Informatii surprinzatoare despre existenta unei flore placentare
Exista deja ceva vreme de cand notiunea de “microbiom” este recunoscuta, iar functiile sale partial elucidate. Microbiomul se refera la totalitatea microorganismelor care traiesc in sau pe corpul uman, si cand discuta despre el, cercetatorii se refera in special la flora intestinala sau la cea de pe pielea fiecaruia dintre noi.
Aceste bacterii sunt implicate intr-o mare varietate de procese metabolice, dar echilibrul stabilit intre ele pare sa joace un rol important si in ceea ce priveste declansarea unor anumite afectiuni, cum sunt diabetul sau obezitatea.
Contents
Placenta nu e sterila, asa cum se credea
Pana de curand, insa, se considera ca placenta este un organ steril, si ca momentul in care bacteriile ajung la acest nivel, se declanseaza o infectie severa, denumita corioamniotita, care pune in pericol evolutia sarcinii si viata bebelusului. Cercetarile efectuate asupra sacului si lichidului amniotic, si a florei intestinale a nou-nascutului in prima saptamana de viata, demonstreaza ca exista si un microbiom placentar, instituit si functional cu mult inainte de nastere.
In anul 2014, o echipa de cercetatori de la Facultatea de Medicina Baylor si de la Spitalul de Pediatrie Texas, condusa de Kjersti Aagaard a publicat un studiu in care prezentau concluziile muncii de peste 2 ani de cercetare a microbiomului placentar. Au fost studiate 320 de probe de placenta provenite de la sarcini cu nasteri la termen sau premature; s-au folosit metode moderne de secventializare a ADN-ului pentru a se identifica speciile bacteriene care populau placentele, dupa care au fost facute comparatii cu flora bacteriana din vagin, intestin, cai respiratorii, gura si piele.
Placenta are propria sa flora bacteriana
Rezultatul cercetarilor a demonstrat ca exista o anumita populatie de microorganisme caracteristica placentei. Ipoteza demonstrata pana in prezent este ca acestea ar migra, pe cale sangvina, din gura mamei, caci speciile sunt similare cu flora orala, nu cu cele vaginala, intestinala sau din alte zone ale corpului. Unele dintre cele mai bine reprezentate specii sunt E. coli sau Neisseria, care se gasesc in mod normal in flora bucala a oamenilor sanatosi. Acest mod de transmitere a microbiomului oral catre placenta justifica si observatiile legate de afectiunile stomatologice, in special parodontita, si nasterea prematura.
Pe de alta parte, examinarea placentelor in trimestrul al treilea de sarcina a permis, de asemenea, identificarea unor specii caracteristice florei intestinale, asadar colonizarea placentei se pare ca se realizeaza si pe alta cale decat cea orala.
Flora placentara, o posibila cauza a nasterilor premature?
Cercetatorii au remarcat, de asemenea, diferente semnificative intre flora placentara in cazul nasterilor premature, in cazul careia au predominat specii ale genului Burkholderia, si cea gasita la nasterile la termen, placenta imbatranita in care predominante au fost speciile din genul Paenibacillus. Probabil ca anumite combinatii de specii bacteriene din placenta pot fi considerate partial responsabile pentru unele cazuri de nastere prematura.
Doua dintre cele mai importante implicatii ale acestor descoperiri sunt legate de conceptiile legate de problemele pe care le ridica nasterea prin cezariana si de efectele tratamentelor cu antibiotice la gravide.
Colonizarea bebelusului incepe din viata intrauterina
Pana de curand se considera ca microbiomul bebelusului provine din flora bacteriana pe care o preia automat in momentul trecerii prin canalul vaginal, si ca micutii nascuti prin cezariana sunt deficitari la acest capitol. Devine evident ca, o mare parte a colonizarii se petrece de fapt inca din timpul vietii intrauterine, in perioada de dezvoltarea fatului, astfel incat mamele care au ajuns sa isi aduca pe lume copiii prin cezariana, pot sta linistite, inclusiv cele care folosesc suplimente pentru imunitate din gama probioticelor cu prebiotice, la recomandarea medicului.
Pe de alta parte, se pare ca atunci cand discutam despre tratamente cu antibiotice in timpul sarcinii, trebuie sa luam in calcul nu numai gradul lor de penetrabilitate a barierei placentare, sau efectele pe care le-ar putea avea asupra corpului in dezvoltare al fetusului, ci si impactul legat de microbiomul placentar, care va fi, inerent, afectat, si despre consecintele acestei afectari.
Daca subiectul ti se pare interesant si ai dori sa il aprofundezi, iti punem la dispozitie cateva linkuri care te vor ajuta sa citesti mai multe pe aceasta tema:
Sanatatea mamei si flora placentara
Cercetare in domeniul pediatric, privind microbiomul placentar
Ce bacterii se gasesc intr-o placenta sanatoasa
Microbiom oral si intestinal vs microbiom placentar