Un alt motiv pentru care merita sa alaptezi
Nu exista nici o indoiala ca aparitia formulelor de lapte praf a salvat vieti; hranirea bebelusilor in trecut, daca mamele nu aveau lapte, era problematica in absenta unei doici care sa poata prelua ea insasi sarcina alaptarii. Din pacate, ea aduce cu sine si unele dezavantaje, caci s-a stabilit deja ca, desi este preferabil oricarei alternative, laptele praf nu este egal la capitolul beneficii cu laptele matern.
Alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea alaptarii in paralel cu introducerea alimentelor solide pana la varsta de macar un an sunt recomandarile standard ale tuturor organizatiilor mondiale in domeniul sanatatii. Pe langa faptul ca laptele matern este un aliment complet si complex, care isi adapteaza compozitia la nevoile de moment ale copilului, alaptarea aduce si alte beneficii pentru mama si bebelus.
De pilda, scade riscul de cancer mamar si ovarian la mama, reduce riscul de aparitie a sindromului mortii subite a nou-nascutului, scade riscul de infectii digestive, respiratorii sau otice la bebelus, pare sa contribuie la cresterea scorurilor obtinute la testele de inteligenta.
Cele mai recente cercetari efectuate sustin ca bebelusii hraniti cu lapte praf au un risc crescut de a dezvolta, in cursul vietii, obezitate. In continuare, poti descoperi mai multe informatii despre aceste studii.
De ce laptele praf creste riscul de obezitate?
Exista cateva motive clare pentru care bebelusii hraniti cu formula au un risc de obezitate, ca si copii sau adulti, mult crescut.
Primul dintre ele este acela ca bebelusul pierde orice control asupra cantitatii pe care o mananca. In primul rand, fluxul de lapte din biberon este mult mai puternic si mai constant decat cel oferit de san. Apoi, nu exista nici un mod in care poti suge din biberon, fara sa primesti lapte, asa cum se intampla la sanul mamei. Atunci cand e pus la san, bebe are optiunea de a suzeta, exclusiv pentru confort, fara a manca propriu-zis, pe cand biberonul nu ofera aceasta varianta. In plus, tetina biberonului lipita de cerul gurii reprezinta un stimul foarte puternic, care declanseaza automat reflexul de supt.
Al doilea motiv este acela ca laptele praf nu contine leptina. Leptina este un hormon care regleaza cantitatea de mancare ingerata, si care este prezent in laptele matern. Astfel, capacitatea de auto-reglare a micutului este afectata, si pentru ca creierul lui nu ii semnalizeaza ca a mancat destul, el consuma mai mult decat are de fapt nevoie.
Al treilea motiv este ca laptele praf contine o cantitate mai mare de proteine decat laptele matern. Cresterea rapida in primii ani de viata este statistic asociata cu obezitate la varste mai mari. Este unul dintre motivele pentru care se discuta daca nu cumva ar fi mai indicata utilizarea formulelor de pe piata cu o cantitate mai mica de proteine.
In sfarsit, al patrulea si poate cel mai important motiv este ca bebelusii hraniti cu biberonul sunt incurajati sa termine intreaga portie de mancare pregatita pentru ei. Atunci cand bebelusul mananca lapte matern, mama nu are nici un control asupra cantitatii de lapte ingerate; nu exista manuale care sa spuna cat lapte matern ar trebui sa manace un copil de o anumita varsta, la o masa. Pe cand, laptele praf vine in cutii cu prospecte si indicatii, care aproximeaza cantitatea medie care ar trebui administrata intr-o zi si pun presiune pe mamica. Mai ales daca mama este la primul bebelus, ea va intra in panica vazand ca bebelusul ei mananca doar 40 ml la o masa, in locul celor 60 notati pe cutie, si va insista sa il forteze sa manance si restul portiei.
Ce pot face ca sa minimizez acest risc de obezitate?
Exista bebelusi crescuti cu lapte praf, care sunt si raman normoponderali toata viata lor, deci faptul ca micutul tau nu a avut acces, din diferite motive, la lapte matern, nu reprezinta in sine o tragedie, sau o sentinta. Pe langa o alimentatie sanatoasa in momentul inceperii diversificarii, exista lucruri marunte, dar importante, pe care le poti face inca din aceasta etapa, pentru a preveni cresterea exagerata a bebelusului.
Bebelusul trebuie hranit la cerere, indiferent care este tipul de alimentatie pe care il primeste. Asta inseamna ca ii vei da sa manance atunci cand da semne ca ii este foame si ii vei permite sa stabileasca el insusi cantitatea de care are nevoie.
Este recomandat sa folosesti tetine cu flux redus, astfel incat micutul sa poata controla activ si constient cantitatea de lapte pe care o mananca. Acest tip de tetina, combinata cu un biberon cu un volum mic, contribuie substantial si la reducerea stresului resimtit de mama, in legatura cu numarul de mililitri acceptati la fiecare masa.
Discuta cu medicul pediatru si, daca bebelusul tau pare sa ia prea repede in greutate, orientati-va impreuna catre o formula de lapte praf cu un continut mai mic de proteine.
In toata aceasta aventura legata de alimentatie, trebuie sa tii minte cateva reguli generale. Una dintre ele este ca un bebelus gras nu este neaparat un bebelus sanatos. Contrar opiniei de odinioara, bebelusii nu trebuie neaparat sa fie rotunzi si pufosi; altii sunt indicatorii care ne fac sa ne gandim la un copil sanatos.
Cel de-al doilea este ca alaptarea nu reprezinta un panaceu, iar copiii care nu au fost alaptati nu sunt “condamnati” la tot felul de diagnostice infricosatoare. Pur si simplu, din punct de vedere statistic, cresterea prea rapida din primii ani de viata sporeste riscul de obezitate, dependent, desigur, si de alti factori care tin de genetica, de stilul de viata adoptat, de tipul de alimentatie si de cantitatea de exercitiu fizic desfasurata regulat.
In sfarsit, nu uita ca in prezent, obezitatea la copii, in Romania, atinge cote alarmante, exact ca in SUA.
Bebelusul tau a primit lapte praf? Care a fost ritmul sau de crestere? V-ati pus vreodata problema, tu sau medicul pediatru, ca este prea pufos? Care a fost parerea medicului despre acest aspect?