Rolul partenerilor in acest scenariu este unul extrem de important
Despre depresia post-partum s-au scris tratate si romane; din fericire, campania de crestere a nivelului de constientizare a acestei probleme da roade si din ce in ce mai multe dintre femeile care trec prin asta inteleg cat este de important sa apeleze la ajutor de specialitate, fie el reprezentat de psihoterapie, sau de o combinatie a acesteia cu tratament medicamentos.
Momentul nasterii bebelusului ar trebui sa fie unul plin de bucurie si de optimism, daca e sa dam crezare sloganurilor vehiculate peste tot in lumea virtuala. Desi multe cupluri de parinti spun ca au trait un sentiment de ingrijorare in primele ore de viata ale copilului, pentru ca nu au experimentat acele emotii inaltatoare si exaltarea pentru care ii pregatisera relatarile de pe grupurile de mamici, totusi nasterea este un eveniment pozitiv care, in general, ramane in memoria familiei ca unul notabil, mentionat pe lista evenimentelor importante si fericite.
Din nefericire, in cazul femeilor care sufera de depresie postnatala, primele semne ale afectiunii lor incep sa apara inca inainte de momentul nasterii; ingrijorarea normala pentru orice proaspat parinte atinge, pentru ele, cote foarte ridicate, astfel incat bucuria lor este mult umbrita. Iar in momentul in care bebelusul si parintii ajung acasa, pentru intreaga familie incepe o perioada foarte dificila si plina de provocari.
De multe ori, relatia dintre mama si bebelus este si ea afectata, ceea ce poate avea un impact important pe termen lung asupra copilului. Din fericire, exista insa cel putin un studiu care demonstreaza ca tatal poate diminua pana la anulare impactul negativ pe care depresia post-partum il poate avea asupra familiei in general si a bebelusului in special.
Ce este depresia post-partum?
Incadrata pe lista afectiunilor mentale acute, depresia postpartum este o forma de depresie care se manifesta dupa venirea pe lume a bebelusului. Ea o afecteaza pe mama, care se simte incapabila de noul sau rol, fapt ce o face sa se perceapa ca nedemna de atentie sau iubire si ca femeie.
Daca ne gandim la depresie – cauze, acestea raman inca necunoscute, fiind cel mai adesea vorba despre o combinatie de factori sociali si afectivi, uneori si financiari; desi exista o categorie de femei mai expusa, datorita unor sensibilizari anterioare, depresia poate afecta pe oricine, factorul declansator fiind o nastere traumatica, lipsa de suport familial sau pur si simplu un dezechilibru hormonal mai puternic.
Care sunt efectele depresiei post-partum asupra familiei?
Desi depresia post-partum este una dintre formele de depresie cel mai usor de tratat, ea are un impact puternic atat asupra cuplului, cat si asupra familiei, in special a copilului, sau a copiilor. In general dureaza pana cand familia intelege ce se intampla, si se mai pierde timp pana la diagnostic si pana la inceperea unui tratament. Desi relativ usor stabilizabila – caci mamele devin repede functionale si cu o calitate mai buna a vietii, odata inceput tratamentul – depresia are timp sa isi imprime efectele asupra intregii familii.
Atunci cand mama sufera de depresie, la nivelul intregii familii se remarca o scadere a coeziunii, a abilitatii de colaborare si cooperare. Nivelul de interactiune afectiva scade si el semnificativ, ceea ce genereaza o frecventa mai mare a conflictelor. Toate acestea au un impact negativ asupra tuturor membrilor familiei, dar mai ales asupra copiilor, a caror dezvoltare cognitiva si emotionala este afectata.
In cazul mamelor care nu numai ca trec prin depresia post-partum, dar sunt constiente si de efectele negative ale acesteia asupra a ceea ce au mai drag pe lume – a copiilor, in special – senzatia ca sunt lipsite de speranta si ca nu au ce cauta in sanul familiei se acutizeaza. Si desi depresia nu este vina nimanui, iar efectele ei nu sunt obligatoriu sa apara, afirmatiile sunt o consolare prea mica. O veste mult mai buna si mai importanta este ca partenerul lor, tatal copilului, are instrumentele necesare ca sa combata aceste efecte si sa mentina coeziunea familiei.
Cum pot taticii sa minimizeze impactul depresiei post partum asupra familiei?
