Pentru ca aspectul nostru fizic ne influenteaza calitatea vietii, de la nemultumirea ca o anumita pereche de jeansi nu se asaza bine pe noi, pana la imposibilitatea de a face anumite activitati din cauza kilogramelor in plus, am hotarat sa discutam despre acest subiect cu Ancuta Coman, psiholog si trainer.
Buna, Ancuta! Noi, femeile, parem sa nu fim multumite niciodata de felul in care aratam. De unde ni se trage asta?
Buna si multumesc pentru invitatia de a povesti astazi despre acest subiect.
Sunt două aspecte principale legate de aceasta intrebare: transformarea corpului femeii si presiunea sociala prin inocularea unor standarde de frumusete.
Corpul femeii trece prin multe schimbari de-a lungul vietii, mult mai multe decat corpul barbatului, ceea ce vine deseori la pachet cu nemultumiri.
Inca din cele mai vechi timpuri a existat o preocupare a femeilor pentru aspecte legate de frumusete, ceea ce face ca strans legat de aspectul de mai sus sa vina si cel social, acela in care se asteapta ca femeia sa fie intr-un anume fel, sa indeplineasca unele standarde de frumusete. Ceea ce desigur, pe de o parte este utopic sa ajungem sa indeplinim acele standarde, pe de alta parte ar fi asa o mare pierdere, pentru ca nu am mai sarbatori diversitatea formelor corpului uman.
Tare m-as bucura sa vad ca ne indreptam intr-o directie in care sa punem accent mai mult pe diversitate si pe starea de bine in propriul corp decât spre atingerea unor standarde.
Pierdem conectarea cu el atunci cand facem asta, atunci cand ne prindem in goana de a ajunge spre un tel.
Cum ne putem impaca si accepta cu acele trasaturi fizice pe care, poate, nici bisturiul nu le poate schimba?
Este un proces pe care fiecare dintre noi ar fi bine sa il aiba legat de relatia cu propriul corp, relatia pe care eu o consider cea mai importanta din viata noastra, pentru ca daca acolo simtim ca nu ne este bine, daca acolo nu ne gasim locul si linistea, realist vorbind, nu ni le putem gasi niciunde. Si nu o spun doar eu, sunt studii care atesta acest lucru, ca exista o corelatie intre starea de bine in propriul corp, conectarea la el si starea de sanatate fizica si emotionala, precum si intre acesta si celelalte relatii din viata noastra.
Pentru ca publicul care va citi asta este majoritar format din mamici, ce va pot spune este ca nu ne putem conecta nici macar la copiii nostri in mod autentic, daca nu avem o conectare cu noi. Psihologic nu se poate.
Asadar, revenind la intrebare, in primul rand este important sa separam vocea noastra de vocea societatii sau a unor standarde pe care noi ni le-am interiorizat, pentru ca nu vine nimeni sa ni le spuna, nu vine nimeni cu un tabel dupa noi sa verifice unde ne incadram. Tot noi ne facem asta.
Asadar, intrebarea ar fi: “De ce imi fac eu asta mie?”, apoi “Este aceasta nemultumire legata de corpul meu sau e legata de altceva la care imi e mai greu sa ma uit?”, “Spre ce mi-as muta atentia daca asta nu ar mai fi o problema?”, “Cine din povestea mea de viata era constant nemultumit și am preluat si eu asta?”.
Lista poate continua, dar e important sa reflectam la aceste intrebari in tihna si sa raspundem cu sinceritate. Nimeni nu se naste fiind nemultumit de propriul corp. Invatam asta ulterior si e important sa dezlipim constructele sociale de imaginea noastra corporala.
Invitatia mea este sa va focusati pe starea de bine din corp, pe a-l face un acasă in care sa simtiti armonie.
Multe femei se plang, mai ales dupa o sarcina, ca “nu mai arata ca inainte”. Cum le ajuti sa se iubeasca asa cum sunt, azi?
