Utilizarea mingii de travaliu in perioada sarcinii, a nasterii si a alaptarii a devenit obisnuinta in numeroase tari dezvoltate. Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii despre acest subiect.
Despre utilitatea pe care o are mingea de travaliu nu mai exista nici un fel de indoieli. Exista inclusiv articole stiintifice publicate pe aceasta tema, care arata ca folosirea unui astfel de accesoriu reuseste sa reduca durerea din travaliu, datorita efectului biomecanic pe care il are asupra pelvisului. Fiind o sursa ieftina si refolosibila, ea reprezinta o investitie inspirata atat pentru maternitati, cat si pentru viitoarea mamica.
Folosirea mingii in sarcina
In perioada sarcinii, mingea poate inlocui orice scaun. Atunci cand stai la computer, cand stai la masa, cand te uiti la televizor, te poti aseza si balansa usor pe o astfel de minge. De ce? Pentru ca ea iti sustine si intareste zona lombara. Pelvisul este mai bine sustinut; el este incurajat sa se desfaca, dar nu asa cum ar face-o in timpul unei genuflexiuni si cu siguranta fara efortul necesar acestui exercitiu.
Un alt avantaj al utilizarii mingii este ca, datorita pozitiei pe care o are corpul gravidei, abdomenul acesteia se transforma intr-un fel de hamac pentru bebelus; astfel, el este incurajat sa se pozitioneze corect, exercitand minima presiune asupra ligamentelor.
Cum sa te asezi corect? E foarte simplu.
Picioarele trebuie sa fie departate, cu talpile sprijinte pe podea; practic, mingea si picioarele trebuie sa formeze un triunghi. Mingea trebuie sa fie ferma si suficient de mare incat soldurile sa fie mai sus decat genunchii, sau la acelasi nivel cu ei.
Odata ce stapanesti bine echilibrul pe o astfel de minge, o poti folosi si pentru a alinia restul coloanei; tot ce ai de facut este sa te inclini usor catre spate, lasand umerii in spate si in jos.
Folosirea mingii pentru a declansa travaliul
Daca ai ajuns la termen, iar bebelusul se lasa asteptat, poti incerca sa il “inviti” la marea intalnire folosind o astfel de minge. Vei face asta asezandu-te pe minge si facand mici cercuri cu aceasta; astfel, capul bebelusului va fi incurajat sa coboare si sa apese pe cervix.
In cazul in care membranele se rup, dar contractiile sunt inexistente, aceste cercuri pot contribui la declansarea lor, cu conditia sa fie efectuate timp de macar 20 minute. In cele 20 minute ar trebui sa schimbi de mai multe ori directia de rotatie.
Folosirea mingii in travaliu
Mingea poate fi folosita atat la inceputul travaliului, cat si in faza de expulzie. Curbura superioara ofera un sprijin de calitate, oferind o contrapresiune blanda vulvei care se edematiaza in preajma nasterii. Pur si simplu este o pozitie mai comoda decat un scaun obisnuit.
Mingea poate fi folosita si in dus, daca exista dispozitive de siguranta – adica macar o bara solida de care gravida sa se tina ca sa nu alunece.
In timpul travaliului activ, putine femei prefera sa mai stea asezate pe minge, insa ea poate fi folosita in continuare pentru a oferi sprijin jumatatii superioare a corpului, atunci cand mama ingenuncheaza. Leganarea inainte si inapoi sau in lateral este o miscare despre care multe dintre gravide spun ca e de natura sa le aline durerile.
Folosirea mingii dupa nastere
Daca credeai ca rolul mingii s-a terminat odata ce bebelusul a venit pe lume, te-ai inselat. Ea se va transforma intr-un foarte bun punct de sprijin pentru parintii care alina un nou-nascut care plange din cauza colicilor. Multe mamici spun ca le-a venit mult mai usor sa se legene pe minge, in loc sa mearga intruna prin casa.
Desigur, este important sa te asiguri ca esti capabila sa te asezi si sa te ridici cu un bebelus in brate si fara sa iti pierzi echilibrul, inainte de a decide sa folosesti mingea pe post de scaunel.
Folosirea mingii pentru a-ti recupera forma fizica
Mingea de travaliu mai este cunoscuta si sub denumirile de minge de fitness, ea concureaza de asemenea la titlul de cea mai buna minge medicinala, avand in vedere gama generoasa de utilizari. Chiar daca bebe a scapat de colici, epiziotomia ta s-a vindecat, copilul adoarme in patut, partenera ta din sarcina ramane la fel de utila. De data aceasta, o poti implica in rutina ta de recuperare fizica.
Un exercitiu simplu se face stand cu picioarele departate si tinand mingea in fata, cu ambele maini; cu o fandare usoara o vei atinge de podea, dupa care te vei ridica in picioare, incordand abdomenul, si o vei ridica deasupra capului.
Dupa cateva repetari, poti trece la un exercitiu ceva mai solicitant: fa cateva genuflexiuni corecte, tinand mingea deasupra capului, cu bratele intinse.
Cateva extensii te vor ajuta sa iti recapeti mobilitatea spatelui. Pozitioneaza mingea intre buris si pelvis si intinde-te pe ea. Picioarele usor departate se sprijina pe varfuri si confera un plus de stabilitate. Din aceasta pozitie, intinde bratele in fata si in sus, cu degetele mari ridicate. Apoi, ridica trunchiul si mai mult si trage bratele in spate si in lateral. Extensiile pot fi repetate de pana la 20 de ori.
Poti folosi mingea si pentru cateva flotari, ceva mai usoare decat cele clasice. In loc ca palmele sa se sprijine pe podea, mainile se vor sprijini pe lateralele mingii. Picioarele intinse se sprijina pe varfuri, iar spatele se mentine perfect drept. Cu abdomenul incordat, vei indoi coatele, lasandu-te pe minge pana ce o atingi cu pieptul, dar fara sa te sprijini pe ea.
Rulari de picioare
Pentru acest exercitiu ti-ar prinde bine si o salteluta de fitness. Te intinzi pe spate, cu mainile pe langa corp, cu palmele in jos, pentru mai multa stabilitate. Pune calcaiele pe minge, cu genunchii indoiti si usor departati si cu varfurile talpilor drept in sus. Soldurile trebuie sa fie ridicate de la sol.
Incordeaza abdomenul si intinde picioarele, in conditiile in care soldurile raman ridicate, iar calcaiele pe minge. Practic, in noua pozitie, gambele se sprijina pe minge. Ideal este sa realizezi 20 de repetari, insa volumul de munca va fi ajustat si adaptat in functie de cum te simti.