9 cele mai frumoase jocuri pe care le jucai cu prietenii de la bloc
Desi multa lume clatina dezaprobator din cap de cate ori vede un copil cu un telefon sau o tableta in mana, realitatea este ca, daca li se ofera ocazia, juniorii inca prefera sa se distreze afara, cu prietenii, decat sa stea inchisi singuri in casa. Jocurile copilariei inca nu si-au pierdut farmecul!
Programul incarcat al parintilor, timpul indelungat petrecut la afterschool, faptul ca multa lume se muta la case, in zone periferice care inca nu sunt foarte bine dezvoltate si unde nu exista prea multi copii, sunt doar cateva dintre motivele care ii orienteaza pe copii catre activitati digitale sedentare. Dar exista o multime de jocuri vechi care inca ii atrag, daca au ocazia sa le cunoasca.
Asadar, ce se joaca copiii atunci cand sunt afara, impreuna cu prietenii lor? Te-ai gandit vreodata sa le povestesti despre jocurile pe care le jucai tu, la varsta lor, sa le spui care erau jocurile copilariei care iti placeau?
Sotron
Din fericire, daca faci o plimbare printre blocuri intr-o zi de vara, vei vedea destule sotroane desenate pe asfalt. In versiunea originala, acest joc vechi era jucat in general de catre fete, si este si azi unul dintre cele mai cunoscute jocuri in 2 de fete: primul pas era sa arunce o pietricica pe cifra 1; daca pietricica ramanea in interiorul patratului, jucatoarea trebuia sa sara sotronul, evitand casuta in care se afla pietricica si ferindu-se sa calce pe liniile dintre patrate.
Daca reusea sa isi indeplineasca sarcina, jucatoarea arunca piatra pe cifra urmatoare, si relua sariturile. Daca gresea, se dadea deoparte si lasa o alta participanta sa isi incerce norocul si indemanarea. Desigur, castiga jucatoarea care ajungea prima cu pietricica la casuta finala.
Un alt lucru important la acest joc este legat de numarul de participanti: este unul dintre putinele jocuri in trei sau in zece, care se desfasoara exact la fel de fluent si de frumos, prin urmare este un foarte bun exemplu de jocuri de jucat afara, cu prietenii! Si daca e sa fim sinceri, probabil e cel mai cunoscut, pe lista cu jocurile copilariei.
Mima
Mima a inveselit numeroase generatii de copii, dar e un joc pe care il practica cu entuziasm si adultii, in grupurile lor de prieteni. Jocul se joaca pe echipe (in general doua echipe); jucatorului care e la rand ii este transmis un cuvant de catre echipa adversa, dupa care el trebuie sa isi puna la bataie imaginatia, simtul practic si expresivitatea pentru ca echipa din care face parte sa ghiceasca respectivul cuvant.
Este o varianta de jocuri pentru copii, in casa, ce poate fi jucat la orice varsta , nefiind nevoie decat de o doza zdravana de voie buna. Prin urmare a devenit unul dintre cele mai iubite jocuri pentru copii, afara.
Cine sunt?
Este un joc ideal pentru excursii sau petreceri; nu necesita mult spatiu sau materiale deosebite, deci se incadreaza in categoria de jocuri pentru afara. Participantii scriu, pe biletele de hartie, nume de personaje reale sau imaginare, cunoscute de catre toata lumea. Desigur, lista personajelor se schimba odata cu generatia, dar pe lista de jocuri din copilarie, acesta e un exemplu tare indragit.
Biletelele pliate se amesteca, dupa care se trag la soti. Fiecare jucator le arata biletul celorlalti – de multe ori se prefera tinerea acestuia pe frunte, astfel incat sa fie vizibil – dupa care are voie sa puna altui jucator cate o intrebare la care i se raspunde cu da sau nu; daca raspunsul este da, are voie sa mai puna o intrebare, daca raspunsul este nu, cedeaza randul altui jucator.
