5 pasi ca sa dezamorsezi un conflict cu cel mic, prin joaca
Imagineaza-ti o seara obisnuita in familie. Ati mancat, v-ati jucat, v-ati alintat, dupa care incepe razboiul. Copilul nu vrea sa mearga la culcare, cu nici un chip. Rugaminti, reguli, amenintari, santaj, recompense raman neauzite: copilul vrea sa stea pana mai tarziu si nu ii este somn.
Dupa o zi lunga de munca, sarcini casnice si joaca vrei-nu-vrei, abia astepti sa faci un dus in liniste si, daca ai noroc, sa vezi un episod din serialul preferat, iar amanarea orei de culcare este sinonima nu doar cu renuntarea la aceste planuri, dar si cu o dimineata dificila, atunci cand copilul somnoros va refuza sa se trezeasca pentru gradinita.
In acest punct, lucrurile pot evolua in doua directii. Una dintre ele este sa te enervezi, sa tipi, sa iasa un scandal monstru, cu lacrimi si urlete de ambele parti, care sa amane si mai mult ora de culcare, caci cine mai poate sa adoarma cand adrenalina isi face de cap? Despre cealalta directie vei afla in articolul pe care tocmai il citesti.
Primul pas: Nu cadea in capcana nervilor
Putine relatii sociale sunt la fel de intense ca cea dintre un parinte si copilul sau. Pe masura ce confilctul se intensifica, tensiunea creata va epuizeaza emotional pe amandoi, pana la punctul in care si tu, si cel mic, deveniti incapabili sa va mai ganditi la orice altceva.
Pur si simplu viata insasi pare sa fie legata de conflictul respectiv, iar tu, ca adult, simti ca intreaga lume a scapat de sub control. Este o senzatia inspaimantatoare, care te face sa reactionezi exagerat si irational.
Este foarte greu ca, in mijlocul conflictului, sa reusesti sa iesi din aceasta stare. Adevarata solutie este sa nu te lasi, de la bun inceput, antrenata in aceasta nebunie. De fiecare data cand un conflict pare sa se amplifice si sa escaladeze, intreaba-te: Vreau sa il continui? Merita? Opreste-te doar o clipa si gandeste in perspectiva.
Respira si imagineaza-ti cum va arata viata ta peste o ora: intr-o baie fierbinte, in dus, citind o carte sau band o cafea cu colegii. Detaseaza-te, imagineaza-ti ca esti pe luna si privesti interactiunea adult – copil de la distanta. Merita sa iasa acest scandal in legatura cu ora de culcare a copilului? Probabil ca nu.
Al doilea pas: Descopera care sunt grijile copilului
Parintii au mai mereu tendinta de a crede ca doar ei detin raspunsurile corecte. Iar acest lucru este valabil mai ales atunci cand e vorba despre conflicte cu proprii copii. Faptul ca, pana la urma, detinem controlul asupra copiilor nostri, nu ne da dreptul sa consideram ca perspectiva lor nu este valida.
De cele mai multe ori, comportamentul copilului are o motivatie puternica in spate, si merita sa ii asculti, sa ii intrebi si sa incerci sa ii intelegi. Daca fiul sau fiica ta de 10 ani tipa la tine ca nu te comporti corect fata de el, nu te grabi sa iti aperi comportamentul si punctul de vedere, si intreaba-l de ce crede una ca asta.
Poate ca i se pare ca esti mai bland cu fratele sau mai mic, sau poate ca pur si simplu isi doreste sa primeasca el insusi ceva mai multa atentie.
Al treilea pas: Ofera-i copilului putina autonomie.
Imagineaza-ti cum e sa ti se spuna cand sa te trezesti si cand sa te culci, ce sa mananci si cum sa vorbesti. E de mirare ca si cei mici au momente in care se razvratesc si isi doresc putina libertate ca sa isi modeleze propria realitate?
Prin urmare, data viitoare cand copilul te intreaba daca poate sa mai stea treaz inca jumatate de ora, nu refuza din start. Intreaba-l de ce isi doreste asta. Asculta-l. Incearca sa il intelegi. Ofera o alternativa, eventual insistand asupra faptului ca e o exceptie. De cele mai multe ori motivele sale sunt induiosatoare si au legatura cu dorinta de a petrece mai mult timp cu tine.
Al patrulea pas: E momentul pentru joaca.
Nu uita ca sunteti, inca, pe marginea prapastiei unui conflict iminent. Copilul este incordat, pentru ca e vorba despre un lucru pe care si-l doreste mult, si simte ca are sanse de reusita. Tu esti tensionat, pentru ca nu stii incotro vor evolua lucrurile. E momentul potrivit sa dezamorsati toata aceasta tensiune prin joaca.
Daca sunteti inainte de ora de culcare, probabil ca e mai bine sa jucati impreuna ceva static, decat sa risti sa il vezi angajandu-se in cine stie ce topaieli care sa il agite, sau, si mai rau, sa te trezesti ca sta cu ochii in televizor.
Poti scoate din dulap un board game, sau va puteti aseza cu cutia de LEGO Duplo intre voi (aici oferim lista noastra comparativa), important e sa fie vorba despre o activitate linistita, calma, care poate fi intrerupta oricand, fara proteste, sau care nu va dura mai mult decat timpul preconizat initial.
Daca e vorba despre un conflict dimineata inainte de plecarea la gradinita sau la scoala, puteti face un concurs cu cine se imbraca/spala pe dinti primul, sau poti propune un joc mult asteptat pentru masina, sau poti propune ca de data asta sa mergeti cu trotineta pana la gradinita (desigur, daca e destul de aproape), sau o alta activitate placuta si amuzanta, care va permite amandurora sa va destindeti.
Al cincilea pas: Observa care sunt cele mai frecvente conflicte.
In fiecare familie exista anumite tipare care se repeta: cearta cu fratele mai mare, refuzul de a face teme, de a pleca de acasa, de a merge la culcare si asa mai departe. Evita sa te lasi prins in aceleasi discutii, iar si iar.
Schimba-ti modul de a reactiona, si copilul va fi surprins. Intreaba-l, de pilda, cum ar proceda daca ar fi el in locul tau. Exista o probabilitate destul de mare ca acesta sa fie primul pas catre o comunicare eficienta si o conversatie productiva.
Si in final, un secret
Chiar daca pentru tine joaca (de oameni mari) este o activitate pe care o faci (sau nu) daca si cand ai timp si chef, pentru copii, jocul este intreaga lor lume. Printre altele, jocul este o modalitate excelenta de conectare, iar atunci cand parintele si copilul sunt conectati si comunica eficient, cooperarea dintre ei se imbunatateste substantial.
Prin urmare, foloseste jocul nu doar ca metoda de a dezamorsa un conflict iminent, ci si ca sa eviti sa ajungi in punctul in care ati putea intra in vreun conflict.
Tu ce trucuri folosesti pentru a dezamorsa un conflict in faza sa incipienta? Cum eviti momentele acelea oribile, in care si tu si copilul sunteti atat de nervosi, incat nici macar nu va mai “auziti” unul pe celalalt?