Salut! Bine te-am gasit!
Astazi am pregatit pentru tine o editie de suflet… si minte.
Pentru ca in echipa Micul Rinocer avem o multime de parinti, stim (mai bine decat ne-parintii) care sunt cele mai importante lupte pe care le are de dus o mamica. Stim exact cum e sa dormi 4 ore (intrerupte) pe noapte timp de luni de zile, stim exact cum e sa te topesti de ingrijorare pentru ca micutul a facut febra, pentru ca plange si nu il poti linisti, pentru ca are anemie si totusi nu vrea sa manance mai nimic, pentru ca urla dimineata de cand il trezesti din somn pentru ca nu vrea sa mearga la gradinita… stim toate astea.
Cine e langa tine atunci cand te simti coplesita?
Unde gasesti ajutor?
Cine apeleaza la psiholog?
Exista psihologi speciali pentru parinti?
In partea a doua a newsletter-ului nostru vei gasi un interviu de la suflet la suflet cu Diana Vijulie, pe care te invitam sa o descoperi in ipostaza de mama – terapeut.
Si dupa cum te-am obisnuit, nu incheiem fara o lista de recomandari.
Cand te nasti a doua oara
Se spune ca, atunci cand femeile devin mame, ele se nasc a doua oara. E un proces asemanator iesirii fluturelui din crisalida, caci te redescoperi, te reinventezi, iar personalitatea ta este asemanatoare unui cristal cu 100000 de fatete, in care soarele se reflecta diferit.
Nasterea unei mame este un proces etapizat, care incepe de la momentul conceptiei – sau al anticiparii conceptiei – si continua pentru tot restul vietii tale.
Modul in care ai interactionat cu familia ta in copilarie si tipul de relatie pe care il ai in prezent cu mama ta sunt definitorii pentru modul in care vei fi tu mama, la randul tau. O simbioza distructiva mama – fiica, ce te-a impiedicat sa devii autonoma, va fi o povara greu de dus. Mai greu de atat va fi sa nu transferi modelul in relatia cu fiica ta – si pentru asta va fi nevoie sa te desprinzi tu din relatia gaunoasa in care te afli, deprindere care presupune munca si sudoare.
Relatia copilului cu mama sa – fie ca vorbim despre tine si mama ta, sau despre tine, in ipostaza de mama a copilului tau – este una extrem de complexa. Dependenta initiala, totala, trebuie sa evolueze catre autonomie completa, dar cordonul ombilical persista, in cazul relatiilor sanatoase, cam pana la varsta terminarii liceului. E timp din plin pentru transferul emotiilor, al principiilor de viata, al complexelor, al lucrurilor bune si al celor nu-asa-de-bune.
In acelasi timp, o mama de baiat s-ar putea sa fie captiva tiparului social care susttarget=”_blank” rel=”nofollow noopener noreferrer”ine ca baietii “nu plang niciodata”, ca ei trebuie sa fie duri, rezistenti, independenti, manifestarile de iubire stirbindu-le intr-un fel masculinitatea.
O mama depresiva transfera o parte din propria povara copilului, chiar daca in societate ele isi mascheaza tulburarea si par cat se poate de apte.
O mama perfectionista, fie ca este diagnosticata cu o personalitate obsesiv-compulsiva, fie ca nu, reprezinta o provocare imensa pentru copilul sau, care cel mai adesea se simte vesnic-nu-destul-de-bun.
O mama furioasa, cu o personalitate agresiva, cu un stil de educatie punitiv si un stil de parenting negativ va creste un copil dupa chipul si asemanarea sa.
Constiinta fortei pe care o are impactul mamei asupra bebelusului sau, a copilului, adolescentului, adultului reprezinta o presiune fantastica. Modul in care o gestionezi poate aduce frustrare, tristete, nemultumire, sau se poate transforma in cea mai mare bucurie din viata ta.
Tu in ce alegi sa o transformi?
Cand cresti oameni mici si vindeci oameni mari – Diana Vijulie
S-ar putea sa te intereseze:
Lecturi pentru adulti:
- Explorare, introspectie, autodescoperire: Irvin Yalom – Mama si sensul vietii
- Viata de cuplu impreuna cu copiii: John Gottman, Julie Schwartz Gottman – Viata in doi, cand suntem trei
- Fictiune intensa despre rolul de parinte: Tatiana Tibuleac – Vara in care mama a avut ochii verzi
- Relatia cu copilul si viitoarea relatie cu viitorul adult: Alfie Kohn – Parenting neconditionat
- Limite, comportamente dificile, iubire si intelegere: Janet Lansbury – Nu exista copii rai
- Un nou mod de parenting, bazat pe respect, intelegere si competenta emotionala: Jesper Juul – Copilul tau competent
Lecturi pentru copii:
- Cultivarea respectului de sine: Alex Rovira, Francesc Miralles – Povesti ca sa te iubesti mai mult
- Pentru copiii care adorm greu: Dawn Hubner – Ce sa faci cand ti-e frica sa te bagi in pat
- Pentru copiii care se ingrijoreaza excesiv: Dawn Hubner – Ce sa faci sa scapi de griji
- Pentru copiii vesnic nemultumiti: Dawn Hubner – Ce sa faci cand nu-ti convine nimic
- Pentru copiii care fac des crize de furie: Dawn Hubner – Ce sa faci cand iti iesi din fire
Dawn Hubner are o intreaga colectie de carti in seria “Ce sa faci daca…”: exista volume care li se adreseaza copiilor timizi, celor care au capatat ticuri sau alte obiceiuri de care ar vrea sa scape, celor care se simt nedreptatiti sau care sufera de anxietate de separare si celor carora perfectionismul le face viata complicata.