De ce laptele de soia nu e o alternativa buna pentru bebelusi
Dupa cum se stie, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva a bebelusului sin primele 6 luni de viata, si apoi continuarea alaptarii, in paralel cu introducerea alimentatiei solide, pana la varsta de macar un an, preferabil doi, sau cat de mult se poate cu acceptul mamei si al copilului. Se considera ca aceasta este cea mai sanatoasa varianta de nutritie pentru orice bebelus.
Exista, insa, situatii in care alaptarea nu este posibila, sau cand laptele matern trebuie suplimentat cu o alta formula de lapte. Tot organizatiile competente in domeniu sustin ca prima alternativa la laptele matern este reprezentata, pana la varsta de un an, de formulele de lapte praf pentru bebelusi standardizate, pe baza de lapte de vaca.
Pe piata exista, insa, si produse pe baza de lapte de soia, unele marketate ca fiind adecvate pentru bebelusi incepand de la 6 sau de la 12 luni. In incercarea de a oferi o alimentatie cat mai variata, sau pentru ca pur si simplu copilul nu tolereaza laptele de vaca din diferite motive medicale, unii parinti apeleaza la varianta laptelui de soia, pe care il ofera regulat micutului.
Este, insa, aceasta, o varianta sanatoasa pentru el? Cercetatorii sunt retinuti si au cateva precizari importante de facut pe acest subiect.
Copiii cu alergie la proteinele laptelui de vaca sunt adesea alergici si la proteinele din soia
Atunci cand au de-a face cu un bebelus cu o alergie mai mult sau mai putin severa la laptele de vaca, si care nu mai este alaptat, specialistii au la dispozitie 3 alternative pe care sa le propuna: laptele de soia, formulele intens hidrolizate si formulele pe baza de amino-acizi. Totusi, oamenii de stiinta trag un semnal de alarma, avertizand ca majoritatea bebelusilor care sunt sensibili la laptele de vaca sunt, de asemenea, sensibili la soia, ceea ce face ca aceasta alternativa sa nu fie potrivita pentru ei.
Absenta lactozei din laptele de soia poate determina aparitia de probleme
Laptele de soia nu contine deloc lactoza, ceea ce poate reprezenta un avantaj in cazul unor boli metabolice destul de rare, cum este galactozemia.
Totusi, sa elimini complet lactoza din alimentatia unui bebelus, poate fi periculos. De pilda, pentru ca lactoza este un glucid simplu, care ofera o sursa rapida de glucoza, esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos. Practic, lactoza din lapte hraneste creierul bebelusului, aflat intr-o crestere foarte rapida in aceasta perioada.
Exista un studiu care demonstreaza ca electroencefalogramele bebelusilor hraniti cu lapte matern, lapte praf pe baza de lapte de vaca si lapte de soia sunt diferite. Cercetatorii concluzioneaza, la final, ca “Observatiile facute reflecta existenta unor diferente la nivel de organizare a functiei de baza a retelei neuronale.
Efectul lor este acela ca plaseaza acesti copii pe traiectorii de dezvoltare diferite din punct de vedere neurologic, demonstrand rolul extrem de important pe care il are alimentatia bebelusului, in dezvoltarea sa ulterioara din punct de vedere cognitiv si al functiei cerebrale.”
In cazul bebelusilor cu intoleranta la lactoza, alaptarea ar trebui sa continue, iar laptele praf de soia sa reprezinte o posibila alternativa numai in cazul in care copilul este deja hranit exclusiv cu lapte praf, sau daca exista motive de ingrijorare referitoare la cum creste.
Laptele de soia poate afecta functia reproductiva a viitorului adult
Laptele de soia este o sursa importanta de fito-estrogeni, motiv pentru care medicii pediatri manifesta prudenta in fata ideii de a-l recomanda bebelusilor cu varsta mai mica de 6 luni, a caror alimentatie ar trebui sa fie reprezentata in procent de 100% de lapte.
Efectele negative ale laptelui de soia la nivelul aparatului reproducator au fost evidentiate intr-un studiu care a evaluat gradul de dezvoltare al aparatului reproducator la bebelusi de 4 luni hraniti la san, cu lapte praf pe baza de lapte de vaca sau cu lapte de soia.
Chiar si la aceasta varsta frageda, s-a constatat ca bebelusii hraniti cu lapte praf aveau ovarele mai mari decat cei alaptati, in timp ce cei hraniti cu lapte praf sau lapte de soia aveau testiculele mai mici decat cei alaptati. Desi la momentul respectiv s-a concluzionat ca diferentele nu sunt atat de mari incat sa indice eventuale probleme la varsta maturitatii sexuale, ramane de stabilit exact care este impactul lor pe termen lung, mai ales in cazul copiilor care sunt, in continuare, alimentati pe acelasi tipar si dincolo de aceasta varsta frageda.
O alta cercetare, efectuata ceva mai tarziu, a demonstrat ca in cazul bebelusilor de sex feminin hraniti cu lapte de soia, se observa o dezvoltare diferita a aparatului reproducator, in comparatie cu cei hraniti cu lapte de vaca. Aceste diferente sunt caracteristice expunerii la estrogeni, prin urmare se recomanda acordarea unei atentii sporite atunci cand vine vorba de alimentatia pe baza de lapte de soia, si recomandarea ei doar in putinele cazuri particulare in care ea reprezinta ultima solutie.
Prin urmare, un medic pediatru informat, la curent atat cu starea de sanatate si evolutia copilului, cat si cu ultimele cercetari in domeniul alimentatiei, este singurul capabil sa faca o recomandare informata in legatura cu ce ar trebui sa manance bebelusul tau. Nu ezita sa discuti cu el despre lapte de soia, beneficii si contraindicatii si alte subiecte care te preocupa legate de alimentatie.