Magarusul
Era unul dintre cele mai amuzante si mai dinamice jocuri din lista cu jocurile copilariei care se puteau juca intr-un grup de copii.E un fel de varianta inversa pentru Ratele si vanatorii. Nu era nevoie decat de o minge si de multa voie buna. Copilul desemnat magarus statea in centru si trebuia sa atinga sau sa prinda mingea care era aruncata de la un copil la celalalt. Odata ce isi indeplinea sarcina, locul sau era luat de copilul care nu fusese indemanatic cand aruncase. Jocuri cu mingea, afara, ce poti sa vrei mai mult cand vine vorba de veselie? Un veritabil tribut adus copilariei!
Sticluta cu otrava
O varianta mai amuzanta de la leapsa clasica era acest joc pe care il mai auzi strigat si azi, in parcurile si pe spatiile verzi de printre blocuri. Copiii isi aduna mainile intr-un punct comun, pe mana prinzatorului, care spune “sticluta cu…” si incearca sa ii fenteze. Copiii trebuie sa o ia la fuga doar atunci cand aud “sticluta cu otrava”, iar unul dintre ei trebuie sa ii prinda pe ceilalti.
In una dintre variantele jocului, copilul care prinde il “ingheata” pe cel pe care l-a atins; el poate fi “dezghetat” de catre orice alt jucator, sau reintra injoc dupa o pauza de 1 – 2 minute, in functie de cum au fost stabilite regulile initiale. Un avantaj in plus al acestui joc e ca poate fi inclus in lista de jocuri de iarna, afara.
Daca discutam despre jocurile care ii ajuta pe copii sa negocieze si sa cada de acord, acesra e un bun exemplu; copilariei ii trebuie doar un pic de libertate sa se manifeste.
Fazan
Excelent joc de vacante si calatorii, sau de vreme rea, cand copiii se inghesuiau cu totii la o scara de bloc, unde trebuiau sa pastreze linistea ca sa nu fie pusi pe fuga de catre vecini, fazan este un joc cu cuvinte in care fiecare jucator, cand ii vine randul, trebuie sa spuna un cuvant care sa inceapa cu ultima silaba spusa de jucatorul anterior. Castiga copilul care reuseste sa isi “inchida” succesorul cu un cuvant a carui ultima silaba nu poate fi folosita intr-un cuvant nou. Chiar daca nu e neaparat unul dintre acele jocuri de jucat afara si numai afara, l-am inclus in lista noastra pentru ca e mai amuzant in grupuri mari de copii. De asemenea, e unul dintre jocurile copiilor care are si valoare educativa clasica.
Ascunselea
Jocul de-a ascunselea a inveselit multe zile petrecute afara. Unul dintre copii “mijea” cu fata la un zid sau un copac, in timp ce ceilalti copii se ascundeau. Urma o veritabila competitie, in care copilul trebuia sa ii gaseasca pe ceilalti si sa ii “scuipe” la locul in care numarase, in timp ce copiii trebuiau sa il fenteze si sa se strecoare catre acelasi loc, pentru a scapa.
Baba oarba
Copiii sunt plini de energie, si cand alergatul simplu nu mai este suficient de amuzant, sau cand spatiul pe care il au juniorii la dispozitie este unul limitat, baba-oarba poate fi o aletrnativa mult mai amuzanta. Unul dintre copii – Baba – Oarba – este legat la ochi si trebuie sa ii atinga pe ceilalti, in timp ce restul alearga in apropierea lui, il ating si il provoaca.
Coarda si elasticul
Considerat si azi a fi unul dintre cele mai frumoase jocuri pentru fete, jocul cu elasticul era, probabil, singurul joc nesfarsit pe care il jucau prietenele de la bloc. Se putea juca in 2 (cu conditia sa existe un suport adecvat care sa tina locul uneia dintre jucatoare, la mentinerea elasticului la inaltimea adecvata), 3 sau 4 jucatoare (pe echipe), iar cea mai pretioasa resursa era elasticul propriu-zis, care trebuia sa fie suficient de lung incat sa fie tinut intins de picioarele a doua jucatoare, in timp ce a treia executa scheme complicate.
