De cand poarta fetele roz si baietii bleu?
Despre stereotipurile de gen in ceea ce priveste jucariile s-a discutat; carucioarele si bucatariile de jucarie nu numai ca sunt acceptabile si in cazul baietilor, ba specialistii le recomanda, asa cum o fac si cu jocurile video pentru fete.
Despre haine, insa, probabil ca nu s-a discutat la fel de mult, desi diferentele de gen sunt cel putin la fel de evidente si in cazul lor. Iata de ce am hotarat sa facem o scurta trecere in revista a acestor elemente si sa iti prezentam ce parere au specialistii despre obiceiul impamantenit ca fetele sa poarte unicorni roz, iar baietii dinozauri albastri.
O perspectiva istorica
Poate ti se pare ciudat, azi, dar pana prin anii ‘40, culoarea standard pentru fetite era albastrul, in timp ce baietii erau imbracati in roz, care era considerat o diluare a unui rosu prea puternic. In Statele Unite, pana la varsta de 6 – 7 ani, baietii purtau desea rochii si fuste intrucat erau considerate mai comode, astfel ca prima pereche de pantaloni pe care o primeau marca un moment special in dezvoltarea lor. Abia la finalul anilor ‘50 s-a renuntat la rochitele pentru bebelusii baieti.
Desi fetele aveau voie sa poarte pantaloni, in anumite circumstante bine stabilite, inca din anii 1800, abia din anii ‘60 a devenit acceptabil sa faca asta in public.
In prezent, este acceptabil social ca fetele sa poarte pantaloni, desi nu este considerat foarte feminin. Pe de alta parte, este inacceptabil ca baietii sa poarte fuste sau rochii.
Neuroplasticitatea creierului si dezvoltarea copiilor
Neuroplasticitatea creierului se refera la capacitatea acestuia de a se schimba, de a se organiza si reorganiza din punct de vedere structural, ca urmare a actiunii unor factori genetici, interni, si ai unor factori externi, care tin de experientele din care individul invata in fiecare zi.
Aceste schimbari pot fi o crestere sau o reducere a numarului de conexiuni dintre neuroni, o variatie a numarului de celule care sustin si hranesc neuronii, sau o variatie legata de aportul de sange de la nivelul creierului.
Perioada cea mai sensibila la aceste schimbari este cea in care dezvoltarea sistemului nervos are si viteza cea mai mare de desfasurare. Este vorba despre prima perioada din viata, in care sistemul nervos incepe sa primeasca si sa proceseze primele informatii senzoriale. Dar neuroplasticitatea se mentine pe intreaga perioada a vietii, atunci cand ne modificam comportamentul in functie de informatia primita. Neuroplasticitatea poate interveni si sub forma unui mecanism adaptativ care permite creierului sa isi maximizeze functiile in cazul unei leziuni.
Tinand cont de aceste informatii, este evident ca impactul factorilor externi este maxim in perioada in care si neuroplasticitatea creierului este maxima, adica in copilarie. Ceea ce inseamna ca inclusiv felul in care le prezentam copiilor diferentele – mai curand stereotipurile – legate de gen, le va defini dezvoltarea ulterioara.
Daca esti mama de fata, feminismul poate fi invatat constient tarziu, sau poate fi insuflat inca din primele zile de viata. Iar daca esti mama unui baiat, cu siguranta iti doresti sa cresti un viitor barbat integru, empatic, increzator si implicat in viitoarea sa familie.
Hainele pentru baieti
Daca intri in raionul cu haine pentru baieti din orice magazin mare, vei fi izbit (vizual) in primul rand de optiunile cromatice, care par sa includa alb, verde, albastru si negru. Pe ici, pe colo, s-ar putea sa observi un pic de galben sau niste rosu.
Iar culorile neutre nu sunt singura observatie: majoritatea hainelor sunt foarte simple, au o croiala sportiva, iar imprimeurile si temele alese sunt fie sportive, fie cu supereroi, masini si dinozauri.
