Oana Jindiceanu: Cum e sa fii mamica pentru 4 copii?
Oana Jindiceanu este fire de artist, pana in adancul sufletului sau. Si e copil, ca nu poti fi altfel atunci cand esti inconjurata de 4 copii minunati. Da, ai citit bine: 4! O familie tare frumoasa, pe care te invit sa o cunosti in randurile urmatoare.
Buna, Oana! Hai sa incepem cu cateva randuri in care sa te prezinti cititorilor nostri!
Buna! Eu sunt Oana Jindiceanu, am 39 de ani si 4 (patru) copii. 🙂 sunt de profesie actrita (independenta), am absolvit UNATC I.L Caragiale in 2006, iar de mai bine de 1 an studiez pentru a deveni aromaterapeut certificat international. Una din marile mele pasiuni este scrisul, pasiune pe care o exersez pe Mama are Blog si la rubrica Fictiuni Reale pe Liternet.ro
De unde ideea de a deveni aromaterapeut?
Sotul meu a fost diagnosticat cu alergie la ambrozie in 2016. Uleiurile esentiale au ajutat mult la ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii. Apoi am inceput sa le folosim pentru relaxare si un somn mai bun. Am fost fascinata de efectele si aroma lor, asa ca m-am decis sa aflu mai multe. Cum nu sunt genul care se multumeste cu putin, iar informatiile “de pe net” erau contradictorii si confuzante, presarate pe alocuri cu diverse practici ezoterice, am cautat o sursa de informatii sigure, verificate, certificate stiintific. si am gasit. Am urmat modului Chimie Aromatica la Institutul Tisserand, iar acum studiez Medicina Aromatica la The School for Aromatic Studies, curs in urma caruia voi obtine certificarea internationala ca si aromaterapeut nivel 3 (si cel mai inalt).
In ce consta certificarea? Care e diferenta dintre aromaterapeutii certificati si cei “de ocazie” si cum poate cineva sa ii deosebeasca? Intreb pentru ca internetul e mare si nu intotdeauna sigur…
Certificarea internationala se acorda de organisme acreditate (IFPa – International Federation of Professional Aromatherapists si NAHA – the National Association for Holistic Aromatherapy), in urma unui anumit numar de ore de curs si in urma unor examene. Ministerul Muncii din Romania a introdus in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) si ocupatia de aromaterapeut. Certificarea se face prin cursuri oferite de anumite asociatii, dar, din nefericire calitatea cursurilor lasa mult de dorit, perspectiva stiintifica lipsind aproape cu desavarsire. Atunci cand cauti pe internet serviciile unui aromaterapeut sau cursuri de aromaterapie, ar trebui sa verifici institutia care a oferit sau care ofera certificarea/dreptul de practica. Pe site-urile celor doua organisme mentionate mai sus exista lista scolilor de aromaterapie acreditate.
Stiu ca esti si mamica. Spune-mi cate ceva despre copiii tai.
Sunt mama de patru copii cu varste cuprinse intre 10 ani si jumatate si 3 ani: Mihail (10), Gheorghe (8), Despina (5) si Irina (3). Mi-au schimbat viata si fiinta iremediabil 🙂 . Sunt foarte diferiti, iar relatiile dintre ei sunt fascinante.
Ai “mai multi copii decat media”, ca sa spun asa. Ai stiut dintotdeauna ca iti doresti copii sau cati copii iti doresti?
Eu am fost singura la parinti, am crescut doar cu mama si mi-am dorit foarte mult sa fi avut frati. Mai ales in adolescenta. Am stiut dintotdeauna ca voi avea mai mult de doi copii.
Cum ti se pare ca reactioneaza societatea fata de mamele cu mai multi copii?
Abia asteptam aceasta intrebare :). Societatea reactioneaza oribil fata de mamele cu (mai) multi copii? Cu ce sa incep? Poate cu faptul ca nu exista niciun sprijin real din partea statului pentru familiile numeroase? Dar, mult mai grava decat asta, mi se pare atitudinea oamenilor obisnuiti fata de mamele cu (mai) multi copii, care sunt considerate fie needucate, fie ca facand parte dintr-o secta religioasa. Societatea civila nu a putut gasi o alta explicatie pentru alegerea acestor femei.
Eu, de exemplu, atunci cand ies cu toti cei patru copii sunt abordata cel putin o data de persoane pe care nu le cunosc care ma intreaba (aproape invariabil) daca sunt toti ai mei si daca mai fac. Inclusiv apropiatii ne privesc fie ca excentrici, fie ca inconstienti. Odata cu al treilea copil, mi-am pierdut dreptul de a ma plange. Daca spun ca mi-e greu, primesc acelasi raspuns “plin de empatie”: “N-ai vrut tu asa?!” sau “Cine te-a pus sa faci atatia copii ?!”. Mi-au auzit urechile foarte multe replici pe care am ales sa le uit.