In primul rand prin a onora extraordinarul act de a duce un copil in pantec. E vechi de cand lumea, dar este un miracol si vreau sa cred ca nu am uitat sa il privim asa. Chiar asa este. Un corp sa contina plamadirea unui alt corp, unei alte fiinte, cu propria viata si cu propriul destin.
E extraordinar, dar e si greu, pentru ca multe sarcini, majoritatea chiar, vin cu provocari, cu schimbari de rutina, de stare, cu schimbari corporale.
Asadar la asta ne uitam prima oara, la ce a dus acel corp in acele luni, nu doar fizic, ci si emotional, care au fost poate trairile sau blocajele care au ramas inglobate in memoria senzoriala. E nevoie sa eliberam corpul de ele, pentru a fluidiza sistemul emotional si fizic, pentru ca nu el putem desprinde unul de altul.
Privind corpul dintr-o alta perspectiva, pe de o parte, eliberandu-l pe de alta parte, dar mai ales onorandu-l pentru ce a reusit, deja lucrurile incep sa se vada altfel.
Corpul nostru trece prin transformari, iar ele sunt dovada faptului ca am trait, ca am iubit, ca am dat viata, ca ne-a fost greu, dar ca suntem azi aici.
Un corp eliberat pe interior, emoțional, este un corp zvelt, în care ajungem să ne simțim bine si pe care ajungem sa il acceptam, ceea ce nu inseamna ca nu mai lucram la el, dar lucram impreuna cu el, nu impotriva lui. Nu dam randament sub critica si nici corpul nostru nu poate face schimbari avand aceasta povara a lui “nu esti suficient de bun”.
O vesnica problema a multora dintre femei este lupta cu kilogramele in plus. Desi aceste kilograme ne fac viata grea, nu reusim sa ne mobilizam sa scapam de ele, sau ele revin la scurt timp după ce le-am dat jos. De ce?
Transformarea vine din interior spre exterior. Acesta este sloganul proiectului meu, “Emoții și kilograme în plus”, iar acest proiect a aparut tocmai pentru a raspunde la aceasta intrebare. Raspunsul este legat de componenta emotionala, de bagajele pe care le ducem cu noi, de blocajele pe care le avem la acest nivel.
Este important sa ne intrebam care este mesajul pe care kilogramele noastre il au pentru noi. De ce sunt ele acolo? Ce rol/functie indeplinesc?
Aici pierdem startul de cele mai multe ori. Vorbesc la plural, pentru ca stiu ce inseamna lupta cu kilogramele in plus si pentru ca si eu am pierdut de multe ori acest start, sarind direct la actiune, fugind direct la sala sau aplicand pe corpul meu prima dieta de pe internet.
Primul pas este sa ne intrebam de ce anume ne protejeaza acele kilograme. Cand ajungem sa le vedem ca aliati, ca prieteni, nu ca dusmani, altfel lucram cu ele. De cele mai multe ori, ele reprezinta un scut pentru ceva ce este mult prea greu de dus si atata vreme cat noi vom avea nevoie de acest scut, kilogramele vor reveni.
De cele mai multe ori, dupa slabit și revenit la acelasi numar de kilograme, se instaleaza frustrarea, oboseala, anxietatea si chiar depresia. De aceea este greu sa ne mobilizam sa o luam de la capat. Noi o vedem ca pe un eșec revenirea la acelasi numar de kilograme, cand de fapt este modul corpului si al sistemului nostru emotional de a ne spune ca ceva pe interior nu functioneaza asa cum am avea nevoie si ca acolo e important sa ne uitam in primul rand.
Am citit pe pagina ta de Facebook despre Jurnalul alimentar si emotional. Cred ca pe multe femei le-ar interesa ce este acesta si cum functioneaza el.
Jurnalul emotional si alimentar a fost si este la nevoie resursa mea de baza, la care revin pentru a ma reconecta la nevoile corpului meu si la relația mea cu mâncarea. Eu il folosesc deja de aproape 7 ani, asa ca anul trecut l-am pus gratuit la dispoziția celor care doresc sa plece constient la drum. Impreuna cu el, persoanele care il descarca beneficiaza tot gratuit de un program de 3 luni cu email saptamanal de la mine pentru partea de ghidaj in proces. Programul se numeste “De la constientizare la schimbare”.
