Asteptarile nerealiste pot conduce la esuarea alaptarii
Ai citit despre alaptare luni intregi, te-ai informat si te-ai pregatit pentru acest moment. Si totusi iata-te, cu bebelusul in brate, incercand sa pui in practica tot ceea ce ai invatat, si totusi ajungand sa te temi de momentul urmatoarei alaptari, din cauza durerilor pe care ti le provoaca.
Poate ca ai discutat deja cu un consultant in alaptare care ti-a aratat practic ce anume ai de facut, sau poate nu exista unul la dispozitia ta; indiferent care e situatia, doresti ca micutul sa beneficieze de avantajele unice ale laptelui matern, fara ca tu sa faci cate un atac de panica ori de cate ori te gandesti la urmatoarea sa masa. Iata cateva informatii care, credem noi, te vor ajuta.
Durerea mameloanelor este normala in primele zile
Desi exista mame care nu au experimentat niciodata acest tip de durere, statisticile efectuate pe baza intervievarii unui numar mare de femei au demonstrat ca cele mai multe dintre ele au avut parte de aceste “senzatii tari” la inceputul alaptarii. Inclusiv consultantii in alaptare recunosc ca exista o durere initiala fara importanta patologica, ce dispare de la sine in maxim doua saptamani dupa nastere. Atentie: furia laptelui o poate accentua!
Exista cateva caracteristici care diferentiaza aceasta sensibilitate fiziologica de problemele reale care necesita interventia unui specialist. Ea apare imediat dupa atasarea copilului la san si dispare sau se amelioreaza substantial dupa primele 30 de secunde de supt, fara ca pielea din zona respectiva sau mamelonul sa aiba vreo modificare de aspect.
Daca e sa ne luam dupa relatarile mamicilor, durerea este deosebit de intensa in special in cea de-a treia zi de viata a copilului, dupa care se atenueaza treptat. Ea nu dureaza pe tot parcursul alaptarii si nu apare intre mese.
Care sunt indiciile ca ar putea exista o problema?
E o idee buna sa apelezi la ajutorul unui consultant in alaptare sau, daca nu exista nici unul disponibil in zona ta, la sfatul medicului sau al moasei, in cazul in care durerea pe care o simti este extrem de intensa, daca persista pe intreaga durata a suptului si chiar si intre mese.
De asemenea, nu e normal ca durerea sa apara dincolo de primele doua saptamani de viata ale copilului. Aparitia de leziuni, basici, rani, zone sangerande, zone rosii pe suprafata sanului sau a mamelonului este de asemenea un motiv de ingrijorare.
Daca te confrunti cu vreuna dintre aceste probleme, apeleaza la sfatul consultantului sau al medicului, caci nu e normal sa te chinui asa, sau sa presupui ca pur si simplu “asa e alaptarea” si ca trebuie sa induri. Probabil ca exista o cauza a acestor probleme si mai mult ca sigur, ea poate fi inlaturata.
Nu lasa pe nimenii sa spuna ca “totul pare in regula”, caci cel mai probabil nu este: durerea poate fi un semn de infectie sau de canale galactofore blocate, de atasare gresita sau de particularitati anatomice care fac procesul mai anevoios. Toate acestea pot fi remediate prin metode specifice, pentru succesul alaptarii bebelusului tau.
Care pot fi cauzele durerilor la nivelul mameloanelor?
Daca durerea se prelungeste sau prezinta alte caracteristici decat cele mentionate mai sus ca fiind caracteristice perioade fiziologice de desensibilizare, exista cateva piste pe care merita sa le investighezi.
Daca sanii au devenit durerosi atunci cand “a venit laptele”, poate fi vorba despre ceea ce in popor se numeste “febra laptelui”. Cantitatea mare de lapte exercita o presiune uniforma pe suprafata sanului, ceea ce provoaca durere. De obicei, daca mulgi putin, cat sa detensionezi sanul, si bebelusului ii va fi mai usor sa se ataseze, si senzatia va fi mai putin dureroasa.
Daca mamelonul apare deformat, modificat sau brazdat de o linie alba dupa ce micutul a supt, probabil ca atasarea sa se face prea superficial, si aceasta este cauza durerilor. Te poate ajuta un consultant, sau poti incerca tu singura sa il faci sa prinda mai mult din san in gurita atunci cand incepe sa suga.
Daca ai rani la nivelul mamelonului, cauza poate fi atasarea incorecta a bebelusului; de cele mai multe ori exista cauze anatomice care determina aparitia ranilor. Un consultant in alaptare te poate ajuta in acest sens; pana gasesti unul disponibil, sfatul usor de aplicat este sa lasi sanul cat mai mult la aer, sa folosesti lanolina pura pentru a-l hidrata si sa eviti folosirea sapunului, care nu face decat sa usuce pielea si sa agraveze lucrurile.
Pompele de san pot fi o alta cauza a aparitiei ranilor, mai ales daca puterea de suctiune aplicata este prea mare sau daca o anumita particularitate de conformare a sanului nu iti permite sa atasezi corect cupa.
