul echilibru hormonal, scaderea glicemiei, volumul sangvin crescut, stresul, deshidratarea, reducerea sau eliminarea completa a cofeinei consumate zilnic, si chiar si modificarile legate de vedere pe care le produc schimbarile hormonale, pot determina aparitia acestui simptom.
Congestia nazala frecventa in sarcina este uneori urmata de congestie sinusala, care de asemenea poate declansa dureri de cap. Alergiile, foamea, suprasolicitarea stau la baza unei stari de disconfort care poate fi insotita si de acest simptom.
O situatie particulara este cea a durerilor de cap din ultimul trimestru de sarcina. Cel mai adesea ele sunt declansate de postura incorecta, de suprasolicitarea coloanei si a musculaturii cervicale, cauzata de greutatea mare a uterului.
Lipsa de somn isi spune, de asemenea cuvantul, caci cele mai multe dintre gravide intampina dificultati in ceea ce priveste odihna. Totusi, este bine sa iti contactezi medicul daca dezvolti dureri de cap persistente, caci ele pot fi si semnul unei complicatii de sarcina cunoscuta si ca preeclampsie.
Cum deosebesti diferitele tipuri de durere de cap?
Nu e intotdeauna simplu sa faci diferenta intre diverse tipuri de dureri de cap, insa poate fi util sa fii capabil sa le desoebesti.
Cele mai frecvent intalnite dureri de cap sunt cele produse de tensiunea musculara. Ele se resimt fie de o parte si de alta, fie in zona cefei, si seamana fie cu o presiune in cap, fie cu o jena monotona, surda. Nu este deloc neasteptat sa experimentezi doar durere in partea stanga sau durere in partea dreapta, in acest caz. Este genul de durere care e predispusa la a se agrava, daca o experimentezi frecvent si se mai numeste cefalee de tensiune.
Migrenele declanseaza o durere ascutita gen intepaturi in cap, moderata sau severa, de obicei de o singura parte a capului, la tampla. Uneori, migrenele sunt insotite si de alte simptome, cum sunt greata si varsaturile, sensibilitate la lumina (fotofobie) si la zgomot. Netratate, ele se agraveaza pe parcursul a pana la 72 de ore, si sunt intensificate de orice tip de efort fizic.
In cazul in care ai suferit de migrene si inainte de sarcina, poate iti este familiara expresia de migrena cu aura, care este adesea precedata de durere de ochi, modificari vizuale, amorteli, slabiciune si chiar tulburari de vorbire, in plus fata de capul dureros.
Durerile de origine sinusala sunt percepute mai adesea ca o senzatie de presiune in zona pometilor, in jurul ochilor si pe frunte; rar ele pot evolua ca durere de cap la ceafa. Acest tip de durere de ceafa sau de sinusuri este mai rar intalnit, desi supra-autodiagnosticat de multe ori. Ca idee, e greu de crezut ca atunci cand in rest te simti perfect sanatos, suferi de o inflamatie a sinusurilor; pe de alta parte, daca esti racita si iti simti nasul sau urechile infundate, probabil ca si sinusurile iti sunt afectate.
Migrenele sunt groaznice; le intalnim frecvent in sarcina?
Ei bine, daca una din 4 femei se confrunta cu cefalee, se pare ca pana la 1 din 5 femei trece prin macar un episod de migrene in perioada sarcinii. Aproximativ 16% dintre femei experimenteaza prima lor migrena odata ce au ramas insarcinate.
Pe de alta parte, daca suferi in mod obisnuit de migrene, avem o veste buna: statiostic, se pare ca lucrurile se amelioreaza pe perioada cat esti gravida, lucru raportat de aproximativ doua treimi dintre persoanele in aceasta situatie. Dupa cum vezi, migrenele nu sunt un lucru deloc neobisnuit in aceasta perioada.