Practic, tot ce trebuie sa faceti este sa descarcați jurnalul, sa începeți completarea lui, iar eu va voi fi alături în proces. De asemenea, pentru extra-suport am creat un grup privat de Facebook, Comunitatea “Emoții și kilograme în plus”. Singura conditie pentru a fi parte din el este completarea scurtelor intrebari de aderare la grup, la care tin foarte mult, tocmai pentru a ma asigura ca persoanele care ajung in grup sunt interesate de subiect si in felul acesta se creeaza si un spatiu de siguranta care favorizeaza deschiderea membrilor.
Cu ce incepe, concret, procesul de transformare in cazul unei persoane care are probleme in a-si controla greutatea, sau care nu gaseste stropul acela de vointa necesar ca sa isi schimbe obiceiurile alimentare?
Fara doar si poate, de la conectarea cu propriul corp. Este singurul nostru barometru, singura noastra casa, concretul pentru existenta noastra pe pamant. Corpul nostru exista inca de dinainte sa apara constiinta noastra, mintea noastra, legaturile pe care le facem azi, relatii pe care le avem etc.
El are o inteligenta a lui mult mai veche decat mintea noastra si deci, are modul lui propriu de a stoca experientele prin care trecem, in ceea ce stim astazi ca exista si se numeste memorie senzoriala.
Pe site-ul www.emotiisikilogrameinplus.ro veti gasi programul online “Acasa, in corpul meu”, un program pe care l-am creat tocmai pentru a transmite importanta conectarii cu propriul corp, dar si pentru a facilita aceasta conectare printr-un set de exercitii ghidate. A fost cel mai îndragit program online pe 2021 si în continuare imi doresc sa ajunga la cat mai multe persoane, motiv pentru care pana în 23 ianuarie este redus cu 40%.
Sper sa ajute cat mai multe persoane in calatoria lor catre cel mai autentic “acasa”, propriul corp.
De actualitate
- 20% dintre infectarile cu virusul SARS-CoV-2 raportate ieri au fost inregistrate la copii si adolescenti. Iar numarul total de imbolnaviri la grupa de varsta 0 – 19 ani este semnificativ mai mare decat numarul maxim de imbolnaviri la aceeasi grupa de varsta, in valul determinat de tulpina Delta.
- Dupa ce peste 60.000 de romani au semnat o petitie care cere interzicerea completa a petardelor, AUR si George Simion vin cu un proiect de lege care sa le permita romanilor sa detina pana la 100 kg de petarde sau artificii!
- Ieri s-a desfasurat o greva de avertisment in unitatile de invatamant. Revendicarea principala? Acordarea maririlor salariale promise de ceva vreme si amanate de 2 ani.
Poate te intereseaza
- Cand e vorba de banii tai, e bine sa fii informat! Urmareste conferinta online despre cum se vor schimba taxele si impozitele in Romania consecutiv reformei fiscale UE.
- Daca nu prea stii cum e cu factura ta la electricitate si gaze sau daca ar trebui sa o platesti sau sa astepti o posibila recalculare, iti recomand sa citesti acest articol.
- Spania ii obliga pe cei care promoveaza criptomonedele sa anunte guvernul cu 10 zile inainte de inceperea campaniilor care se adreseaza la mai mult de 100.000 oameni. In conditiile in care criptomonedele incep sa devina din ce in ce mai interesante, guvernele se tem ca ele ar putea periclita sistemul financiar existent.
- Cum inteleg animalele moartea? Este moartea un concept rezervat exclusiv oamenilor? Un articol interesant, care starneste curiozitatea si ridica si mai multe intrebari despre gradul de constiinta al animalelor.
- “Dependenta de noi insine” ti se pare un concept interesant? Il poti aprofunda intr-un webinar in care sa iti depasesti limitele.