Pentru orice cuplu, nasterea bebelusului este un moment incarcat de emotii, de toate felurile. Este de asemenea clipa in care ambii parteneri realizeaza ca isi pot lua ramas bun de la stilul lor de viata din trecut si ca trebuie sa se pregateasca pentru o gama cu totul noua de provocari. Iar daca sotia sau partenera ta pare sa se fi schimbat substantial, daca femeia vesela de odinioara e mereu trista si abatuta, plange din senin, se distanteaza de tot ceea ce ii placea altadata si se izoleaza social, lucrurile devin cu atat mai dificile.
Exista, insa, cel putin un studiu care demonstreaza ca in acele familii in care barbatii au manifestat un nivel crescut de sensibilitate si au avut o atitudine minim intruziva, dezvoltarea emotional-cognitiva a copiilor s-a inscris in aceleasi tipare ca in cazul familiilor care nu au fost afectate de depresie. Spre deosebire de restul copiilor, ai caror mame nu au primit tratament pentru depresie, sau au fost tratate tarziu, si care manifesta un anumit grad de retragere din contextele sociale noi, acestia nu afiseaza nici un fel de dificultati de integrare sau de adaptare.
Semnificatia acestei constatari este una care intereseaza mai degraba sistemul de sanatate, decat familia in sine, desi si aceasta poate gasi reconfortanta constatarea ca o asemenea problema poate fi depasita fara urmari. Cu ajutorul potrivit, mama poate depasi aceasta etapa fara nici un fel de consecinte pe termen lung.
Asadar, ce pot face eu, sotul si tatal, daca partenera mea este diagnosticata cu depresie post partum?
Daca partenera ta sufera de depresie, primul si cel mai important lucru cu care trebuie sa incepi este sa o ajuti sa constientizeze problema, sa caute si sa accepte ajutor de specialitate. Chiar daca este vorba despre o problema veche, sau de o depresie cronica reacutizata din cauza nasterii bebelusului, tratamentul primit va fi eficient in ameliorarea simptomelor si pentru ca intreaga familie sa se simte mai bine.
Daca iti exprimi intelegerea si suportul fata de partenera, daca insisti sa o sustii sa urmeze tratamentul prescris si sa participe la sedintele de terapie, deja contribui intr-un mod foarte eficient la minimizarea impactului pe care afectiunea sa il are la nivelul familiei, caci grabesti vindecarea si revenirea ei la o stare functionala social.
Pe langa sprijinul moral si afectiv pe care il poti oferi, un rol esential il joaca si implicarea ta practica. Depresia este extrem de solicitanta din toate punctele de vedere, iar persoanele afectate relateaza sentimentul de oboseala nesfarsita care le marcheaza fiecare zi. De aceea, implicarea ta in sarcinile zilnice va fi nu numai apreciata, ci si salvatoare. Si in toata aceasta furtuna, asigura-te ca iti acoperi si nevoile tale.
De multe ori psihologii si psihiatri se confrunta cu situatia in care si partenerul dezvolta o forma de depresie, cauzata de faptul ca si-a neglijat nevoile de baza. Nu uita, in tot acest proces, ca e imposibil sa ai grija de cineva daca nu ai grija, in primul rand, de tine.
Ce poti face pentru copii?
In cazul in care singurul vostru copil este cel care abia a venit pe lume, probabil ca una dintre cele mai bune decizii este sa preiei o cat mai mare parte din ingrijirea lui. Nu trebuie sa indepartezi mama de copilul sau, insa trebuie sa fii mereu acolo, gata sa ii preiei partial sarcinile, in asa fel incat ea sa se simta sustinuta si in perfecta siguranta, chiar si atunci cand nu face fata tuturor pretentiilor bebelusului. Poti incerca sa gasesti atat in librarii, cat si online, carti psihologice care iti explica pas cu pas ce poti face.
In cazul in care in cuplul vostru exista si copii mai mari, sarcina ta este cu atat mai dificila cu cat si acestia au acum mare nevoie de atentie si iubire. Iar daca mai si lucrezi cu norma intreaga, e foarte simplu nu numai sa te simti depasit, ci chiar sa fii. In acest caz, interventia familiei extinse sau a unor prieteni foarte apropiati poate fi salvatoare si nu e deloc o idee buna sa o refuzi.
Daca doresti sa citesti mai multe despre studiul mentionat in prima parte a articolului, poti accesa un rezumat aici.