Povesti sau realitate, cand vine vorba de somn
De multe ori, sa folosesti in aceeasi fraza cele doua notiuni, in fata unei mame de bebelus de doar cateva luni, este un mic sacrilegiu. Lasand insa gluma la o parte, trebuie sa spunem ca somnul bebelusilor a ridicat numeroase legende, controverse si discutii, si credem ca e un bun moment sa le clarificam macar pe unele dintre ele.
Iata cateva dintre cele mai frecvente afirmatii legate de bebelusi care dorm si lamuririle necesare referitoare la gradul lor de veridicitate.
Somnul de zi trebuie sa aiba loc pe lumina, ca sa nu fie confundat cu cel de noapte
In primele saptamani de viata, bebelusii nu dau doi bani pe diferentele dintre zi si noapte. Pe de alta parte, le este mult mai usor sa se linisteasca in intuneric sau macar penumbra, decat in lumina puternica a zilei. Somnul la bebelusi de 2 luni se modifica: organismul incepe sa secrete melatonina ca raspuns la lipsa de lumina, acest hormon fiind absolut esential pentru un somn linistit.
Pentru reglarea ritmului circadian – cu alte cuvinte, pentru ca bebelusul sa invete diferentele dintre zi si noapte – secretul este sa respecti pe cat posibil aceeasi rutina si acelasi program privind trezirea dimineata si ora de somn seara, si sa refuzi invitatiile la joaca pe care le primesti in timpul noptii.
Bebelusii nu au nevoie de prea mult somn ziua, atata timp cat dorm bine noaptea
Adevarul este ca somnul de zi si de noapte sunt direct legate si au un impact puternic unul asupra celuilalt. Un bebelus care doarme bine peste zi va avea si somnuri de noapte linistite, cu conditia ca, adunate, orele de somn sa nu depaseasca necesarul pentru varsta lui.
Pe de alta parte, un copil care nu se odihneste bine peste zi, va incepe sa doarma prost si noaptea, pentru ca suprastimularea si oboseala acumulate ii mentin sistemul nervos intr-o stare de supraexcitare. Rezultatul – un somn agitat la bebelusi, care se traduce in lipsa de odihna si pentru parinte.
Bebelusii mai mici de 6 luni nu pot dormi o noapte intreaga
Somnul bebelusilor este influentat de atat de multi factori, incat este foarte greu de spus ce anume il ajuta sa doarma mai multe ore legate, eventual intreaga noapte. Temperatura din camera, alimentatia de peste zi, lumina din incapere, durata somnului de peste zi, daca sunt sau nu infasati si inca o mie de alte elemente determina un somn mai linistit sau cu mai multe intreruperi.
Este fiziologic ca bebelusii sa se trezeasca de mai multe ori pe noapte in primul an de viata, dar exista si copii care dorm noaptea foarte bine, inca de la varste destul de mici.
Nu ar trebui niciodata sa trezesti un bebelus care doarme
Tocmai pentru ca la bebelusi, ritmul circadian nu este inca foarte bine reglat, uneori se intampla ca micutii sa fie dispusi sa doarma intreaga zi, si sa isi mute timpul de joaca si explorare peste noapte.
E adevarat ca nu vei trezi un bebelus care doarme linistit, numai pentru ca a depasit cu 30 de minute durata obisnuita a somnului sau de peste zi, dar daca lucrurile vireaza in directia mentionata de noi, e clar ca trebuie sa incet incet sa faci eforturi sa il distrezi pe bebe ziua, in asa fel incat noaptea sa ramana rezervata somnului.
Trebuie sa il inveti pe nou-nascut sa se linisteasca singur
Aceasta afirmatie este cu atat mai periculoasa, cu cat se regaseste si la diversi auto-intitulati “specialisti in somn”, care sunt platiti de catre parinti pentru a oferi sfaturi (atat de) proaste. Realitatea este simpla: inainte de varsta de 3 luni, bebelusii sunt incapabili sa deprinda un mecanism de auto-calmare.
Poti incerca sa asezi copilul in patutul sau cand e somnoros, si sa il lasi sa adoarma singur, daca reuseste, in prezenta ta sau prin alte metode (mangaiat pe spate, cantat), dar daca rezultatul este un bebelus care in loc sa isi faca somnul, sta cu ochii in tavan si plange, probabil ca ar trebui sa amani momentul pentru mai tarziu.
Pe masura ce sistemul sau nervos se maturizeaza, el devine capabil de tot mai multe lucruri, inclusiv de autolinistire.
Bebelusii se trezesc noaptea pentru ca le este foame
Aceasta afirmatie este adevarata in numeroase cazuri si pentru multi dintre bebelusi, insa nu are caracter de universalitate. Trezirile nocturne, atat in primul an de viata, cat si mai tarziu, poti fi generate de o multime de factori: caldura sau racoare, un zgomot, o foiala, un somn superficial intr-o anumita faza a acestuia, un eveniment cu impact puternic de peste zi si asa mai departe.