Din fericire, migrenele in sine nu reprezinta un pericol pentru buna desfasurare a sarcinii sau pentru sanatatea bebelusului. Pe de alta parte, daca nu ai avut niciodata migrene, iar ele apar acum, dupa ce ai ramas insarcinata, se pare ca, statistic, ai un risc mai mare de a dezvolta, in timp, o complicatie denumita preeclampsie, de aceea e bine sa vorbesti cu medicul tau despre asta.
Cum pot trata o migrena intensa?
De pe lunga lista a antialgice care pot ameliora durerile de cap asociate unei migrene, doar paracetamolul poate fi folosit in siguranta in perioada sarcinii. Aspirina si ibuprofenul ar trebui evitate, din cauza riscului de complicatii asociat, ele putand fi luate doar la recomandarea specialistului. In cazurile foarte grave, medicul poate aprecia ca beneficiile depasesc riscurile, si iti poate prescrie calmante mai puternice, in doze cat mai mici si pe perioade cat mai scurte de timp. Oricat de eficient ar fi fost, inainte de sarcina, Paduden forte sau alt medicament, nu lua nimic fara aprobarea medicului!
Exista, din fericire, remedii inofensive, casnice, pe care le poate utiliza oricine la nevoie. De pilda, specialistii iti recomanda sa ai un jurnal in care sa descrii durerile, in asa fel incat sa descoperi ce anume le declanseaza.
In jurnal ar trebui sa notezi tot ce ai mancat in ultimele 24 de ore de dinainte de debutul migrenei, ca si activitatea pe care o desfasurai atunci cand a inceput, caci printre factorii declansatori alimentari frecvent intalniti se numara monoglutamatul de sodiu, nitratii si nitritii, indulcitorii artificiali, unele produse lactate, ciocolata si carobul, pestele afumat, sosul de soia si muraturile.
Frecvent implicati in declansarea migrenelor mai sunt zgomotele puternice, luminile care palpaie si flashurile luminoase, mirosurile puternice, fumul de tigara si chiar frigul sau caldura excesive.
Compresele calde sau reci, aplicate pe frunte sau la ceafa, pot contribui la ameliorarea durerii; ele functioneaza foarte bine pentru durerile declansate de tensiunea musculara si pentru migrene; ramane doar sa descoperi care dintre ele e cea mai potrivita pentru tine.
Un dus rece sau caldut poate fi de mare ajutor in ameliorarea de moment a durerilor.
Ai grija sa nu stai flamanda sau deshidratata; ambele pot declansa dureri de cap intense sau le pot intretine pe cele deja existente.
Evita oboseala, respectand programul de somn nocturn.
Fa sport regulat. Sportul imbunatateste circulatia sangelui, te ajuta sa pastrezi o postura corecta, sprijina relaxarea; nenumarate teste clinice demonstreaza ca migrenele sunt semnificativ ameliorate de un program regulat de exercitii fizice.
Testeaza diferite tehnici de relaxare, sau apeleaza la ajutorul unui specialist in masaj certificat sa lucreze cu gravidele. Relaxarea fizica si mentala contribuie semnificativ in eliminarea durerilor de cap, indiferent de cauza care le-a generat. Pe aceeasi lista includem si acupunctura – realizata, de asemenea, de un specialist care are experienta in lucrul cu gravidele.
Cand trebuie sa contactezi medicul?
Desi cele mai multe dureri de cap sunt benigne, oricat de neplacute ar fi, uneori este mai bine ca, pentru siguranta ta si a bebelusului, sa stai de vorba cu medicul, care va putea sa evalueze daca exista si o alta problema, mai grava, asociata.
De pilda, daca esti in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina si ai o durere de cap puternica, insotita sau nu de umflarea mainilor, picioarelor sau a fetei, trebuie sa contactezi imediat medicul, care sa verifice tensiunea sangvina si sa recomande un test de urina, ambele menite sa identifice o eventuala complicatie denumita preeclampsie. De asemenea, daca durerea ta de cap nu cedeaza la paracetamol, e bine sa discuti cu medicul, caci poate fi unul dintre obisnuitele simptome de hipertensiune.
