Tot ce trebuie sa stii pentru o piele perfecta, ca de…bebelus
Pe lista problemelor pe care le pot avea bebelusii, iritatia de scutec este, probabil, cea mai frecventa. In special la nou-nascuti, dar nu numai, ea apare adeseori, dandu-le batai de cap parintilor. Din fericire, de cele mai multe ori eritemul fesier dispare odata cu adoptarea catorva masurii simple, iar articolul de fata isi propune sa iti ofere informatii concrete si practice despre cum sa rezolvi repede o asemenea situatie.
Ce este eritemul fesier?
In termeni medicali, eritemul fesier este o dermatita care afecteaza pielea de pe fesele bebelusului. Desi parintii se alarmeaza imediat, iar bebelusii trec printr-o perioada de disconfort, el este de obicei usor de tratat si, ulterior, de prevenit, prin adoptarea unor masuri simple si la indemana oricui.
Cum se manifesta eritemul fesier?
Iritatia de scutec este, desigur, limitata la zona scutecului. Pielea capata un aspect rosiatic, pana la rosu aprins, in zona feselor, in partea superioara a coapselor si in zona genitala. Bebelusul poate fi mai agitat, plange si se agita atunci cand ii este schimbat scutecul sau cand e spalat in zona respectiva, pentru ca pielea este sensibila la atingere.
In unele cazuri, lucrurile pot ajunge sa se agraveze, zonele afectate incepand sa sangereze sau sa elimine puroi in cazul in care s-au infectat; bebelusul poate ajunge sa faca febra sau sa aiba dureri in momentul in care urineaza sau defeca.
Daca primele leziuni care apar pe pielea micutului sunt asemanatoare unor cosuri pe fese, cel mai probabil discutam despre o infectie cutanata cu stafilococ, care trebuie tratata conform antibiogramei.
Care sunt cauzele eritemului fesier?
Cea mai frecventa cauza care declanseaza iritatia locala este reprezentata de contactul prelungit cu fecale sau urina. Uneori, cum e in perioada eruptiei dentare, sau in perioada diversificarii, scaunul poate fi mai acid decat de obicei, astfel incat eritemul sa apara chiar daca bebelusul este schimbat frecvent. Unii bebelusi au o piele mai sensibila, si pot dezvolta leziuni si in zona marginilor scutecului.
In cazul in care ai un bebelus dolofan, e posibil ca marginile scutecului sa fie putin cam stranse pentru el; frecarea din aceste zone poate declansa o iritatie pe piele, locala.
Unii copii sunt alergici la diferite produse care vin in contact cu pielea din regiunea respectiva. Unii nu suporta un anumit brand de scutece, altii dezvolta reactii alergice la servetelele umede folosite pentru igiena locala. Daca problemele bebelusului au aparut dupa o schimbare in aceasta privinta, probabil ca aceasta este cauza declansatoare. Daca discutam despre o dermatita, poze disponibile online te pot lamuri despre aspectul particular pe care il are aceasta iritatie la bebelusi in zona genitala. Cauzele alergice sunt mai frecvent incriminate in cazul bebelusilor cu dermatita atopica, poze cu aspectul acesteia fiind disponibile pe internet. Eritemul alergic este limitat la zonele in care corpul a intrat in contact cu alergenul.
Candidoza este o alta cauza frecventa. Mediul din scutec este foarte prielnic dezvoltarii Candida, pentru ca e cald si umed, iar cum sistemul imunitar al bebelusului si flora sa bacteriana proprie sunt inca slab dezvoltate, multiplicarea ciupercii si extinderea micozei pot deveni evidente. In special in cazul tratamentului cu antibiotice, parintii trebuie sa fie deosebit de atenti sa previna aceasta evolutie.
Si momentul diversificarii poate fi unul favorabil aparitiei acestui gen de leziuni, avand in vedere ca scaunele isi schimba pH-ul, frecventa si compozitia. Unii bebelusi dezvolta iritatii de scutec ca reactie la un aliment consumat de catre mama, in cazul in care sunt alaptati.
In sfarsit, exista pur si simplu bebelusi cu o sensibilitate aparte in zona scutecului, fie ca este vorba despre un teren atopic – desi dermatita atopica afecteaza cu precadere alte regiuni – fie despre dermatita seboreica.
Cum poate fi prevenit eritemul fesier?
Ca in cazul multor alte probleme mici sau mari, e mai simplu sa previi decat sa tratezi. Exista lucruri pe care le poti face pentru ca pielea bebelusului tau sa aiba toate sansele sa ramana intacta si perfect sanatoasa, si cel mai simplu dintre ele este sa ii schimbi frecvent scutecul. In cazul in care copilul este lasat in grija bunicilor, a unei bone sau la cresa, da instructiuni stricte ca si ei sa procedeze exact la fel.
Evita sa folosesti servetele umede. Pe langa faptul ca nu egaleaza igiena locala facuta cu apa, mai si contin o multime de substante chimice care, vrand, nevrand, ajung sa fie partial absorbite in piele. La fiecare schimbare de scutec, copilul ar trebui spalat la fundulet cu apa calduta; dupa fiecare scaun, e bine ca la ritualul de curatare sa adaugi si un pic de sapun special pentru bebelusi, pe cat posibil fara parfum. In cazul in care copilul trebuie schimbat intr-un spatiu in care nu ai acces la chiuveta ca sa il speli, poti folosi servetele umede facute de tine insati in casa.
Evita si excesul de zel. Pielea copilului trebuie sa fie curata, dar daca folosesti sapun la fiecare schimbare de scutec, nu vei face decat sa degresezi pielea si sa o sensibilizezi si mai tare. Situatia este similara si daca utilizezi un sapun normal, agresiv fata de o piele atat de delicata.
