Descopera cat trebuie sa creasca un copil sanatos in primii ani de viata
Atunci cand iti anunti familia si prietenii ca ai nascut, intrebarea pe care te astepti sa o auzi este “Si…cat a cantarit la nastere?” la o varsta foarte mica, atunci cand tot ce face bebelusul este sa doarma si sa manance, cu pauze mai lungi sau mai scurte pentru plans, cat ia in greutate este un indicator important al felului in care creste si se dezvolta.
Pentru a usura si pentru a standardiza evaluarea modului de crestere si dezvoltare a bebelusilor si copiilor, specialistii au redactat, dupa zeci de ani de studiu, o serie de grafice de crestere. Ele sunt materialul pe care il consulta medicul de familie si medicul pediatru atunci cand duci bebelusul la controalele lunare, ele prezentand o medie calculata pe un esantion foarte generos de copii de o anumita varsta. Descopera tot ceea ce e de stiut in legatura cu aceste grafice.
Ce informatii ofera graficele de crestere?
In tarile europene, graficele de crestere utilizate de catre medici sunt cele recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii; le poti gasi pe site-ul oficial in cazul in care doresti sa le consulti. Ele sunt disponibile in functie de sexul copilului, stiut fiind ca dezvoltarea fizica a baietilor este mai rapida si mai insemnata decat cea a fetelor.
Raportati, de asemenea, la varsta copiilor, indicatorii prezentati pe site-ul OMS sunt: lungimea/inaltimea, greutatea, indexul de masa corporala, circumferinta craniana si circumferinta bratului. Exista de asemenea grafice pentru raportul intre inaltime si greutate, si informatii despre principalele etape de dezvoltare motorie din primii ani de viata.
Cui si la ce folosesc graficele de crestere?
Aceste grafice sunt concepute in special pentru personalul medical, care are pregatirea necesara pentru a le interpreta corect, in fiecare aspect pe care il cuprind. Orientativ, ele pot fi utilizate si de catre parinti, desigur cu conditia ca acestia sa fi fost corect informati cu privire la semnificatia percentilelor, de pilda.
Cu ajutorul acestor grafice, care au urmarit modul in care cresc si se dezvolta un numar mare de copii de-a lungul multor ani, medicul pediatru si medicul de familie pot de asemenea evalua daca micutul tau are o evolutie corespunzatoare.
Aceleasi grafice permit o estimare orientativa a inaltimii si greutatii pe care o va avea copilul tau ca adult, caci ritmul de dezvoltare se mentine de obicei pe aceeasi curba. In plus, o deviatie semnificativa si persistenta de la curba de crestere pe care s-a plasat mereu copilul, poate fi un indicator semnificativ al unei afectiuni, cum e de pilda boala Crohn.
Pentru copiii cu sindrom Down si Turner, de pilda, medicul ar trebui sa consulte grafice de crestere adaptate; ele exista si sunt special concepute luand in calcul anumite particularitati.
Apoi, e bine de stiut ca graficele de crestere pentru copiii mai mici de 2 ani au fost concepute cu gandul la acei bebelusi sanatosi, alimentati cu lapte matern; dezvoltarea celor hraniti cu lapte praf urmareste adesea alte curbe de crestere.
Nu uita ca graficul de crestere, in sine, nu are nici o valoare diagnostica. Informatiile pe care le ofera sunt coroborate de catre clinician cu alte observatii, pentru a oferi o imagine de ansamblu cat mai cuprinzatoare a starii de sanatate a copilului.
Ce sunt percentilele?
Atunci cand mergi la vizitele periodice la medicul de familie sau la pediatru, ei iti vor cantari si masura copilul, si ii vor masura si circumferinta craniana. Masuratorile vor fi inregistrate si iti vor fi comunicate si ca atare, exprimate in kilograme si centimetri, dar ti se va spune, de asemenea, si pe ce percentila se inscrie copilul tau.
Daca din punctul de vedere al inaltimii, copilul se inscrie pe percentila 75, inseamna ca el este mai inalt decat 75% dintre copiii de varsta lui. Daca din punct de vedere al greutatii, copilul este incadrat pe percentila 50, inseamna ca el cantareste mai mult decat 50% dintre copiii de varsta lui.
Corespondenta dintre aceste percentile, ii indica medicului daca dezvoltarea micutului se realizeaza asa cum e de asteptat, sau daca exista motive sa banuiasca existenta vreunei probleme care sa ii afecteze cresterea.