Daca durerile apar intre alaptari, e posibil sa fi dezvoltat o candidoza. In acest caz e bine sa verifici si gurita bebelusului. Mediul pediatru iti va prescrie o combinatie de glicerina cu nistatin pe care o vei aplica pe san inainte si dupa fiecare supt, si iti va explica, daca este cazul, cum sa faci igiena guritei micutului, in asa fel incat sa nu “plimbati” candida de la unul la celalalt.
Cauzele durerilor de sani
In afara durerilor localizate strict in zona mamelonului si a areolei, exista si dureri la nivelul intregului san, sau al unei parti a acestuia. Una dintre cele mai comune cauze este angorjarea, care se produce mai frecvent in primele saptamani dupa nastere, inainte de reglarea lactatiei, atunci cand bebelusul sare sau amana un supt.
Pe locul doi ca frecventa in ceea ce priveste durerile de sani se plaseaza ductele galactofore blocate si mastita; cu interventie precoce, ambele se trateaza repede si eficient.
Alte cauze posibile pot fi un sutien de alaptare prea strans, cu balene prost pozitionate, o infectie candidozica, spasmul vascular sau sindromul premenstrual.
O senzatie foarte particulara este cea declansata de reflexul de let-down, de eliberare a laptelui. El este foarte puternic in primele saptamani dupa nastere; este, de altfel, cel care face ca laptele sa curga din ambii sani, desi bebelusul suge numai din unul dintre ei, sau care iti face sanii sa curga atunci cand te gandesti la copil, sau doar il privesti. Acest reflex este declansat de secretia de oxitocina, denumit si hormonul iubirii, si se va regla in timp, odata cu reglarea lactatiei.
Cum poti ameliora durerile de sani?
Daca discutam despre durerea fiziologica de adaptare a mamelonului la noile solicitari, probabil ca nu poti face mare lucru decat sa ai rabdare si sa perseverezi. Daca e vorba despre probleme de atasare, de pilda, sau de aparitia de rani, un consultant in alaptare poate fi de mare ajutor.
Daca nu ai unul la dispozitie, incearca sa schimbi pozitia copilului si sa incurajezi bebelusul sa prinda cat mai mult din san in gurita atunci cand se ataseaza. Foloseste o perna pentru alaptare si pozitii de alaptat care te avantajeaza. Expunerea ranilor la aer, mentinerea zonei uscata (poti folosi si tampoane pentru san) si folosirea lanolinei sunt de mare ajutor in remedierea cat mai rapida a problemei, odata cauza inlaturata.
In cazul angorjarii sanilor, cea mai buna solutie, in cazul in care bebe nu este interesat sau e deja satul, este detensionarea lor cu ajutorul mulsului manual sau cu pompa. Laptele rezultat poate fi stocat in recipiente sau pungute speciale, si folosit mai tarziu. In aceasta faza, nu e o idee buna sa insisti foarte mult cu pompatul, caci nu vei face decat sa stimulezi o supraproductie care iti va face viata grea, cand de fapt scopul este ca productia sa se adapteze cererii naturale a bebelusului. Daca iti e teama ca bebe nu se satura, nu uita ca discutam despre o cantitate mica, in doze frecvente, atunci cand descriem cat mananca un bebelus.
Daca suspectezi ca ai un canal blocat, compresele cu apa calda, masajul usor si pusul bebelusului la san remediaza adesea problema. De asemenea, poti apela la suplimente de lecitina, care vor scadea vascozitatea laptelui si, facandu-l mai fluid, ajuta la eliminarea obstacolului format.
Mastita trebuie tratata cu ajutorul medicului ginecolog. Exista tratamente perfect compatibile cu alaptarea, deci nu e cazul sa te ingrijorezi ca ai fi obligata sa intarci. Punerea frecventa a bebelusului la sanul afectat, eventual cu barbia orientata in dreptul zonei dureroase, ca sa efectueze un masaj usor al tesutului inflamat, este de mare ajutor.
In cazul unui reflex de ejectie a laptelui foarte puternic, care il deranjeaza pe bebelus, poti intrerupe alaptarea pentru cateva secunde, pana cand fluxul se diminueaza, dupa care il vei atasa din nou pe micut. Previi astfel disconfortul care, in unele cazuri, poate conduce chiar la refuzul sanului.
Tine minte ca infundarea canalelor galactofore si mastita pot aparea la o saptamana de la nastere, cand bebelusul are 3 luni sau cand ai un bebe de 5 luni; angorjarea este o problema mai comuna primelor saptamani dupa nastere.
Pentru o durere de san puternica, poti lua un paracetamol in alaptare, dar preferabil e sa identifici cauza problemei si sa o remediezi.
Chiar daca nu are legatura directa cu exclamatia exasperata “Ma dor sanii!” pe care o rostesc multe dintre proaspetele mame, iti recomandam sa optezi mereu pentru haine de alaptare comode. O rochie pentru alaptare te poate ajuta sa te simti atragatoare in orice situatie, sutiene pentru alaptare te vor ajuta sa fii discreta fara a rani tesutul delicat al sanului, iar o pijama pentru alaptare va fi o binecuvantare in timpul noptii, cand nu va trebui sa te dezbraci si sa te imbraci inutil.
Cum a fost pentru tine alaptarea? Ai intampinat probleme la inceput? Au aparut obstacole pe parcurs? Cum le-ai depasit si ce sfaturi i-ai da unei proaspete mamici, pentru a o ajuta sa alapteze cu succes?