Daca la fiecare trezire, copilului ii este oferita mancare, va ajunge ca alimentatia sa sa se petreaca preponderent noaptea, iar cantitatea de mancare ingerata ziua sa se reduca, tocmai cand vrem sa se intample invers.
Desigur, pentru un copil mai mic de 6 luni, hranirile nocturne sunt inca necesare, dar pe masura ce ne apropiem de varsta de un an, suptul peste noapte are mai mult rol de alint; specialistii considera ca este in regula sa oferi sanul – daca nivelul de energie iti permite sa faci asta – dar recomanda sa renunti la biberoanele cu lapte praf inainte de varsta de un an.
Bebelusii se tem de intuneric
De fapt, la varste mici, bebelusii nu au cum sa se teama de intuneric. Inainte de a veni pe lume, erau perfect linistiti intr-un mediu cat se poate de intunecos, de aceea si in primele luni de viata, intunericul ii linisteste de multe ori. Ei nu au nevoie de lumina de veghe, pentru ca sunt inca prea mici pentru ca imaginatia sa le joace feste.
Bebelusii adorm ori de cate ori sunt obositi
Aceasta afirmatie este atat de falsa, incat nici nu stim de unde sa incepem sa demontam convingerea unora. De fapt, cei mai multi dintre bebelusii carora li se ignora indiciile ca sunt obositi, ajung intr-o faza de suprastimulare care ii face agitati, nervosi, plangaciosi si mult mai greu de pus la somn.
Trebuie doar sa te lasi ghidata de indiciile oferite de bebelus ca ar fi obosit
De fapt, viata de parinte ar fi atat de usoara, daca toti bebelusii ar da semne clare in momentul in care li s-au epuizat bateriile, sau in care sistemul lor nervos este deja la limita superioara a solicitarii! E adevarat ca dupa implinirea a aproximativ 6 saptamani, bebelusii experimenteaza la 1 – 1.5 ore dupa trezire, un fel de minim al energiei, dar de multe ori, acesta este un moment in care incep sa fie obositi, dar nu suficient incat sa si adoarma.
Daca este culcat in aceasta faza, fie nu va adormi deloc, fie va adormi foarte greu si va motai pentru 20 de minute. E un proces activ, lucrurile sunt in permanenta schimbare, iar tu ca parinte vei invata in curand care sunt adevaratele semne de oboseala. Sau, sa te orientezi dupa tabelele care iti spun cat si cand ar trebui sa doarma copiii la anumite varste, desi nici ele nu sunt valabile pentru toti copiii.
Eruptia dentara este vinovata pentru somnul agitat
Nimeni nu poate spune cu precizie daca durerea asociata eruptiei dentare este prezenta numai in cele 2-3 zile pana cand dintele isi croieste drum prin gingie, sau daca ea exista inca dinainte, din perioada in care acesta creste inca in maxilar, dar un lucru este sigur: un bebelus care are dureri, le are si pe timpul zilei, nu doar noaptea. Prin urmare, daca micutul tau este vesel si bine dispus peste zi, in schimb devine agitat noaptea, probabil ca altele sunt cauzele.
O masa bogata in solide la cina il va face pe copil sa doarma mai mult
De fapt, ca si in cazul adultilor, o masa grea sau prea bogata in proteine poate determina un somn agitat peste noapte, caci organismul se lupta sa digere alimentele care i-au fost oferite.
In plus, cel putin in primul and e viata, echilibrul dintre solidele si laptele pe care il primeste copilul este foarte important. Cea mai bogata masa a zilei ar trebui sa fie cea de pranz.
Bebelusul trebuie sa doarma in perfecta liniste
De fapt, iti poti invata bebelusul sa doarma in perfecta liniste, dar asta iti va face viata grea pe viitor. Gandeste-te cat de probabil este sa ii poti oferi un mediu perfect silentios la somnurile sau somnul de peste zi, cel putin 3-4 ani, cat copiii obisnuiesc sa se odihneasca la pranz.
Vacantele, concediile, weekendurile vor deveni o problema, posibilitatea ta de miscare va fi grav afectata, iar copilul va fi obligat sa faca eforturi serioase ca sa se adapteze la somnul de pranz de la gradinita. Desigur, nu e cazul sa pornesti o inregistrare a unei fanfare in urechile lui inainte de a-l culca, dar activitatile in casa ar trebui sa continue si pe durata somnului micutului. Eventual, poti apela la ajutorul unor cantece pentru bebelusi pentru somn.
Tie ce ti s-a mai spus despre somnul bebelusului? Ce convingeri ai tu, personal, in legatura cu asta? Ce sfaturi ai pentru parintii mai noi in “bransa” decat tine?