Trebuie sa iti fie foarte clar ca nu exista o percentila “buna” si una “mai putin buna”. Cresterea copilului nu este influentata numai de alimentatie sau de mediul in care traieste, cat mai ales de factori genetici: daca ambii parinti masoara mai putin de 170 cm inaltime, nu poti avea pretentia ca bebelusul lor sa se inscrie pe percentila 98 privind lungimea; este perfect normal ca el sa se incadreze pe o percentila mai joasa.
Principala utilitate a percentilelor, atunci cand vine vorba despre interpretare, este ca iti permit sa inscrii copilul pe o anumita treapta de crestere si sa te asiguri, in timp, ca ea este respectata. Un copil de pe percentila 5 poate fi macar la fel de sanatos ca unul de pe percentila 75; esential este ca ambii sa isi pastreze percentila de-a lungul dezvoltarii lor, cu deviatii mici si temporare.
Totusi, specialistii considera ca intre varsta de 6 si 18 luni, e normal ca multi dintre bebelusi sa isi schimbe percentila pe care se dezvolta, dar ulterior ei se stabilizeaza si e de asteptat sa ramana constanti.
Motive de ingrijorare pot aparea abia daca un copil care a fost mereu pe percentila 75, scade brusc pe percentila 50 sau 25 si ramane acolo; in acest caz, este necesar sa se investigheze daca exista o cauza a acestei modificari.
Care sunt diferentele dintre graficele de crestere pentru bebelusi si cele pentru copii mai mari?
Vei vedea, daca vei avea curiozitatea sa accesezi site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ca exista grafice de crestere pentru copii pentru intervalele 0-2 ani, 2-5 ani si pentru copiii mai mari de 5 ani. Asta, deoarece parametrii determinati in functie de varsta, difera.
De pilda, pentru intervalul de varsta 0 – 2 ani, se determina lungimea/inaltimea, greutatea si circumferinta craniana, care arata daca si creierul copilului creste in ritmul prevazut.
Dupa varsta de 2 ani, parametrii masurati sunt inaltimea in functie de varsta, greutatea in functie de varsta, greutatea in functie de inaltime si indezxul de masa corporala.
Vei gasi, de asemenea, grafice de crestere pentru baieti si grafice de crestere pentru fete, grafice de crestere in inaltime pentru baieti, respectiv pentru fete, grafice de crestere pentru nou-nascut, bebelus si copil mai mare.
De ce exista grafice diferite de crestere pentru fete si baieti?
Desi in cazul unei sarcini sanatoase, dusa la termen, greutatea nou-nascutilor este similara, indiferent de sex, ulterior s-a observat ca baietii si fetele au ritmuri diferite de dezvoltare. In plus, din punct de vedere genetic, s-a constatat ca inaltimea fetelor tinde sa fie influentata mai degraba de inaltimea mamelor lor, decat de a tatilor; reciproca este valabila in cazul baietilor, statura parintilor fiind reflectata in cea a copiilor de acelasi sex.
Pubertatea este o alta perioada de dezvoltare in care cresterea se petrece foarte diferit in functie de sex. In primul rand, fetele isi incep pubertatea cu 6 – 12 luni mai devreme decat baietii; puseul lor de crestere se produce, in general, in prima treime a pubertatii.
La baieti, din contra, un puseu important de crestere are loc abia in ultima treime a acestei perioade. Aceste diferente pot genera un nivel sporit de anxietate in randul preadolescentilor, de aceea e important ca un parinte si un cadru medical, ambii corect informati, sa ofere explicatii linistitoare.
Cand e cazul sa iti faci griji?
Exista doua situatii in care atat tu, ca parinte, cat si cadrul medical care iti urmareste copilul, ati putea sa va faceti griji si sa solicitati investigatii suplimentare. Prima dintre ele se refera la acei copii care sunt in afara graficelor de crestere. Daca micutul se afla sub percentila 3, sau peste percentila 97, poate fi necesar sa se elimine ipoteza unor eventuale probleme de sanatate.
O alta situatie care merita sa primeasca o atentie speciala este reprezentata de copilul care s-a plasat mereu pe o anumita percentila, sa spunem 50, si deodata a sarit fie la percentila 85, fie a scazut la percentila 10. Ambele situatii pot reprezenta un motiv de ingrijorare, si pot fi indicatorii unei afectiuni, de aceea e bine sa se acorde atentia cuvenita diagnosticului.
Tu ai discutat cu medicul copilului tau despre graficele de crestere? Ai urmarit din proprie initiativa graficele care includ percentile? Pe ce percentila creste micutul? Are ea legatura cu cat de mancacios pare sa fie, in comparatie cu ceilalti copii?