Descopera cum se previn, diagnosticheaza si trateaza eficient
Sarcina este o perioada in care atat femeia, cat si fatul, au o sensibilitate aparte. Acest lucru este perfect normal si se datoreaza modificarilor in modul de functionare a sistemului imunitar, noului echilibru hormonal, modificarilor de stil de viata si asa mai departe.
Una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta gravidele sunt infectiile urinare; desi comuna, netratata cu atentie, acest gen de afectiune poate avea consecinte neplacute atat asupra mamei, cat si a viitorului bebelus. Descopera tot ceea ce e interesant de stiut pe aceasta tema.
Ce sunt infectiile urinare?
Medicii discuta despre infectie urinara atunci cand tractul urinar este contaminat de bacterii. Acest diagnostic este foarte frecvent, mai ales la femei, aproximativ 50% dintre ele ajungand sa primeasca tratament macar o data in decursul vietii.
in functie de zona afectata, infectiile urinare pot fi joase – ele implicand vezica urinara si uretra (uretrita, cistita) – sau inalte – cele care afecteaza ureterele si rinichii (pielonefrita).
Chiar daca nu ai avut niciodata o infectie urinara, s-ar putea ca in sarcina sa o experimentezi pe prima, din cauza modificarilor care au loc in corp. Secretia sporita de progesteron determina relaxarea musculaturii netede, ceea ce favorizeaza accesul bacteriilor din zona anala si genitala, in special bacteria E. coli.
Pentru ca lucrurile sa fie si mai rele, fluxul de urina este redus si de greutatea uterului care preseaza pe vezica; adesea golirea acesteia se face incomplet, iar stagnarea urinei permite inmultirea bacteriilor.
Oricand poti suferi de o infectie urinara, indiferent daca esti sau nu insarcinata, insa, ca gravida, riscul cel mai mare de a suferi de asa ceva este intre saptamanile 6 si 24 de sarcina.
Infectia urinara imi poate afecta bebelusul?
Infectiile urinare netratate la timp sau tratate necorespunzator pot afecta evolutia sarcinii, de aceea e important sa iti contactezi medicul de indata ce ai banuieli ca ceva e in neregula in aceasta sfera. Chiar daca in mod normal esti mai degraba adepta tratamentelor naturiste, a bailor de sezut si a ceaiurilor, acum nu este un moment potrivit sa recurgi la ele ca singur remediu; ele pot reprezenta, uneori, adjuvante, cu conditia sa nu afecteze bunul mers al sarcinii.
Atunci cand vezica urinara este iritata din cauza unei infectii, aceasta se poate extinde si la nivelul uterului, ceea ce poate determina contractii cu deschiderea prematura a colului si chiar nastere inainte de termen. Infectiile urinare se coreleaza cu o crestere a riscului de preeclampsie, cu nastere prematura si cu greutate mica la nastere. In plus, o infectie urinara joasa netratata poate evolua in una inalta, ceea ce iti afecteaza rinichii si iti poate pune in pericol sanatatea pe termen lung si chiar viata.
Care sunt simptomele unei infectii urinare?
Unul dintre cele mai neplacute lucruri este ca, in sarcina, o infectie urinara joasa poate trece neobservata, cel putin pentru o buna perioada de timp. Aceasta situatie se poate intalni la pana la 1 din 10 femei, de aceea medicul recomanda, ca masura de precautie, sa efectuezi analize periodice de urina, ca sa elimine aceasta suspiciune.
In cazul in care urocultura este pozitiva, iar sumarul de urina indica prezenta de leucocite sau de nitriti, medicul va recomanda un antibiotic compatibil cu sarcina, pentru a te trata, chiar daca nu ai simptome.
