Probabil ca ai auzit vorbindu-se despre icter, sau despre nou-nascuti tinuti “la lampa”. Dar ce este icterul nou nascutului, de ce apare, cum se trateaza si care este impactul sau asupra sanatatii celui mic?
Se intampla relativ frecvent sa apara cazuri de icter la bebelusi, in primele lor zile de viata. De cele mai multe ori, ele nu au nici un fel de impact asupra sanatatii, insa medicul neonatolog va supraveghea, pentru siguranta, evolutia sindromului icteric.
Ce este icterul?
Icterul este intalnit frecvent la nou-nascuti; el poate fi usor recunoscut pentru coloratia galbuie a pielii si a albului ochiului. Aceasta culoare caracteristica este data de acumularea de bilirubina totala in sange. Bilirubina este un pigment biliar si este produsa prin degradarea hemoglobinei.
Atunci cand vine vorba despre icter neonatal, specialistii il descriu ca fiind un icter fiziologic. Bilirubina este in mod normal metabolizata in ficat si eliminata in intestin. Bilirubina marita este un semn ca productia este mai mare decat reuseste ficatul sa metabolizeze.
De ce apare bilirubina crescuta la nou-nascut?
Bilirubina crescuta apare frecvent la nou-nascuti pentru ca acestia produc o cantitate mai mare din acest metabolit, pentru simplul motiv ca au mai multe globule rosii. Dar pentru ca ficatul este inca mic si functioneaza mai greu, aceasta nu poate fi metabolizata eficient, ceea ce conduce la aparitia de icter la nou nascuti.
Desi in mod normal nu exista nici un pericol major – medicii considera ca icter la bebe este un fenomen fiziologic – medicul neonatolog nu va accepta externarea micutului pana cand acesta nu da semne de rezolvare a icterului.
In cazuri cu bilirubina mare sau foarte mare, care depaseste 25 mg, pot aparea complicatii: paralizie cerebrala, surzenie sau alte afectiuni cerebrale. De aceea, cand vine vorba despre icter la nou nascut, abordarea medicala este una precauta.
Exista mai multe tipuri de icter
Odata ce bilirubina – valori normale sunt depasite, discutam despre icter. Insa modul de aparitie a acestuia variaza, caci exista mai multe cauze care il pot determina.
Icterul fiziologic, normal, e intalnit la multi dintre nou-nascuti; apare la 2 – 4 zile dupa nastere, dispare in 2 – 3 saptamani. Este singura forma de icter considerata normala si nu apare decat in primele zile dupa nastere; alte forme de icter la copii necesita intotdeauna investigatii suplimentare.
Icterul de prematuritate apare la bebelusii nascuti inainte de termen; mecanismul sau este identic cu cel mentionat anterior, doar ca nou-nascutii mici sunt si mai putin pregatiti sa metabolizeze bilirubina. Daca se observa culoarea ochilor la bebelusi prematuri caracteristica, asa-numitii ochi galbeni, tratamentul se instituie imediat, iar supravegherea concentratiei de bilirubina din sange se face mai strict.
Icterul de alaptare nu are legatura in general cu calitatea laptelui, ci cu faptul ca bebelusul nu primeste suficienta mancare. In aceste cazuri, suplimentarea partiala cu lapte praf este importanta, pana cand se instaleaza complet lactatia mamei.
In unele cazuri, foarte rare, unele substante din laptele matern pot contribui la declansarea si intretinerea icterului. Cresterea bilirubinei este trecatoare, se observa la 3 – 5 zile de la nastere si dispare complet pana la maxim 12 saptamani de viata.
Incompatibilitatea de grup Rh este rara, dar poate determina icter – o forma severa, chiar. In prezent, ea este prevenibila: in primele 72 ore dupa nastere, mama primeste globulina antiRh care previne formarea anticorpilor ce ar putea afecta sarcinile ulterioare.
Simptome
Sindromul icteric la nou nascut apare in primele zile de viata. Debutul este mai evident in zona capului, dupa care coloratia specifica se poate remarca si la restul corpului. In maternitatile romanesti, unde in general externarea se face la 3 – 4 zile de la nastere, medicul neonatolog va face o examinare clinica in prealabil. In maternitatile care prefera externarea mamei si a bebelusului cat mai curand dupa nastere, parintii sunt informati referitor la aspectele pe care trebuie sa le urmareasca.
Cum se diagnosticheaza icter la bebelusi?
Diagnosticul de icter la bebelusi se pune pe baza aspectului clinic. In momentul in care se observa colorarea usoara a pielii, se recolteaza si o proba de sange si se face dozarea bilirubinei.
Cum tratezi icter la bebelusi?
In cazul in care vorbim despre o forma usoara sau chiar moderata de icter la bebelusi, corpul copilului reuseste sa elimine singur excesul de bilirubina. De obicei, problema se rezolva de la sine in aproximativ 2 saptamani.
In cazul in care nivelul bilirubinei este mult crescut, sau daca icterul persista, se poate apela la ajutorul fototerapiei: bebe e expus la o lumina alba sau albastra, cu ochisorii protejati, lucru care ajuta la transformarea si eliminarea mai rapida a bilirubinei.
Alaptarea precoce, inca de la nastere, ajuta de asemenea la eliminarea compusului din organism, caci colostrul are un rol natural laxativ.
In cazuri grave si persistente se poate apela la solutia transfuziei sangvine, dar aceste situatii extreme sunt destul de rare.
Icterul nu se poate trata decat in institutii medicale specializate – maternitate sau spitalul pentru copii; el nu poate fi prevenit prin administrarea de suplimente pentru imunitate sau alte vitamine si minerale in timpul sarcinii.
Ce ai de facut, ca parinte?
Ca parinte, ai datoria ca, odata ajuns cu bebelusul acasa, sa ii urmaresti culoarea ochilor si a pielii astfel incat sa identifici imediat aparitia primelor simptome de icter. Avand in vedere ca icterul determina si o stare de somnolenta accentuata, este esential sa supraveghezi si cantitatea de lapte pe care o primeste cel mic si numarul de scutece ude / murdare din fiecare zi. Unul dintre cele mai mari riscuri asociate icterului este ca bebe sa nu primeasca suficiente lichide sau nutrienti.
In cazul in care, la externare, icterul era unul usor, dar ulterior acesta se extinde sau se accentueaza, este esential sa soliciti un control medical urgent. Apatia, reflexele reduse, o stare generala de rau, febra (mai mare de 37.8 C masurata rectal), spasmele sau convulsiile impun un consult medical de urgenta, preferabil la camera de garda a unui spital de pediatrie.
Alaptarea nu se intrerupe decat la recomandarea expresa a medicului si doar daca icterul nu poate fi gestionat prin alte mijloace. Din contra, este important ca nou-nascutul sa stea la san cat mai mult, pentru a fi alaptat cat mai bine, astfel incat motilitatea intestinala sa permita eliminarea excesului de bilirubina.