Stiinta demonstreaza influenta de necontestat a tatalui pentru dezvoltarea cognitiva a bebelusilor
Exista multe studii care scot in evidenta rolul extrem de important pe care il joaca tatal in dinamica familiei, si impactul pe care il are prezenta sa activa in modelarea caracterului copilului sau. Exista insa, mai nou, un studiu publicat intr-o revista stiintifica de prestigiu mondial, care demonstreaza ca implicarea tatalui in cresterea bebelusului contribuie la o mai buna si mai rapida dezvoltare cognitiva a acestuia.
Contents
Studiul profesorului Paul Ramchadani
Este vorba despre un studiu semnat de profesorul Paul Ramchandani, desfasurat in urma unei colaborari intre cercetatori de la Imperial College din Londra, King’s College din Londra si Universitatea Oxford si publicat in Infant Mental Health Journal, in care s-a observat modul in care interactioneaza taticii cu bebelusii lor in varsta de 3 luni, dupa care s-a masurat dezvoltarea cognitiva a copilului mai mult de un an mai tarziu.
Rezultatele
Rezultatele studiului au demonstrat ca acei copii care s-au bucurat de o interactiune mai apropiata cu tatii lor, concretizata atat in contact fizic, cat si in joaca sau vorbit, au obtinut scoruri mai bune la testele de dezvoltare cognitiva efectuate in jurul varstei de 2 ani. Exista numerosi factori care influenteaza modul de dezvoltare si evolutia copiilor, insa gradul de implicare al tatalui pare sa fie unul dintre cei mai importanti, constituind o pista care merita investigata.
Ce aflam despre dezvoltarea ulterioara
Profesorul Ramchandani afirma ca “Inca de la varsta de 3 luni, interactiunea tata – copil ii influenteaza pozitiv dezvoltarea cognitiva la aproape doi ani mai tarziu, ceea ce inseamna ca discutam despre un castig semnificativ si pentru dezvoltarea ulterioara, castig care nu a fost cuantificat sau evidentiat pana in prezent”.
Cum s-a desfasurat studiul
In decursul studiului, echipele de cercetare au filmat parintii interactionand cu bebelusii lor in varsta de 3 luni, fara folosirea jucariilor, dupa care i-au urmarit in timpul unei sesiuni de citit, la varsta de 2 ani. Toate filmarile au fost apoi evaluate de specialisti care au evaluat, independent, modul de interactiune ai copiilor cu tatii lor.
La varsta de 2 ani, abilitatile cognitive ale copiilor au fost evaluate cu ajutorul indexului de dezvoltare mentala Bailey, care implica sarcini precum recunoasterea formelor sau a culorilor.
Au fost evaluati 128 de tati cu bebelusii lor, si au fost luati in calcul si diversi factori socio-economici precum venitul lunar sau varsta. In final, s-a observat o corelatie pozitiva intre gradul de implicare a tatilor si rezultatele obtinute de catre copii la evaluarea de la varsta de 2 ani. Aceasta corelatie a fost observata atat pentru fetite, cat si pentru baieti, ceea ce a contrazis ipoteza ca timpul petrecut impreuna cu tatal ar fi mai important pentru baieti decat pentru fete.
Alte observatii
Dr Vaheshta Sethna, angajat al Institutului de Psihiatrie, Psihologie si Neurostiinte de la King’s College afirma ca: “Am observat, de asemenea, ca acei copii care au interactionat cu tatici mai calmi, mai sensibili si mai putin anxiosi au demonstrat, la doi ani, o dezvoltare cognitiva superioara, inclusiv in ceea ce priveste atentia, capacitatea de rezolvare a problemelor, limbajul si abilitatile sociale.”
Dr Sethna adauga ca “Rezultatele noastre subliniaza cat este de important ca tatii sa fie sustinuti si incurajati sa interactioneze pozitiv cu copiii, inca din primele zile de viata”.
Studiul a oferit o alta imagine asupra interactiunii dintre tatici si bebelusi, insa a avut si limitari. De pilda, parintii recrutati sa participe la aceasta evaluare au provenit, fara exceptie, dintr-o categorie sociala destul de educata. In plus, secventele de interactiune evaluate au fost destul de scurte, astfel ca e greu de spus daca acesta era modul in care se desfasurau in mod obisnuit, acasa.
Acum, echipa se pregateste sa desfasoare un studiu similar, in care sa elimine aceste neajunsuri. Apoi, se concepe un format in care parintii sa fie ajutati si indrumati catre interactiuni cat mai pozitive cu copiii lor, primind ulterior feedback in legatura cu rezultatele obtinute.
Concluzii
Mesajul transmis de echipa de psihologi este simplu: taticii nu trebuie sa stea pe ganduri cand vine vorba despre implicarea in ingrijirea si cresterea copiilor, indiferent de varsta acestora.
Niciodata nu este prea devreme pentru o interactiune de calitate, si este evident ca aceasta este plina de beneficii pentru bebelusi; de altfel, suntem abia la inceput de drum, in ceea ce priveste clarificarea complexitatii rolului real pe care il are tatal in aceasta ecuatie si a determinismului pentru viata viitorului adult.