Cat de repede cresc picioarele copiilor?
Bugetul familiei, orientat catre achizitia de imbracaminte pentru copii, este adeseori substantial, insa nu se compara cu cel necesar pentru incaltaminte! Iar lucrurile sunt cu atat mai frustrante cu cat o pereche de adidasi pentru copii, buni, va fi purtata pentru perioade scurte de timp, iar unii pantofiori delicati ajung sa ramana mici dupa o singura purtare.
Multi parinti se intreaba cat de repede pot sa creasca picioarele copiilor lor!? Ei bine, specialistii au un raspuns chiar si la aceasta intrebare!
“Ce adidasi buni au fost astia, un an de zile i-a purtat!”
Ei bine, o asemenea afirmatie din partea unui parinte este un cosmar pentru orice ortoped. Nici afirmatia ca “I-au ramas mici dupa 2 luni!” nu are foarte mult sens, cand vine vorba despre anumite intervale de varsta.
Sub nici o forma, nici o pereche de incaltaminte pentru copii nu ar trebui sa fie folosita un an intreg. Asta inseamna fie ca atunci cand ai cumparat-o, ii era mult prea mare, fie ca piciorul copilului a stat foarte inghesuit in papuci, o buna bucata de timp.
Pe de alta parte, nici o pereche de incaltaminte cumparata la marimea potrivita, nu ar trebui sa ramana mica in doua luni. In cazul in care se intampla asta, probabil ca de la bun inceput pantofii erau prea stramti.
Deci, cat de repede creste piciorul unui copil?
Fiecare copil are propriul ritm de crestere, este foarte adevarat. Recomandarile de mai jos reprezinta o statistica, o medie a observatiilor facute de specialisti de-a lungul anilor; ele nu au valoare absoluta, dar te pot ajuta sa te orientezi.
Intre 1 si 3 ani, incaltamintea copiilor trebuie schimbata la 3,5 – 4 luni. Asta iti asigura aprozimativ 3 vizite in magazinul de incaltaminte in fiecare an, caci ritmul de crestere este de ½ – 1 marime la fiecare 4 luni.
Intre 4 si 6 ani lucrurile se mai domolesc, iar copiii au nevoie de pantofi noi la fiecare 4,5 – 5 luni. Vizitele la magazinul de incaltaminte scad la 2-3 pe an, in functie de noroc, iar ritmul de crestere este de ½ – 1 marime la fiecare 4-5 luni.
Intre 7 si 10 ani, incaltamintea copilului trebuie schimbata, in medie, o data la 5 luni. Asta inseamna ca probabil vei face mai mult de 2 vizite pe an in magazinele de incaltaminte – cu putin noroc, insa, o pereche noua va rezista un intreg sezon. Cresterea este de ½ – 1 marime la fiecare 5 – 6 luni.
Intre 11 si 17 ani, in general este suficient sa investesti intr-o pereche noua la fiecare 5 – 6 luni. In sfarsit, doar 2 vizite pe an la magazinele de incaltaminte. Cresterea piciorului este de ½ – 1 marime la fiecare 6 luni.
In plus, trebuie sa tii cont si de faptul ca toti copiii au si pusee de crestere, care se produc la intervale neregulate. Nu are nici un rost sa te panichezi daca ti se pare ca piciorul copilului nu creste in ritmul de mai sus; cel mai probabil va recupera curand.
Incaltamintea trebuie schimbata cand se uzeaza!
Presupunand, prin reducere la absurd, ca ritmul de crestere al copilului tau este diferit de cel al majoritatii, si ca o aceeasi pereche le-ar fi cu adevarat potrivita, ca dimensiuni, un an intreg, tot nu este deloc recomandat ca ea sa fie purtata un an intreg. Incaltamintea se uzeaza si nu mai ofera suportul de care are piciorul nevoie; chiar daca nu are nevoie de o marime diferita, ii vei cumpara copilului o alta pereche, de aceeasi marime.
Odata cu uzura talpii – partea cea mai expusa – suportul si amortizarea atat de importante au de suferit. Odata ce talpa nu mai protejeaza piciorul de impactul cu solul, este foarte posibil ca cel mic sa inceapa sa se planga de durere de picioare.