Pentru varste ceva mai mari (dar nu neaparat) mesajele transmise de hainele pentru baieti sunt, invariabil, legate de aventura. Fie este vorba despre logourile unor echipe sportive celebre, despre competitii extreme internationale, sau despre mesaje, indemnul este acelasi: explorare, descoperire, curaj, indrazneala. Pe hainele pentru baieti vei vedea adesea mesaje ca “Think outside the box” sau “Superhero”, sau “Go crazy/wild” si asa mai departe.
Tradus de catre psihologi, mesajul transmis baietilor este doar o alta forma de presiune sociala care le spune ca lumea se asteapta ca ei sa creasca indrazneti, puternici, independenti, curajosi, aventurosi.
Hainele pentru fete
Daca nu iti este prea clar care este, pe de alta parte, raionul de imbracaminte pentru fete, roteste-ti privirea prin magazin si vei gasi o zona plina de alb si roz. Iar daca optiunile cromatice pastelate pana la diabet nu sunt suficiente, inainteaza: vei fi ingropata intr-o lume a fustelor, volanelor, colantilor, a croielilor descrise ca feminine, dar mai potrivite, probabil, pentru un alt segment de varsta.
Din punct de vedere al imprimeurilor, curcubeele si inimioarele au ajuns sa depaseasca motivele florale. Unicorni, pisicute si multe, multe, extraordinar de multe printese, din toate animatiile lansate vreodata pe pamant.
Nici mesajele nu sunt superioare acestor alegeri. “Hey”, “Beautiful”, “Pretty” sau “I am fabulous” sunt imprimate pe cele mai multe dintre ele. Dar daca profundezi subiectul, pe hainele pentru copii vei gasi si mesaje ciudate, mult mai potrivite lumii adultilor: “I’m not allowed to date (Nu am voie sa merg la intalniri” pe tricouri pentru fetite de 4 ani, “Heartbraker (Cea care frange inimile)” si asa mai departe.
Este ca si cum mesajul pe care intreaga societate doreste sa il transmita fetelor ar fi ca ele sunt fragile, iar singurul lor rol este sa fie frumoase. Atata timp cat sunt imbracate ca sa fie admirate, nu mai e nevoie de nimic altceva: ambalajul conteaza, nu esenta.
Sexualizarea precoce a fetelor este adevarata problema
Dincolo de aceste observatii, care pot fi puse pe seama modei sau a preferintei parintilor (pe care, oare, cine ii educa?), mai exista si elemente ceva mai subtile care pot fi observate de catre parintii fetelor, si pe care unii dintre ei le si semnaleaza in cercul de prieteni de pe retelele de socializare, de pilda.
Desi eticheta indica aceeasi marime, croiala este diferita. Inca de la hainele pentru bebelusi, salopetele pentru baieti sunt largi si comode, in timp ce salopetele pentru fete mai au cate un volan pe la maneca (pe care sa il bage in gura si sa il morfoleasca) sau un imprimeu cu animal print (cine inventeaza pisicile cu blana de leopard, pentru bebeluse de 6 luni?). Dimensiunile insa, pentru acest segment de varsta, sunt in general identice.
De indata ce copiii incep sa mearga independent, hainele pentru baieti si cele pentru fete incep sa aiba dimensiuni cat se poate de diferite, desi sunt recomandate pentru acelasi interval de varsta. Si nu e vorba atat despre lungime – ca sa pornesti de la premisa ca baietii au dimensiuni corporale mai mari decat fetele, la varste identice – cat despre largime.
Pur si simplu, hainele pentru fete sunt concepute in asa fel incat sa stea mai strans pe corp decat hainele pentru baieti.
