Hormonii sunt secretul, inclusiv dupa nastere
Atat de concentrat asupra aspectelor medicale care tin de nastere, doctorul tau probabil ca va pierde din vedere sa discute cu tine si despre alte aspecte. Tu esti concentrata acum doar pe o recuperare cat mai rapida, si, desigur, pe noul membru al familiei, bulgarele de bucurie care v-a invadat viata si care ti-a luat in stapanire inima.
Intreaga familie este entuziasmata si hipnotizata de bebelus, care a devenit brusc centrul atentiei tuturor, lasandu-te pe tine, pana mai ieri vedeta acestui show, pe o pozitie undeva la coada clasamentului.
Din pacate, aceasta schimbare nu este perceputa foarte clar de catre mama. Ea simte ca ceva o nemultumeste, ca nu mai functioneaza la parametrii la care se astepta, ca nevoile ei sunt ignorate, insa e tentata sa se considere rasfatata, sau sa dezvolte sentimente negative, de vinovatie, pentru ca ii trec asemenea ganduri prin minte, in loc sa se concentreze asupra ingrijirii mogaldetei care e complet dependenta. De ea.
Vei descoperi, in randurile urmatoare, ca toate sentimentele tale sunt indreptatite si ca exista o motivatie fiziologica pentru felul in care te simti. Tot ceea ce simti si nu te caracterizeaza neaparat, sunt trairi pe care ti le induc profundele schimbari hormonale prin care trece corpul oricarei femei imediat dupa nastere.
Contents
De ce e atat de violenta furtuna hormonala postpartum?
Un aspect care caracterizeaza aceasta perioada, si care nu se mai intalneste in nici un alt moment al vietii, este faptul ca aceste modificari in echilibrul hormonal instaurat pana la data respectiva, sunt foarte bruste si intense.
Nu discutam despre o trecere care dureaza cateva luni, ci despre o perturbare care incepe inainte de travaliu, se accentueaza pe parcursul nasterii si ramane instaurata imediat dupa aceea. Este imposibil ca organismul sa nu resimta intens aceste schimbari.
Care sunt simptomele starii de dezechilibru hormonal?
Caracteristica acestei perioade este o gama foarte variata de simptome, dintre cele mai variate. Ele sunt destul de subtile incat sa nu te ingrijoreze; pot fi puse pe seama nasterii, efortului, epuizarii, eventual a operatiei. Totusi, daca le pui cap la cap, iti poate fi de ajutor sa stii ca nu esti tu de vina pentru cum te simti; pur si simplu hormonii ai au luat-o razna.
Dintre simptomele care te pot duce cu gandul la dereglari hormonale, specialistii enumera: o stare de oboseala, ingrasare rapida, probleme de concentrare, senzatia ca memoria pe termen scurt te tradeaza, migrene, insomnie, anxietate, schimbari de dispozitie, cadere accentuata a parului, piele uscata, constipatie. Se pare ca, chiar si depresia post partum are o importanta componenta hormonala in etiologia sa.
Estrogeni si progesteron
Ambii hormoni sunt secretati in cantitate mare de placenta, in perioada sarcinii. Odata cu expulzia placentei, nivelul acestor hormoni scade si el dramatic si, in cazul mamelor care alapteaza, ramane la o valoare minima pentru o perioada indelungata de timp. Practic, faci o scurta si rapida calatorie in viitor si experimentezi cate ceva din “placerile” menopauzei: bufeuri, piele uscata, par uscat si fragil.
Un alt dezavantaj al acestei scaderi bruste a secretiei hormonale este reprezentat de o lubrefiere vaginala aproape inexistenta. In zona, tesutul este sensibil si delicat, prin urmare contactul sexual poate fi dureros. Daca mai punem la socoteala trezirile neasteptate ale bebelusului, sau oboseala cronica din primele luni de viata, rezultatul e usor de banuit. Vestea buna este ca lubrifiantii pe baza de apa si cremele locale cu estrogeni compenseaza pentru aceasta problema.
