Sfaturi pentru sanatatea pielii copilului iarna
Pielea bebelusului este mai sensibila decat cea a adultilor, deci cu atat mai expusa factorilor de mediu. Iar anotimpul rece aduce cu sine o multime de provocari: nas rosu, piele uscata, alergie la frig si nu numai.
Descopera in acest articol toate aspectele la care trebuie sa fii atenta, atunci cand vine vorba despre ingrijirea pielii celor mici, in sezonul rece.
Contents
Atentie la imbracaminte!
Pielea oricarui bebelus sau copil este, oricum, mai sensibila decat a unui adult, dar in sezonul rece, cand se suprapun atatea straturi de haine, lucrurile pot deveni ceva mai complicate.
Pentru primul strat, cel care vine in contact cu pielea, recomandam fibre naturale moi, placute, care sa nu zgarie. Materialele trebuie sa permita circularea aerului, sa fie usoare si sa favorizeze evaporarea transpiratiei, caci hainele umede isi pierd abilitatea de izolare termica.
In cazul copiilor cu fond alergic, sau care sufera de dermatita atopica, probabil ca este mai bine sa eviti lana, care are un potential alergenic ridicat.
Protectia solara este importanta
Poate ca ti se pare ciudat sa auzi una ca asta; in fond, toata lumea stie ca iarna e mai mult innorat, si e frig, iar noi suntem infofoliti cat se poate.
Totusi, specialistii ne avertizeaza ca razele solare, combinate cu stralucirea zapezii, pot avea un efect puternic asupra pielii, cauzand arsuri solare.
O crema de protectie adecvata pentru varsta pe care o are micutul tau, nu doar ca il va proteja de radiatiile ultraviolete si de efectul lor nociv, dar va si hidrata pielea – lucru important cand e frig.
Hidratare corespunzatoare
Majoritatea inclinam sa credem ca deshidratarea este o problema in special in sezonul rece, insa lucrurile nu stau chiar asa. Iarna, aerul este extrem de uscat, si acesta este motivul pentru care si pielea se deshidrateaza, devenind fragila, sensibila, usor iritabila, predispusa la aparitia de fisuri microscopice, care constituie porti de intrare pentru microbi.
Poti actiona pe de o parte prin a preveni agravarea lucrurilor, eliminand din rutina zilnica sapunurile puternice sau gelurile de dus agresive, dar nu este suficient. O crema hidratanta naturala, ca si folosirea unui umidificator la un pret bun, pot fi de mare ajutor la acest capitol.
Pentru bebelusi si copii poti incepe prin a folosi un gel de dus de tip syndet, destinat special copiilor; Topfer propune un amestec care se adauga in apa de baie, care contine tarate, uleiuri vegetale naturale si vitamina E, ideale pentru hidratare.
Apoi, pielea se usuca prin tamponare, cu un prosop moale, si se maseaza bland cu ulei de masline, ulei de migdale, ulei de cocos, unt de shea sau de cacao, sau cu o crema sau un ulei apartinand unuia dintre brandurile consacrate de produse dermatocosmetice si destinate special celor mici.
Nu uita de buze
Buzele sunt macar la fel de delicate ca pielea; in plus, fiind mereu umede, sunt cu atat mai afectate de temperaturile scazute, Adeseori vei vedea nu doar copii, ci si adulti cu buze crapate, sangerande, descuamate. Poti cauta un strugurel cat mai natural, cu proprietati hidratante, pe baza de unt de cacao de pilda, imbogatit cu vitaminele A si E, sau cu un procent de ceara de albine.
Protejeaza manutele
Desigur ca fiecare parinte face tot ce poate ca sa il protejeze pe cel mic de frig, insa asta nu ii reuseste intotdeauna. Unii copii mici pur si simplu nu pot sa accepte manusile, pentru ca le restrictioneaza si limiteaza miscarile, si asta ii enerveaza. Chiar si cu cele mai bune manusi, mainile oricum sunt in mod special expuse frigului, deci si deshidratarii.
Pe de alta parte, copiii sunt mereu in miscare, nu au rabdare si isi pun manutele peste tot, inclusiv in gura, deci probabil ca e bine sa folosesti un produs usor, natural, care intra imediat in piele si care nu creeaza senzatia lipicioasa, neplacuta, a unei creme prea grase.
Atentie la baie!
Multe persoane considera ca un dus fierbinte, care sa iti scoata frigul din oase, sau o baie buna in cada cu apa bine incalzita, sunt idei inspirate in sezonul rece. De fapt, sfatul medicilor dermatologi este exact opus: baile fierbinti sau foarte indelungate trebuie evitate, caci efectul lor este opus: ele scot apa din tesuturi.
Iar dupa fiecare baie, cu apa calduta si care nu depaseste 5 – 10 minute, pielea trebuie alintata si hidratata cu o crema sau un ulei.
Investeste intr-un umidificator
Exista numeroase recomandari, sfaturi, precautii si dezbateri in legatura cu folosirea umidificatoarelor, dar in final, pe timp de iarna, cand umiditatea in camera ajunge la 35% si scade la 30% sau chiar mai jos dupa ce aerisesti, un astfel de dispozitiv iti va imbunatati semnificativ starea de confort.
Parul nu se mai usuca si nu se mai electrizeaza, pielea nu se mai deshidrateaza in acelasi ritm, iar sanatatea cailor respiratorii este mai usor de mentinut. In plus, adio nas infundat, gat iritat si somn agitat!
Unii parinti recomanda sa inlocuiesti umidificatorul cu prosoape umede, sau cu un dispozitiv din ceramica ce se ataseaza, la fel, pe calorifer, insa nu suntem foarte incantati de idee. In primul rand, cu ajutorul lor nu vei obtine nici pe departe aceeasi eficienta, si in nici un caz destul de repede.
In plus, noi recomandam ca daca tot faci o investitie, sa optezi pentru un produs care include si higrometru, sau timer, in asa fel incat sa detii un control superior asupra conditiilor de microclimat din propria ta locuinta.
Nu uita ca nici excesul de umiditate nu este benefic, persistenta acestuia pe o perioada indelungata fiind, in general, asociata dezvoltarii sporilor de mucegai, care declanseaza alergii respiratorii si agraveaza starea bolnavilor de astm.
Tu ce metode folosesti pentru a proteja pielea celor mici in anotimpul rece? Ce trucuri ai vrea sa le impartasesti celorlalte mamici, poate mai lipsite de experienta? In special pentru copiii cu alergie la frig, a caror piele reactioneaza mai pronuntat dupa expunere, ce recomandari ai? Care sunt produsele cosmetice hidratante sau cu factor de protectie pe care le-ai folosit cu succes?