Pariez ca iti amintesti numaratoarea din copilarie si ca ai zambit cand ai citit titlul editiei de azi (si m-as bucura sa imi spui daca am ghicit, intr-un reply la acest email)! De unde mi-a venit? Ei bine, suntem in Saptamana Internationala pentru Stiinta si Pace, asa ca…
Educatie pentru copii
Malala Yousafzai este mult mai mult decat castigatoarea unui premiu Nobel pentru pace. Activismul ei plin de curaj pentru drepturi egale la educatie pentru fete si femei a inceput de cand era mic copil. Povestea sa poate fi citita in cartea autobiografica intitulata Eu sunt Malala si e o inspiratie pentru numerosi tineri, mai ales ca munca ei continua, ea vorbind inca despre cele 130 milioane de fete de varsta scolara care nu au acces la educatie.
Scolarizarea copiilor nu e o garantie a educatiei
- Conform UNICEF, in fiecare zi a saptamanii, peste 1 miliard de copii merg la scoala. Desi este cea mai mare cifra din istorie, pentru multi dintre ei, faptul ca sunt inscrisi la scoala nu reprezinta o garantie a faptului ca invata.
- Peste 617 milioane copii si adolescenti nu dobandesc abilitati minime de citire si aritmetica; doua treimi dintre ei sunt inscrisi la scoala.
- Un procent de 11% din copiii de varsta ciclului primar si 20% dintre copiii cu varsta de gimnaziu nu sunt inscrisi la scoala.
- Doar 49% dintre tari au reusit sa instituie egalitatea de gen in scoala primara.
- In zonele de conflict, peste 27 milioane copii nu sunt inscrisi la scoala.
- Copiii din familii sarace au un risc de 5 ori mai mare de a renunta la scoala inca din clasele primare, fata de copiii din familiile cu un venit mediu sau peste medie.
- Copiii cu dizabilitati si copiii apartinand minoritatilor etnice au un risc semnificativ mai mare de a abandona scoala.
- Copiii din zonele rurale au un risc dublu de a abandona scoala din ciclul primar decat copiii din orase.
Invatarea digitala este un serviciu esential
Pandemia a evidentiat si a adancit o criza mondiala a educatiei, care nu era atat de evidenta. Dezvoltarea tehnologiei si aparitia resurselor online pentru invatare presupun oportunitati extinse de studiu, oricand si oriunde.
Din pacate, jumatate dintre copiii planetei nu au acces, sau au doar acces limitat la aceste oportunitati.
Banca Mondiala estimeaza o pierdere de 10 trilioane de dolari in materie de venituri, la actuala generatie de copii, daca accesul la resursele digitale de invatare nu va fi extins.
UNICEF propune conectarea tuturor copiilor si tinerilor, pana in anul 2030, la solutii digitale care ofera un sistem de educatie personalizat. Este vorba despre un total de 3,5 miliarde de copii!
De ce anume este nevoie pentru asta?
- Prioritizarea copiilor si tinerilor vulnerabili in vederea dobandirii accesului la invatare digitala de calitate;
- Materiale de invatare digitala relevante pentru fiecare copil, tinandu-se cont de barierele de limba, nivelul de educatie si accesibilitatea pentru copiii cu dizabilitati;
- Finantarea educatiei sa fie protejata, iar fondurile pentru copiii cu dizabilitati sa fie prioritizate;
- Inovarea si investitiile sa fie maximizate prin colaborari intre guverne, mediul de afaceri, comunitati.
Cum ti se pare proiectul? Scrie-mi intr-un reply la acest mail!
Cum stau lucrurile in Romania?
Pai, nu prea bine, conform raportului Salvati Copiii.
- Riscul de saracie si excluziune sociala a crescut la 36.3%, ceea ce inseamna o crestere cu 0.5%.
- Rata deprivarii materiale severe in randul copiilor a crescut de la 17.7% la 21.4% (de la 16% la 22% in cazul copiilor mai mici de 6 ani).
- La finalul anului 2020, un numar de 75136 copii erau in grija unui parinte, a bunicilor sau in sistemul de protectie deoarece parintii erau plecati la munca in alta tara.
Pana acum am tot vorbit despre scoala si stiinta, dar cum ramane cu pacea…?
De multe ori, oamenii se gandesc la faptul ca un concept precum Pacea nu le este lor la indemana. Opusul pacii este razboiul, iar razboaiele sunt decise de catre cei care ne conduc, nu de oamenii de rand, nu-i asa?
Nu!
Un alt antonim pentru “pace” este “conflict”. Iar conflicte starnim, gestionam sau aplanam in fiecare zi. Si ii invatam si pe copiii nostri cum sa reactioneze.
Lupta pentru pace porneste din interiorul nostru, se extinde in familia noastra si in cercul social in care ne invartim, si poate depasi granitele tarii, indiferent de varsta.
Stiai ca exista copii care au scris liderilor altor tari si au reusit sa elibereze alti copii din inchisoare, sau din serviciul militar obligatoriu? Ce lectie importanta despre puterea unui singur om! Intra pe site-ul lor si vezi cum puteti ajuta.
Premiul International pentru Pace pentru Copii
Este un premiu care se acorda anual unui copil care a luptat cu curaj pentru protejarea Drepturilor Copilului. Puteti vedea cum au schimbat lumea copiii care au castigat Premiul in trecut, sau care sunt nominalizatii de anul acesta si care sunt povestile lor.
Simboluri pentru pace
Copiilor le place sa creeze, asa ca iti propun cateva idei de proiecte DIY despre pace, pe care le puteti face impreuna, petrecand timp liber relaxat si de calitate.
Conflicte rezolvate pasnic
Este imposibil sa eviti toate conflictele, dar iti poti invata copilul sa fie asertiv si sa le gestioneze pasnic. Despre asta, si despre cum ii invatam pe copii despre toleranta, vom vorbi in editia viitoare a newsletter-ului.
Daca ti-a placut ce ai citit, da forward unui prieten, sa se aboneze si el!
De actualitate
- Reprezentanti ai elevilor solicita inlocuirea tezelor cu un test sumativ cu subiect unic, la nivel national. Este un demers bine justificat de catre acestia, in conditiile actuale, iar eu ma bucur ca tinerii de azi sunt curajosi, asertivi si asumati.
- Cadouri de Craciun, la Paste? Criza transportatorilor se extinde in toata Uniunea Europeana, inclusiv in Romania. Sper ca ti-ai facut deja planurile pentru Craciun si ca lucrurile sunt sub control, caci produsele care contin piese din China au deja mari intarzieri in livrare.
- Specialisti in sanatate publica, in discutii deschise cu ministrul Educatiei, despre deciziile legate de deschiderea scolilor.
- PSD in guvernare – propuneri noi pentru Educatie. Daca esti curios, le gasesti aici, explicate mai pe larg.
Poate te intereseaza
- Tu sau cineva drag luati aspirina pentru a preveni infarctul sau accidentul vascular cerebral? Ei bine, ea nu mai este recomandata, deci programeaza o consultatie la medic, pentru sfaturi actualizate.
- Injectii fara ac? Olandezii au rezolvat si asta! Afla cum.
- Imunitatea naturala? Iata ce uita sa iti spuna sustinatorii ei!
- In timp ce Romania ramane in Evul Mediu, Casa regala olandeza permite casatoriile intre persoane de acelasi sex, fara obligativitatea renuntarii la tron.