Cum faci lucrurile mai usoare pentru copiii mai mari?
Iti propunem un scenariu simplu: aminteste-ti cat de mult ai asteptat prima ta sarcina si venirea pe lume a primului tau bebelus. cat de mult l-ai dorit si cat de emotionata ai fost, stiind ca inlauntrul tau, creste o viata. Cat de nerabdatoare ai fost sa va cunoasteti, si valul de dragoste care te-a invadat, ca mama, cand l-ai tinut pentru prima oara in brate sau l-ai pus pentru prima oara la san.
Cat de neajutorata te-ai simtit cand ai intrat cu el in brate pe usa, acasa la voi. Cat de grele au fost primele saptamani, pana cand te-ai obisnuit cu noul tau statut. Cat de greu a fost primul an al celui mic, dar si cat de mult s-a schimbat viata voastra, ca si familie, odata ce ati devenit parinti.
Acum, imagineaza-te pe tine asa cum erai candva, fara griji si responsabilitati, cu o viata minunata, libera, in care erai adeseori centrul atentiei. Si inchipuie-ti ca, dintr-odata, ti s-ar fi pus in brate un bebelus pe care nu ti-l doreai, si care ti-ar fi dat peste cap existenta, acaparand o buna parte din resursele si avantajele al caror unic beneficiar fusesesi.
Ai reusit sa faci exercitiul propus?
Exact asa se simte primul tau copil, cand in familia voastra isi face aparitia un bebelus.
Cum poti sa il ajuti pe primul tau nascut sa se adapteze?
Stim perfect ca este foarte dificil, pentru tine ca adult, sa faci fata unei nasteri. Hormonii te dau peste cap, esti obosita, emotiva, stresata poate, si te simti depasita de noul tau rol. Deschiderea ta catre a face eforturi suplimentare este minima; totusi, ajutandu-l pe copilul tau cel mare sa se adapteze noii situatii, iti usurezii si tu, substantial, existenta.
Emotiile pe care le traieste copilul cel mare variaza in limite foarte largi, El poate fi curios, nerabdator, incantat, emotionat, gelos, frustrat, nemultumit, speriat. Aceste schimbari se manifesta, desigur, in comportamentul sau: copiii mici sufera frecvent un anumit tip de regres (vor iar suzeta sau biberon, au nevoie de scutec desi renuntasera complet la el, reincep sa se trezeasca noaptea); copiii mai mari iti vor testa rabdarea si iubirea purtandu-se urat, facand tantrumuri, refuzand sa manance, sau in o mie de alte feluri.
Depinde adeseori de tine, ca aceasta perioada sa fie cat mai scurta, sau sa nu existe deloc, iar tu poti face asta prezentandu-i fratelui mai mare o perspectiva noua asupra ideii ca are un frate.
Mergeti impreuna la cumparaturi. Lasa-l pe cel mare sa aleaga obiecte decorative, asternuturi de pat, jucarii pentru bebelus. El poate decide o anumita tematica, de pilda; nu conteaza daca nou-nascutul va avea pe pereti dinozauri sau vapoare, unicorni sau pe Scufita Rosie; linistea in familie este mult mai importanta.
Ajuta-l sa aiba asteptari realiste. Explica-i la ce sa se astepte cand bebelusul va veni acasa; spune-i ca nou-nascutii plang mult, ca fie dorm, fie mananca, sau ca au nevoie sa fie schimbati des. Asigura-l ca, desi bebelusii au nevoie de o multime de atentie, el va fi in continuare la fel de iubit ca si pana atunci.
Lauda-l pentru rolul de frate mai mare. Spune-i ca vei avea nevoie de ajutorul lui si aminteste-i ce lucruri poate face el insusi pentru cel mic si atat de neajutorat. Fa-l sa fie mandru si bucuros de noul sau statut si de faptul ca, in sfarsit, nu mai este cel mai mic.
