Cum sa fac un playlist pentru copilul meu, fara sa incalc legea?
Drepturile de autor sunt un lucru perfect legal in Romania; nu stim sa facem o comparatie intre legislatia romaneasca in domeniu, si cea din alte state europene, insa putem sa iti spunem ca si aici, creatorii de continut sunt protejati de legea drepturilor de autor.
Prin urmare, pe buna dreptate, iti poti pune intrebarea daca nu cumva alegerile pe care le faci in ceea ce priveste muzica pentru copii, te pozitioneaza in afara legii.
Care este scopul acestei legi?
Legea pentru protectia drepturilor de autor este menita sa descurajeze piratarea continutului original, fie ca este vorba despre o carte, un film sau un album muzical.
Asta inseamna ca autorul, interpretul, producatorul si intreaga echipa asosciata acestui proces de creatie, vor beneficia de o parte din pretul de achizitie pe care tu il platesti – o remuneratie corecta, pana la urma, pentru munca efectuata. In plus, fondurile astfel acumulate incurajeaza continuarea procesului de creatie, fiind si un mod de a-ti arata aprecierea fata de munca efectuata.
Legea asta functioneaza?
In Romania nu dispunem de informatii concrete referitoare la acest subiect. Ce iti putem spune, insa, este ca o trupa de succes, denumita Radiohead, a decis la un moment dat sa isi promoveze noul album, denumit Rainbow, pe site-ul trupei; utilizatorii puteau alege sa descarce albumul gratuit, sau sa il plateasca.
Dupa 3 luni de promovare astfel, vanzarile inregistrate au depasit cele mai optimiste asteptari, cumparatorii alegand, evident, sa isi exprime astfel aprecierea si sustinerea fata de una dintre trupele lor preferate. Este un indicator al nivelului de educare a publicului in acest domeniu.
Care sunt consecintele incalcarii drepturilor de autor?
Conform legii, incalcarea drepturilor de autor poate atrage pedepse civile si penale importante. Desigur in ceea ce priveste pedeapsa penala, sunt luati in calcul diferiti factori, pornind de la eventuala lipsa de informare – practic, nu stiai ca incalci o lege procedand in felul in care ai ales sa o faci – si pana la modul si scopul in care ai incalcat legea, caci una este sa descarci un material audio de pe internet, ca sa i-l poti pune copilului in masina, si alta este sa beneficiezi de un material obtinut ilegal, pentru a-l difuza in pub-ul pe care il manageriezi. Raspunderea civila, insa, ramane, iar daunele care pot fi solicitate in acest temei sunt unele importante.
Deci, de unde pot sa procur cantece pentru copii?
Cea mai simpla si mai sigura solutie pentru a face asta este urmatoarea: studiezi oferta de CD-uri disponibile, le alegi pe cele care iti plac si le comanzi (aici vei gasi o lista completa).
Pe de alta parte, daca esti “doar” parinte, putem intelege daca din cele 10-15 piese ale CD-ului, pe copil de fapt il intereseaza doar doua, sau daca ai reticente fata de ideea de a investi in asta, atata timp cat gusturile copilului sunt atat de schimbatoare. Si nu doar noi stim asta!
In cazul in care discutam strict despre efectuarea unei copii care sa fie utilizata in scopuri proprii, poti face asta apeland la site-urile dedicate, destul de numeroase cand vine vorba despre continut pentru cei mici. Mai jos, gasesti o lista cu cateva dintre ele:
http://www.cantecedecopii.com/
http://www.cantecegradinita.ro/descarca-melodiile/
https://www.muzicapentrucopii.eu/
Muzica pentru copii pe YouTube
YouTube ramane cea mai la indemana metoda de a accesa continut audio sau video, in special pentru parinti. Unul dintre cele mai cunoscute, accesate si premiate canale este TraLaLa, devenit celebru la nivel international, dar poti gasi continut de buna calitate si pe alte canale, mai ales daca e vorba despre continut in alte limbi.
Desigur, cel mai simplu mod de a-i oferi copilului continut este prin streaming online, direct de pe YouTube. Insa nu intotdeauna aceasta este o solutie valabila pentru parinte: imagineaza-ti ca va deplasati cu masina si ca nu vrei sa faci streaming pe date timp de cateva ore, sau ca doresti sa ii oferi copilului muzica, dar nu si imaginile asociate.
In acest caz, poti folosi unul dintre programele disponibile online, gratuit, pentru a descarca continut de pe YouTube. De pilda, https://www.onlinevideoconverter.com/mp3-converter iti pune la dispozitie optiunea de a converti melodiile voastra preferate in format .mp3 sau .mp4, in asa fel incat sa il poti accesa de oriunde doresti. Astfel, beneficiezi de un nivel superior de control asupra a ce, cum si cat asculta copilul tau.
Cantece din domeniul public
Unele dintre cantecele de pe piata, fie ca li se adreseaza copiilor sau nu, au intrat deja in domeniul public, ceea ce inseamna ca ele pt fi folosite si reproduse fara sa iti mai faci griji in legatura cu eventualele drepturi de autor.
Unul dintre cele mai bune exemple este cantecelul Happy Birthday, care din anul 2016 poate fi utilizat fara achitarea drepturilor de autor. Este vorba despre decizia luata de un judecator american care a reusit sa puna punct unui litigiu intre Warner/Chapell Music si un grup de artisti. In sfarsit, piesa poate fi folosita in videoclipuri, filme si filme de familie.
De altfel, istoria cantecului este destul de complicata; el a aparut in 1893, scris de doua surori, Mildred si Patty Hill. Melodia a devenit in scurt timp populara, insa nu cu versurile originale, ci cu cele cunoscute azi.
Grupul Warner a achizitionat drepturile de autor impreuna cu intreaga editura detinuta de cele doua surori, insa s-a dovedit ca el nu detinea si drepturi de autor pentru versurile folosite azi, ci doar pentru cele cu care a fost publicat initial cantecul. Asa se face ca iata, de 3 ani, un cantec atat de faimos a intrat in domeniul public si poate fi utilizat fara nici un fel de restrictii.
Daca tot a venit vorba despre cantece pentru copii, tu ce recomandari ai pentru celelalte mamici care ne citesc? Care sunt cantecele preferate ale micutului tau, sau care sunt alternativele accesibile si legale la care apelezi, cand vine vorba despre muzica pentru juniori? Unde se gasesc, in opinia ta, cele mai bune cantece pentru copii?