Pentru a face lucrurile si mai dificile, inaltimea la care trebuiau executate schemele era variata: cel mai usor era cu el jos, la glezne, pasul urmator era cand el ii ajungea jucatoarei la nivelul genunchiului, si cel mai greu era cand era ridicat pana sub sezut.
Desi ceva mai putin pasionanta decat elasticul, coarda era si ea sarita cu spor si elan de catre fete, in tot felul de competitii: cine reuseste un model complicat de saritura, cine face mai multe sarituri fara greseala si asa mai departe.
Tara, tara, vrem ostasi
Tara, tara vrem ostasi este unul dintre putinele jocuri pe care dintotdeauna baietii si fetele le-au jucat cot la cot. Se aleg de la inceput doua echipe, care formeaza un lant uman, copiii tinandu-se de maini. Apoi, fiecare echipa cere de la echipa adversa un ostas: acesta alearga in viteza si, daca reuseste sa rupa lantul mainilor copiilor, are dreptul sa se intoarca in echipa sa, luand cu sine un prizonier. Daca nu, ramane prizonier in echipa care l-a chemat.
Cand copiii cresc, Tara, tara vrem ostasi nu se rezuma la un joc de forta, ci devine si unul de strategie.
Si asta nu e tot. Batistuta, Invartitul sticlei, Flori fete sau baieti, filme, artisti si cantareti (un joc cunoscut sub mai multe denumiri), Tomanap, Ratele si Vanatorii si multe, multe alte jocuri frumoase aduc multe rasete si veselie in grupurile de copii.
Juniorul tau ce joaca din lista noastra? Care era jocul tau preferat, cand erai copil? Ce alte jocuri ai mai vazut practicate in grupurile de copii?
Poate ca ai nevoie de cateva idei pentru distractia copiilor de la bloc, sau poate doresti sa iti amintesti de propria copilarie; citeste acest articol!
De ce copilul tau ar trebui sa petreaca cat mai mult timp afara
Atunci cand te gandesti la propria copilarie sau la jocuri ale copilariei, iti vin in minte verile lungi petrecute la bunici, in gradina, pe camp sau la garla, dupa-amiezele lenese de la bloc in care sareai ata sau jucai fotbal, sau iernile in care ajungeai acasa ud leoarca si inghetat, dupa ziua petrecuta la sanius. Si totusi, generatia de azi nu este suficient incurajata sa petreaca timp afara, iar parintii au tendinta de a-si supraproteja copiii imbracandu-i foarte gros pentru vremea de afara, nelasandu-i sa alerge “ca sa nu transpire”, avertizandu-i ca “se murdaresc” si preferand sa stea acasa la un desen animat, decat sa se zbenguie in parc.
Specialistii trag insa un semnal de alarma: joaca afara are o multime de beneficii pentru copii, iar privarea acestora de ocazia de a alerga in aer liber este cat se poate de nociva. Acest articol iti propune sa iti aminteasca de ce e atat de important sa petreceti impreuna cat de mult timp de poate pe afara si sa explice de ce nici o activitate educativa, distractiva sau relaxanta petrecuta la interior nu egaleaza un program regulat de iesit in natura.
Joaca afara imbunatateste vederea
Ti se pare ciudata aceasta afirmatie? Conform unui studiu publicat de Asociatia Americana de Oftalmologie, copiii care se joaca mult timp in aer liber au un risc scazut de a dezvolta miopie. Studiul demonstreaza ca in cazul acestor copii, fiecare ora petrecuta in plus afara, in fiecare saptamana, reduce acest risc cu doua procente.