Lucrurile nu se opresc insa aici. Forma corpului la baietii si fetele mai mici de 10 ani este identica. Totusi, hainele lor sunt croite pentru a imita forma hainelor pentru barbati si femei, iar acest lucru implica, evident, asteptarile de natura sexuala pe care le au adultii. Iar asta este foarte deranjant, pentru ca o tanara de 20 de ani este un individ complet, cu capacitate de decizie si considerat responsabil pentru alegerile sale, in timp ce o copila de 4 ani este in intregime dependenta de alegerile mamei sale si cu siguranta nu are nevoie sa poarte haine care sa fie considerate sexy.
Astfel un tricou pentru baieti este larg, are forma dreptunghiulara, maneci largi si confortabile si permite totala libertate de miscare, in timp ce acelasi tricou, pentru fete, are manecile stramte, sta mulat pe corp, un decolteu mai generos si, adesea, este cambrat pe talie.
Simbolismul hainelor este evident: printese pentru fete, supereroi pentru baieti. Rozul este pentru fete, iar albastrul pentru baieti. Probabil ca esti deja constienta de asta si ti se pare ridicol. Dar lucrurile sunt mai profunde de atat.
Atunci cand cauti pantaloni pentru fete, esti pusa in fata unui raft cu diverse modele de colanti, jeansi skinny si sorturi scurte si stramte, care se opresc imediat sub fese. Raionul pentru baieti include blugi largi si comozi si bermude largi, pana la jumatatea coapsei.
Imprimeurile pentru fete includ, frecvent inimioare, ceea ce inseamna ca inca din primii ani de viata le insuflam ideea ca ele sunt “responsabile” pentru cea mai mare parte a “muncii” afective. Pentru fete, inimioarele sunt iubire, maternitate, indragostit; pentru baieti, inima este un organ vital. Nu vei gasi prea curand haine pentru baieti, cu inimioare, pentru ca ei trebuie sa invete devreme, de la varste fragede, sa nu se lase condusi de sentimente si sa nu si le tradeze.
Elementele decorative sunt diferite. Si, indraznim sa spunem, usor exagerate. Sau foarte exagerate. Un articol vestimentar pentru baieti se termina simplu, cu o cusatura dreapta. Pentru fete exista cusaturi complicate, franjuri, volane si volanase, dantele si dantelute. Si problema nu e ca ele exista, nu e nici macar ca uneori sunt prea multe, ci ca la raioanele cu haine pentru fete nu gasesti produse FARA aceste elemente.
Calitatea materialelor conteaza. Hainele pentru baieti sunt cel mai adesea fabricate din bumbac: simplu, natural, sanatos. Ele sunt, in general, mai rezistente si mai durabile, materialul e mai gros, cusaturile mai ferme.Sunt concepute sa fie practice si sa reziste, acestea sunt cele doua considerente de baza.
Hainele pentru fete includ, adesea, fibre sintetice, pentru a putea sa fie atat de mulate sau de deocrate. Ele sunt mai subtiri si mai putin trainice, pornindu-se probabil de la ideea ca fetele sunt niste bibelouri care nu se murdaresc.
Mesajele pe care le primesc copiii nostri inca din primii ani ai copilariei ii “programeaza” pentru un anumit traseu mai tarziu, in viata. Alaturi de diferentele care inca se fac in materie de jucarii si de mod de joaca, cele care tin de vestimentatie tind sa le insufle fetelor ideea ca traim intr-o lume profund patriarhala, in care treaba fetelor este sa fie mame, sa fie frumoase, sa fie elegante, sa astepte sa fie iubite si admirate, in timp ce baietii sunt cei care descopera, inventeaza, inoveaza, indraznesc.
Desigur, lucrurile nu trebuie sa ramana asa. Ai la indemana o multime de instrumente specifice varstei pe care sa le folosesti, pentru a evita sa ii impregnezi fiicei tale aceasta idee. Exista jocuri pentru fete (verifica aici lista noastra comparativa) care transmit mesajul ca o fata poate face exact ceea ce isi doreste, exista producatori de haine care nu se impiedica de aceste tendinte sociale si, mai presus de toate, exista iubirea si increderea pe care parintele i-o poate insufla fiicei sale.