O alta zona a incaltamintei care este in mod special expusa uzurii este cea a calcaiului. Cele mai multe perechi de incaltaminte sunt intarite acolo, pentru a putea oferi un grad superior de sustinere pentru glezna si calcai. Odata ce s-a instalat uzura, piciorul copilului nu mai beneficiaza de suport, devenind mai expus la accidentari de tipul luxatiilor. Exista o mare diferenta intre o pereche de incaltaminte moale, care din fabricatie nu a avut aceasta zona de sustinere, si una care s-a uzat si care mai mult il va incurca pe junior.
Cand se opreste cresterea piciorului?
Dupa cum iti poti imagina, nu exista o data exacta sau o varsta precisa de la care piciorul copilului nu mai creste. In medie, la fete aceasta crestere se opreste in jurul varstei de 14 ani, in timp ce la baieti se prelungeste pana la 18 – 20 de ani. Odata ce cartilajele de crestere s-au osificat, alungirea piciorului se incheie si ea. Dar asta nu inseamna ca dimensiunile piciorului raman fixe, sau ca vei purta aceeasi marime la pantofi intreaga ta viata!
In timp, apar diverse alte schimbari in anatomia piciorului. Pe masura ce inaintam in varsta, muschii care sustin zona labei piciorului pot slabi, ceea ce inseamna ca aceasta se poate alungi. Bolta piciorului se aplatizeaza in timp, ceea ce inseamna ca piciorul devine mai lat.
Cand e cazul sa inlocuiesti incaltamintea copilului?
In esenta, exista doua situatii in care se impune schimbarea pantofilor: cand se uzeaza sau cand au ramas mici. Si insistam, inca o data: daca cel mic are o pereche preferata de incaltaminte, pe care o foloseste frecvent si care da semne de oboseala (talpa este roasa, suprafata este deformata), este important sa o inlocuiesti, chiar daca vei cumpara exact aceeasi marime.
Cand vine vorba despre marimi la incaltamintea pentru copii, e bine sa fii familiarizat cu calapodul producatorului. Exista ghete pentru copii, de aceeasi marime de la producatori diferiti, care nu se potrivesc la fel de bine la acelasi copil. Exista pantofi pentru copii care vin ca turnate la o anumita marime, de la un anumit producator, si cizme pentru copii, aceeasi marime, acelasi producator, pe care copilul le poate percepe ca incomode.
Cum pastrezi sanatatea picioarelor copilului tau?
Dincolo de a alege marimea potrivita de pantofi si de a o inlocui periodic, ori de cate ori este necesar, mai exista cateva lucruri pe care le poti face pentru ca picioarele celui mic sa beneficieze de conditii sanatate. De pilda, trebuie sa te asiguri ca alegi perechea potrivita de sosete. Ele sunt singura bariera dintre piele si interiorul incaltamintei, iar existenta unui material de calitate previne inmultirea bacteriilor si aparitia mirosurilor neplacute.
Desigur, nu e niciodata ptrea devreme sa il ajuti pe copil sa deprinda cateva dintre regulile elementare de igiena, printre ele numarandu-se spalarea zilnica a picioarelor si schimbarea zilnica a soetelor. De asemenea, este util sa il incurajezi sa nu umble in sosete, iar daca o face, sa isi puna o pereche curata de cate ori se incalta cu pantofii de exterior.
O alta recomadare frecventa este sa alegi pantofi de piele. Aceasta recomandare poate fi sustinuta, in sensul ca nu e recomandat sa optezi pentru incaltaminte ieftina, care fie e facuta din materiale proaste, fie are un calapod aiurea. Pe de alta parte, alegand o pereche de ghete Nike pentru cel mic nu se poate spune ca ai facut rabat la calitate…
Desi amuzanti, iti recomandam sa te tii deoparte de adidasi cu role sau adidasi de copii cu leduri, majoritatea provenind de la branduri no name dubioase.
Tu cat de des te vezi pusa in situatia de a cumpara o pereche noua de incaltaminte pentru copilul tau? Cat de repede ii raman mici adidasii? Ce varsta are copilul? Ati apucat sa purtati vreo pereche pana cand s-a uzat si a trebuit inlocuita?