Cu ce ii imbracam pe copii afara la joaca atunci cand e vreme rea?
Parintii romani se tem de vremea rea mai mult decat alti parinti, din alte tari, lucru care este evident ori de cate ori iesi din Romania. Cum e putin innorat, daca bate un pic vantul sau daca e o ploaie usoara, daca parcul e ud de la ploaia de ieri sau daca strazile sunt pline de balti, nu mai vezi nici un copil la joaca, de teama legendarelor raceli.
Insa o vorba inteleapta sustine ca nu exista vreme rea, exista doar haine prost alese. Asadar, cum stau lucrurile, care sunt recomandarile specialistilor?
Contents
Este vremea rea un impediment?
Copiii sunt foarte rezistenti, mult mai rezistenti decat credem noi. O zi de vara in care sunt 12 grade afara nu ar trebui sa te determine sa ii tii inchisi in casa, asa cum o ploaie usoara de toamna nu ar trebui sa te faca sa te temi de cine stie ce pneumonii.
Daca specialistii iti recomanda sa scoti afara bebelusii, la temperaturi de pana la -10 grade Celsius, si sa nu te lasi descurajat decat de vremea torida, sau de ceata densa sau de vantul foarte puternic,e clar ca atunci cand vine vorba despre copiii mai mari, cheful de joaca nu ar trebui sa se impiedice de nimic.
Desigur, recomandam prudenta in unele cazuri speciale, cum sunt de pilda copiii astmatici, care sunt in mod special sensibili la ceata, la cei in convalescenta, care se recupereaza dupa probleme respiratorii, dar acestea sunt cazuri rare.
Uita-te la termometru, nu pe fereastra!
Atunci cand te uiti pe geam, in mai, si vezi cerul posomorat si baltoace pe jos, te gandesti ca trebuie sa fie destul de frig. Daca te uiti, insa, la termometru, vei avea surpriza sa descoperi ca afara sunt 18 – 20 de grade.
Vedem, insa, in jurul nostru, o multime de copii imbracati mult mai gros decat e cazul. Intr-o zi cu 15 grade, mai ales copiii mai mici de 3 ani au caciuli pe cap, fulare la gat, sau geci de iarna incheiate. Veste de lana, hanorace groase, pulovere impletite – toate fac parte din decorul primaverii, iar daca te uiti putin atent la chipurile celor mici, ii vezi transpirati si congestionati. Insa, de pe banca, se aude vocea ingrijorata care striga “Lasa caciula pe cap!” sau “Nu te descheia!”, la care copilul trebuie sa se conformeze, caci altfel stie ca este dus val-vartej in casa.
Nu mai alerga ca transpiri!
Este unul dintre cele mai frecvente refrene ale parcurilor pentru copii, alaturi de “Vezi ca te murdaresti!”. Ingrijorarea adultilor este oarecum intemeiata, desi ororile care par ca se pot intampla in cazul in care copilul transpira ne sunt necunoscute, dar solutia acestei probleme nu este ca micutul sa stea, impaiat, pe banca…ci sa fie imbracat mai subtire.
Ai incredere in copilul tau
Odata ce copilul stie sa se exprime suficient si este familiarizat cu notiunile de “cald” si “frig”, el este cel mai in masura sa hotarasca daca are nevoie de o jacheta in plus, sau daca e mai bine sa isi scoata hanoracul. Atunci cand ii lasi pe copii sa ia aceste decizii pentru ei si manifesti un oarecare grad de incredere fata de instinctele lor, vei observa ca ei invata sa se supravegheze atent si vin singuri sa iti spuna cand le este rece.
Pe de alta parte, daca mereu esti acolo si il chemi pe copil sa il tot imbraci, exclusiv pe baza propriilor senzatii, el nu mai are ocazia sa isi asculte corpul sau sa invete sa aiba incredere in el insusi.
Evalueaza gradul de activitate fizica pe care il face copilul
Atunci cand li se permite, copiii sunt mereu in continua miscare. In general, ei prefera sa alerge, sa sara, sa se catere – activitati care ii fac sa se incalzeasca. Tu, in schimb, stand pe banca si admirandu-i de la distanta, e posibil sa fii ceva mai sensibil la o adiere de vant.
Daca fetita ta s-a alaturat unui grup care se joaca pe iarba, la umbra, a doua zi dupa o ploaie zdravana de primavara, cand nici soarele nu se prea lasa vazut, si sta deja de o jumatate de ora in acelasi loc, fara sa se miste, poate ca ar avea nevoie de o jacheta subtire.
Pe de alta parte, daca cel mic joaca prinsa sau alearga intre scranciob si tobogan, si doreste sa se dezbrace in tricou, lasa-l; efortul pe care il depune probabil ca l-au facut sa se incalzeasca, si e mai bine sa se simta confortabil, decat sa transpire.
Murdaria este buna!