Semnele infectiei urinare joase dobandita in sarcina sunt asemanatoare celorlalte cistite: senzatie frecvente de urinare si urinari dese (polakiurie), usturime la urinare, disurie, urina tulbure, urina urat mirositoare, durere in partea de jos a abdomenului si o stare generala modificata. In cazuri grave, usturimea la urinare va fi insotita si de prezenta de sange in urina (hematurie) sau de puroi in urina (piurie). In cazul in care infectia se extinde catre uretere si rinichi, semnele devin mai intense si includ febra mai mare de 38 de grade, frisoane, durere de spate si de abdomen, greata si varsaturi.
In cazul in care ai simptome de cistita, contacteaza-ti medicul cat de curand posibil: in aceeasi zi daca se poate, sau cel tarziu a doua zi, daca a terminat deja programul. Daca ai simptome de infectie urinara inalta, fie mergi imediat la medicul tau, fie prezinta-te imediat la camera de garda a spitalului.
Este posibil ca, avand in vedere sarcina, sa fii internata pentru cateva zile, ceea ce iti va permite sa primesti antibioticul intravenos, pentru o actiune mai rapida si mai eficienta, si sa fii monitorizata atent pentru semne care ar putea sugera ca infectia tinde sa declanseze travaliul prematur.
Cum se diagnosticheaza o infectie urinara?
Primul pas in diagnostic presupune analize de sange si urina. Medicul te va trimite la laborator sa duci o proba de urina, care va fi analizata din punct de vedere fizic, chimic, microscopic si bacteriologic. Laboratorul va examina proba respectiva evaluandu-i aspectul si analizandu-i compozitia chimica: vei afla daca urina ta contine glucoza – semn de diabet, nitriti – semn de infectie urinara, si alte substante cu importanta pentru un diagnostic.
Apoi, aparatul automat va examina proba in cautare de celule; este normal ca ea sa contina rare leucocite, de pilda, care pot proveni inclusiv din tractul genital, sau rare celule epiteliale sau scuamoase, care provin din peretele vezicii urinare; daca numarul lor este mare, pe de alta parte, acesta poate fi un semn de infectie.
Ulterior, proba va fi folosita pentru urocultura. Asta inseamna ca medicii vor incerca sa cultive bacteria care a produs infectia, pe un mediu de cultura adecvat; ulterior, o vor identifica si vor testa la ce antibiotice este sensibila, pentru a putea sa iti recomande un tratament pentru infectie urinara eficient, compatibil cu sarcina.
De cele mai multe ori, obstetricianul va incerca sa astepte rezultatele analizelor inainte de a prescrie un antibiotic, dar daca acest lucru nu este posibil, se poate sa iti prescrie un antibiotic dupa recoltarea probei, urmand, eventual, sa il schimbe daca este cazul, cu unul mai eficient, dupa ce primeste rezultatele.
Analizele de sange sunt si ele recomandate in cazul unei suspiciuni de infectie urinara. Medicul iti va prescrie sa faci o hemoleucograma, pe care va verifica daca exista semne de infectie in organism. In plus, este posibil sa iti solicite sa verifici ureea si creatinina, doi parametri care ofera informatii importante despre starea de functionare a rinichilor.
O determinare a nivelului de electroliti ii va spune, de asemenea, daca exista vreun dezechilibru in ceea ce priveste mineralele din sange.
In cazul in care ai un istoric de infectii urinare recurente, este posibil sa fie necesare si alte investigatii; acest lucru va fii cu atentie cantarit de catre medic, care va avea in vedere raportul risc beneficiu si va prescrie doar analizele si procedurile care nu iti pun in pericol sarcina.
Ce poti face ca sa previi dezvoltarea unei infectii urinare?
Regulile generale de prevenire a infectiilor urinare tin de obiceiurile si igiena de viata; nu e nevoie sa faci nimic special in perioada aceasta, numai pentru ca esti gravida, fata de ceea ce faceai si inainte. Asta inseamna, printre altele, sa mergi la baie imediat ce ai senzatia, fara sa amani, chiar daca asta inseamna urinari frecvente si sa incerci pe cat posibil sa golesti complet vezica, de fiecare data.