Care e dinamica la voi in familie, intre copii? Se spune ca atunci cand exista mai mult de 2 frati, fiecare copil incepe sa se inscrie intr-o anumita tipologie; exista la voi in casa “sindromul copilului mijlociu”?
Pentru ca nu am avut frati, urmaresc cu fascinatie absoluta relatiile care se construiesc intre copiii mei. I-am pregatit pe fiecare pentru venirea fratiorului, am vorbit mult cu ei, chiar daca erau mici (diferenta dintre copiii mei este de 2 ani si jumatate). Relatiile dintre ei se schimba mereu, pe masura ce cresc. Acum, de exemplu, Mihail (cel mai mare) si Irina (cea mai mica) au o legatura foarte speciala. sunt foarte afectuosi unul cu celalalt, el e foarte protector cu ea, ea ii cauta mereu compania. El ii citeste povesti, ea il alinta Mihailut (diminutiv creat chiar de ea). Copiii mijlocii (Gheorghe si Despina) sunt tovarasi foarte buni de joaca si intre ei au loc frecvent lupte de putere. A existat sindromul copilului mijlociu, la Gheorghe, pe vremea cand aveam doar 3 copii. Dar odata cu nasterea celui de-al patrulea, paradoxal, lucrurile s-au echilibrat.
Cand vine vorba despre experienta de mama, sunt curioasa: cum ai evoluat tu de la primul, la ultimul nascut? Cum ai fost tu la nasteri, in perioadele de alaptare, in fata provocarilor obisnuite din primul an de viata?
Slava Domnului, am avut sarcini si nasteri (naturale) usoare, fara probleme medicale. Mi-am alaptat toti copiii, in total aproape 10 ani 🙂 si tocmai ce am incheiat, cu blandete, alaptarea Irinei. Nu stiu sa spun exact cum am evoluat. M-am maturizat mult si mi s-a schimbat total perspectiva asupra vietii. Fizic vorbind, de la a doua sarcina, ultimul trimestru a fost foarte solicitant, mai ales pentru ca nu avem ajutor nici din partea parintilor nostri, nici din alte surse. am luat si foarte mult in greutate, iar de la a treia sarcina nu am reusit sa dau jos surplusul pana anul trecut. Colaborez cu nutritionista Maria Gorgan si am reusit sa dau jos 13 kg. Deci am intampinat o multime de provocari de-a lungul timpului. au fost momente in care am crezut ca nu mai pot, dar ce sa vezi?! Am mai putut un pic. Cred cu tarie ca Dumnezeu da mamelor niste daruri speciale :).
Dragostea copiilor, umorul si gingasia lor au fost si sunt motorul meu existential. si, bineinteles, sotul meu. Pe amandoi ne-au transformat enorm copiii. suntem cu totul alte persoane decat eram acum 10 ani :).
Pentru mine, familia ideala are 3 copii, desi noi ne-am oprit la doi. Pentru tine cum e? Daca nu ar exista limitari (firesti) de ordin socio-economic sa le zicem, ti-ar fi placut sa ai o casa (si mai) plina de copii?
Pentru mine, familia ideala este cea in care oamenii se iubesc cu adevarat. Cred ca limitarile de ordin social-economic nu sunt unele firesti, ci unele impuse de societatea in care traim si de prejudecatile momentului. Teoretic, conform “limitarilor firesti de ordin social-economic”, eu si sotul meu, care este tot artist, nu ne-am fi permis nici macar un copil. Dar, Viata este un dar mai presus de noi si niciun copil nu primeste Viata degeaba si nici conform standardelor societatii actuale. Noi o data cu copiii am primit si multa forta care ne-a ajutat sa ne reinventam mereu, astfel incat sa putem acoperi nevoile copiilor. Si apropos de nevoile copiilor, nevoia lor cea mai importanta si de neinlocuit este dragostea parintilor.
Au existat carti sau materiale care te-au ajutat sa iti intelegi mai bine copiii, sa depasesti anumite provocari legate de educatia fiecaruia dintre ei?
In primul rand a trebuit sa ma inteleg mai bine pe mine. si da, au fost carti care m-au ajutat in directia asta: Copilul invizibil (G. Gyorgy) si lucrarile Laurei Markham m-au ajutat mult, la fel de mult cum m-au ajutat si scrierile Sf. Paisie Aghioritul despre familie.
Ai vreun sfat sau vreo recomandare pentru cititoarele noastre, si ele mame sau viitoare mame?
La primul si al doilea copil dadeam multe sfaturi. Acum dau o mare si calda imbratisare. Cand devii mama e important sa stii ca totul in jurul tau se va schimba si e important sa-ti setezi asteptari realiste de la tine si de la ceilalti. Iubiti si fiti iubite!