Este un slogan bine cunoscut dintr-o veche reclama la detergent, care ne amintea ca in ziua de azi, spalatul hainelor nu mai este o problema atat de mare ca pe vremuri, asadar curiozitatea si energia copiilor nu ar trebui ingradite numai pe acest criteriu.
Ca idee, cand iti duci copilul la joaca, ai grija sa il imbraci in haine de joaca. Daca fiica ta are o rochita de gala, pe care o poarta la evenimente, probabil ca nu e o idee buna sa o lasi sa o poarte in parc: fie se va juca lipsita de griji si atunci exista un risc sa o distruga, fie va fi nevoita sa stea impaiata pe banca si sa se uite la altii cum se distreaza.
Pe de alta parte, nu exagera cu grija fata de imbracaminte; sigur, in anii care au trecut deja, ai avut ocazia sa “scoti din circulatie” haine care au fost purtate doar o data sau de doua ori. Nu e mai bine sa va bucurati impreuna de ele, decat sa le pastrezi in dulap si apoi sa le dai altora, nepurtate?
Desigur, fie familie are regulile sale, si fiecare parinte limitele lui; daca te deranjeaza ideea ca micutul tau risca sa strice anumite haine, pur si simplu pastreaza-le pentru iesiri in oras, nu pentru joaca in parc. Daca, insa, iesiti in cartier in ideea ca cei mici sa se distreze si sa se relaxeze, alege-le hainele in asa fel incat sa le dai mana libera sa se joace asa cum isi doresc.
Incaltati-va comod!
Pantofiorii si sandalutele delicate sunt superbe; unele dintre ele se potrivesc perfect la unele tinute. Dar nu sunt neaparat si cea mai buna alegere in cazul in care iesiti la joaca.
Pentru vreme foarte calda exista sandale sport, din gama de trekking, disponibile in magazinele sportive. Ele sunt solide, mentin piciorul intr-o pozitie corecta, iar riscul ca cel mic sa se impiedice cu ele in picioare este mai mic decat in cazul modelelor obisnuite.
O alternativa poate fi reprezentata de o pereche de adidasi buni pentru copii, si ai de unde alege, caci oferta este foarte generoasa pe piata de profil. Poti opta pentru o pereche impermeabila, pentru una pentru alergare, usoara si foarte aerisita, pentru una adecvata mersului sportiv – alegerea e la tine si la copil.
Atunci cand ploua, sau cand este plin de balti, in loc sa pazesti copilul si sa il certi – pentru ca da, iti garantam ca pana la urma tot va sari direct intr-o balta – mai bine ii dai direct o pereche de cizme de cauciuc, ca sa fiti amandoi linistiti si fericiti.
Iarna, cizmele de zapada, calduroase, sunt secretul unor bulgareli fericite, fara batai de cap sau picioruse inghetate.
Voi tineti cont de vreme cand mergeti afara la joaca? Ce fel de vreme va tine incuiati in casa?
Sfaturi practice pentru joaca afara, toamna
Toamna este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri, caci niciodata, in an, nu o sa vezi atatea culori diferite, la un loc. Soarele bland, frunzele uscate care fosnesc, coloritul copacilor, mirosul tufanelelor si al crizantemelor, bucuria reintalnirii colegilor de gradinita sau de scoala, culesul strugurilor si al merelor, mirosul nucilor, toate sunt parte a farmecului acestui anotimp.
Din pacate, de multe ori, parcurile de joaca pentru copii se golesc, padurile si traseele montane la fel, caci parintii se tem de ploaie, noroi si de vremea in racire.
In aceste articol ne propunem sa iti dam cateva sfaturi practice, ca sa va puteti bucura de minunile toamnei petrecand afara la fel de mult timp ca si pana acuma.
Care haine sunt bune pentru toamna?
Esti tentat sa raspunzi ca “hainele groase”? Nu e un raspuns gresit, dar mai sunt si alte aspecte cel putin la fel de importante, pe care merita sa le ai in vedere. Ca orice alte haine, pentru orice alt anotimp, ele trebuie sa fie in primul rand suficient de confortabile incat sa ii permita copilului sa se miste in voie si sa nu il incurce la joaca.
Desigur, pentru ca vorbim despre copii, in perpetua miscare, este esential ca ele sa fie usor de imbracat si de dezbracat. O salopeta din cap pana in picioare, in perioada renuntarii la scutec, nu e o idee prea buna, nu-i asa?
Ideal ar fi ca hainele de toamna sa fie rezistente si sa faca fata cu succes la uzura. Un puncho de ploaie din material subtire, care se va rupe de prima oara cand copilul il agata in vreun colt de leagan, sau cand este tras de un alt jucator de la Sticluta cu otrava, nu e o varianta tocmai practica.
In sfarsit, hainele pentru toamna trebuie sa ofere o protectie adecvata impotriva frigului, vantului si umezelii. Si pentru ca nu exista o singura piesa vestimentara care sa indeplineasca simultan toate aceste conditii, probabil ca cea mai buna solutie este sa apelezi la imbracatul in straturi.