Pregateste cadouri pentru ambii copii. Fratele cel mare ii poate oferi nou-nascutului o jucarie, in timp ce nou-nascutul ii poate “aduce” fratelui mai mare un set pe care si-l dorea demult. Desigur ca primul tau nascut nu isi va imagina ca sarmaluta plangacioasa de la tine din brate chiar a avut ceva de-a face cu alegerea cadoului, dar e un mod frumos de a crea o prima impresie favorabila.
Apeleaza la carti, jocuri de rol si orice alte mijloace pentru a-l face pe copil sa inteleaga ca nu e nici primul, nici ultimul care trece prin aceasta experienta de viata, ca schimbarea componentei familiei voastre nu ii submineaza in nici un fel nici rolul, nici pozitia, si ca nu are motive de ingrijorare. Exista carti foarte bune pentru copii, care ilustreaza exact aceste lucruri.
Rezerva timp pentru voi doi. Stim ca un nou-nascut iti ocupa tot timpul, dar sigur poti gasi 2 ore intr-o zi pe saptamana, ca sa petreceti ceva timp numai voi doi, la biblioteca, la o prajitura, la o plimbare sau jucand ceva jocuri preferate. Chiar daca ii citesti copilului cel mare si cat timp nou-nascutul suge la san, conexiunea ta cu acesta va fi mai puternica atunci cand sunteti doar voi doi de fata.
Cum te poti ajuta pe tine insati?
Nu e simplu sa fii singura acasa cu doi copii mici, dintre care un nou nascut. Exista, insa, mici aranjamente pe care le poti face din timp, pentru ca lucrurile sa fie mai simple si mai usor de controlat.
Gateste intelept. De multe ori, cand vii acasa cu bebelusul de la maternitate, vecinii si prietenii isi exprima sustinerea aducand mi multa mancare decat poti consuma. Congeleaz-o, si continua sa faci astfel. Daca azi ai de gand sa gatesti, prepara o portie dubla, si pastreaza jumatate la congelator. Astfel, vei avea mancare sanatoasa si gustoasa si in zilele mai grele sau mai aglomerate.
Reorganizeaza modul de spalare a rufelor. Poti pregati cate un cos separat pentru fiecare membru al familiei, sau cate un cos pentru haine negre, albe sau colorate. Sau orice alt sistem iti convine mai mult. Atunci cand intinzi bine rufele la uscat, sau cand folosesti umerase, scade mult din nevoia de a calca – activitatea aceasta consumand cel mai mult timp, de altfel.
Pregateste in masina o geanta a bebelusului, numai buna pentru urgente. Ar trebui sa ai in ea cateva scutece, servetele umede, o crema pentru sezut, un set de haine de schimb, o paturica si niste jucarii. Astfel, esti pregatita pentru orice situatie neprevazuta.
Pastreaza o carte, o jucarie interesanta sau alte articole cu care copilul cel mare isi poate umple timpul, in toate locurile in care este probabil sa te asezi cu bebelusul la san. Astfel, vei fi mereu pregatita sa il tii ocupat pe cel mare (si inventiv).
Bucura-te de vizitele prietenilor sau ale membrilor familiei, chiar daca nu fac decat sa se joace cu copilul tau cel mare. Este un ajutor binevenit si apreciat, care ii va imbunatati acestuia starea de spirit.
Incearca sa apelezi la o femeie care sa te ajute cu curatenia macar in primele saptamani dupa nastere, cand nici nu poti sa faci prea mare efort, nici nu mai apuci sa faci mai nimic.
Cauta sa faci iesirile cat mai relaxante. Poti refolosi produse de la primul copil, sau poti investi intelept, de pilda in unul dintre acele carucioare 3 in 1 (aici exemple comparate) care transforma plimbarile dintr-o sursa de stres, in una de socializare.
Daca primul nascut este inca suficient de mic, poti cumpara suplimentar un suport pentru el, din acelea care se ataseaza pe carucior, astfel incat sa il ai mereu sub ochi si sa dispui de o solutie rapida si confortabila pentru atunci cand oboseste.
Tu cum ai procedat in primele saptamani cu bebelusul acasa, in asa fel incat acomodarea sa fie mai usoara pentru toata lumea?