Contacteaza imediat medicul si daca ai o durere de cap exploziva, instalata brusc, extrem de intensa si care pare sa nu treaca cu nimic.
Daca durerea ta este insotita de tulburari de vedere sau de vorbire, de senzatia de gat rigid, de febra, stare de ameteala sau amorteala, suna imediat medicul care te supravegheaza si, daca acesta nu este disponibil, mergi la camera de garda.
Durerile de cap, frunte si ochi insotita de nas infundat e semn ca probabil ca ai dezvoltat o sinuzita si s-ar putea sa fie nevoie sa urmezi un tratament cu antibiotice; tot medicul este cel mai in masura sa evalueze asta. Durerea de ureche si maxilar poate fi determinata de o otita sau de o nevralgie. De asemenea, durerile de cap zilnice ar trebui de asemenea mentionate medicului.
Intrebari frecvente
Durerile de cap puternice sau frecvente ingrijoreaza pe oricine, asadar panica viitoarelor mamici este cat se poate de usor de inteles. Am decis sa iti oferim raspunsuri la cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care ni le adreseaza gravidele care se plang de dureri de cap.
Ce pot sa iau pentru durerea de cap daca sunt insarcinata?
In general, paracetamolul simplu este sigur in sarcina pentru tratarea durerilor de cap ocazionale. Este posibil ca medicul tau sa aiba si alte recomandari, dar te sfatuim sa ii ceri parerea inainte de a urma orice tratament, fie el si naturist, pe baza de plante.
Cand ar trebui sa imi fac griji in legatura cu durerea mea de cap in sarcina?
Problema legata de durerile de cap este ca ele pot aparea in cazul preeclampsiei. Este vorba, in acest caz, de o durere de cap care seamana cu o migrena, dar te sfatuim sa iti monitorizezi tensiunea arteriala si sa contactezi imediat medicul daca aceasta depaseste valoarea de 140/90mmHg sau daca observi ca ti se umfla picioarele sau mainile.
E normal sa ma doara capul in fiecare zi?
Durerile de cap sunt frecvente in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru. Creste mult concentratia multor hormoni, iar asta poate determina aparitia de dureri de cap zilnice. Deshidratarea, intreruperea brusca a consumului de cofeina, stresul si lipsa de somn sunt alte cauze frecvente.
Unde e localizata durerea de cap din preeclampsie?
Nu localizarea durerii de cap ne spune daca aceasta poate avea vreo legatura cu preeclampsia, ci mai degraba alte potentiale simptome caracteristice: vedere dubla sau incetosata, dureri abdominale, varsaturi. Totusi, se spune ca durerea de cap datorata preeclampsiei afecteaza intregul cap, spre deosebire de migrena care e localizata pe o parte sau pe alta.
Durerea de cap are vreo legatura cu sexul viitorului bebelus?
Oricat ar parea de improbabil, raspunsul este da. Se pare ca, statistic vorbind, mamele insarcinate cu baieti se plang de dureri de cap mai frecvente decat mamele care vor naste fetite.
Cum e durerea de cap provocata de hipertensiune?
Conform unor studii, se pare ca durerea de cap declansata de tensiunea arteriala crescuta este perceputa pe ambele parti ale capului, este pulsatila si tinde sa se inrautateasca in cazul in care reiei activitatea fizica.
Cat de normale sunt durerile de cap in al doilea trimestru de sarcina?
In trimestrele 2 si 3, majoritatea femeilor sustin ca durerile de cap s-ar mai calmat, avand in vedere ca organismul a avut timp sa se adapteze la schimbarile hormonale caracteristice acestei perioade. Totusi, ele persista la unele persoane, pana dupa nastere.
Tu ai avut dureri de cap in sarcina? Le experimentasesi si inainte? Cum le-ai tratat si ce recomadari a avut medicul pentru tine? Ce ti-a fost explicat despre hormoni sau despre vitaminele prenatale si rolul lor in sarcina?