Joaca afara imbunatateste abilitatile sociale
In special joaca nestructurata afara – atunci cand copiii sunt lasati liberi sa isi inventeze propriile jocuri – pare sa fie un excelent liant social, invatandu-i pe copii sa respecte regulile sociale ale grupului, sa comunice cu ceilalti copii de varsta apropiata, sa reactioneze la diverse tipuri de comportament intalnite. In fond, in parc nu toti copiii se pot da in acelasi leagan, in acelasi timp, iar aceste intalniri cu alti copii faciliteaza deprinderea unor abilitati sociale importante pentru mai tarziu. Limbajul si comunicarea se dezvolta, de asemenea, in urma acestor intalniri intre copii, chiar si la varste foarte mici.
Joaca afara imbunatateste capacitatea de concentrare
In SUA, aproximativ 6.7 milioane de copii sunt diagnosticati ca avand tulburari din spectrul ADHD. Cercetarile au demonstrat ca joaca afara, in special in spatii verzi, are calitatea de a imbunatati semnificativ capacitatea de concentrare a copiilor, ameliorand simptomele celor care au deja un diagnostic de acest tip, si crescand nivelul de atentie in randul celorlalti.
Joaca afara reduce nivelul de stres
Ca si in cazul adultilor, timpul petrecut afara este relaxant pentru copii si ii ajuta pe acestia sa reduca impactul stresului asupra organismului. In anul 2014 a fost efectuat un studiu in cadrul Universitatii Colorado in care s-a evaluat efectul curtilor de joaca inverzite asupra nivelului de stres al elevilor si a capacitatii lor de colaborare, si se pare ca aceasta posibilitate de a evada zilnic intr-un spatiu diferit de cel din clasa sau locuinta ii ajuta pe micuti sa gaseasca liniste si pace si sa isi controleze mai bine reactia la stres.
Joaca in aer liber creste rezervele de vitamina D
Desigur, pentru asta copiii trebuie lasati sa se joace macar cateva minute fara sa poarte crema de protectie solara: desigur, la orele permise, nu in plin soare de amiaza, in luna iulie. Desigur, poti apela si la varianta suplimentelor alimentare, insa in afara cazului in care ai un copil cu pielea foarte sensibila, expunerea moderata la soare, in intervale orare bine determinate, nu poate fi decat benefica.
Joaca in aer liber ii face pe copii mai sanatosi
Atunci cand sunt lasati sa se joace afara, copiii alearga, sar, topaie, se catara, rad si tipa: organismul lor desfasoara exercitii aerobe. Toate acestea contribuie la antrenarea motricitatii, la dobandirea de abilitati fizice noi, la antrenarea musculaturii si intarirea scheletului.
Joaca in aer liber imbunatateste abilitatile cognitive
Copiii invata incredibil de multe lucruri in primii lor ani de viata. Toate aceste cunostinte se acumuleaza sub forma de joaca; nu o sa vezi niciodata un copil luand notite dintr-un manual. In timpul jocului, copilul are ocazia – daca i se da voie si nu este insistent batut la cap si distras de un adult prea protector – sa observe lucruri despre natura, despre legile elementare ale fizicii, despre cele mai simple reactii chimice si asa mai departe.
El va observa ca atunci cand zilele sunt lungi, frunzele sunt verzi, iar cand zilele se scurteaza, ele se ingalbenesc – este un ABC legat de fotosinteza, proces pe care il puteti discuta apoi acasa in tihna. Va observa cum se “calculeaza” intuitiv traiectoria unei mingi, cat de repede sau de incet cad de pe tobogan o masinuta de fier si un fluturas de badminton, va face corelatii, din ce in ce mai multe si tot mai repede.
Joaca in aer liber sporeste imunitatea
Lumina naturala are, printre altele, efect stimulant asupra glandei pineale. Acest organ are multe functii, fiind responsabil de asemenea de functionarea sistemului imunitar si de nivelul de fericire pe care il resimtim fiecare dintre noi. Timpul petrecut in natura are capacitatea de a ne imbunatati starea de spirit si de a ne face sa ne simtim mai bine cu noi insine. In plus, cu cat copiii petrec mai mult timp in natura, cu atat e mai probabil sa devina mai preocupati de ingrijirea si protejarea acesteia.
