Salutare! Bine te-am regasit!
In editia de azi am simtit nevoia sa ma opresc putin asupra unor tragedii care au tinut prima pagina a stirilor in ultima vreme si care au starnit nenumarate comentarii, in special in mediul online. Poti citi si despre cateva stiri care mi-au atras atentia, si despre cateva recomandari care s-ar putea sa te intereseze.
Doi copii mici au cazut de la etajul 10, in timp ce mama lor facea un live pe Facebook, in camera de alaturi, in compania copilului mai mare si a unei prietene.
Este stirea cea mai recenta, care a trezit pasiuni si controverse in toate paturile sociale, intre femei si barbati deopotriva, intre parinti si ne-parinti. “Cum se poate asa ceva?”, se intreaba cei mai multi. “Aia nu e mama”, concluzioneaza altii.
De ce se intampla asemenea tragedii?
Nu, nu e de vina “Era retelelor sociale”, asa cum insinueaza unii. Nu e de vina “lipsa de ocupatie” sau “lenea”, asa cum sustin altii. Ca mama, poti sa “juri pe rosu” ca ai fost cu ochii pe copiii tai 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana? Ca niciodata nu au fost expusi incredibilului, improbabilului, aproape-imposibilului care conduce la o asemenea tragedie?
Eu nu pot.
Asa ca nici mana mea nu poate ridica prima piatra.
Mamele sunt singure.
Dupa ce trec cele cateva zile in care statul ii permite tatalui sa stea acasa cu sotia lauza si cu nou-nascutul (daca a urmat cursul de puericultura), mama ramane singura. Asta in cel mai bun caz, caci multe mame nu raman singure, ci cu copiii mai mari, care cel mai adesea nici nu sunt atat de mari. Sau destul de mari.
In timp ce tatal pleaca la serviciu unde face treburi de adulti, mama ramane acasa cu un nou-nascut care ii solicita permanent atentia si care petrece la san 18 ore din 24. Ramane acasa cu mancarea care trebuie facuta, cu rufele care trebuie spalate si calcate, cu aspiratorul si mopul si carpa de praf. Ramane acasa cu lipsa de somn si cu ingrijorarile firesti: a mancat destul? Scutecul asta e destul de plin? De ce nu a avut scaun pana la ora asta? Oare de ce e atat de agitat azi?
Ramane acasa cu gandurile ei, si cu nimeni in apropiere.
Vremurile s-au schimbat…
E adevarat, acum avem sterilizatoare de biberoane si masini de spalat performante, asa ca pierdem mai putin timp facand aceste lucruri. Tot acum, avem sefi nerabdatori, o piata a muncii foarte schimbatoare, salarii sub media europeana si scumpiri frecvente.
Avem si dorinta de a ne lua vietile in propriile maini, si de a evada putin de sub umbrela demodata a parintilor nostri. Suntem o generatie noua, avem alt acces la informatie si alte nevoi. Normal ca nu prea vrem sa o avem pe mama sau pe soacra pe capul nostru, nici macar ca sa aiba grija de bebelus. Dar stai! Mama si soacra inca lucreaza, nu au implinit varsta de pensionare, cand ar putea sa ne ajute?
…dar mamele sunt singure
Imi povestea mama mea ca, pe vremuri, venea “asistenta de la circa” acasa la proaspetele mame. Verifica, pe de o parte, conditiile in care traia bebelusul, ii monitoriza evolutia, il masura, il cantarea, ii mai dadea mamei un sfat. Mama avea linistea ca face bine ce face, ca o persoana mai priceputa decat ea vede cum se descurca si o poate corecta daca greseste.
Mai multe prietene si foste colege de liceu si facultate, mame prin alte tari, spun ca asa se intampla si acolo. Moasa face vizite la domiciliu, te ajuta cand vine vorba despre alaptare, o poti chema – contra cost – si dincolo de vizitele garantate de sistemul de asigurari sociale si de sanatate.
La noi nu vine nimeni.
Unde poti cere ajutor?
In cazul in care ai o sarcina nedorita, esti victima violentei domestice sau a altui tip de abuz, daca ai ramas fara adapost sau te afli intr-o situatie materiala precara, daca ai un copil incadrat intr-un grad de handicap sau cu un alt diagnostic grav, exista relativ multe optiuni de sprijin, fundatii si asociatii, ONG-uri si programe de stat care pot interveni.
Ce faci, insa, daca pur si simplu… nu mai poti?
…daca ai nevoie sa dormi 4 ore legate si sa fii sigura ca bebelusul tau e bine ingrijit in timpul acesta?
…daca iti doresti sa faci un dus in liniste, fara sa opresti apa de 10 ori pentru ca ti se pare ca bebelusul s-a trezit?
…daca nu ai apucat sa dormi mai mult de 30 minute azi-noapte, iar cafeaua e reincalzita a treia oara si inca nebauta?
…daca ai nevoie sa vorbesti cu un adult, iar sotul tau ajunge si el frant de oboseala seara?
Raspunsul: Mai nicaieri.
In luna septembrie vom discuta despre cum arata viata mamei moderne, despre provocarile cu care se confrunta ea, despre emotiile pe care le traieste, despre nevoia ei de validare si de intelegere. Vom aborda, impreuna cu specialistul psiholog, subiecte ca: nevoile reale ale mamelor, asteptarile pe care le are familia si societatea de la aceasta si toxicitatea pe care o au unele grupuri de mame.
De actualitate
- Au fost stabilite regulile pentru redeschiderea scolilor. Ar fi multe de comentat, dar ce ma lasa pe mine cu gura cascata este lipsa de consecventa privind distanta minima dintre elevi. Desigur, cand infrastructura e cum e, mentinerea unei distante de siguranta ar insemna, de fapt, invatamant online aproape generalizat.
- Minorii din China pot juca jocuri online doar intre orele 20 si 21 vinerea, in weekend si in zilele de sarbatoare. Cele 3 ore/saptamana ar trebui sa reduca dependenta in randul copiilor.
- Daca aveai in plan o vacanta tomnatica pe litoralul bulgaresc, afla care sunt noile reguli de intrare in tara a romanilor. Pe scurt, ai nevoie de certificatul digital european care atesta vaccinarea, testarea sau trecerea prin boala.
Poate te intereseaza
- Webinar gratuit cu titlul: “Creste si educa un copil sanatos emotional”, organizat de Psychology Center Iasi
- O serie de webinarii interesante: “Bine ai venit, Furie!”, gandite sa te ajute sa canalizezi energia generata de furie in scopuri constructive.
- Targ de oferte de carte scolara, organizat de Cartepedia.