Din pacate, nivelul scazut de estrogeni nu e legat numai de simptome fizice, ci si de o anumita stare psihica. S-a demonstrat ca exista o legatura intre acesta si tendinta catre tristete sau depresie, dar si cu lipsa cronica de libido.
Tiroxina
Tiroxina este unul dintre cei mai importanti hormoni care regleaza functionarea organismului. El este produs de catre glanda tiroida, unul dintre hormonii tiroidieni, si e implicat intr-un numar covarsitor de procese metabolice. La o femeie din 10, functia tiroidei este perturbata dupa nastere.
Este vorba despre un proces autoimun, in care anticorpii ataca propriile tesuturi. Rezultatul pe termen scurt este o tiroida hiperactiva in primele luni dupa nastere, ceea ce are si o parte buna, si anume ca te ajuta sa scazi mai repede in greutate.
Pe de alta parte, desi te simti plina de energie, este aceeasi senzatie pe care o ai atunci cand ai baut prea multa cafea: inima o ia la galop si ai o stare generala de tremur interior, care nu e deloc placuta.
Dupa cateva luni, insa, activitatea glandei se reduce, si majoritatea femeilor ajung sa sufere de hipotiroidism, ceea ce e mult mai neplacut. Simptomele asociate acestei stari sunt o stare permanenta de oboseala, crestere ponderala, senzatie permanenta de frig, menstruatii abundente si par fragil.
Toate acestea pot deveni suficient de deranjante incat sa le determine pe femei sa consulte medicul; dupa analize de laborator, multe dintre ele primesc tratament cu levotiroxina. Este, de altfel, o recomandare standard a medicilor, ca dupa nastere sa faca o serie de teste pentru functia tiroidiana, mai ales daca au in familie istoric de boli tiroidiene, in special de tiroidita autoimuna.
In plus, in cazul in care iti mai doresti un copil, trebuie sa stii ca o functie tiroidiana deficitara se asociaza cu fertilitate scazuta si cu risc crescut de avort spontan. E esential ca inainte de a reporni pe acest drum, tiroida sa fie perfect echilibrata.
Prolactina
Prolactina este secretata de o glanda denumita glanda pituitara. Impreuna cu oxitocina, el regleaza secretia de lapte, atat de importanta pentru mamele care alapteaza. Secretia de prolactina, in cantitate mare, este cea care impiedica revenirea menstruatiei, in cazul acestor mame care isi hranesc copiii exclusiv la san.
Adevarul este ca disparitia menstruatiei este un motiv de bucurie pentru multe dintre femei, insa in situatia in care iti mai doresti un copil repede, lucrurile pot deveni putin mai complicate. De obicei, cand bebelusul incepe sa faca pauze mai mari intre supturi si sa aiba somnuri de noapte mai lungi, nivelul de prolactina incepe incet, incet sa scada, ceea ce permite reluarea ciclurilor ovulatorii. Ele nu sunt insa insotite intotdeauna de menstruatie, de aceea nu e bine nici sa te bazezi pe alaptare ca metoda contraceptiva, nici sa tragi concluzii pripite legate de motivul pentru care o a doua sarcina intarzie sa apara.
Daca este foarte important pentru tine sa concepi a doua oara cat mai repede, poti apela la ajutorul testelor de ovulatie ca sa verifici in ce masura exista sanse reale pentru bebe doi.
Dupa cum vezi, exista schimbari majore in modul in care e reglat sa functioneze corpul mamei, odata nascut copilul; asadar, e o idee buna sa fii ingaduitoare si rabdatoare cu tine insati. Incet, lucrurile vor reveni la normal; sa incerci sa le grabesti, nu face decat sa puna pe tine o presiune suplimentara si inutila.
Tu cum te-ai simtit in primele saptamani dupa nastere?