Joaca in aer liber stimuleaza creativitatea
Joaca nestructurata este ideala pentru stimularea imaginatiei micutilor, care inventeaza si reconstruiesc o multime de situatii de viata, sau inspirate din viata. Afara, mediul este atat de generos, incat creativitatea lor este cu adevarat pusa la incercare, iar ei au in sfarsit loc sa se desfasoare dupa bunul plac. Hai la joaca afara!
Joaca in aer liber incurajeaza independenta
In spatiul limitat al unui parc de joaca, de pilda, copiii au libertatea sa se deplaseze nestingheriti si sa interactioneze cu alti copii, de varste diferite, fara sa se mai afle aproape fizic de un adult si fara sa fie mereu indrumati de catre acesta. Au ocazia sa devina parte a unui grup de copii care trebuie sa se conduca singur si sa se auto-regleze: invata sa isi astepte randul, sa isi ajute semenii, sa negocieze un avantaj. Toate aceste abilitati reprezinta pasi mici catre independenta.
Joaca in aer liber ii face mai increzatori in propriile forte
Afara, exista mai multe provocari decat in mediul controlat al interiorului locuintei. Poate fi vorba de teama de a se da prima oara singur pe toboganul cel mai mare, de a se urca pe cea mai de sus treapta, de a se da mai tare in leagan, de a se catara intr-un anumit loc. Depasirea acestor retineri se realizeaza treptat, dar fiecare pas inainte reprezinta o lupta castigata si un strop in plus in “flaconul” cu incredere in propriile forte. Apoi, gandeste-te ca riscurile la care se poate expune un copil cresc o data cu varsta; daca el nu a dobandit, de mic, capacitatea de a evalua riscul si de a-si autoevalua abilitatile, exista o probabilitate mai mare ca, mai tarziu, sa isi asume comportamente periculoase.
Joaca afara imbunatateste performantele scolare
Spre deosebire de sistemul de invatamant, care are tendinta de a incorseta copilul, joaca afara ii stimuleaza curiozitatea si ii cultiva acea capacitate de a se minuna pe care o observam in general la bebelusi si la prescolarii mici. Statisticile arata ca acei copii care sunt lasati sa petreaca timp cu joaca nestructurata, afara, au rezultate mai bune la testele standardizate, au o capacitate superioara de concentrare si performante academice mai bune.
Joaca afara regleaza somnul
In anul 2016, o treime dintre copiii de varsta scolara erau deficitari in ceea ce priveste numarul de ore de somn. Principalii vinovati pentru aceasta sunt, se pare, viata sedentara si timpul indelungat petrecut in compania ecranelor. O proasta calitate a somnului se asociaza cu depresie, obezitate, scoruri mai mici la testele IQ, hiperactivitate si incetinirea ritmului de crestere. Expunerea regulata la soare, odata cu exercitiul fizic, ajuta la reglarea ritmului circadian si la un somn mai bun pe durata noptii.
Dar nu ne putem juca tot timpul afara!
Este o replica auzita frecvent, de la parinti si bunici. Ba e prea cald, ba e racoare, ba e frig de-a binelea, ba picura, ba bate vantul. Adevarul este ca un bebelus sanatos poate iesi afara in fiecare zi, indiferent de cat de frig este, atata timp cat este imbracat adecvat; si daca un bebelus poate face asta, cu siguranta nu exista restrictii in cazul copiilor mai mari. Desigur, nu veti iesi sa stati cu orele afara daca sunt -20 de grade Celsius, daca e ceata deasa, ploua torential sau te ia vantul pe sus, insa o ploicica molcoma, un vanticel de toamna sau o ninsoare bogata nu sunt motive sa stati inauntru.
Copilul tau cat timp petrece afara, zilnic, si ce varsta are? Daca merge deja la gradinita sau la scoala, cat timp ii mai ramane pentru joaca nestructurata? Cat de des il incurajezi sa iasa cu prietenii, in loc sa se joace in casa?