Buna! Bine te-am regasit!
Editia de astazi este plina de curiozitati optimiste. Caietul antibacterian, dorinta de a locui la tara, intoarcerea catre natura prin gradinarit sustenabil sunt cateva dintre subiectele abordate astazi. In plus, vorbim despre un loc in care povestile prind viata atat pentru copii, cat si pentru adulti. Iar daca esti curios despre ce am mai scris in editiile anterioare, le gasesti aici.
Caietul antibacterian
Dupa toata nebunia cu pandemia si scenariile de functionare a scolilor, producatorii s-au gandit sa lanseze pe piata un produs nou: caietul antibacterian.
Miquelrius are coperta tratata cu ioni de argint, este certificat ISO 22196 si 21702 si sustine ca anihileaza pana la 650 tipuri de microorganisme patogene. Astfel, oricate maini ar atinge caietul, proprietarul acestuia ar trebui sa fie, totusi, protejat.
Ce parere ai despre o asemenea inventie? Lasa-ne un mesaj pe pagina de Facebook!
La tara, sau la oras?
Cu siguranta ca pandemia ne-a schimbat pe toti: prioritati, teluri, ambitii, planuri de viitor, cerc social si moduri de socializare si asa mai departe. Exista un studiu interesant, insa, care demonstreaza ca romanii si-au schimbat perceptia despre viata la tara si despre unde ar trai mai fericiti.
Aproximativ 60% dintre romanii care locuiesc in mediul urban spun ca isi doresc ca in 1 – 2 ani sa se mute in mediul rural.
Cele mai importante avantaje ale locuitului la tara? 80% dintre repondenti mentioneaza un stil de viata mai sanatos, 74% amintesc de apropierea de natura, si doar 19% se gandesc la chiriile mai ieftine.
O cifra impresionanta de 44% dintre romani considera ca viata la tara prezinta preponderent avantaje.
Care sunt cele mai importante conditii pentru a locui la tara?
- 69% dintre romani doresc o conexiune buna la internet
- 54% dintre romani doresc o infrastructura buna de sanatate
- 46% dintre romani doresc institutii bune de invatamant
- 42% dintre romani doresc un sistem de transport public accesibil si bine pus la punct.
Cate fructe se mananca la tine acasa?
Consumul de fructe este un bun indicator al gradului de sanatate. Poti gasi o harta completa a consumului anual de fructe/locuitor dar ca sa te ajutam un pic: in Albania fiecare individ consuma pana la 128 kg, in timp ce la polul opus, in Moldova, media este de 40 kg/persoana/an.
Gradina comunitara si educatia
Ideea unei gradini comunitare nu este noua decat in Romania. Asociatia Ground Community din Oradea continua proiectul implementat prin programul national “Fondul pentru un viitor mai bun in comunitati” si administreaza un spatiu in care copiii pot invata sa creasca si sa ingrijeasca in mod sustenabil culturi de fructe si legume.
Este un mod practic prin care copiii pot intelege mai bine notiuni de ecologie, pot deprinde obiceiurile unei alimentatii sanatoase si se pot bucura de beneficiile gradinaritului.
Povestile prind viata
Daca nu ai definitivat lista destinatiilor de vacanta, sau cauti idei pentru urmatoarele iesiri, iti recomand cu caldura Casa H.C. Andersen din Odense, Danemarca. Este un loc magic, in care personajele sale capata viata, pe care creatorii l-au conceput mai mult ca pe o incursiune in mintea scriitorului, decat ca pe un monument istoric.
Ce poti face aici? Poti vizita cladirile subterane, unite prin intermediul unei gradini impresionante, poti experimenta viata de Mica Sirena intr-un bol gigantic acoperit cu apa, poti fi invaluit de labirintul fara centru, de gradina intunecata si bantuita sau de cea inflorita si poti face cunostinta cu multiplele personalitati ale autorului, asa cum sunt ele descrise in autobiografiile redactate in diferite momente ale vietii.
Meriti sa stii
- Exista si in Romania o multime de discutii despre inceperea anului scolar; inainte sa te superi pentru diversele reguli in dezbatere, afla ca in Italia profesorii sunt obligati sa prezinte certificat COVID pentru a intra la cursuri. Regula este valabila si pentru calatoriile cu trenul, cu avionul sau cu vaporul.
- Funny Gas nu este deloc funny. Este vorba despre un sedativ sub forma de gaz, a carui inhalare repetata poate duce la stop cardiovascular, si care se pare ca este foarte la moda anul acesta pe litoralul romanesc.
- Incetinirea curentilor oceanici era una dintre consecintele incalzirii globale aflate, inca, sub dezbatere stiintifica. Din pacate, ea a devenit o realitate pentru intreaga comunitate stiintifica, iar urmarile acestui fenomen sunt dintre cele mai ingrijoratoare. Se pare ca schimbarile climatice pe care le antreneaza au legatura cu evenimentele meteo extreme, care se vor agrava tot mai mult in viitorul apropiat.
Poate te intereseaza
- 160 de reportaje din cei 160 de ani de existenta a The Atlantic – ai ce citi!
- Un curs cu notiuni despre nutritia copiilor intre 6 luni si 3 ani.