Odata copilul spalat, lasa-l sa se usuce bine, sau tamponeaza pielea cu un material moale si catifelat. Nu freca niciodata pielea micutului, caci e fragila si nu faci decat sa o iriti. Pe de alta parte, funduletul ar trebui sa fie perfect uscat inainte sa ii pui scutecul curat. De altfel, expunerea regulata a pielii la aer este obligatorie pentru ca ea sa ramana sanatoasa, iar bebelusul va fi foarte entuziasmat la fiecare episod din acesta de libertate.
Daca tot am mentionat scutecul, asigura-te ca nu il fixezi prea strans pe corpul bebelusului. Daca el este prins prea fest, fluxul de aer este complet blocat, pielea transpira si ramane umeda – cel mai potrivit mediu pentru dezvoltarea popural numitei “opareli”.
Obisnuieste-te sa folosesti regulat o crema pentru fundulet, in cazul in care bebelusul tau pare a fi deosebit de sensibil. Exista numeroase produse pentru copii, dar cat timp pielea e intacta si sanatoasa, noi recomandam un unguent neutru, care nu se absoarbe prea mult in piele, de tipul vaselinei, sau a cremei simple de galbenele, fara coloranti sau parfumuri. Intregul scop al acestei practici este sa se creeze o pelicula protectoare la suprafata pielii, care sa impiedice contactul direct al dermului cu fecalele sau urina.
Atentie, medicii NU mai recomanda folosirea pudrelor (de talc); desi eficiente in a absorbi umezeala, ele sunt periculoase pentru caile respiratorii ale bebelusului.
Cum tratez iritatia de scutec?
In cele mai multe situatii, eritemul fesier este usor si poate fi tratat acasa, prin adoptarea catorva masuri simple legate de igiena locala. In cazul in care ai observat ca funduletul copilului incepe sa se inroseasca, fa-ti un obicei din a schimba scutecul imediat ce s-a murdarit. De multe ori, asta inseamna sa procedezi astfel si pe timp de noapte.
Gandeste-te daca ai schimbat recent ceva in ritualul de ingrijire locala. Poate ai inceput un pachet nou de scutece, achizitionat din alta parte, sau poate ai schimbat marca de scutece utilizata. Poate ai schimbat detergentul cu care speli scutecele textile, sau poate ai luat o noua crema pentru fundulet. Poate ai inceput sa folosesti un nou gel de dus in timpul baitei bebelusului, sau poate ca cineva l-a sters cu o anumita marca de servetele umede. Toate acestea sunt posibile cauze ale unei iritatii in zona intima.
Odata pielea curata si uscata, poti aplica o crema pe baza de oxid de zinc sau galbenele, pentru un plus de protectie. Important este ca la urmatoarea schimbare de scutec, sa nu te straduiesti prea tare sa indepartezi stratul protector, caci frecarea pielii nu va face decat sa agraveze lucrurile.
Pana la vindecare, poti incerca sa folosesti scutece ceva mai mari decat marimea obisnuita, care asigura un flux mai bun de aer in zona. In plus, nefiind la fel de fixe pe piele, ele sunt mai putin deranjante pentru copil. Evita, in aceasta perioada, protectiile de scutec din plastic, in cazul in care folosesti scutece textile.
Expunerea la aer este unul dintre cele mai eficiente tratamente pe care le poti aplica. Lasa copilul fara scutec cat de des si de mult timp iti permiti; lucrurile ar trebui sa fie simple in cazul bebelusilor de varsta mica, inca imobili, pe care e suficient sa ii asezi dezbracati pe o aleza absorbanta. Cate 10 minute de 3 ori pe zi este intervalul de timp minim cat ar trebui sa stea fara scutec toti bebelusii sanatosi.
Aplica o crema sau un unguent special conceput pentru acest gen de episoade. Exista o varietate destul de mare de produse in farmacii, astfel incat ai de unde alege. Poti intreba medicul pediatru ce recomandare are, la modul general, pentru iritatiile de piele usoare. Cel mai adesea, produsele includ oxid de zinc, foarte eficient si neutru. Unii parinti opteaza pentru alternative care includ crema de galbenele sau extract de aloe vera. Orice ai alege, asigura-te ca discutam despre un produs adecvat pentru bebelusi, lucru care ar trebui sa fie mentionat in prospect. Printre cele mai cautate sunt Baneocin pudra, Baneocin crema, Nidoflor crema, Nidoflor unguent. Pe de alta parte, fara a avea pretentia sa contrazicem vreun medic, recomandam prudenta inainte de a apela la crema cu hidrocortizon, cum e frecvent recomandatul (printre mamici) Advantan unguent.
In cazul in care, in ciuda acestor masuri, iritatia se agraveaza, nu ezita sa consulti medicul, caci o piele lezionata in aceasta zona reprezinta o foarte buna poarta de intrare pentru o multime de bacterii. Medicul va evalua situatia obiectiv si iti va putea prescrie o crema pe baza de antimicotic daca suspecteaza o infectie cu Candida (poze cu aspectul caracteristic gasesti online), o crema cu antibiotic daca exista semne locale de infectie, sau una cu hidrocortizon 1% daca asa considera ca este cazul.
Dupa cum am spus deja, iritatia de scutec este frecvent intalnita la bebelusi, mai ales in primul an de viata, cand oricum apar relativ frecvent tot felul de bubite pe piele. Tu te-ai confruntat cu aceasta problema? Cum ai rezolvat situatia si ce metode de preventie ai gasit, pentru viitor?
Alte articole pe care le recomandam:
Cum gasesti un ATV bun si sigur pentru copilul tau
Alegi usor jocul LEGO NinjaGO potrivit pentru micutul tau