O usoara schimbare a pozitiei in timpul mictiunii poate fi de ajutor ca sa mute presiunea exercitata de uter, in alta zona a pelvisului.
Pastreaza regula de a urina cat mai curand dupa contactul sexual; se “spala” astfel, in mod natural, bacteriile care ar fi putut ajunge in zona tractului urinar.
De fiecare data cand folosesti toaleta, sterge-te din fata in spate; astfel, eviti diseminarea bacteriilor din zona anala inspre meatul urinar.
Alege mai degraba sa faci dusuri decat bai in cada, si foloseste de fiecare data un produs bland cu pH neutru; niciodata nu e o idee buna sa optezi pentru sapunuri dure, intens parfumate, care sunt de asemenea foarte iritante.
Evita constipatia in sarcina, care favorizeaza aparitia de E. coli in urina si chiar si posibile infectii vaginale. Daca se pune problema de tratament impotriva E.coli, fa-l numai conform antibiogramei si asigura-te ca respecti dozele si durata recomandate.
Alege, pe cat posibil, lenjerie din bumbac, fibre naturale care permit pielii sa respire; lenjeria din materiale sintetice este puternic contraindicata in cazul persoanelor care au un istoric de infectii urinare. Evita hainele foarte stramte, mai ales pantalonii foarte stransi pe fund.
Si, probabil cel mai important, consuma cat mai multe lichide. Un flux puternic de urina spala eventualele bacterii, neoferindu-le timp sau conditii favorabile pentru a se grefa in mucoasa si de a se inmulti.
Probabil ca ai auzit de sucul sau ceaiul de merisoare, sau de consumul fructelor ca atare, pentru prevenirea si tratarea infectiilor urinare. Se considera ca acestea reduc sansele bacteriilor de a se atasa de mucoasa vezicii urinare, insa aceasta ipoteza a fost recent infirmata de diverse studii.
Este, totusi, adevarat ca un consum regulat de merisoare sub forma de ceai sau suc, amelioreaza semnificativ simptomele si te ajuta sa treci mai usor peste primele cateva zile de tratament, pana antibioticele isi fac efectele. Si oricum, un plus de lichide e intotdeauna de ajutor.
Exista si alte produse despre care se spune ca reduc riscul de recidiva; Uricol este unul dintre acestea, dar el este nerecomandat in sarcina.
Cum se trateaza infectia urinara?
In cazul in care medicul a diagnosticat in ceea ce te priveste o infectie urinara, el iti va recomanda un antibiotic eficient pe microorganismul care a provocat boala. Este singurul mod rezonabil de a trata o infectie urinara aparuta in perioada sarcinii, mai ales ca exista si antibiotice pentru infectie urinara sigure pentru aceasta perioada din viata ta.
Sub nici o forma nu intreba vecina sau prietene ce pastile se iau pentru infectie urinara; ce a functionat la ea nu e obligatoriu sa functioneze si la tine!
Pentru a te ajuta sa tolerezi mai bine simptomele, probabil ca medicul iti va prescrie si un antispastic, si chiar un analgezic, in cazul in care te simti destul de rau.
Ca sa te simti mai bine, asigura-te ca bei o cantitate suficienta de lichid; urina diluata este mai usor si mai putin dureros de evacuat decat cea concentrata, care va provoca usturime intensa.
Intreaba medicul daca este in regula sa folosesti comprese calde in zona vezicii urinare; ele pot sa nu fie o idee neaparat grozava, mai ales in anumite perioade ale sarcinii.
Daca te bate gandul sa abordezi infectia urinara cu un tratament naturist, ia in calcul ca nu toate remediile sunt potrivite in aceasta perioada, unele fiind chiar contraindicate.
Tu te-ai luptat cu vreo infectie urinara in timpul sarcinii? Cum ti-ai dat seama ca exista o problema? Ce sfaturi si recomandari ai primit de la medic? Ce tratament pentru cistita a fost eficient in cazul tau?