Rosu in gat la bebelusi si copii – unul dintre cele mai frecvente diagnostice in cabinetele medicilor de familie si ale pediatrilor. Chiar daca in fisele lor complicate va scrie “faringita”, nu rosu in gat, discutam despre unul si acelasi lucru. Te invitam sa descoperi mai multe despre acest subiect.
Rosu in gat la copii e o problema care apare frecvent in primii ani de viata, mai ales dupa intrarea in colectivitate. Desi inconfortabil, in general rosul in gat nu este o urgenta medicala sau o problema serioasa. In continuare, cateva informatii complete despre asta.
Care sunt cauzele pentru rosu in gat?
Atunci cand discutam despre rosu in gat la copii, cea mai frecventa cauza este reprezentata de raceala. Raceala este o infectie a aparatului respirator superior, determinata de un virus. Exista foarte multe virusuri care determina raceli; se considera obisnuit ca un bebelus sa aiba pana la 7 raceli in fiecare an, iar in primii 2 – 3 ani de colectivitate pana la 12 raceli pe an.
Rareori, rosul in gat la bebelusi si copii este cauzat de o infectie bacteriana, cel mai adesea determinata de un streptococ in gat.
Mai rar, rosul in gat poate fi determinat de refluxul gastro-esofagian, in care acidul gastric irita intregul esofag si ajunge pana in faringe.
Care sunt simptomele cand vine vorba despre rosu in gat?
Simptomele unui episod de rosu in gat pot varia destul de mult in functie de varsta copilului.
Rosul in gat la bebelusi evolueaza cu:
- Refuzul hranei, al lichidelor si chiar al alimentelor care erau preferate pana atunci;
- Plans si durere in gat la inghitit;
- Umflarea ganglionilor de pe lateralele gatului;
- Mucoasa vizibila in spatele limbii apare iritata, rosie;
- In gat sau pe amigdale pot aparea punctulete albe;
- Respiratia miroase urat.
- Temperatura, uneori crescuta.
Daca episodul de rosu in gat apare la un copil mai mare, lucrurile sunt un pic mai simple:
-
- Copilul se plange initial de usturime in gat, apoi de dureri in gat;
- Daca te uiti in gura copilului cu o sursa de lumina poti observa in gat inflamat sau poti fi impresionat de amigdale inflamate, semn ca durerea in gat are o cauza infectioasa;
- Raguseala la copii, pe care nu o poti pune pe seama plansului excesiv;
- Febra;
- Pofta de mancare redusa, sau refuzul de a manca pe motiv de dureri de gat.
Care sunt bolile in care poate aparea rosul in gat?
Durere de gat – unul dintre cele mai generale simptome despre care se poate vorbi. Mai ales in cazul copiilor, se poate vorbi despre o multime de diagnostice:
- Raceala comuna – este cea mai frecventa cauza;
- Amigdalita – adesea este cauzata tot de o infectie virala; se observa la examinare amigdalele rosii si mult marite in dimensiuni;
- Boala gura – mana – picior – mai frecventa la copiii mai mici de 5 ani, evolueaza cu aparitia de mici basicute dureroase in gura si gat, pe palme si talpi. Desi nu este propriu-zis o infectie in gat, este foarte contagioasa, asa ca se recomanda izolarea copilului;
- Faringita streptococica – de data aceasta discutam despre o durere de gat foarte intensa, cu puroi in gat si febra mare. Aspectul gatului poate fi vazut atunci cand cauti pe net scarlatina poze, caci aceeasi infectie poate determina si eruptia cutanata.
- Herpangina – e o alta infectie virala care determina aparitia de ulcere foarte dureroase in gura si in gat; de data aceasta leziunile au un centru gri cenusiu si marginile rosiatice si sunt insotite de febra mare.
Antibiotic pentru rosu in gat?
Administrarea de antibiotic pentru gat rosu este una dintre cele mai frecvente dovezi ale abuzului de antibiotice din Romania. In vasta majoritate a cazurilor, rosu in gat la bebelusi si copii este determinat de o infectie virala, asadar antibioticul este nu doar inutil, ci si daunator. Pe de alta parte, daca discutam despre infectia streptococica, administrarea de antibiotic pentru puroi in gat este obligatorie, iar cursul tratamentului trebuie urmat pana la capat.
Pot preveni rosul in gat?
Pe scurt, nu. Infectiile virale care determina rosul in gat sunt obisnuite in primii ani de viata ai copilului, ele fiind esentiale pentru antrenarea sistemului imunitar. Ce poti face, insa, este sa ii asiguri celui mic un regim de viata sanatos, cu odihna din plin, cat mai multa miscare in aer liber, sa incurajezi o alimentatie sanatoasa care sa furnizeze o gama variata de vitamine si oligoelemente.
Desi e important sa combati deficitul de vitamina D, nu ar trebui sa te gandesti ca un supliment cu aceasta vitamina pentru copii poate preveni toate racelile.
Cand e indicat sa contactez medicul?
Daca e primul copil, sau daca micutul are o stare generala proasta, este firesc sa intri in panica si sa dai fuga la medic chiar si pentru un episod banal de rosu in gat. Dar daca e sa ne gandim la recomandarile generale in ceea ce priveste gestionarea unui episod de rosu in gat, iata ce spun specialistii:
- Orice crestere a temperaturii sau refuz al mancarii la un bebelus mai mic de 3 luni impune o vizita cat mai rapida in cabinetul medicului;
- Daca bebelusul are peste 3 luni, contacteaza medicul in cazul in care apare febra mai mare de 38 grade Celsius, tuse persistenta, episoade neobisnuite de plans, durere de urechi sau scaderea numarului de scutece ude in 24 ore;
- La copiii mai mari de un an se impune vizita la medic daca febra si durerea de gat persista mai mult de 3 zile, daca apare durere de urechi, tuse severa sau alt simptom ingrijorator.
Cum poti ajuta copilul cu rosu in gat sa se simta mai bine?
Exista unele remedii casnice, simple, care pot ameliora simptomele unui episod de rosu in gat:
- Folosirea unui umidificator ajuta la desfundarea nasului si la umezirea mucoasei, ceea ce reduce gradul de disconfort;
- Folosirea regulata a aspiratorului nazal; stagnarea mucilor in nas (si in gat) determina suprainfectarea lor cu bacterii;
- Oferirea de inghetata: poate fi vorba despre suc de portocale congelat, nu musai despre inghetata din comert; temperatura scazuta reduce inflamatia locala si atenueaza durerea;
- Miere sau apa/lapte cu miere – mierea e un antiseptic excelent, insa e interzisa la copiii mai mici de 1 an.