Adevarul despre slime si posibilele sale efecte toxice
Nu stim ce parere ai tu, dar toti copiii sunt cuceriti de asa-numitul slime, jucarii care au invadat magazinele acum cativa ani, disponibile, cautate si apreciate si in prezent, care nu numai ca sunt la indemana oricarui copil, dar au generat si sute de mii, poate milioane de vizualizari pe YouTube, unde sunt prezentate o multitudine de posibile retete pentru prepararea acestei paste gelatinoase si colorate.
Contents
Ce este slime?
Notiunea provine din limba engleza, unde slime inseamna mazga. Slime-ul este practic un fluid nenewtonian, care se comporta diferit, deci, de orice alt lichid, lucru care suscita, de altfel, interesul celor mici. Textura sa este una ciudata si, in functie de producator si de calitatea lui, poti remarca cu surprindere ca acum curge, acum se transforma intr-o bila saltareata, acum se sparge in zeci de bucatele.
Slime este disponibil pe piata intr-o mare varietate de culori, texturi, recipiente; poti cumpara slime magnetic sau slime cu sclipici, slime colorat sau transparent – o multime de optiuni disponibile, ceea ce adauga motive in plus pentru a starni curiozitatea si dorinta in inimile copiilor. In viziunea celor mici, produsul candideaza la titlul de jucaria perfecta.
Care e motivul de ingrijorare?
Discutiile purtate pe marginea sigurantei acestei jucarii au pornit de la o asociatie a cumparatorilor din Statele Unite, care in urma testelor efectuate pe un numar de 40 de jucarii foarte populare, a tras un semnal de alarma in legatura cu continutul de bor al slime-ului.
Acest element chimic este folosit pe scara larga intr-o mare varietate de produse industriale si de consum, inclusiv in detergenti sau fertilizatori, insa e inclus, de pilda, si in asa numita glicerina boraxata, preparata in farmacii si inca recomandata de unii medici pediatri pentru curatarea cavitatii bucale la nou-nascut.
In slime-ul testat de catre cercetatori, borul a fost identificat intr-o cantitate de aproximativ 4700 ppm, ceea ce depaseste de peste 15 ori limita superioara de siguranta stabilita prin intermediul standardelor Uniunii Europene: o dovada incontestabila ca uneori, jucarii ieftine se pot dovedi si periculoase.
Care sunt efectele borului in organism?
Centrul de Prevenire si Control al Bolilor (CDC) sustine ca borul este o substanta iritanta recunoscuta, care poate afecta pielea, ochii, nasul si gatul, ca urmare a inhalarii vaporilor. In cazul in care este ingerat, borul ar putea determina indigestie, gastrita, varsaturi, diaree si alte probleme gastrointestinale.
Ingerat in cantitati suficient de mari, borul se poate dovedi fatal; doza letala este estimata la 15 – 20 de grame pentru adulti si 5 – 6 g pentru copii, consumate intr-un interval scurt de timp.
Comisia Europeana sustine ca expunerea la concentratii foarte mari de bor poate avea efecte negative asupra femeilor insarcinate, sau poate diminua fertilitatea.
Ce spun alti specialisti?
Avand in vedere aceste informatii oficiale legate de toxicitatea borului, consumatorii au solicitat opinii si din partea altor specialisti. Pozitia lor oficiala a fost sa recunoasca posibila toxicitate a produsului, insa, au adaugat ei, ar trebui ca un copil sa manance mai multe cutii de slime, pentru a fi cu adevarat in pericol. Prin urmare, chiar daca nu e tocmai pe lista de jucarii pentru bebelusi, slime-ul nu e nici un pericol atat de mare.
In ceea ce priveste eventualitatea in care borul s-ar putea absorbi prin contactul cu pielea, specialistii sustin cade fapt, este vorba despre un compus destul de benign, despre care nu se stie ca ar putea intra in corp astfel. De asemenea, el nu se afla pe lista substantelor cu potential carcinogen.
Concluzia specialistilor este ca, in cazul slime-ului din comert, cel mai mare pericol este reprezentat de eventuala aparitie a unor iritatii pe piele, la copiii cu alergii la produsele din compozitia jucariei.
Slime-ul facut in casa e mai sanatos?
Este o intrebare la care e dificil de raspuns, caci ingredientele prezentate de diferite retete sunt destul de diferite. Cele mai multe formule includ lipici, apa si borax, boraxul fiind un compus chimic care include si bor. El este considerat relativ sigur, cat timp nu este ingerat, insa poate avea efecte iritante la nivelul pielii.
De asemenea, lipiciul pentru hartie este considerat relativ sigur. Insa, unii specialisti, in special alergologii, atrag atentia asupra faptului ca si cel mai “inofensiv” lipici include o serie de solventi care pot fi iritanti. De asemenea, multe formule de lipici includ formaldehida, care este puternic toxica si alergena, motiv pentru care se recomanda evitarea contactului prelungit cu pielea. Asadar, la nivel de compozitie, spre deosebire de plastilina din comert, de pilda, care vine special formulata pentru a preveni iritatiile, slime-ul nu este neaparat mai sigur.
Daca reteta pe care vrei sa o incerci include, de pilda, detergent de vase, iti atragem atentia ca un contact prelungit al pielii cu acesta favorizeaza aparitia dermatitelor de contact, mai mult sau mai putin severe.
In plus, atunci cand e facut acasa, copiii pot fi tentati sa adauge in compozitia slime-ului o multime de alte ingrediente, pentru un efect mai spectaculos. Poate fi sclipici, pot fi bucatele de plastic sau de spuma, iar rezultatul obtinut poate sa fie toxic, sau sa prezinte risc de asfixie.
Au existat si accidente
De pilda, o fetita care a manevrat boraxul insuficient diluat, si care este posibil sa fi sufierit de o forma de alergie, a dezvoltat arsuri de gradul 3 pe manute dupa ce a preparat o tura de slime acasa.
Alte efecte secundare raportate au fost dureri de cap, ameteli, sau iritatie a cailor respiratorii, in special la persoanele cu teren alergic.
Asadar, il aruncam?
Fascinatia copiilor pentru slime este greu de contestat; daca detaliile de mai sus nu au fost de natura sa te convinga sa te gandesti de doua ori inainte de a cumpara, poti incerca sa pui o bucatica de slime pe o bucata d ematerial textil si sa observi efectul pe care il are asupra acestuia.
Concluzia specialistilor este ca expunerea temporara, pentru perioade de timp relativ limitate, cu spalarea temeinica a mainilor dupa fiecare folosire si prevenirea inhalarii mirosului (neplacut), ar trebui sa fie in regula pentru un copil sanatos, fara probleme speciale de sanatate si fara o predispozitie la alergii.
Pe de alta parte, probabil ca ar trebui evitate situatiile in care slime-ul este manevrat pentru perioade indelungate de timp, in care intra in contact cu o suprafata mare de piele, si asa mai departe.
Copilul tau ce parere are despre slime? A folosit? A preparat si el acasa? L-ai ajutat? Ce ingrediente ati folosit, sau de unde v-ati inspirat pentru reteta? Ati avut vreo neplacere ca urmare a acestei ocupatii? L-ai recomanda ca pe o jucarie de sine statatoare, sau mai degraba ca pe un soi de experiment stiintific?