Straturi succesive de imbracaminte
Atunci cand vremea este foarte schimbatoare, cea mai buna metoda de a te bucura de confort termic este sa suprapui mai multe straturi succesive de imbracaminte, pe care le poti adauga sau scoate dupa preferinte.
Primul strat joaca rolul cel mai important in reglarea temperaturii; daca materialul ales este unul potrivit, el transfera transpiratia catre exterior, pastrand copilul uscat. Acest strat intra in contact direct cu pielea, si in general se potriveste bine pe corp.
Azi, acest gen de piese sunt denumite bluze si pantaloni termici; ei au rolul izmenutelor si al bluzelor de corp de odinioara. Cele mai potrivite pentru acest scop sunt lana merinos, fibrele sintetice si amestecurile dintre cele doua. Bumbacul, insa, trebuie evitat, pentru ca absoarbe transpiratia, in loc sa o indeparteze de corp, ceea ce creeaza senzatia de umezeala si de rece.
In cazul activitatilor fizice intense, lana merinos organica pare sa fie cea mai potrivita solutie. In cazul in care nu urmeaza sa faci prea mult efort, matasea este o alta optiune potrivita.
Stratul intermediar – unul sau mai multe – izoleaza termic, retinand caldura in “buzunarele” de aer din tesatura. Acest strat poate fi constituit din multe tipuri de materiale, dar in general se prefera fibrele naturale, cum sunt lana sau puful de gasca, sau fibrele sintetice ca fleece si poliesterul. Cateva branduri renumite, care ofera haine de buna calitate pentru copii, in aceasta categorie, sunt The North Face si Columbia.
Stratul exterior este cel care ofera protectie impotriva ploii, zapezii sau vantului. In plus, el ar trebui sa fie rezistent la uzura, caci copiii nu sunt deloc blanzi cu hainutele lor. Oferta magazinelor sportive este una generoasa, de la jachete usoare, menite sa opreasca vantul, pana la imbracaminte de cea mai buna calitate, menita sa il protejeze pe copil de frig inclusiv pe trasee montane dificile, pe vreme nefavorabila.
Cum imbrac un copil mai mic de 5 ani?
Poate ca esti si tu familiarizata deja cu stilul de imbracaminte pe care il aleg parintii din Tarile Scandinave, ai caror copii petrec foarte mult timp afara, in ciuda vremii ploiase si friguroase in cea mai mare parte a timpului.
Pentru joaca in ploaie, baltoace si noroi, inegalabile sunt hainele din poliester rezistent, in combinatie cu poliuretan. Sunt foarte practice si usor de curatat, rezistente la o multime de solicitari si eficiente in a tine vantul si umezeala la distanta.
Cu ce ne incaltam?
Atunci cand e vreme ploioasa si noroi mult, nici cei mai buni adidasi pentru copii nu reusesc sa faca fata satisfacator solicitarilor. Pentru aceste momente, o pereche de cizme de cauciuc de buna calitate sunt secretul picioarelor uscate si caldute. Iti recomandam, insa, sa optezi pentru un model care are, in interior, un strat de captuseala, care sa izoleze eficient piciorul de apa uda de la exteriorul ghetei.
De asemenea, in interiorul cizmei, piciorul copilului trebuie sa fie imbracat cu un strat adecvat, care sa transporte transpiratia catre exterior, dar sa mentina temperatura constanta.
Cum protejam capul si manutele?
Copiii sunt destul de rezistenti la frig; dupa 3 – 4 ani, multi dintre ei se revolta atunci cand trebuie sa poarte ceva pe cap, asadar daca nu ploua si nu e chiar ger, lasa-l pe cel mic sa hotarasca daca chiar are nevoie de protectie.
Mai usor tolerate sunt produsele gen sapca / palarie, care ii lasa urechile libere, ca si caciulile usoare din fleece, moale si confortabil.
Mainile sunt, evident, mai bine protejate in manusi cu un deget, decat in variantele cu 5 degete. Pe de alta parte, toamna nu e atat de frig incat a iti bati capul cu asta. Probabil ca in acest anotimp, chiar si in zilele mai reci, o pereche de manusi care lasa degetele libere, este cea mai buna optiune. Pentru cei mici sunt bune manusile cu un singur deget si extremitatea decupata, in timp ce pentru cei mai mari exista modele cu degete, ale caror varfuri sunt lasate libere.
Chiar daca vara la tara a ramas doar o amintire, soarele poate fi destul de agresiv, mai ales la inceput de toamna; o crema de protectie solara pentru fata este un accesoriu care nu ar trebui sa lipseasca din bagajul vostru, indiferent de anotimp.
Voi cum va imbracati la joaca afara, toamna? Va tine vremea urata inchisi inauntru, sau iesiti si pe ploaie, vant sau ceata?